Προς το περιεχόμενο

Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

μια συγλονιστική αφήγηση από τις σελίδες της Ναυτεμπορικής.

αποσπάσματα...

Πώς σώθηκε, προσωρινά, το ευρώΠέμπτη, 13 Μαϊου 2010 07:00,

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Ο κ. Ξαβιέ Μισκά, πρώην γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και σήμερα στενός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, είναι ο άνθρωπος στον οποίον η Ελλάδα χρωστάει πολλά. Πρόσφατα δε, μεγάλο είναι απέναντί του και το χρέος της Ευρωζώνης, η οποία σώθηκε την ύστατη στιγμή από βέβαιη κατάρρευση.

...............

Σε κατ' ιδίαν συζήτησή τους, η κα Άνγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί αποφασίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να στηριχθεί, όχι από αλτρουισμό, αλλά για να σωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την απόφασή τους αυτή μετέφεραν στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως δηλώνει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις γαλλογερμανικές εκκλήσεις.

«Μέρα με την ημέρα, όλο το παρασκήνιο της διαδικασίας των επαφών και των πρωτοβουλιών για να σωθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από τον ελληνικό ιό...»

Οι πλήρως ανεύθυνοι και ιδιοτελείς σύμβουλοι και υπουργοί της τότε κυβέρνησης γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εκκλήσεις των εταίρων μας και συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, δανειζόμενοι όσα μπορούν από τις αγορές.

..................

Στη φάση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει στις εταιρείες αξιολόγησης ένα πολύ σημαντικό δώρο. Αναγνωρίζει επισήμως ότι ο προκάτοχός του και η κυβέρνησή του εξαπάτησαν τους ομολόγους τους για ευτελείς λόγους εσωτερικής κομματικής κατανάλωσης. Το νέο σκηνικό είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι εταιρείες αξιολόγησης.

Στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, ο κ. Ξ. Μισκά βλέπει την καταιγίδα να έρχεται. Γνωρίζει ότι, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα δημοσιονομικά προβλήματα. Εάν δεν γίνει τίποτα για την Ελλάδα, το αύριο θα είναι ολέθριο για τις προαναφερθείσες χώρες και, γιατί όχι, το μεθαύριο και για τη Γαλλία. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με τη Γερμανία.

Οι αγορές το αισθάνονται αυτό και οι επιθέσεις τους γίνονται όλο και πιο έντονες. Στη δε φωτιά που έχει ανάψει, ο κ. Γ. Παπανδρέου ρίχνει λάδι υβρίζοντας και απειλώντας τους «κερδοσκόπους». Από την άλλη, όσο διαδίδονται στην Ελλάδα διάφορες συνωμοτικές και άλλες ηλιθιότητες, φουντώνει στη Γερμανία και αλλού η οργή απέναντι στους φαύλους και καλοπερασάκηδες Έλληνες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ισπανική προεδρία σιωπά - αν και ο κ. Θαπατέρο είναι σοσιαλιστής.

Παρ' όλα αυτά, η Γαλλία δηλώνει ότι παραμένει περισσότερο από ποτέ άλλοτε πιστή στο γαλλογερμανικό άξονα και ταυτοχρόνως οι επιτελείς του προέδρου Ν. Σαρκοζί προετοιμάζουν σχέδιο βοήθειας προς τη σοβαρότατα πλέον παραπαίουσα Ελλάδα.

Το σχέδιο συντάσσουν οι κ.κ. Ραμόν Φερναντέζ, Ξαβιέ Μισκά και Εμανουέλ Μουλέν, κορυφαίοι συνεργάτες και σύμβουλοι του κ. Νικολά Σαρκοζί, και -χωρίς καμίαν απολύτως βοήθεια από την ελληνική πλευρά, η οποία περί άλλα τυρβάζει- το υποβάλλουν στο Βερολίνο, στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Για να μη φανεί δε προς τα έξω ότι το «σχέδιο διάσωσης» φέρει γαλλογερμανική σφραγίδα, πείθουν την Επιτροπή να το παρουσιάσει ως δικό της, με την ελπίδα ότι ως τέτοιο θα το εκλάβουν και οι αγορές.

Η Γερμανία συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το σχέδιο, αλλά θέτει ως όρο να μπει στο παιχνίδι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), παρά την απροθυμία των κ.κ. Ν. Σαρκοζί και Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η κα Α. Μέρκελ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί, όπως λέει, το σχέδιο θα «το πουλήσει καλύτερα στους συμμάχους της στην κυβέρνηση», δηλαδή στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Έτσι, με την αποδοχή αυτού του «σχεδίου διάσωσης», όλοι ελπίζουν ότι η κατάσταση θα καταλαγιάσει. Δεν υπολόγισαν όμως τον για εσωτερική κατανάλωση ελληνικό λαϊκισμό, ο οποίος γκρέμισε τα πάντα μέσα σε δύο ημέρες.

Έχουμε πλέον μπει στο Μάρτιο του 2010 και, μπροστά στις ελληνικές γελοιότητες, ανακρούει πρύμναν και με τη στάση της αυτή πείθει τις αγορές ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα. Η κατάσταση χειροτερεύει, ερήμην της Ελλάδας που εκ των πραγμάτων παρακολουθεί αδιάφορη τον δρόμο που η ίδια έχει επιλέξει.

...........................

Το ίδιο ισχύει και για κάποιους Αμερικανούς νομπελίστες της οικονομίας, ολέθριους συμβούλους του κ. Γ. Παπανδρέου. Πολλά από τα σχόλια των εκτός Ευρώπης αναλυτών ακολουθούν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στην απλότητά της λογική: Σε περίπτωση κρίσης, το ενιαίο νόμισμα είναι ευάλωτο γιατί δημιουργήθηκε χωρίς να συνοδεύεται από τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβέρνησης που θα ήλεγχε τη φορολογία, τις δαπάνες και τη μεταφορά πόρων από τις πλουσιότερες στις πιο φτωχές χώρες της Ευρωζώνης.

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μεγάλη κρίση, το ευρώ είναι καταδικασμένο να χαθεί, εκτός κι αν τα μέλη του συμφωνήσουν στην παραχώρηση μεγαλύτερου μέρους της εθνικής τους κυριαρχίας σε ό,τι αφορά στη φορολογία, τις κρατικές δαπάνες και το δανεισμό και προχωρήσουν στη δημιουργία οικονομικής ένωσης.

................................

Καθοριστικός υπήρξε στο επίπεδο αυτό ο ρόλος των κ.κ. Τρισέ και Στρος-Καν. Οι δύο άνδρες παραμέρισαν τους εγωισμούς, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν τους εταίρους τους στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν μη διαπραγματεύσιμη και ότι όλοι, με πρώτη την ΕΚΤ, θα έπρεπε να ξεπεράσουν δόγματα και κανόνες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έτσι, η ΕΚΤ δέχεται να κάνει πολύ πιο ελαστική την επαναχρηματοδότηση των τραπεζών, γεγονός που αποτελεί «φιλί ζωής» για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, σε τρεις τηλεφωνικές επαφές του με την κ. Α. Μέρκελ τής επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές ασυμφωνίες τροφοδοτούν την κερδοσκοπία και ότι, πέρα από την Ευρωζώνη, κινδυνεύει πλέον άμεσα και το παγκόσμιο νομισματικο-οικονομικό σύστημα.

....................................................

Στο εσωτερικό της Ε.Ε., Γάλλοι και Γερμανοί συνεργάζονται έτσι πυρετωδώς για την αναθεώρηση των συμφωνιών για την ΟΝΕ, γνωρίζοντας ότι οι αγορές δεν παίζουν και, κυρίως, όπως λέει και ο χρηματιστής Ντέιβιντ Μπρέναν, δεν επηρεάζονται από «ψευτοτσαμπουκάδες». Υπενθύμισε δε ότι το 1992 η στερλίνα [GBP=X] πιέστηκε να βγει από τον τότε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Συμπέρασμα; Η Ευρωζώνη προσωρινά τη γλίτωσε. Μέχρι πότε, όμως;

ΑΘΑΝ. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 3,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η Ελλαδα του 2010 μαχεται για τα αυτονοητα .............................

http://www.enet.gr/?.../2010&id=162957

Ελευθεροτυπία - 17/05/2010

Σε τροχιά λουκέτου Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Ανοιξε πριν από δύο χρόνια και τώρα απειλείται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή νεογνών. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, για την οποία καθοριστικές είναι οι επόμενες είκοσι μέρες! Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νεογνολόγων, δεν αποκλείεται η μονάδα αυτή να κλείσει.

19-9-thumb-medium.jpg Ανοιξε πριν από δύο χρόνια, κινδυνεύει να κλείσει γιατί δεν έχει γιατρούς Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της μονάδας έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η διευθύντριά της προς τη Διοίκηση. Η Ελένη Απαζίδου επισημαίνει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους και προσθέτει:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις. Διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκηρύξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας».

Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, Νίκη Μπαρδάτσου, ανέφερε: «Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να τη λειτουργήσουν. Δυστυχώς το υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκηρύξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της μονάδας». *

http://www.haniotika...php?artid=46556

Κλείνει η Μονάδα Νεογνών;

Ελένη Φουντουλάκη | 15.05.2010

Προς κλείσιμο οδεύει μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων λόγω έλλειψης νεογνολόγων! Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της Μονάδας, η οποία έχει συμπληρώσει μόνο δύο χρόνια ζωής,

έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... "σηκώσουν τα χέρια ψηλά", καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η Διευθύντρια της Μονάδας προς την Διοίκηση της Μονάδας, κ. Ελένη Απαζίδου η οποία επισημαίνει στα "Χ.Ν."ότι η "Μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις.

Ίσως η Διοίκηση του Νοσοκομείου να μπορεί να βρει κάποια άλλη λύση.

Επειδή έχω ψάξει το θέμα, διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκυρήξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς, νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας.

Και ο τρίτος και ουσιαστικότερος λόγος είναι πως επειδή πρόσφατα στην Αθήνα άνοιξε ένα μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο και θα ανοίξει ένα ακόμη, οι μισθοί που προσφέρονται στους νεογνολόγους που έχουν τελειώσει μόλις την εξειδίκευση είναι πολύ υψηλοί".

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

"Στο νομό Χανίων η Μονάδα χρειάζεται να υπάρχει με βάση των αριθμό των γεννήσεων, αλλά και την απόσταση που υπάρχει από άλλες μονάδες. Διότι εάν υπήρχε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο μέχρι το Ηράκλειο και μέσα σε μία ώρα τα νεογνά είχαν μεταφερθεί, δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα και άμεση ανάγκη.

Όμως έτσι όπως είμαστε τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Διότι εάν ένα μωράκι γεννηθεί πολύ μικρό, πρόωρο, αυτό το παιδί ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον με καλή οξυγόνωση, πρέπει να μπει σε ένα ασθενοφόρο και να διανύσει όλη αυτή την απόσταση με όποιους κινδύνους εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση. Είναι γνωστό, σύμφωνα και με την διεθνή βιβλιογραφία ότι τα μωρά που γεννιούνται και μεταφέρονται εκτός μονάδος, ακόμη και με τις πιο άριστες συνθήκες μεταφοράς, έχουν ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου να πάθουν κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Επίσης μπορεί να γεννηθεί και κάποιο μωρό με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως έγινε πρόσφατα και χρειαζόταν παρα πολύ μεγαλη βοήθεια στο αναπνευστικό του" επεσήμανε η κ. Απαζίδου.

ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ

ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ!

Όπως τόνισε η ίδια " όταν ανέλαβα το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Χανιά είχαν καταμετρηθεί περίπου 2000 τοκετοί ετησίως.

Στο Νοσοκομείο Χανίων, μόνο πέρυσι όπως υπολογίζουμε είχαν γίνει περίπου 900 τοκετοί. Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο οι τοκετοί που γίνονται στο Νοσοκομείο αυξάνονται λόγω και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της εποχής".

"Η μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου βρίσκεται στο επίπεδο 2. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εντατικής αλλά ενδιάμεσης νοσηλείας. Διότι τα παιδιά που χρειάζονται άμεση νοσηλεία δεν μπορούν να νοσηλευτούν εδώ, πρέπει να πάνε στο Ηράκλειο. Ωστόσο για να λειτουργήσει η Μονάδα από εδώ και πέρα όπως πρέπει, χρειάζεται ιατρικό προσωπικό.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, εφόσον φύγει η επικουρική γιατρός της οποίας η σύμβαση τελειώνει σε είκοσι ημέρες, εγώ για παράδειγμα θα πρέπει να βρίσκομαι σε υπηρεσία δέκα ημέρες το μήνα μέσα στο Νοσοκομείο και άλλες δέκα να είμαι σε ετοιμότητα ώστε όταν προκύπτει διακομιδή νεογνών στο Νοσοκομείο και χρειάζονται Εντατική, ή παιδουχειρουργό ή καρδιολόγο που δεν έχει εδώ, πρέπει να πηγαίνω στο Ηράκλειο και επιστρέφοντας να εφημερεύω πάλι. Στους είκοσι μηνες, αυτές οι εφημερίες είναι υπέρ του δέοντος και ήδη έχουμε εξαντληθεί όλοι. Όπως καταλαβαίνεις κανείς αυτό δεν είναι ασφαλές και για τα ίδια τα παιδιά", επεσήμανε η Διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι εδώ στα Χανιά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τουλάχιστον για το πώς μεταφέρονται τα παιδιά. Και οι ίδιοι οι γιατροί να είναι πιο προσεκτικοί, νεογνολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες.

Μέσα σε αυτούς τους είκοσι μήνες, όταν κάποιο μωρό έπρεπε να μεταφερθεί, οι γιατροί τα φροντίζαμε, βάζαμε ορό, τα διασωληνώναμε, δίναμε τα φάρμακα που χρειάζονταν, ελέγχαμε πόσο καλά οξυγονωμένα ήταν, τους αναπνευστήρες, τις θερμοκοιτίδες και τα μεταφέραμε με ασθενοφόρο στο Ηράκλειο. Οι γιατροί ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το είχαμε κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκοιτίδες όταν ανέλαβα πρόπερσι στις 28 Ιουλίου 2008, υπήρχαν αλλά δεν δούλευαν! Είχα βρει τις θερμοκοιτίδες μέσα σε κάδο! Από εκεί και πέρα, στην συνέχεια είδα δραματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μια κατάσταση μεγάλης ζέστης πώς να αντιμετωπιστεί με μια θερμοκοιτίδα;"

"Αυτή την στιγμή δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Όσο ήταν να το παλέψουμε, το παλέψαμε υπερ του δέοντος. Όμως πρέπει κάποιος να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα ιατρικό προσωπικό" κατέληξε η κ. Απαζίδου.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων κ. Νίκη Μπαρδάτσου ανέφερε: "Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις, ότι θα ανοίξει η Μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να την λειτουργήσουν. Δυστυχώς το Υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκυρήξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Οι γιατροί που είχαν στελεχώσει την Μονάδα ήταν επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα τελειώνοντας την θητεία τους να φύγουν. Οι υπάρχοντες τρεις γιατροί στην Μονάδα δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλο τον νομό, όχι μόνο τα περιστατικά του Νοσοκομείου αλλά και από ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με την διακομιδή των νεογνών που χρειάζονται εντατική νοσηλεία στο Ηράκλειο. Έτσι αναγκάζονται να δουλεύουν ασταμάτητα. Γι’ αυτό και δήλωσαν ότι εάν δεν βρεθεί λύση, δεν απομένει άλλος δρόμος από το να κλείσει η Μονάδα. Θα γίνονται μόνο εφημερίες ετοιμότητος για επείγοντα περιστατικά και θα είναι εκεί μόνο για τις διακομιδές, χωρίς να νοσηλεύονται πια παιδιά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, ένα τέτοιο τμήμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Ελλάδα με την υποστελέχωση κλινικών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της Μονάδας".

Γκρουπ στο Facebook

με 4.545 μέλη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Νεογνών δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους χρήστες του Ιντερνετ. Στο δημοφιλές Facebook δημιουργήθηκε γκρουπ υποστήριξης της Μονάδας το οποίο χθες το απόγευμα έφθανε τα 4.545 μέλη. Το αίτημα; Να επανδρωθεί η μονάδα με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

http://www.facebook....id=352651348040

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Ελλαδα του 2010 μαχεται για τα αυτονοητα .............................

http://www.enet.gr/?.../2010&id=162957

Ελευθεροτυπία - 17/05/2010

Σε τροχιά λουκέτου Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Ανοιξε πριν από δύο χρόνια και τώρα απειλείται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή νεογνών. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, για την οποία καθοριστικές είναι οι επόμενες είκοσι μέρες! Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νεογνολόγων, δεν αποκλείεται η μονάδα αυτή να κλείσει.

19-9-thumb-medium.jpg Ανοιξε πριν από δύο χρόνια, κινδυνεύει να κλείσει γιατί δεν έχει γιατρούς Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της μονάδας έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η διευθύντριά της προς τη Διοίκηση. Η Ελένη Απαζίδου επισημαίνει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους και προσθέτει:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις. Διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκηρύξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας».

Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, Νίκη Μπαρδάτσου, ανέφερε: «Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να τη λειτουργήσουν. Δυστυχώς το υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκηρύξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της μονάδας». *

http://www.haniotika...php?artid=46556

Κλείνει η Μονάδα Νεογνών;

Ελένη Φουντουλάκη | 15.05.2010

Προς κλείσιμο οδεύει μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων λόγω έλλειψης νεογνολόγων! Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της Μονάδας, η οποία έχει συμπληρώσει μόνο δύο χρόνια ζωής,

έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... "σηκώσουν τα χέρια ψηλά", καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η Διευθύντρια της Μονάδας προς την Διοίκηση της Μονάδας, κ. Ελένη Απαζίδου η οποία επισημαίνει στα "Χ.Ν."ότι η "Μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις.

