Προς το περιεχόμενο

Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ποιος διαβάζει στην κυβέρνηση τον Γκάλμπρεϊθ;

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

Διακηρύσσει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού της κ. Κώστα Καραμανλή -και χθες με τον λόγο του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- ότι η κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και όχι στη δική της ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και των δήθεν μεταρρυθμίσεων. Βολεύει αυτή η δικαιολογία την κυβέρνηση, αλλά δεν την αποδέχονται ούτε οι βουλευτές της ούτε τα στελέχη της ούτε όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, για τον απλό λόγο ότι η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της προηγήθηκε της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες, οι οποίοι με την έκτακτη φοροεπιδρομή του 2008 και τη νέα του 2009 καλούνται να πληρώσουν την αποτυχία και μάλιστα με επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Δεν συνδέεται άμεσα η ελληνική κρίση με τη διεθνή, με την οποία, όμως, έχει κοινά χαρακτηριστικά και κοινές αιτίες. Βασική αιτία είναι ότι οι κυβερνήσεις στο όνομα του παγκοσμιοποιημένου και άγριας μορφής καπιταλισμού άφησαν τους διαχειριστές του χρηματοπιστωτικού συστήματος να κινούνται ελεύθερα, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Εγιναν άρχοντες του κόσμου, έχοντες το πάνω χέρι στην εξουσία οι τραπεζίτες και οι πανίσχυροι οικονομικοί παράγοντες του πλανήτη. Και έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τους πολιτικούς, στους οποίους, μάλιστα, υπαγορεύουν και πολιτικές αποφάσεις, ως να είναι υποτακτικοί τους.

Δεν μπορούσαν, άραγε, οι πολιτικοί, που δέχονταν να εφαρμόσουν την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων, να προβλέψουν το αποτέλεσμά της και να προλάβουν τις δυσμενείς εξελίξεις και την κρίση; Ή δεν μπορούσαν να προβλέψουν ή δεν ήθελαν, διότι ενεργούν ως υποτακτικοί των αρχόντων του πλούτου, με τους οποίους διαπλέκονται και από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι εκλογικές τους δαπάνες. Η κρίση αυτή, που οδήγησε στην κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι όμοια με το κραχ του Οκτωβρίου του 1929, μπορούσε να προβλεφθεί. Αυτό υποστήριξε με βιβλία και άρθρα του ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ένας από τους εγκυρότερους μελετητές της κρίσης του 1929. Επιρρίπτει ο Αμερικανός καθηγητής ευθύνες στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ελήφθη σχεδόν το παραμικρό μέτρο για την αναστολή των τάσεων που οδηγούσαν προς την καταστροφή».

Υποστήριξε ο Γκάλμπρεϊθ ότι τα προβλήματα - αιτίες που οδηγούσαν στην καταστροφή «ήταν οφθαλμοφανή και συνεζητούντο ευρύτατα». Δεν τα έβλεπε, όμως, η πολιτική ηγεσία, όπως δεν τα είδε και τώρα. Αναλύοντας το βασικό πρόβλημα, ο Αμερικανός καθηγητής έγραφε: «Το εισόδημα κατά τα έτη της ευημερίας διανεμόταν με χτυπητή ανισότητα. Αν η κατά εργατική κεφαλή παραγωγή αυξανόταν σταθερά κατά την περίοδο αυτή, τα ημερομίσθια παρέμεναν πολύ σταθερά, όπως επίσης και οι τιμές. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνονταν ραγδαία τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των ζάπλουτων και των ευπόρων. Την τάση αυτή προώθησαν οι επίμονες και επιτυχείς προσπάθειες του υπουργού του Θησαυροφυλακίου (Οικονομικών) Αντριου Γ. Μέλλου για τη μείωση της φορολογίας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα υψηλά εισοδήματα. Το 1929 το 5% του πληθυσμού, που αποτελούσαν το ευπορώτερο τμήμα του, έπαιρναν το 1/3 του συνόλου του προσωπικού εισοδήματος» (άρθρο στην «Ιστορία του 20ού αιώνος», Παρνέλ - Χρυσός Τύπος, σελ. 1.246-1.251).

Οι εργαζόμενοι, με καθηλωμένες τις αποδοχές τους, δεν είχαν αγοραστική δύναμη για να απορροφήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αγαθών και, όπως σημειώνει ο Γκάλμπρεϊθ, «η οικονομία εξαρτιόταν εντονώτερα και διαρκώς περισσότερο από την κατανάλωση ειδών πολυτελείας των ευπόρων και από την προθυμία τους να επενδύουν πάλι ό,τι δεν ξόδευαν ή δεν μπορούσαν να ξοδεύουν για τον εαυτό τους». Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο και τα παιχνίδια των εταιρειών «χόλντινγκ» δημιούργησαν τις «φούσκες», οι οποίες έσκασαν με το κραχ τον Οκτώβριο του 1929. Ομοια και τώρα τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και η υπερχρέωση των νοικοκυριών δημιούργησαν τη «φούσκα», που έσκασε και οδήγησε στην κατάρρευση αμερικανικών αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις καπιταλιστικές αρχές, οι τραπεζίτες, που είναι και οι πραγματικοί άρχοντες της εξουσίας, δεν χρεοκοπούν, αλλά χρεοκοπούν οι πολίτες, διότι κρατικοποιείται η ζημία και φορτώνεται στις πλάτες των φορολογουμένων. Αυτοί θα πληρώσουν τα 700 δισ. δολάρια του σχεδίου Πόλσον για τη σωτηρία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και οι Ελληνες συνήθεις φορολογούμενοι θα πληρώσουν για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (με συντελεστή 25%), ενώ δεν τιμαριθμοποιήθηκε η κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξούχους και ο ανώτατος συντελεστής έμεινε στο 40%.