Ίσως η Διοίκηση του Νοσοκομείου να μπορεί να βρει κάποια άλλη λύση.

Επειδή έχω ψάξει το θέμα, διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκυρήξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς, νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας.

Και ο τρίτος και ουσιαστικότερος λόγος είναι πως επειδή πρόσφατα στην Αθήνα άνοιξε ένα μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο και θα ανοίξει ένα ακόμη, οι μισθοί που προσφέρονται στους νεογνολόγους που έχουν τελειώσει μόλις την εξειδίκευση είναι πολύ υψηλοί".

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

"Στο νομό Χανίων η Μονάδα χρειάζεται να υπάρχει με βάση των αριθμό των γεννήσεων, αλλά και την απόσταση που υπάρχει από άλλες μονάδες. Διότι εάν υπήρχε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο μέχρι το Ηράκλειο και μέσα σε μία ώρα τα νεογνά είχαν μεταφερθεί, δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα και άμεση ανάγκη.

Όμως έτσι όπως είμαστε τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Διότι εάν ένα μωράκι γεννηθεί πολύ μικρό, πρόωρο, αυτό το παιδί ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον με καλή οξυγόνωση, πρέπει να μπει σε ένα ασθενοφόρο και να διανύσει όλη αυτή την απόσταση με όποιους κινδύνους εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση. Είναι γνωστό, σύμφωνα και με την διεθνή βιβλιογραφία ότι τα μωρά που γεννιούνται και μεταφέρονται εκτός μονάδος, ακόμη και με τις πιο άριστες συνθήκες μεταφοράς, έχουν ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου να πάθουν κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Επίσης μπορεί να γεννηθεί και κάποιο μωρό με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως έγινε πρόσφατα και χρειαζόταν παρα πολύ μεγαλη βοήθεια στο αναπνευστικό του" επεσήμανε η κ. Απαζίδου.

ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ

ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ!

Όπως τόνισε η ίδια " όταν ανέλαβα το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Χανιά είχαν καταμετρηθεί περίπου 2000 τοκετοί ετησίως.

Στο Νοσοκομείο Χανίων, μόνο πέρυσι όπως υπολογίζουμε είχαν γίνει περίπου 900 τοκετοί. Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο οι τοκετοί που γίνονται στο Νοσοκομείο αυξάνονται λόγω και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της εποχής".

"Η μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου βρίσκεται στο επίπεδο 2. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εντατικής αλλά ενδιάμεσης νοσηλείας. Διότι τα παιδιά που χρειάζονται άμεση νοσηλεία δεν μπορούν να νοσηλευτούν εδώ, πρέπει να πάνε στο Ηράκλειο. Ωστόσο για να λειτουργήσει η Μονάδα από εδώ και πέρα όπως πρέπει, χρειάζεται ιατρικό προσωπικό.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, εφόσον φύγει η επικουρική γιατρός της οποίας η σύμβαση τελειώνει σε είκοσι ημέρες, εγώ για παράδειγμα θα πρέπει να βρίσκομαι σε υπηρεσία δέκα ημέρες το μήνα μέσα στο Νοσοκομείο και άλλες δέκα να είμαι σε ετοιμότητα ώστε όταν προκύπτει διακομιδή νεογνών στο Νοσοκομείο και χρειάζονται Εντατική, ή παιδουχειρουργό ή καρδιολόγο που δεν έχει εδώ, πρέπει να πηγαίνω στο Ηράκλειο και επιστρέφοντας να εφημερεύω πάλι. Στους είκοσι μηνες, αυτές οι εφημερίες είναι υπέρ του δέοντος και ήδη έχουμε εξαντληθεί όλοι. Όπως καταλαβαίνεις κανείς αυτό δεν είναι ασφαλές και για τα ίδια τα παιδιά", επεσήμανε η Διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι εδώ στα Χανιά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τουλάχιστον για το πώς μεταφέρονται τα παιδιά. Και οι ίδιοι οι γιατροί να είναι πιο προσεκτικοί, νεογνολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες.

Μέσα σε αυτούς τους είκοσι μήνες, όταν κάποιο μωρό έπρεπε να μεταφερθεί, οι γιατροί τα φροντίζαμε, βάζαμε ορό, τα διασωληνώναμε, δίναμε τα φάρμακα που χρειάζονταν, ελέγχαμε πόσο καλά οξυγονωμένα ήταν, τους αναπνευστήρες, τις θερμοκοιτίδες και τα μεταφέραμε με ασθενοφόρο στο Ηράκλειο. Οι γιατροί ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το είχαμε κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκοιτίδες όταν ανέλαβα πρόπερσι στις 28 Ιουλίου 2008, υπήρχαν αλλά δεν δούλευαν! Είχα βρει τις θερμοκοιτίδες μέσα σε κάδο! Από εκεί και πέρα, στην συνέχεια είδα δραματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μια κατάσταση μεγάλης ζέστης πώς να αντιμετωπιστεί με μια θερμοκοιτίδα;"

"Αυτή την στιγμή δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Όσο ήταν να το παλέψουμε, το παλέψαμε υπερ του δέοντος. Όμως πρέπει κάποιος να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα ιατρικό προσωπικό" κατέληξε η κ. Απαζίδου.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων κ. Νίκη Μπαρδάτσου ανέφερε: "Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις, ότι θα ανοίξει η Μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να την λειτουργήσουν. Δυστυχώς το Υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκυρήξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Οι γιατροί που είχαν στελεχώσει την Μονάδα ήταν επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα τελειώνοντας την θητεία τους να φύγουν. Οι υπάρχοντες τρεις γιατροί στην Μονάδα δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλο τον νομό, όχι μόνο τα περιστατικά του Νοσοκομείου αλλά και από ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με την διακομιδή των νεογνών που χρειάζονται εντατική νοσηλεία στο Ηράκλειο. Έτσι αναγκάζονται να δουλεύουν ασταμάτητα. Γι’ αυτό και δήλωσαν ότι εάν δεν βρεθεί λύση, δεν απομένει άλλος δρόμος από το να κλείσει η Μονάδα. Θα γίνονται μόνο εφημερίες ετοιμότητος για επείγοντα περιστατικά και θα είναι εκεί μόνο για τις διακομιδές, χωρίς να νοσηλεύονται πια παιδιά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, ένα τέτοιο τμήμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Ελλάδα με την υποστελέχωση κλινικών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της Μονάδας".

Γκρουπ στο Facebook

με 4.545 μέλη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Νεογνών δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους χρήστες του Ιντερνετ. Στο δημοφιλές Facebook δημιουργήθηκε γκρουπ υποστήριξης της Μονάδας το οποίο χθες το απόγευμα έφθανε τα 4.545 μέλη. Το αίτημα; Να επανδρωθεί η μονάδα με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

http://www.facebook....id=352651348040

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ

Αναζήτηση λύσης

Ελένη Φουντουλάκη | 18.05.2010

Λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, προτίθεται να δώσει η Διοίκηση του Ιδρύματος, που επαναπροκηρύσσει μια θέση νεογνολόγου και δύο θέσεις παιδιάτρων, για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με κλείσιμο.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη διακομιδή νεογνών από τα Χανιά προς μονάδες του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου για τη συμμετοχή νεογνολόγων τουλάχιστον στις περιπτώσεις μεταφοράς νεογνών από ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης, “η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων είναι μια Μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας, όμως, για να γίνει ουσιαστικά μονάδα με την έννοια που ορίζει η νομοθεσία και η λειτουργία της, χρειάζεται πολλά άλλα ακόμα πράγματα: στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, νεογνολόγους, ειδικότητες που δεν διαθέτει σήμερα όπως: παιδιοκαρδιολόγο αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας καλώς έγινε διότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο διάστημα των είκοσι μηνών που λειτουργεί στον Νομό Χανίων.

Θα συνεχίσουμε τη λειτουργία της μονάδας με στόχο να υπάρχουν τέσσερις ή πέντε γιατροί, οι εφημερίες να γίνονται και οι διακομιδές να συνεχίζονται.

Το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στην προκήρυξη που κάναμε για νεογνολόγους δεν παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι νεογνολόγοι που να θέλουν να δουλέψουν στα Χανιά. Έτσι ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Σε συνεργασία με τη διευθύντρια της Μονάδας κα Απαζίδου και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, θα επαναπροκηρύξουμε τη θέση του νεογνολόγου γιατρού αλλά και δύο θέσεις παιδιατρικής, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε τουλάχιστον άλλους τρεις γιατρούς στη Μονάδα. Οι γιατροί αυτοί θα εκπαιδευτούν για κάποιο διάστημα έτσι ώστε να η Μονάδα να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα.

Ελπίζουμε ότι μεσοπρόθεσμα θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα”.