Με τη βεβαιότητα ότι τα κερδοσκοπικά επεισόδια που οδηγούν σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις και οικονομικές καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, όπως υποστηρίζει και ο Γκάλμπρεϊθ, τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης, ο απλός εργαζόμενος, που εμπιστεύεται τις οικονομίες του στις τράπεζες ή ακόμη και παρασυρόμενος από τις διαφημίσεις τις επενδύει σε διάφορα τραπεζικά προϊόντα; Δεν μπορεί να προστατευτεί, όσο η πολιτική εξουσία δεν θα ελέγχει το σύστημα και την οικονοία ή θα ευνοεί όσους κερδοσκοπούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, όπως συμβαίνει σήμερα με το καθεστώς της ασύδοτης παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Οι πολιτικοί ηγέτες Αμερικής και Ευρώπης τρέχουν και δεν φτάνουν για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες», που άνοιξαν γιατί είχαν τα μάτια τους κλειστά ή έκαναν πως δεν έβλεπαν.

Χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, που τον υποχρέωσαν οι «αντάρτες» βουλευτές του και οι δημοσκοπήσεις να ανασκουμπωθεί, διαβεβαίωσε ότι είναι εγγυημένες από το κράτος όλες οι καταθέσεις στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατέθετε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, το οποίο προβλέπει νέα απολύτως εγγυημένη φοροεπιδρομή, ενώ η οικονομική πολιτική δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν οι πολλοί και θα πλουτίζουν οι λίγοι.

Οσο το σύστημα δεν θα αλλάζει και η πολιτική εξουσία δεν θα φροντίζει για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την κοινωνική δικαιοσύνη, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα συνεχίζονται και οι διάφοροι αετονύχηδες και μεγαλόσχημοι «νταβατζήδες» -τους ξέχασε τελείως ο κ. Καραμανλής- θα ληστεύουν τον μόχθο των πολλών, αλλά και τη δημόσια περιουσία, όπως αποκαλύφθηκε και με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τα δομημένα ομόλογα, τις μίζες της Siemens και τα σκάνδαλα, που κουκουλώνονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

Ενα πολυ επικαιρο βιβλιο :

Το μεγάλο κραχ του 1929

Τζον Κενεθ Γκαλμπριεθ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 3,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εκκλησία έκανε έξωση σε οικογένεια17/10/2008, 13:27

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού έκανε έξωση σε οικογένεια του Τυρνάβου, ενεργοποιώντας σχετική απόφαση δικαστηρίου, επειδή η οικογένεια δεν είχε καταβάλει τα ενοίκια για το διαμέρισμα το οποίο ανήκει στην εκκλησία.

Η οικογένεια που αποτελείται από συνταξιούχο πατέρα, την σύζυγο και την κόρη με τα τρία ανήλικα παιδιά της, είχε δηλώσει αδυναμία στην εξόφληση των ενοικίων ελπίζοντας ότι η τοπική εκκλησία θα έδειχνε κατανόηση και δεν θα προχωρούσε σε ενεργοποίηση της δικαστικής απόφασης.

Όμως, το συμβούλιο επέλεξε να θέσει σε εφαρμογή την δικαστική απόφαση, ενώ ο νομικός σύμβουλος του ναού υποστήριξε ότι το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκανε μεγάλη υπομονή αλλά συνάντησε την αδιαφορία των ενοικιαστών με αποτέλεσμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ

http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=243988

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το FBI αναζητεί πράκτορες – λογιστές

Σε αλλαγή προτεραιοτήτων αναγκάζεται να προβεί το FBI λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εστιάζοντας πλέον στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, ενώ, μέχρι τώρα, διέθετε μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντικατασκοπία.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνεται πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 το FBI είχε δραστικά περικόψει τον αριθμό των πρακτόρων του που είχαν ως αντικείμενο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οικονομικού εγκλήματος, αφιερώνοντας ως και το 1/3 του προσωπικού του στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Ομως, μετά την πρόσφατη κατάρρευση κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Fannie Mae και η Freddie Mac, διαπιστώθηκε σωρεία οικονομικών εγκλημάτων που δεν είχαν γίνει αντιληπτά από την υπηρεσία, εξαιτίας της έλλειψης πρακτόρων που θα ασχολούνταν με το θέμα.

Ουσιαστικά, από το 2001 και μέχρι σήμερα, η ελλιπέστατη στελέχωση του FBI δημιούργησε μία χρυσή εποχή για το οικονομικό έγκλημα, κατά την οποία κάποιοι κέρδισαν παράνομα εκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των υποθέσεων που διαλευκάνθηκαν ή οδηγήθηκαν σε ποινική δίωξη μειώθηκε έως και 48% για απάτες σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μέχρι και 75% για απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών.

Οι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον προβληματίζονται τώρα ως προς το πώς θα βρεθούν πράκτορες για το οικονομικό έγκλημα, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το περιθώριο νέων προσλήψεων είναι μικρό.

ΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το FBI αναζητεί πράκτορες – λογιστές

Σε αλλαγή προτεραιοτήτων αναγκάζεται να προβεί το FBI λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εστιάζοντας πλέον στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, ενώ, μέχρι τώρα, διέθετε μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντικατασκοπία.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνεται πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 το FBI είχε δραστικά περικόψει τον αριθμό των πρακτόρων του που είχαν ως αντικείμενο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οικονομικού εγκλήματος, αφιερώνοντας ως και το 1/3 του προσωπικού του στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Ομως, μετά την πρόσφατη κατάρρευση κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Fannie Mae και η Freddie Mac, διαπιστώθηκε σωρεία οικονομικών εγκλημάτων που δεν είχαν γίνει αντιληπτά από την υπηρεσία, εξαιτίας της έλλειψης πρακτόρων που θα ασχολούνταν με το θέμα.

Ουσιαστικά, από το 2001 και μέχρι σήμερα, η ελλιπέστατη στελέχωση του FBI δημιούργησε μία χρυσή εποχή για το οικονομικό έγκλημα, κατά την οποία κάποιοι κέρδισαν παράνομα εκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των υποθέσεων που διαλευκάνθηκαν ή οδηγήθηκαν σε ποινική δίωξη μειώθηκε έως και 48% για απάτες σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μέχρι και 75% για απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών.

Οι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον προβληματίζονται τώρα ως προς το πώς θα βρεθούν πράκτορες για το οικονομικό έγκλημα, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το περιθώριο νέων προσλήψεων είναι μικρό.

ΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Με λίγα λόγια,για να ανακαλύψεις το Οικονομικό Έγκλημα,χρειάζεσαι πράκτορα και όχι απλή λογική;;;.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θυμίζουμε ότι το FBI στρίμωξε τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή, η οποία αποκαλύφθηκε όταν ανακαλύφθηκαν τα διπλά βιβλία που τηρούσε. Ποιό ήταν το νομικό πάτημα για να ψάξουν τα βιβλία του; Μα, είχαν προσέξει ότι μία από τις legit επιχειρήσεις του (ένα καθαριστήριο) δεν έκοβε όλες τις αποδείξεις!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

Γουστάρετε "ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ";

Το πραγματικό, μαζί με πολλά άλλα, ειδήσεις, σχόλια, ενημερωτικά, στο νέο εγχείρημα του Κούλογλου.

http://www.tvxs.gr/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...............

Ο Τόμι, ο Τζον, ο Πίτερ και ο Μπαράκ

Του Kωστα Λεονταριδη

Tο 1968, ο κόσμος -όχι ακόμα παγκοσμιοποιημένος- κοιλοπονούσε, έρχονταν και τότε στο προσκήνιο διεκδικήσεις και άνεμος αλλαγών. Τη χρονιά εκείνη ο γαλλικός Μάης και η άνοιξη της Πράγας τάραζαν συθέμελα την Ευρώπη την ίδια ώρα που δικτατορικά καθεστώτα στη Γηραιά Ηπειρο έδειχναν ακλόνητα, όπως και το δίπολο Αμερικής-Ρωσίας. Τη χρονιά εκείνη οι ΗΠΑ αιμορραγούσαν στο Βιετνάμ και δονούνταν από αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ εδολοφονείτο στα 39 του χρόνια ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Σαράντα χρόνια πριν, μια ανάσα στη ζωή της Ιστορίας, ο Αφροαμερικανός Μπαράκ Ομπάμα ήταν επτά ετών, μόλις είχε αρχίσει να καταλαβαίνει σε τι κόσμο μεγαλώνει, ανυποψίαστος για όσα η μοίρα έκλωθε για αυτόν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1968 στο Μεξικό, χρωματίστηκαν από την τολμηρή πράξη δύο Αφροαμερικανών σπρίντερ, του Τόμι Σμιθ, φτωχογιού εργάτη, και του Τζον Κάρλος, παιδιού από το γκέτο του Χάρλεμ. Ο πρώτος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, ο άλλος το χάλκινο στα 200 μέτρα.

Στο βάθρο, έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, ανέβηκαν ανυπόδητοι, χαμήλωσαν το κεφάλι μπροστά στην αστερόεσσα, σηκώνοντας το χέρι τους ντυμένο με ένα μαύρο δερμάτινο γάντι-σύμβολο των «Μαύρων Πανθήρων».

Εστειλαν έτσι, σε όλο τον κόσμο μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της φτώχειας που μάστιζε τους ομόχρωμούς τους. Στον λαιμό του Κάρλος, κρεμόταν ένα χαϊμαλί, σαν μεγάλο κομποσκοίνι, φόρος τιμής γι? αυτούς που δολοφονήθηκαν με τον «νόμο του Λιντς» σε Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ο ρατσισμός ήταν τρόπος επιβολής ισχύος.

Μετά τον ολυμπιακό θρίαμβο, ο Σμιθ έμεινε για χρόνια άνεργος, ο Κάρλος επιβίωνε με το ζόρι κάνοντας χαμαλοδουλειές, ζούσαν υπό τη συνεχή απειλή της εκδίκησης από τους «καθαρούς» ομοεθνείς τους, οι οικογένειές τους διαλύθηκαν.

Η κοινωνία των ΗΠΑ αποκατέστησε ηθικά τους δύο ολυμπιονίκες, αφού πρώτα τους είχε μαυρίσει τη ζωή.

Τη δεύτερη θέση σε εκείνη την αλησμόνητη κούρσα, κατέκτησε ένας Αυστραλός - παράτολμος χωρίς αιτία. Ο Πίτερ Νόρμαν, βάζοντας στο στήθος την κονκάρδα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δύο μαύρους, υπέγραψε την καταδίκη του. Εζησε στην πατρίδα του αποδιοπομπαίος, πρόπερσι στην κηδεία του οι Σμιθ και Κάρλος μετέφεραν το φέρετρο του «λευκού αδελφού».

Πιθανότατα, ο 7χρονος Μπαράκ δεν είχε δει αυτή την κούρσα των 200 μέτρων. Στα 47 του, ως πρόεδρος Ομπάμα, πήρε βαριά σκυτάλη από τα χέρια του Σμιθ, του Κάρλος και του Νόρμαν, στη πιο δύσκολη στροφή του πλανήτη, επευφημούμενος από τους θεατές.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_article.../11/2008_291295

https://salsa.democracyinaction.org/o/103/i...arlos-Smith.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Σύνολο: 4.805 κρατούμενοι και κρατούμενες

Αναλυτικά (όσα στοιχεία έχουμε συλλέξει και επιβεβαιώσει)

Αλικαρνασσός: 79

Άμφισσα: 131 (2 έραψαν το στόμα τους στην κυριολεξία)

Ανήλικοι Αυλώνα: 183

Γρεβενά: 160

Διαβατά (ανήλικοι): 12 στους 12

Διαβατά: 430

Δομοκός: 580

Ελαιώνας Θηβών (γυναικείες φυλακές): 59

Κέρκυρα: 192

Κομοτηνή: 231

Κορυδαλλός: 950

Λάρισα: 230

Μαλανδρίνο: 289

Πάτρα: 900

Τρίκαλα: 130 (17 έχουν ράψει στην κυριολεξία το στόμα τους)

Χαλκίδα: 163

Χανιά: 33

Χιος: 53

Για περισσότερες πληροφορίες Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

* Συζητήσεις διοργάνωσε η ομάδα «Κραυγή ελευθερίας» σε Αθήνα και Ιωάννινα και ηχογραφημένες συνομιλίες με κρατουμένους με κεντρικό σύνθημα «άμεση δράση σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φυλακές αύριο».