(ΣΧΟΛΙΟ: Ποσα ακομα βρεφη πρεπει να πεθανουν στην διαδρομη Χανια-Ηρακλειο μεσα στο ασθενοφορο για να δοθει λυση ΑΜΕΣΑ?

Σας βαρεθηκαμε ρε , σας σιχαθηκαμε ...............)

“Όμως εκεί που αντιμετωπίζουμε ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με εξωτερικούς παράγοντες, είναι το θέμα της διακομιδής νεογνών.

Δηλαδή, όταν έχουμε τρεις νεογνολόγους στο τμήμα και ο καθένας κάνει από δέκα εφημερίες τον μήνα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο την ίδια ώρα να πρέπει να μετακινούνται και εκτός Χανίων για τις διακομιδές προς Ηράκλειο.

Γι’ αυτόν τον λόγο σε συνάντηση που είχαμε με τον Ιατρικό Σύλλογο την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήσαμε και τη βοήθεια των ιδιωτών. Δηλαδή, για τις διακομιδές των νεογνών, που πρέπει να γίνονται από ιδιωτικά μαιευτήρια, ας βοηθήσουν και οι ιδιώτες νεογνολόγοι. Διότι στη μεταφορά των νεογνών βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ο Ιατρικός Σύλλογος δεσμεύθηκε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους νεογνολόγους και τους παιδιάτρους προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια νέα συνάντηση μεταξύ Ιατρικού Συλλόγου και Νοσοκομείου.

Ζητήσαμε βοήθεια, διότι σε περίπτωση που κάποιος νεογνολόγος του Νοσοκομείου χρειαστεί να πάρει άδεια, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Κι επίσης οι προκηρύξεις χρειάζονται κάποιο χρόνο”, επεσήμανε ο κ. Δουλγεράκης.

Και πρόσθεσε: “Η Μονάδα ούτε θα κλείσει ούτε θα παύσει να λειτουργεί, όμως, χρειάζεται ενίσχυση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά που θα έρχονται στη Μονάδα και η ενδιάμεση νοσηλεία που προβλέπεται.

Όμως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την απομάκρυνση της μιας νεογνολόγου, όταν ουσιαστικά απομένουν τρεις γιατροί στη Μονάδα.

Θα επαναπροκηρύξουμε τη θέση αυτή και ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος νεογνολόγος που θα δείξει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η διακομιδή των νεογνών”.

Πρόβλημα με τεχνικό εξοπλισμό

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Αρχοντάκης, ζήτησε με έγγραφό του τη στελέχωση της Μονάδας με ιατρικό προσωπικό αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. “Διότι, όταν υπάρχουν κυήσεις υψηλού ρίσκου, όπως έγινε πρόσφατα με τη γέννηση τρίδυμων στα Χανιά, σε αυτές τις περιπτώσεις τα νεογνά πρέπει αμέσως μετά τον τοκετό να φύγουν για Ηράκλειο. Όμως, εμείς είχαμε μόνο δύο θερμοκοιτίδες. Δυστυχώς, δεν έχουμε επάρκεια ούτε στον εξοπλισμό για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα νεογνά και οι μητέρες.

Γι’ αυτό θα επαναπροκηρύξουμε μια θέση νεογνολόγου για τη Μονάδα Νεογνών, αφού ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος και θα προκηρύξουμε επίσης άλλες δύο θέσεις παιδιατρικής, έτσι ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα”, κατέληξε ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κυκλοφόρησε σήμερα και την παραθέτω αυτούσια..

Μήνυμα του Ανδρέα Βγενόπουλου, Προέδρου της MARFIN POPULAR BANK, προς όλους τους εργαζομένους της Τράπεζας, για τους τραγικούς θανάτους.

18 Μαΐου 2010

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

Δεκατρείς μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα η οδύνη μας δεν έχει υποχωρήσει και η οργή μας έχει μεγαλώσει. Με την ιδιότητά μου, του μη εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου της MARFIN POPULAR BANK, ολοκλήρωσα σήμερα τη δική μου έρευνα για τις συνθήκες της άνανδρης δολοφονίας, αφού είχα και προσωπικές επαφές με το Σύλλογο Εργαζομένων στην MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ και με τους διασωθέντες συναδέλφους του Καταστήματος Σταδίου.

Γνωρίζετε όλοι σας ότι, προτού καν κηδεύσουμε τους νεκρούς μας συναδέλφους, δεχθήκαμε μια...

απίστευτη επίθεση λάσπης κυρίως μέσα από blogs που δημοσίευαν ανώνυμες ή «επώνυμες» επιστολές ανύπαρκτων συναδέλφων μας. Τα ασύστολα ψεύδη των ανώνυμων ή «επώνυμων» δήθεν συναδέλφων υιοθετήθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά, αντίθετα, με ενθουσιασμό, από όλους αυτούς που ψάχνουν αφορμή για να τα βάλουν με το κεφάλαιο και την «κακή εργοδοσία», από αυτούς που τα κομματικά τους στελέχη και οι θιασώτες τους φώναζαν έξω από κατάστημα «κάψτε τους» και πετούσαν πέτρες σ’αυτούς που προσπαθούσαν να διασωθούν.Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Η MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ είναι ένα παράδειγμα εργοδοσίας που έχει άριστες σχέσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της. Πραγματοποιήσαμε συγχώνευση τριών τραπεζών και παρόλο που προέκυψαν πολλοί υπεράριθμοι δεν απολύθηκε κανείς. Τα αιτήματα των εργαζομένων που μας διαβιβάζονται μέσω του Συλλόγου τους ικανοποιούνται πάντα, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά, ποτέ δεν έχουν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής εμπόδια για όποιον εργαζόμενο θέλει να απεργήσει. Ποτέ δεν έχει υπάρξει επίπτωση σε έναν εργαζόμενο που έχει απεργήσει ούτε για την προαγωγή του, ούτε για τη μισθολογική του εξέλιξη, ούτε για το bonus του. Ποτέ δεν μου έχει καταγγείλει ο Σύλλογος ότι υπήρξε περίπτωση διάκρισης σε βάρος εργαζομένου που έχει απεργήσει. Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Σταδίου δέχθηκαν επίσκεψη από εκπροσώπους του Συλλόγου και στις 4 Μαΐου αλλά και στις 5 Μαΐου το πρωί για να ενημερωθούν για την απεργία. Οι διασωθέντες συνάδελφοι με διαβεβαίωσαν ότι ουδείς τους πίεσε ή τους πιέζει να μην απεργήσουν. Τη λάσπη λοιπόν αυτή ότι δήθεν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζά μας πιέζονται ή απειλούνται να μην απεργήσουν την γυρίζουμε πίσω σε όλους αυτούς που με χαρά την πέταξαν. Δεν μας αγγίζει.

Στις 5 Μαΐου, με ευθύνη των Διευθυντών επτά καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που ανησύχησαν, τα καταστήματά τους δεν λειτούργησαν για πολλές ώρες ή και καθόλου. Στην Τράπεζά μας, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε θέματα ασφαλείας, τα καταστήματα δεν λειτουργούν. Ουδείς πίεσε ποτέ τους Διευθυντές καταστημάτων για το αντίθετο. Το κατάστημα Σταδίου, έχοντας πολλές προηγούμενες εμπειρίες όπου ακόμα και επίθεση με βόμβες μολότοφ έχει αντιμετωπισθεί και η φωτιά έχει σβήσει με τη χρήση πυροσβεστήρων, δεν ανησύχησε από τη μεγάλη ειρηνική πορεία που εξελισσόταν υπό τη φρούρηση των ΜΑΤ. Εάν ανησυχούσαν, δεν θα τους εμπόδιζε κανείς να κλείσουν το κατάστημα και να φύγουν. Όταν ανησύχησαν από την επίθεση των κουκουλοφόρων στο απέναντι βιβλιοπωλείο πήραν την απόφαση ότι ήταν πιο ασφαλές να μείνουν μέσα στο κατάστημα, παρά να βγουν έξω. Τη λάσπη ότι δήθεν οι συνάδελφοί μας ήθελαν να φύγουν από το πρωί και κάποιος δεν τους άφησε τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.

Το κατάστημα Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδο κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο. Η Τράπεζά μας συνεργάζεται και με εξωτερικούς συμβούλους, εξειδικευμένη εταιρεία η οποία μας αναφέρει κάθε μήνα μετά από επί τόπου επιθεώρηση εάν υπάρχει κάποια έλλειψη ή παράλειψη για τα μέτρα ασφαλείας και για το κατάστημα αυτό δεν υπήρχε καμία παρατήρηση. Μάλιστα, το κατάστημα αυτό έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις και με πυροσβεστήρες είχε σβηστεί και πυρκαγιά που ξέσπασε από απλές βόμβες μολότοφ.

Όμως εδώ επρόκειτο για άριστα οργανωμένη δολοφονική επίθεση που δεν θα σταμάταγε αν δεν υπήρχαν νεκροί.