«Ο αγώνας όλων είναι ο μόνος δρόμος στο αδιέξοδο που φτάσαμε, στα σύγχρονα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών και των σύγχρονων βασανιστηρίων που, αντί να σωφρονίζουν, εκδικούνται κατά συρροήν ώστε να μας εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά χάρη στις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που ζούμε», διεμήνυσε ο κρατούμενος Μιχάλης Μακρυγιάννης.

«Είναι η πρώτη φορά που οργανωθήκαμε σε τέτοια έκταση. Η διαδικασία είναι πολιτική υπό την έννοια του πολίτη με δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα», είπε ο Βαγγέλης Πάλλης μιλώντας μέσα από τις φυλακές, ο οποίος ανέλυσε τα αιτήματα των κρατουμένων:

«Εξευτελισμός»

«Να μας καταδικάζει δίκαια η πολιτεία και να εκτίουμε την ποινή μας χωρίς να πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπειά μας, να ταπεινωνόμαστε και να εξευτελιζόμαστε καθημερινά. Ολα αυτά μαζεμένα μας βγάζουν οργή... Δεν μπορεί το υπουργείο να γυρίζει την πλάτη του σε όσα συμβαίνουν. Υπάρχει πολλή φτώχεια στη φυλακή γιατί όταν φυλακίζεται ένας άνθρωπος, φυλακίζεται και η οικογένειά του και ο κοινωνικός του περίγυρος... Το έχει πει και το Σύνταγμα, ότι όταν κάποιου θίγεται η αξιοπρέπειά του, πρέπει να εξεγείρεται. Με πήγανε στη φυλακή Τρικάλων να εκτίσω ποινή: σε 100 τετραγωνικά, με 67 συγκρατούμενους, 40 κρεβάτια και 27 άτομα να κοιμούνται στο πάτωμα. Με μία τουαλέτα κι ένα μπάνιο και να πρέπει να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας το πρωί ποιος θα πρωτοπάει όταν μας άνοιγαν οι φύλακες. Επειδή το σύστημα δεν έχει προβλέψει τα 6 τετραγωνικά ανά κρατούμενο. Και με καλούνε να τους εξηγήσω γιατί έπραξα το αυτονόητο, έσπασα την πόρτα, γκρέμισα τα κάγκελα, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εκτίσει ποινή σε αυτές τις συνθήκες χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά του...».

Εξοντωτικές ποινές

Στις εξοντωτικές ποινές της δικαστικής αυθαιρεσίας αναφέρθηκε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ -χαρακτηριστικό είναι ότι το 60% των κρατουμένων έχει ποινές κάθειρξης- αλλά και στο πρώτο αίτημα των κρατουμένων, το οποίο είναι η κατάργηση των πειθαρχικών που σημαίνει ποινή πάνω στην ποινή και λειτουργεί ως μέσο εκβιασμού, ελέγχου, χειραγώγησης και καταστολής κάθε φωνής αντίστασης και αξιοπρέπειας. Αναφέρθηκε στον πρωτόγνωρο αγώνα των κρατουμένων γύρω από συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία είναι υλοποιήσιμα, πολλά έχουν προταθεί και από θεσμικούς φορείς της πολιτείας και εναπόκειται στο υπουργείο Δικαιοσύνης η άμεση υιοθέτησή τους.

«Κατάργηση»

Η κατάργηση της φυλακής ως αναχρονισμός για τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό δεν είναι ουτοπία, υποστήριξε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Βασίλης Καρύδης, θυμίζοντας ότι αδύνατη θεωρούνταν κάποτε και η κατάργηση της θανατικής ποινής ή των βασανιστηρίων. «Ενας θεσμός που αποδεικνύεται τόσο ανθεκτικός παρά την οξύτατη κριτική που υφίσταται σχεδόν από τη γέννησή του σημαίνει ότι χρησιμεύει στην υφιστάμενη κοινωνικο-οικονομική δομή. Αυτό υποστήριζαν, άλλωστε, οι ριζοσπάστες θεωρητικοί πριν από σαράντα χρόνια... Δεν ξέρω κατά πόσον αυτό μπορεί σήμερα να σταθεί. Προσωπικά θεωρώ ότι η φυλακή δεν θα αργήσει να βρει τη θέση της στο μουσείο της ποινικής καταστολής, δίπλα στην γκιλοτίνα και τις μηχανές των βασανιστηρίων...».

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»

«Εχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε τον λόγο γιατί η θεσμική ρητορική περί δικαιωμάτων καταστρατηγείται τόσο απροκάλυπτα, μάλιστα χωρίς καμία πολιτική ή άλλη συνέπεια», είπε ακόμη ο καθηγητής, επικαλούμενος τη ρήση του Ηλία Ηλιού σε πολύ δύσκολες εποχές, στις αρχές της δεκαετίας του '60, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», εννοώντας ότι οφείλουμε να πιέζουμε τους θεσμούς να τηρούν τη νομιμότητα και όσα επικαλούνται: «Να τους θέτουμε πολύ συγκεκριμένα προ των ευθυνών, να δείξουν τις όποιες προθέσεις τους, να μη μας δουλεύουν σε τελευταία ανάλυση. Για παράδειγμα, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) έχει σοβαρές αρμοδιότητες, έστω με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, για τη σωφρονιστική και αντεγκληματική πολιτική. Δεν είχε φανεί πουθενά μέχρι σήμερα να μας πει τι γίνεται στις φυλακές, τι γίνεται με τις φυλακές. Και εμφανίστηκε προχθές, προφανώς κατ' απαίτηση του υπουργού, για να μας πει τι; Οτι τα περισσότερα αιτήματα είναι αόριστα! Λες και πρόκειται για το Ειρηνοδικείο Αγρινίου που δικάζει αγωγή εργολάβου και λέει "δεν περιγράφεις με ακρίβεια τα πλακάκια". Αν είναι δυνατόν!».