Το τζάμι χτυπήθηκε με αλλεπάλληλα χτυπήματα από δύο βαριοπούλες και, παρόλο που δεν έσπασε, σε κάποια σημεία υποχώρησε και κάπου ανοίχτηκε μια τρύπα υπό συνθήκες που ασφαλώς θα μας εξηγήσει το πόρισμα των ανακριτικών αρχών.

Από εκεί πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες το παρομοιάζουν με «βόμβες napalm».

Ένας συνάδελφος χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα και εγκατέλειψε την προσπάθεια όταν είδε ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Μια άλλη συνάδελφος έπιασε ένα πυροσβεστήρα που δεν πρόλαβε καν να τον χρησιμοποιήσει, λόγω των συνθηκών ασφυξίας που είχαν δημιουργηθεί.

Το όλο δράμα εκτυλίχτηκε μέσα σε 4 λεπτά το πολύ.

Τη λάσπη λοιπόν ότι δήθεν δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας ή ότι δεν δούλεψαν αποτελεσματικά τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.

Την ώρα όπου εξελισσόταν το δράμα οι συνάδελφοι μας που προσπαθούσαν να διαφύγουν δεχόντουσαν επίθεση με πέτρες και φραστικές επιθέσεις από ένα τμήμα των διαδηλωτών που φώναζαν «κάψτε τους» και «να πεθάνουν οι απεργοσπάστες τα γουρούνια». Ένας συνάδελφος που διέφυγε από την κυρία είσοδο, που σύμφωνα με τη λάσπη ήταν κλειδωμένη, κινδύνεψε να λιντσαριστεί δια λιθοβολισμού.

Αυτοί οι λίγοι υπάνθρωποι είναι κυρίως αυτοί που προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν πετώντας λάσπη. Τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.

Είμαι υπερήφανος για τους συναδέλφους που αποφάσισαν να απεργήσουν, όμως είμαι υπερήφανος και για τους συναδέλφους που αποφάσισαν να δουλέψουν.

Είμαι υπερήφανος για την υποδιευθύντρια και τον ταμία που την ώρα που οι δολοφόνοι χτυπούσαν με τις βαριοπούλες το τζάμι το πρώτο μέλημά τους από υπερβολική ευσυνειδησία ήταν να βάλουν τις επιταγές των πελατών στο χρηματοκιβώτιο και μετά να φροντίσουν για την αποχώρησή τους (γενναία πράξη που βέβαια δεν πρέπει να επαναληφθεί από κανέναν συνάδελφο σε παρόμοιες περιστάσεις).

Είμαι υπερήφανος για τους δύο συναδέλφους που διέσωσαν άλλους πέντε συναδέλφους με κίνδυνο της ζωής τους.

Είμαι υπερήφανος που η Τράπεζά μας δεν έχει πάρει καμία κρατική ενίσχυση και που όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι, προσπαθούμε να προστατέψουμε με την εργασία μας την ανεξαρτησία της Τράπεζας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

Για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα ούτε εμείς, ούτε άλλοι εργοδότες, ούτε η κοινωνία, η υπόθεση της δολοφονίας των συναδέλφων μας πρέπει να εξετασθεί με ηρεμία, ειλικρίνεια και σε βάθος από όλες τις αρμόδιες Αρχές ως προς την ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλων των κατά νόμο εμπλεκομένων, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας, Εργοδοσία και για την απόδοση τυχόν ευθυνών αλλά και για προληπτικούς λόγους για το μέλλον.

Ως προς την ουσία όμως του τραγικού περιστατικού σας διαβεβαιώνω και προσωπικά ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ποτέ αν δεν βρεθούν και τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας.

Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς και τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που τους συντηρούν και τους φανατίζουν ας λογοδοτήσουν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και στο Θεό.

Εμείς στην οικογένεια της MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ με μεγαλύτερη συσπείρωση και αποφασιστικότητα από ποτέ, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας και προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε και το δικαίωμα της απεργίας αλλά και το δικαίωμα της εργασίας ιερά. Και δεν θα ξεχάσουμε ΠΟΤΕ τους συναδέλφους μας. Το τραγικό κατάστημα στην Σταδίου δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά. Η 5η Μαΐου θα είναι πάντα για μας μέρα αργίας και μνήμης των συναδέλφων μας και οι οικογένειές τους έχουν γίνει ήδη και δικές μας. Η λάσπη δεν μας αγγίζει.

Η οδύνη μας βαραίνει, αλλά και μας δυναμώνει για τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Αναπάντητο όμως μένει το ερωτηματικό σε ποια Πολιτεία και σε τι κοινωνία ζούμε επιτέλους.

Αντιπαρέρχομαι τις λοιπές μαλακίες και μένω στα τονισμένα..

Υπονοεί κάτι ο κος Βγενόπουλος ? δλδ που και ποιος μπορεί να προμηθευτεί τέτοια ειδικά "υγρά" που μπορούν να ξεπεράσουν τα τέλεια μέτρα προστασίας της τράπεζάς του?

Θα τον καλέσει επιτέλους κανένας εισαγγελέας?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης κατηγορείται για υπεξαίρεση

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στον Γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο 46χρονος πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο επί 18 έτη υπάλληλος του δήμου, που κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ΄ εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, φέρεται να ακολούθησε την ίδια γραμμή που είχε χαράξει κατά την προανακριτική του απολογία.

Απολογούμενος, ο 46χρονος φέρεται να αποδέχθηκε μέρος της ευθύνης για την υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων από την Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου, υποστηρίζοντας, όμως, ότι εκτελούσε «άνωθεν εντολές». Συγκεκριμένα, φέρεται να κατονόμασε υψηλόβαθμο -εν ενεργεία- στέλεχος του δήμου ως γνώστη και εντολέα, ενώ ανέφερε ονόματα άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του δήμου που, όπως ισχυρίστηκε, γνώριζαν τις κινήσεις του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ποσό της υπεξαίρεσης μέχρι στιγμής αγγίζει τα 23,5 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από το 1998 έως το 2007.

Φέρεται δε να είπε ότι στον ίδιο αναλογούσε ως «μίζα» ένα μικρό μέρος από το σύνολο του υπεξαιρεθέντος ποσού.

Με βάση το περιεχόμενο της απολογίας του 46χρονου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές, ο ειδικός ανακριτής θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες σε βάρος των υπολοίπων ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, έτσι ώστε να αρχίσουν οι απολογίες τους.

Σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις προσωρινών διαπιστώσεων που κατέθεσε στις αρχές η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 17 άτομα. Το επόμενο διάστημα η οικονομική επιθεωρήτρια θα ολοκληρώσει την έρευνά της και θα καταθέσει το τελικό πόρισμα για την υπόθεση.

Εκτιμάται ότι η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.capital.gr/News.asp?id=972634

Και μετά συζητάμε για αυτοπαράδοση όταν φτιάχνουμε δωρεάν δηλώσεις............ Ρε τι παιχνίδια παίζονται και εμείς κοιμόμαστε....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τ. Μαντέλης: Πήρα 200 χιλ. ευρώ από τη Siemens

Μετά πήγε σύμβουλος στο Αζερμπαϊζαν.........

και αργότερα έλεγε.......

.......... «Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens. Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να δοθούν στη Δικαιοσύνη, για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαντέλης.................

http://www.in.gr/new...14&lngDtrID=244

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=167313

Φορολογικά θέματα συζητήθηκαν στην 6η ημερίδα ACCA και ΣΟΕΛ

Η νέα φορολογική νομοθεσία και οι επιπτώσεις που έχει σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην 6η Ημερίδα του Παγκόσμιου Σώματος Ορκωτών Λογιστών και Ελεγκτών (ACCA) σε συνεργασία με το ΣΟΕΛ που διοργανώθηκε την Τρίτη.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο γ.γ. του υπ. Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης ο οποίος τόνισε πως τον Σεπτέμβριο θα έρθει ένα νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ακόμη ο επικεφαλής του ACCA σε θέματα φορολογίας στη Μεγ. Βρετανία, Chas Roy-Chowdhurry, σχολίασε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής πως «Η εφαρμογή του φορολογικού ελέγχου είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση των φορολογικών κενών. Ο φορολογικός έλεγχος του 100% των επιχειρήσεων είναι αδύνατος και άσκοπος. Γενικά όλη η φοροδιαφυγή εμπίπτει στην κλίμακα μεταξύ δύο άκρων, της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και της πλήρης τήρησης των φορολογικών κανόνων, με εκείνους που εσκεμμένα δεν τηρούν και κάνουν προσπάθειες να συμμορφωθούν, αλλά κάνουν λάθη εν τω μεταξύ. Είναι σημαντικό οι προσπάθειες του φορολογικού ελέγχου να επικεντρώνονται στους τομείς με τους περισσότερους κινδύνους και σε όσους σκοπίμως φοροδιαφεύγουν».

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 28-5-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα στις 28/5/2010, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων από το λειτούργημά τους από την Τρίτη 1 έως και Παρασκευή 4 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Από το Γραφείο Τύπου

ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΧΟΥΝ Α ....Α ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 28-5-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα στις 28/5/2010, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων από το λειτούργημά τους από την Τρίτη 1 έως και Παρασκευή 4 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Από το Γραφείο Τύπου

ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΧΟΥΝ Α ....Α ...

Eμεις τα παντελονια τα φοραμε για ξεκαρφωμα:angry:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ 15 ΔΙΕΥΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΟΜΩΣ...

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, 57χρονος λογιστής Νίκος Κασσιμάτης, παρέδωσε στην εισαγγελία εφετών “μαύρη” λίστα με ονόματα εφοριακών, στους οποίους ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, έδωσε “φακελάκια” δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να σβήσουν πρόστιμα εκατομμυρίων από επιχειρήσεις.

Το περιεχόμενο της πολυσέλιδης επιστολής κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πως ο ήδη φυλακισμένος λογιστής παραπέμπει σε συγκεκριμένα στοιχεία-αποδείξεις, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει πως για έναν εφοριακό που κατονομάζει ισχυρίζεται πως είναι ιδιοκτήτης off shore εταιρείας!

“Η επιστολή είναι βόμβα. Όταν γίνει η έρευνα θα χάσουν πολλοί τον ύπνο τους”, ανέφερε στη “Μ” πρόσωπο που διάβασε το περιεχόμενό της πριν φτάσει στις εισαγγελικές αρχές, γνωρίζοντας πολύ καλά το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών. Ο Νίκος Κασσιμάτης θεωρείται ο “ιθύνων νους” του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου των παράνομων επιστροφών που αποκαλύφθηκαν το 2001 και εκτιμάται πως ζημίωσαν το δημόσιο με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κατηγορείται πως είναι ένας εκ των προσώπων τα οποία ίδρυσαν σε ονόματα άλλων προσώπων εταιρείες-μαϊμού, εμφάνιζαν με εικονικά τιμολόγια εξαγωγές που δεν γίνονταν ποτέ, λαμβάνοντας όμως τεράστια ποσά για επιστροφή φόρων. Ήδη για το σκάνδαλο έχουν φυλακιστεί εφοριακοί από τους περίπου 25 εμπλεκόμενους, αλλά και ιδιώτες από τους 70 που περιλαμβάνουν οι δεκάδες δικογραφίες που φτάνουν καθημερινά στα ακροατήρια του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στην επιστολή των 30 σελίδων του ο 57χρονος λογιστής δεν επικεντρώνεται τόσο στο σκάνδαλο των επιστροφών όσο σε παράνομες συναλλαγές που ο ίδιος είχε με εφοριακούς, ακόμη και με μέλη του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαγραφούν κάτω από το τραπέζι υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες.

Η περίοδος στην οποία αναφέρεται αφορά την τετραετία 1999-2003 και ενώ το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί και ήταν στο στάδιο της δικαστικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, πηγές ανέφεραν πως κατονομάζει περίπου 15 εφοριακούς και απαριθμεί τα ποσά που ισχυρίζεται ότι τους παρέδωσε ο ίδιος, μεσολαβώντας με ιδιοκτήτες εταιρειών οι οποίοι είχαν μεγάλες οφειλές από πρόστιμα.

Για δύο περιπτώσεις εφοριακών, μάλιστα, αναφέρεται σε “μίζα” 200 εκατομμυρίων δραχμών στον καθένα, ενώ σε άλλο σημείο κάνει αναφορά σε υπαλλήλους που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο ως υψηλόβαθμα στελέχη και συγκεκριμένα στη θέση του επιθεωρητή ΔΟΥ.

“Εμπλέκονται υπάλληλοι σχεδόν απ’ όλες τις φορολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης”, παρατηρούσε η ίδια πηγή, που ήταν σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής πριν παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Ακόμη, ο 57χρονος λογιστής στην καταγγελία του αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εφοριακό υποστηρίζει ότι είναι ιδιοκτήτης off shore εταιρείας, τα στοιχεία της οποίας προσκομίζει για να διερευνηθούν. Ζητώντας να γίνει έρευνα για τις περιπτώσεις που καταγγέλλει υποδεικνύει συγκεκριμένα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές, ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς που ισχυρίζεται ότι είχε ο ίδιος από κοινού με τα πρόσωπα που καταγγέλλει, ενώ προτείνει και σειρά αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι ήταν παρόντες στην καταβολή της μίζας, όπως φέρεται να ισχυρίζεται μέσα από τη φυλακή.

Επίσης, για τις υποθέσεις του σχετικά με τις παράνομες επιστροφές που εκκρεμούν ενώπιον του κακουργιοδικείου ζητά να εξεταστούν όλες μαζί και να μη δικάζεται ο ίδιος σταδιακά.

Τα όσα περιλαμβάνει η καταγγελία του Νίκου Κασσιμάτη έχουν αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση των παράνομων επιστροφών, αλλά και τη συμπεριφορά του 57χρονου μετά τη σύλληψή του.

“Το ζήτημα είναι να προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία να είναι δυνατή η στήριξη κατηγοριών”, ανέφεραν στη “Μ”. Επισήμαναν ακόμη πως δεν αποκλείεται να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις για όσους δίνουν στοιχεία σχετικά με διαπλοκή δημόσιων λειτουργών. Πάντως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει σχετική εισαγγελική έρευνα.

Τον περσινό Ιούνιο ο 57χρονος λογιστής οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο γραφείο του πρώτου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, μετά την ενεργοποίηση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Επί τέσσερα χρόνια ήταν εξαφανισμένος, καθώς τον Νοέμβριο του 2004 μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές έφυγε από το δικαστικό μέγαρο λίγα λεπτά πριν του ανακοινωθεί ότι προφυλακίζεται.

“Τι τελείωσε, τώρα όλα αρχίζουν”, είχε πει μιλώντας ο ίδιος στη “Μ” έξω από το ανακριτικό γραφείο. Προανήγγειλε και την περίοδο εκείνη μεγάλες αποκαλύψεις, στις οποίες όμως δεν προχώρησε στην απολογία του, που ακολούθησε τον επόμενο μήνα και μετά την οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Πάντως στην πρώτη δίκη του είχε αναφερθεί σε ονόματα δύο εφοριακών. Ο “λογιστής του ΦΠΑ” και πριν τη σύλληψή του είχε στείλει στις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης επιστολή-καταγγελία, στην οποία μάλιστα έκανε αναφορά και στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, για τα οποία υποστήριζε πως έχουν ευθύνες. Ωστόσο, όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε, απάντησε πως δεν είχε στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες του.

ΠΡΕΖΑ TV

5-6-2010

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι καραμέλες της ντροπής

04/06/2010

του Χρήστου Χωμενίδη

Δυo καραμέλες πιπιλάνε τον τελευταίο καιρό κάποιοι που είναι -είτε περνιούνται για- διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ακόμα και για πνευματικοί ταγοί. Η πρώτη αφορά τη συλλογική ευθύνη των Ελλήνων για τη σημερινή κατάντια. «Όλοι δεν κλέψαμε» ρωτάνε «ποιός λίγο, ποιός πολύ την εφορία; Όλοι δεν ενισχύσαμε στην πράξη αισχρούς θεσμούς όπως το φακελάκι ή το γρηγορόσημο; Όλων μας η αδρεναλίνη δεν εκτινάχθηκε στα ύψη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Εμείς, εν τέλει, δεν αναδείξαμε διά της ψήφου μας τις ηγεσίες που οδήγησαν το εθνικό σκάφος στα βράχια; Ας κάτσει λοιπόν τώρα ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και ας κωπηλατήσει αγόγγυστα μέχρι το τέλος της ζωής του, αφού πρώτα αυτομαστιγωθεί και ικετέψει γοερά τη συγγνώμη των ουρανών ή έστω των παιδιών του…»

Τέτοια αντίληψη δεν επικράτησε ούτε μετά από τη συντριβή του Τρίτου Ράιχ. Κανένας δεν κατέστησε τον ταπεινό θείο Γιόχαν απ’το Ντύσσελντορφ συνένοχο του Αδόλφου Χίτλερ, όπως συμβαίνει σήμερα με τον μπάρμπα Μήτσο από τα Γρεβενά, που υποδεικνύεται αν όχι ως η ρίζα του κακού, ως η αναγκαία τουλάχιστον προϋπόθεσή του, εφόσον δεν αντέδρασε εγκαίρως στη σαπίλα. Τι δεν αντέδρασε; Ενσωματώθηκε σε αυτήν, ροκανίζοντας στο μέτρο των δυνάμεων του τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις! Όφειλε δηλαδή ο μπάρμπα Μήτσος απ’τα Γρεβενά να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες (που τραγουδούσαν επί τριάντα χρόνια στη διαπασών) και να κάνει το κορμί του κυματοθραύστη της διαφθοράς…

Αν πεις δε για την κόρη του, εκείνη κι αν ευθύνεται για τη χρωκοπία του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων: Παρέδιδε επί χρόνια ιδιαίτερα μαθήματα έναντι δεκαπέντε ευρώ την ώρα δίχως να κόβει αποδείξεις! Η δήλωση εισοδήματός της ήταν σχεδόν μηδενική. Τόλμησε να πιστέψει –ποια; η θυγατέρα ενός επαρχιώτη μικρεμπόρου- πως δικαιούται να’χει το αυτοκινητάκι της, να βγαίνει κάπου-κάπου για ποτό, να πηγαίνει διακοπές. Έχαψε –οποία αφέλεια- το παραμύθι της «ισχυρής Ελλάδας», που έχει οριστικά ξεφύγει απ’τη μιζέρια του παρελθόντος. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να πεινάσει, για να μάθει να μην εμπιστεύεται πλέον κανέναν. Ούτε καν τον εαυτό της.