Επισήμανε ότι «η αιχμή ενός κινήματος με αξιώσεις σοβαρότητας πρέπει σταθερά να κινείται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης, του μαρασμού, της απαξίωσης στη συλλογική κοινωνική συνείδηση αυτού του αναχρονιστικού βάρβαρου θεσμού». Κι έδωσε απτά παραδείγματα για τη διεκδίκηση της νομιμότητας μέσα από τα αιτήματα των κρατουμένων:

«Απολύσεις»

«Η απόλυση με όρους δεν αποτελεί "ευεργέτημα", όπως συνήθως οι ίδιοι οι κρατούμενοι λένε. Είναι εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής αντί του εγκλεισμού. Είναι σωφρονιστικό μέτρο, σωφρονιστικός θεσμός. Η χωρίς διακρίσεις και σε μεγάλη κλίμακα εφαρμογή του είναι υποχρέωση για τη διοίκηση, οφειλή στον νομικό μας πολιτισμό. Οπως η αποδοχή του αιτήματος για την περικοπή των ποινών αποτελεί την έμπρακτη "αποζημίωση" εκ μέρους της πολιτείας για τη σώρευση επιπρόσθετων δεινών -πέραν του περιορισμού της ελευθερίας- στους κρατουμένους λόγω των φρικτών συνθηκών κράτησης, για τις οποίες έχει την απόλυτη ευθύνη, ενάντια στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει αλλά δεν σέβεται». *

Και άλλα πολλά ...

http://www.keli.gr/2008/11/blog-post_892.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εσείς ακούσατε τίποτα για την κινητοποίηση αυτή των κρατουμένων στα ΜΜΕ;

Επειδή εγώ δεν άκουσα και ... λέω μήπως το έχουν αποσιωπήσει εντελώς...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας μου πει κάποιος συνάδελφος που ασχολείται με επιδοτήσεις .. ξεχάσατε ποτέ το "ταμπελάκι"?

Πρόστιμο... βλακείας 13 εκατ. ευρώ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Το ελληνικό κράτος πέταξε στον αέρα περίπου 5 εκατ. ευρώ, διότι με τη γνωστή νοοτροπία τού «έλα μωρέ, δεν πειράζει», «βαρέθηκε» να τοποθετήσει, όπως ήταν υποχρεωμένο, μερικές πινακίδες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα πρόβαλλαν την κοινοτική συγχρηματοδότηση για την κατασκευή του αεροδρομίου. Εχασε, επίσης, για το ίδιο έργο άλλα 8 εκατ. ευρώ διότι έκανε λάθος υπολογισμούς στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες...

Το Πρωτοδικείο της Ε.Ε. απέρριψε χθες την προσφυγή της Ελλάδας με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Σεπτεμβρίου 2005 για εξαίρεση του ποσού των 12.781.410 ευρώ από τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».

Το 1996 η Επιτροπή χορήγησε στην Ελλάδα συνολική ενίσχυση ύψους 250 εκατομμυρίων ECU για την κατασκευή του αερολιμένα. Με την απόφαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, όμως, προχώρησε στην εξαίρεση από την κοινοτική χρηματοδότηση:

1) 7.940.214 ευρώ, λόγω του ότι οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε εσφαλμένο υπολογισμό των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών. Μεταξύ των δαπανών αυτών συμπεριλαμβάνονται και 48 εκατομμύρια ευρώ προοριζόμενα για την προμήθεια εξοπλισμού αεροναυτιλίας. Κατά την Επιτροπή, η απόφαση της 23ης Μαΐου 1996 δεν προέβλεπε συγχρηματοδότηση του εν λόγω εξοπλισμού.

2) 4.841.196 (ήτοι ίσο με το 2% των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών), διότι οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την προβολή της κοινοτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή του αερολιμένα μέσω αναμνηστικών πλακών και πινακίδων.

Κατ' αρχάς, το Πρωτοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση της Επιτροπής της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, αλλά και τα επιχειρήματα βάσει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κόστος του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ήταν επιλέξιμο προς κοινοτική χρηματοδότηση.

Σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης αναμνηστικών πλακών για την κοινοτική χρηματοδότηση, το Πρωτοδικείο αναφέρει στην απόφασή του ότι το έργο έτυχε πολύ υψηλής χρηματοδότησης σε απόλυτους αριθμούς. Και επισημαίνει ότι «η Επιτροπή υπενθύμισε επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές, με τις εκθέσεις ελέγχου της, τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πληροφόρηση και τη σχετική με τη χρηματοδοτική ενίσχυση που ελήφθη από το Ταμείο Συνοχής δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο οι εν λόγω αρχές να συμμορφωθούν εγκαίρως προς τις υποχρεώσεις αυτές». Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, λοιπόν, είχαν προειδοποιηθεί από τις Βρυξέλλες. Και τις αντιμετώπισαν με το γνωστό «ωχαδερφισμό».

Το Πρωτοδικείο, λοιπόν, έκρινε ότι η Επιτροπή ορθώς υποστηρίζει πως «η παρουσία αναμνηστικών πλακών και πινακίδων κατά τον χρόνο των εγκαινίων του έργου επιτελεί σημαντική λειτουργία όσον αφορά τη δημοσιότητα της ενίσχυσης εκ μέρους του Ταμείου Συνοχής, ιδίως εφόσον πρόκειται περί έργων μεγάλης σπουδαιότητας, που ελκύουν την προσοχή του κοινού μόλις ολοκληρωθούν».

Συνεπώς, «η Ελλάδα υποχρεούται οριστικά να επιστρέψει στην Κοινότητα το ποσό των 12.781.410 ευρώ». Ετσι, από τη βλακεία ορισμένων... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2008

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θρησκευτικά: ώρα για αντικατάσταση

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ έντονης διαμάχης είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, που διδάσκεται στα σχολεία, διότι η Πολιτεία δεν τολμάει να αντιμετωπίσει στη σωστή του διάσταση αυτό το σοβαρό ζήτημα και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τα ατομικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ Σύνταγμα στο άρθρο 5 ότι «όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». Επίσης, το άρθρο 13 παρ. 1 ορίζει ότι: «Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη» και το άρθρο 9Α αναφέρει ότι «η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη Αρχή».

ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γεώργιος Καμίνης σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα οποία ως αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή διασφαλίζει, επισήμανε με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ότι «δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης έχουν όλοι οι μαθητές» και μπορούν να ζητήσουν την απαλλαγή με μια δήλωση, η εγκυρότητα της οποίας «δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος».

ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ, λοιπόν, όποιος μαθητής ζητάει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, να δηλώνει και τη θρησκευτική του πεποίθηση, όπως ζητούν πολλά σχολεία, διότι πρόκειται για προσωπικό δεδομένο, που προστατεύεται ρητά από το Σύνταγμα, που ορίζει ότι είναι απαραβίαστη η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ η Εκκλησία στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από συζήτηση του θέματος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ανακοινώνοντας ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας (άρθρο 16 παρ. 2), χωρίς όμως να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Συνηγόρου για την απαλλαγή όσων μαθητών την επιθυμούν για λόγους συνείδησης.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, όπως επισήμανε ο Σύνηγορος του Πολίτη, παρέχει την ευχέρεια άρνησης παρακολούθησης και μάλιστα αναιτιολόγητης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 13 παρ. 1 του Συντάγματος (η οποία, ως θεμελιώδης και μη υποκείμενη σε αναθεώρηση, πρέπει να κατισχύσει, αν θεωρηθεί ότι συγκρούεται με εκείνην του άρθρου 16 παρ. 2).

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, επομένως, πρέπει να παρέχει γνώση χωρίς περιορισμούς, να ανοίγει στον μαθητή όλους τους ορίζοντες για να σκέπτεται ελεύθερα και να διαμορφώνει ελεύθερα τις όποιες πεποιθήσεις του. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα έπρεπε προ πολλού να είχε αντικατασταθεί από την Ιστορία των Θρησκειών και των Εκκλησιών, χωρίς την οποία, άλλωστε, η ιστορική γνώση είναι ελλιπής και παραπλανητική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/11/2008

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θρησκευτικά: ώρα για αντικατάσταση

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, επομένως, πρέπει να παρέχει γνώση χωρίς περιορισμούς, να ανοίγει στον μαθητή όλους τους ορίζοντες για να σκέπτεται ελεύθερα και να διαμορφώνει ελεύθερα τις όποιες πεποιθήσεις του. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα έπρεπε προ πολλού να είχε αντικατασταθεί από την Ιστορία των Θρησκειών και των Εκκλησιών, χωρίς την οποία, άλλωστε, η ιστορική γνώση είναι ελλιπής και παραπλανητική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/11/2008

Πιστεύετε ότι δεν το έχει σκεφτεί κανείς;;;Όμως και η προαιρετική παρακολούθηση είναι ένα βήμα

σ΄ ένα τόπο (αλλά και σ' ένα κόσμο),που "κυβερνάει" η θρησκεία.

Να ευχόμαστε και στις άλλες θρησκείες του κόσμου να αντιδρούσαν έτσι όπως αντιδρούν κάποιοι,

στην δική μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλογερική λογιστική

Τζίρο που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ κρύβουν τα «τεφτέρια» της Μονής Βατοπεδίου, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έσοδα των 67 εκατομμυρίων ευρώ που αποκόμισε η Μονή από την πώληση των ακινήτων από τις ανταλλαγές. Μόνο τα καθημερινά έξοδα της Μονής ξεπερνούν τα 11.000 ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής στην Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος.

Η ανάλυση του λογαριασμού των έργων που εκτελούνται στη Μονή έκρυβε διάφορες εκπλήξεις ακόμη και για έμπειρους δικαστικούς, οι οποίοι εξεπλάγησαν από την κοστολόγηση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στη Μονή ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως προκύπτει από τον απολογισμό που παρέδωσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Φώτης Κρεμμυδάς και Φίλιππος Δωρής στον πρόεδρο της Αρχής,

ΔΑΠΑΝΕΣ

Κάθε μέρα η Μονή φέρεται να πληρώνει 11.000 ευρώ μόνο για τα λειτουργικά της έξοδα!

η κατασκευή μιας αποθήκης πριστηρίου κόστισε όσο η αγορά ενός οροφοδιαμερίσματος στην Εκάλη.

Τον κούκο αηδόνι εμφανίζονται ότι πλήρωσαν οι μοναχοί και για τη βελτίωση ενός χωματόδρομου που συνδέει τη Μονή με την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές. Αν και η δαπάνη για την κατασκευή και την επισκευή των δρόμων ανήκει στη διοίκηση του Αγίου Όρους και επιβαρύνει τον δικό της προϋπολογισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις της Ιεράς Επιστασίας του Όρους, όπως επισημαίνουν μοναχοί άλλων μονών, το Βατοπέδι πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη βελτίωση ενός χωματόδρομου 15 χιλιομέτρων, με κόστος 67.000 ευρώ για το χώμα ανά χιλιόμετρο. Ακριβή ιδέα αποδείχτηκε και η ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων της Μονής, η οποία κόστισε 1.252.000 ευρώ. 200.000 ευρώ για γκαράζ

Για την κατασκευή ενός γκαράζ για τα αυτοκίνητα της Μονής ο κ. Εφραίμ πλήρωσε 200.000 ευρώ, ενώ το συνεργείο αποδείχτηκε ακόμη πιο ακριβή ιδέα με τελική αξία 282.000 ευρώ. Ένα μικρό κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων του πνευματικού πατέρα του ηγούμενου Εφραίμ, του γέροντα Ιωσήφ, κόστισε 129.000 ευρώ, ενώ τα τρόφιμα για τους 106 μοναχούς, τους 100 εργάτες και τους 25.000 επισκέπτες της Μονής κοστίζουν στο Βατοπέδι 300.000 ευρώ. Ιδιαίτερα ακριβά αποδεικνύονται τα καυσόξυλα, τα οποία κοστίζουν στο ταμείο της Μονής 50.000 ευρώ, ενώ για καύσιμα ξοδεύει άλλα 240.000 ευρώ.