Θα ισχυριζόμουν πως η καραμέλα της συλλογικής ευθύνης είναι ό,τι πιο ισοπεδωτικό και άρα πρόστυχο: Εξομοιώνει ηθικά τον εγκληματία μεγαλοπρομηθευτή του δημοσίου και τον πολιτικό συνέταιρό του με τον απλό πολίτη-μικροπαραβάτη. Επιμερίζει την ενοχή. Όλοι μαζί να ριχτούμε στην κόλαση. (Κάποιοι, τυχαία είτε μοιραία, θα πέσουν στα μαλακά…) Και όλοι να λάβουμε άφεση αμαρτιών, εάν κάποτε γυρίσει ο τροχός.

Θα το ισχυριζόμουν άμα δεν υπήρχε η δεύτερη καραμέλα: Το να βαφτίζεται γενικώς και αδιακρίτως η κρίση ευκαιρία και να παρουσιάζονται τα εξουθενωτικά μέτρα περίπου σαν τις αναζωογονητικές αφαιμάξεις που πραγματοποιούσαν οι μεσαιωνικοί γιατροί. «Η φτώχεια» σε διδάσκουν «θα μας συνεφέρει. Θα μας βγάλει από τον καταναλωτικό λήθαργο. Θα ενισχύσει τη δημιουργικότητά μας. Σε χαλεπούς άλλωστε καιρούς δεν μεγαλουργήσαμε;»

Δεν χρειάζεται να είσαι φωστήρας της ιστορίας ή της κοινωνιολογίας για να τους απαντήσεις πως όχι: Η φτώχεια δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Φτώχεια σημαίνει λιγότερες επιλογές, μικρότερη ελευθερία. Ο φτωχός δεν μπορεί ούτε να ταξιδέψει ούτε να σπουδάσει ούτε καν να χωρίσει. Τα φτηνά προϊόντα -υλικά και πνευματικά- είναι πλην εξαιρέσεων και φτηνιάρικα. Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες, στοχαστές, επαναστάτες σπανίως πένονταν. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζούσε τυχοδιωκτικά αλλά μποέμικα, κάνοντας αρπαχτές από φεουδάρχες. Ο Κάρολος Μάρξ δεν θα’χε ποτέ γράψει το «Κεφάλαιο», εάν δεν τον υποστήριζε ο βιομήχανος Ένγκελς. Το ταλέντο ενός παιδιού που γεννιέται στην ένδεια, κατά κανόνα πάει στράφι. Και αν όντως σε περιόδους βαθιάς κρίσης καταγράφονται υπερβάσεις, ηρωισμοί, παλλαϊκή ανάταση, αυτό συμβαίνει διότι προβάλλεται και υπηρετείται το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος, μιάς κοινωνίας πιο δίκαιης, απαλλαγμένης σίγουρα από τη φτώχεια.

Στη ζοφερή συγκυρία που μας έλαχε, έχουμε επείγουσα ανάγκη –προτού κατασπαράξει ο ένας τον άλλον- από ένα πειστικό σχέδιο ανάκαμψης, μία ρεαλιστική ελπίδα, μια καινούργια αφήγηση. Και πάντως όχι από τύπους που κουνάνε αφ’υψηλού το δάχτυλο και μας κερνάνε καραμέλες-χρυσωμένα χάπια, τόσο ωφέλιμα κι ανακουφιστικά όσο και το αλάτι πάνω στην πληγή.-

http://www.protagon....%80%CE%AE%CF%82

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνεχείς απολύσεις και στην Κρήτη

Το τηλέφωνο καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κρήτη είναι η τελευταία ελπίδα για δεκάδες εργαζόμενους. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009. Οι εργαζόμενοι τηλεφωνούν καταγγέλλοντας απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεων κ.ά.

Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2008, η αύξηση των καταγγελιών φτάνει στο 70%.

Την ίδια στιγμή, μειώνονται κατά πολύ οι εργασιακές διαφορές που λύνονται στα πλαίσια της υπηρεσίας και δεν πηγαίνουν στα δικαστήρια, ενώ αυξάνεται κατά 28% το ποσοστό της ελαστικής - μερικής εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αρχεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων (πρώην Επιθεώρηση Εργασίας)

«Το 2009 σε σύγκριση με το 2008 είχαμε αύξηση κατά 30% των καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας για εργατικές διαφορές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουμε σημειώσει ότι οι εργατικές διαφορές έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2009 και αφορούν κυρίως απολύσεις και μη καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεις που δεν δίνονται, άδειες, δώρα, ακόμα και μισθούς», αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Γιώργος Θεοδωράκης.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατάσταση διπολικής διαταραχής Tου Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Πώς πέρασαν έξι χρόνια; Ηταν μέσα Ιουνίου του 2004 όταν οι εφημερίδες και τα κανάλια άρχισαν τις πρώτες βολές «εθνικού μεγαλείου». Τότε ξεπρόβαλαν οι πρώτοι πηχυαίοι τίτλοι «Ενα νέο έθνος γεννιέται» και στις 5 Ιουλίου του 2004, την επομένη της κατάκτησης του κυπέλλου, έγινε το παραλήρημα: «Η Ευρώπη υποκλίνεται στη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ της!» (Αδέσμευτος), «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ. Το τέλος της Εθνικής μας μοναξιάς» (Απογευματινή), «Σήκωσαν την Ελλάδα στα ουράνια» (Αυριανή), «Ελληνες ΘΕΟΙ» (Βραδυνή), «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ. Γκρεμίστε τα τείχη! Τα παιδιά μας επιστρέφουν πρωταθλητές Ευρώπης.» (Εθνος), «ΤΡΕΛΛΑΣ. Ξέφρενο πανηγύρι από όλο τον Ελληνισμό», (Ελευθεροτυπία), «ΕΛΛΑΔΑΡΑ! Μπλε ο πλανήτης» (Espresso), «Εθνική Ευρώπης γεια σου!» (Τα Νέα), «Ναι, ναι, ναι το πήραμε. Θεοί οι παικταράδες του Ρεχάγκελ» (Χώρα), «Περήφανοι που είμαστε Ελληνες» (Θεσσαλονίκη).

Η σχολιογραφία ήταν πιο γλαφυρή: «HELLAS!!!! Σε όλη την Ευρώπη αυτή η λέξη θα γράφεται και θα ακούγεται για μήνες. Αυτή τη φορά όχι για την ιστορία του έθνους μας, όχι για τον πολιτισμό που χάρισε στον κόσμο» (Αδέσμευτος). «Το εκτυφλωτικό φως που άναψαν 11 λεβέντες ντυμένοι στα γαλανόλευκα χθες, στο «Στάδιο του Φωτός» της Λισαβόνας, θα φαίνεται από τα άστρα. Από τον έβδομο ουρανό. Εκεί θα βρείτε τους ήρωες του EURO 2004 (...) εκεί θα βρείτε κι εμάς, εκεί θα συναντήσουμε κι εσάς. Την Ελλάδα ολάκερη. Μια χώρα στις φλόγες! Μια χώρα ταπεινή που γιορτάζει και θα γιορτάζει στον αιώνα τον άπαντα τον απόλυτο Αθλο» (Ελευθεροτυπία)

Ο «αιώνας ο άπας» κράτησε μόλις έξι χρόνια. Σήμερα τα πρωτοσέλιδα σκορπίζουν κατήφεια και τα δελτία ειδήσεων ακούγονται σαν δίσκος του Μιχάλη Μενιδιάτη με πόνο, δάκρυ και καημό. Οι κουβέντες περί του ελληνικού DNA «που είναι φτιαγμένο μόνο για νίκες» έχουν αντικατασταθεί από τη μιζέρια για «μια χώρα που έχει μπει ανεπιστρεπτί στην οδό της απωλείας».

Εξι χρόνια μετά καταλάβαμε πόσο λάθος ήταν εκείνο το παραλήρημα του εθνικού μεγαλείου και είναι σίγουρο ότι το 2016 θα κατανοήσουμε πόσο λάθος είναι η σημερινή κατάθλιψη. Οσο υπερβολική ήταν το 2004 η αισιοδοξία μας, τόσο υπερβολική είναι η σημερινή μας απαισιοδοξία. Τότε υπήρξαν κάποιες καλές στιγμές, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Σήμερα ζούμε δύσκολες στιγμές διότι δεν πράξαμε αυτά που μπορούσαμε και έπρεπε.