Η προμήθεια της γραφικής ύλης σε τιμές συγκρίνεται μόνο με αυτήν ενός υπουργείου, καθώς απαιτούνται 30.000

ευρώ, ενώ ο ρουχισμός των μοναχών κοστίζει άλλα 30.000 ευρώ. Δηλαδή κάθε μοναχός αγοράζει κάθε χρόνο ένα ράσο ή παπούτσια αξίας 300 ευρώ, ενώ ξοδεύει και 1.000 ευρώ σε οδοιπορικά. Συνολικά, οι πληρεξούσιοι δικη γόροι της Μονής εκτιμούν τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες της Μονής στα 4.040.000 ευρώ, χωρίς σε αυτά τα ποσά να υπολογίζονται οι «ευλογίες» της Μονής και τα έργα που κατασκευάζονται.

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των εξόδων που αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι της Μονής. Μέχρι σήμερα η Μονή Βατοπεδίου έχει δαπανήσει 45.000.000 ευρώ για την αναστήλωση και την κατασκευή κτιρίων και υποδομών στο μοναστήρι, όπως υποστηρίζει στην έκθεση εκτίμησής του ο κ. Πέτρος Κουφόπουλος, αρχιτέκτονας και αναστηλωτής της Μονής. Η Μονή πάντως θεωρείται από τις πλέον ευνοημένες από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, καθώς μόνο από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκε με 26.998.280 ευρώ, ενώ εκκρεμούν ακόμη 8.663.316 ευρώ. Επιπλέον από το Δ΄ ΚΠΣ είχαν προϋπολογισθεί ακόμη 6.510.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Κουφόπουλο, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της Μονής, απαιτούνται ακόμη 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν τα κτίρια που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Μονής και χρήζουν αποκατάστασης.

31 «φανεροί» τραπεζικοί λογαριασμοί

ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ «φανερούς» λογαριασμούς της αποκάλυψε στον πρόεδρο της Επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με την επιστολή των πληρεξούσιων δικηγόρων της η Μονή Βατοπεδίου στις 30 Σεπτεμβρίου και που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Είχε προηγηθεί η εντολή για το πάγωμα 57.850.000 από τους λογαριασμούς της μονής τα οποία αφορούσαν όλα τα χρήματα που εισέπραξε από την πώληση του Ολυμπιακού ακινήτου και των εκτάσεων σε Ραιδεστό, Καρδία και στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

Η Μονή ισχυρίστηκε πως στους 31 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου δεν υπήρχαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του αγιορείτικου μοναστηριού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η δράση της κυπριακής οφσόρ εταιρείας Rassadel μέσω της οποίας η Μονή Βατοπεδίου μπήκε στο επιχειρηματικό σχήμα της Ανθεμιάς του κ. Πάπιστα και διακίνησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μόνο στην Επενδυτική τράπεζα η Rassadel εμφανίζεται να διαθέτει ακόμη 50 εκατ. ευρώ.

Συνδικαιούχος

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς μοναχών της Μονής, όπου εμφανίζεται σε ορισμένους ως συνδικαιούχος ο ηγούμενος Εφραίμ. Ένας τέτοιος λογαριασμός έχει ανοιχθεί στην Αγροτική Τράπεζα και ανήκει στον γέροντα Ιωσήμ με συνδικαιούχο τον κ. Εφραίμ, ενώ ατομικό λογαριασμό διαθέτει στην Εμπορική Τράπεζα ο «ταμίας» της μονής, μοναχός Ευδόκιμος. Συνολικά η μονή εμφανίζεται να διαθέτει λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια σε 8 τράπεζες, στις οποίες όμως διατηρεί σε ονομαστικούς της λογαριασμούς μόνο ένα μικρό μέρος των πραγματικών εσόδων της.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της μονής επίσης υποστηρίζουν πως το Βατοπέδι με ιδίους πόρους εκτελεί μια σειρά έργων στερέωσης και συντήρησης των μνημείων και των κτιρίων της, συνολικού προϋπολογισμού 7.884.011 ευρώ, όταν τα έσοδά της από τα ενοίκια των ακινήτων που διαθέτει ίσα που φτάνουν για την κάλυψη

http://ta-nea.dolnet.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αποκαλυπτική κατάθεση του ταμία της Μονής Βατοπαιδίου στην Εξεταστική

Για επαφές των μοναχών της Μονής Βατοπαιδίου με τους αρμόδιους υπουργούς για τις ανταλλαγές ακινήτων μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο μοναχός Ευδόκιμος, οικονομικός διαχειριστής της Μονής. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η κυπριακή υπεράκτια εταιρεία Rassadel ανήκει στο μοναστήρι.

Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος είχαν συναντήσεις με τους αρμόδιους, όπως είπε ο μοναχός Ευδόκιμος. «Διαχρονικά είχαμε με όλους τους υπουργούς επαφές. Για τις ανταλλαγές με τους αρμόδιους υπουργούς», είπε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega.

«Ποιο σκοπό είχαν αυτές οι επαφές; Την ανταλλαγή. Αυτό το σκοπό δεν είχαν; Όταν θες να κάνεις κάτι, πηγαίνεις στον αντίστοιχο αρμόδιο υπουργό, όπως ήταν ο υπουργός Γεωργίας, ο υπουργός Οικονομικών. Αυτοί ήταν οι εμπλεκόμενοι φορείς», πρόσθεσε.

Σχετικά δε με το πώς γινόταν η επιλογή των προς ανταλλαγή ακινήτων, ο Ευδόκιμος είπε πως «μας πρότειναν και αποφασίζαμε μαζί, από κοινού, ποια είναι ελεύθερα και θα μπορούσαμε...», ενώ σε ερώτηση «ποιος πρότεινε;» ανέφερε «το υπουργείο Γεωργίας, που μας τα έδινε ως ελεύθερα».