«Ζούμε στη χώρα της υπερβολής», μπορεί να σκεφθούν κάποιοι. Οχι. Μάλλον ζούμε στη χώρα των υπερβολικών ΜΜΕ που διαμορφώνουν την εθνική μας μανιοκατάθλιψη. Εξηγείται εύκολα αν δούμε τη διάρθρωση της αγοράς. Σε μια χώρα με 26 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και 10 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας το «διάστημα προσοχής» (attention span) μειώνεται. Για να υπάρχει ελπίδα μέσα στον θόρυβο -που η «ελληνικού τύπου πολυφωνία» αναγκαστικά δημιουργεί- οι κραυγές, είτε διθυραμβικές είτε πανικού, πρέπει να είναι πιο δυνατές. Ο ανταγωνισμός γίνεται σπειροειδής διαδικασία· είτε προς στα πάνω είτε προς τα κάτω. Αυτό με τον καιρό οξύνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζει η χώρα χαρακτηριστικά διπολικής διαταραχής. Από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς, στην ατονία της κατάθλιψης.

Μόνο που ήρθε η ώρα να ζήσουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Δεν μας πρέπει τόση μιζέρια, όπως δεν μας έπρεπε και τέτοιος ενθουσιασμός για ένα γκολ του Χαριστέα. Ηρθε η ώρα να αναζητήσουμε τον μεσαίο δρόμο, εκείνο της ορθολογικής εκτίμησης των πραγμάτων. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα, ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο που σκιάζεται από φοβέρες πολλές...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΗΣ 5-7

10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2

FAX: 210-3332559

e-mail : [email protected]

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Moody’s:

Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Σιγά ρε παιδιά , τους κάνατε τα μούτρα κρέας, χαλαρώστε λίγο τις επιθέσεις σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με μία αλήστου μνήμης φασιστική επιχείρηση η “νέα διακυβέρνηση” έκλεισε το μοναδικό οικονομικό κανάλι της χώρας, το ...

SBC που συνεργάζεται με το εγκυρότερο παγκόσμιο δίκτυο, το bloomberg. Με μεθοδολογία …Αρκουδέα, κατέβασε πραξικοπηματικά τις κεραίες στον Υμηττό και συνέλαβε εν μέσω διαπληκτισμών τον ιδιοκτήτη του καναλιού κύριο Ηλία Κοπανίτσα.

Η χρονική συγκυρία της πράξης γεννά πολλά ερωτηματικά αφού το κανάλι έχει αμιγώς οικονομική θεματολογία που όπως είναι επόμενο απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας που ανησυχεί και θέλει έγκυρη ενημέρωση χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ειδικά τώρα που κρίνεται η πορεία της χώρας αλλά και οι κυβερνητικές επιλογές, η εν λόγω ενέργεια παίρνει άλλες διαστάσεις και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Να σημειωθεί ότι το SBC είναι το μοναδικό κανάλι που παρουσίασε αναλυτικά τα επίμαχα άρθρα του περιβόητου μνημονίου όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε αντίθεση με τα άλλα μέσα που παρότι είχαν τον μνημόνιο ως πρώτη είδηση επί εβδομάδες (σε θεωρητικό επίπεδο) δεν παρουσίασαν τα επίμαχα στοιχεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα το κανάλι είχε προγραμματίσει αναλυτικό αφιέρωμα στα επίμαχα άρθρα του μνημονίου που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου εδώ και λίγες ημέρες, ιδιαίτερα των όρων δανεισμού και το κομμάτι απώλειας Εθνικής κυριαρχίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_5731.html#ixzz0qw8DIEwY

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λύθηκε το μυστήριο του κεραυνοβόλου έρωτα

</SPAN>http://www.ethnos.gr...&pubid=15688948

Εμένα δεν μου φάνηκε για κεραυνοβόλος έρωτας ,μάλλον για κεραυνοβόλα επιθυμία κουτουπώματος :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Μνημόνιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σοβαρό νομικό πλήγμα στα σκληρά αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο επιφέρει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΔΑ).

Η επιτροπή, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, δείχνει να διαφωνεί με τη ρύθμιση τόσο σοβαρών ζητημάτων μέσω προεδρικών διαταγμάτων, ενώ τονίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες που κυρώθηκαν με νόμο υπερισχύουν κάθε άλλου αντίθετου νόμου και επιβάλλουν πλήρη προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ασχολείται ειδικά με τα μέτρα που υιοθετήσαμε στο μνημόνιο, ανοίγοντας με την ιστορική αυτή γνωμοδότησή της τον δρόμο για δικαστική προσφυγή και ανατροπή των απαράδεκτων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα.

Επικαλούμενη πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεθνείς συμβάσεις (ευρωπαϊκές και του ΟΗΕ), η ΕΕΔΑ:

* Επικρίνει εμμέσως την κυβέρνηση για την ευρεία εξουσιοδότηση που παρέχει ο νόμος 3845/2010, ο οποίος επικυρώνει το γνωστό μνημόνιο για τη ρύθμιση μέσω προεδρικών διαταγμάτων σημαντικών ζητημάτων που άπτονται θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

* Διατυπώνει τη θέση ότι η προστασία των δικαιωμάτων αυτών δεν πρέπει να έχει περιθωριακή ή ανύπαρκτη σημασία στη στρατηγική εξόδου από την κρίση δανεισμού. Αντίθετα, σημειώνει πως οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο, σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών συνθηκών που υπερέχουν νομοθετικά έναντι κάθε αντιθέτου προς αυτές εθνικού νόμου (άρθρο 28, παρ. 1 του Συντάγματος).

* Κάνει αναφορά σε έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και των διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στα δικαιώματα του ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία η τήρηση των υποχρεώσεων αυτών από την πολιτεία επιβάλλεται και για λόγους συμμετρίας προς τις υποχρεώσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών να σέβονται και αυτοί τα διεθνώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

* Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δανεισμού αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας κλονισμού όλων πλέον των εθνικών οικονομιών με σοβαρές πολιτικές, νομικές, κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις.

* Διαπιστώνει ότι η τρέχουσα κρίση θα συνεχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, οδηγώντας σε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και απειλώντας ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού με πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό.

Ποιες αρχές παραβιάζουν τα μέτρα και επικαλείται η επιτροπή

1 Τον απαρέγκλιτο σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας στη λήψη έκτακτων μέτρων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι μονομερή, άνισα και δυσανάλογα επαχθή, ιδίως σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων, με σοβαρό και μόνιμο αντίκτυπο στα δικαιώματά τους (άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

2 Την αρχή της αναγκαιότητας και της προσφορότητας του μέτρου σε μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται και θωρακίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και δεν παρεκκλίνει από την αρχή της ισότητας. Το ίδιο ισχύει και για την αρχή της συμβολής κάθε πολίτη στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 5 του Συντάγματος).

3 Την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με όρους διαφάνειας και έγκαιρη παρέμβαση της πολιτείας για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής (άρθρο 25 παράγραφος 5 του Συντάγματος).

4 Την αρχή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση, που αποτελεί συνισταμένη των αρχών του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρα 1 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

5 Τις θέσεις της για ισότιμη απόλαυση των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις διατάξεις για προστασία της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 του Συντάγματος), ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία (21 παρ. 3 Συντάγματος) και την Παιδεία (16 παρ. 2 Συντάγματος), το δικαίωμα πλήρους και σταθερής εργασίας με κοινωνική ασφάλιση διανεμητικού χαρακτήρα (22 του Συντάγματος), της συνδικαλιστικής ελευθερίας (23 του Συντάγματος).

6 Την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει προοδευτικά με όλα τα διαθέσιμα μέτρα την πλήρη άσκηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (άρθρο 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα-Ν. 1532/1985).

7 Τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αρ. 87 (Ν. 4204/1961) και αρ. 98 (Ν.4205/1961), καθώς και τη νομολογία της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτές, όταν μια κυβέρνηση θεωρεί στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικής οικονομικής σταθεροποίησης, ότι οι μισθοί δεν μπορούν να καθορίζονται ελεύθερα μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να αποτελεί εξαιρετικό μέτρο, στο βαθμό του απολύτως αναγκαίου και για εύλογο διάστημα.

8 Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ν.Δ. 53/1974) και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις οποίες προκύπτει ότι μια δραστική μείωση κοινωνικής παροχής ενδέχεται να στοιχειοθετεί παράβαση των διατάξεων της σύμβασης.

9 Τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 (Ν. 1426/ 1984) και τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα μ' αυτές, όταν ένα κράτος οφείλει να σταθμίσει αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα για να διαθέσει δημόσιους πόρους, τα μέτρα πρέπει απαραιτήτως να ισχύουν για εύλογο διάστημα και να συμβάλλουν με μετρήσιμο τρόπο στην πρόοδο.

</SPAN>http://www.enet.gr/?...itikh&id=174360

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...