Για την κυπριακή υπεράκτια εταιρεία Rassadel, ο Ευδόκιμος επιβεβαίωσε ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στο μοναστήρι. Όπως ανέφερε ο μοναχός, 30 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από το Βατοπαίδι στη Rassadel για επενδύσεις σε ξένα κεφάλαια και αγορές ελληνικών μετοχών.

Σε ερώτηση για το αν ο Εφραίμ ενημέρωνε τη Γεροντική Σύναξη για την πορεία της δίκης της Ροδόπης το 2003, ο μοναχός Ευδόκιμος άφησε να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης οφειλόταν σε κάποια συμφωνία που είχε κάνει το μοναστήρι. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει περαιτέρω.

Κατάθεση του μοναχού Αναστάσιου

Αγνοια για τα οικονομικά ζητήματα της Μονής δήλωσε ο μοναχός Αναστάσιος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της Μονής. Μέσα μου πιστεύω πως όλες οι ενέργειες που έκανε η Μονή είναι σωστές. Για να κάνει μερικά πράγματα, σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να γίνουν. Η συνείδησή μου μέσα μου, αυτό μου λέει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κύπριος μοναχός Αναστάσιος -βοηθός του γέροντα Ευδοκίμου στο λογιστήριο- εξήγησε ότι διεκπεραίωνε πληρωμές με φαξ.

Σε ερώτηση αν έρχονταν πολιτικοί στη Μονή, ο μάρτυς απάντησε πως «δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό».

Δήλωσε ότι ήξερε τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος «είχε μια θετική στάση απέναντι στο μοναστήρι», αλλά υπό την έννοια ότι «όλοι οι προσκυνητές που έρχονται στη Μονή και ωφελούνται πνευματικά, νοιώθουν μια θετική εμπειρία».

Ερωτηθείς αν είχε η Μονή δοσοληψίες με την εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ του Θ.Πάπιστα, απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά τον θυμήθηκε ως προσκυνητή.

Κατέθεσε ακόμα ότι ο Αθως Κοιρανίδης «είναι ίσως ο πιο έμπιστος άνθρωπος της Μονής, πέραν του ότι είναι οικονομικός της σύμβουλος, διότι έχει και πνευματική σχέση μαζί της».

Νομαρχιακός σύμβουλος κατά Ψωμιάδη

Επίθεση κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξαπέλυσε ο Νίκος Γιαννόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό της Βούλας Πατουλίδου.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον νομάρχη ότι προσπαθεί να κρύψει τα πάντα και να μιλήσει για διαφορά Θεσσαλονίκης και Αθήνας: «Αυτό είναι η μεγαλύτερη συγκάλυψη που μπορεί να γίνει σε ένα τεράστιο έγκλημα για το Νομό» είπε.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του αφορούσε τη συμπεριφορά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε σχέση με την υπόθεση της παραχώρησης διαθεσίμων οικοπέδων της Θεσσαλονίκης στη Μονή.

«Δεν μπορεί να υπάρχει η αλληλογραφία όλο το 2006 μεταξύ υπουργείου και νομαρχίας, οι αποφάσεις να λένε 'με ευθύνη, με απόφαση και με εντολή νομάρχη' και ο νομάρχης να λέει πως 'υπνωτιστήκαμε'. Ηθελημένα υπνωτίστηκε για να συγκαλύψει αυτό το μεγάλο έγκλημα» ανέφερε.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=962181

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η οδύσσεια ενός φορολογούμενου

Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ Κ. ΜΑΛΛΙΟΥ*

Κοιτάζοντας τον προϋπολογισμό του έτους 2009, διαπιστώνουμε ότι, παρ' όλο που η πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται στο μάλλον αισιόδοξο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ποσοστό 2,7%, εντούτοις η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 7,1 δισ. ευρώ.

Κατά την κυβέρνηση, τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά το 2009, με -μεταξύ των άλλων- την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Κάθε καλόπιστος πολίτης θα σκεφθεί ότι, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, εκτός από κοινωνικά δίκαιος, πιθανόν να συνιστά και την ασφαλέστερη λύση για την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Ομως, κάθε συνεπής φορολογούμενος δεν θα έχει ίσως σκεφθεί ότι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν αρκεί η κυβερνητική πρόθεση για εντατικοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλά απαιτείται και η ουσιώδης συνδρομή της Δικαιοσύνης, η οποία, σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργεί ταχύτατα και απρόσκοπτα. Η ταχεία απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης συνιστά τον θεμέλιο λίθο της βεβαιότητας του φόρου.

Ολα αυτά θα ήταν απολύτως αυτονόητα, αν η φανταστική ιστορία που ακολουθεί δεν αποτύπωνε με πλήρη ακρίβεια τα όσα συμβαίνουν σήμερα:

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Αθήνα -ας τον ονομάσουμε Σωφρόνιο- υπέβαλε το 2008 δήλωση για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησής του κατά την προηγούμενη διαχείριση (2007) και κατέβαλε τον αναλογούντα, με βάση τη δήλωσή του, φόρο εισοδήματος.

Μετά την πάροδο, τριών ετών, η φορολογική αρχή διενεργεί έλεγχο στα βιβλία και στοιχεία του Σωφρονίου για το οικονομικό έτος 2008. Εκδίδονται εις βάρος του καταλογιστικές πράξεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Επί των ποσών φόρου που καταλογίζονται με τις πράξεις αυτές, από τον χρόνο που σημειώνεται η παράβαση και μέχρι την ταμειακή οριστικοποίησή της, υπολογίζονται προσαυξήσεις 2% για τον φόρο εισοδήματος και 3% για τον ΦΠΑ για κάθε μήνα, οι οποίες σταματούν στο 200%.

Ηδη, στο έτος 2011, κατά το οποίο διενεργήθηκε ο φορολογικός έλεγχος, επειδή έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι αδικείται, ο Σωφρόνιος αποφασίζει την άσκηση προσφυγών σε διοικητικό πρωτοδικείο κατά των καταλογιστικών εις βάρος του πράξεων.

Ο συμβιβασμός

Επισκέπτεται έναν αξιόπιστο συνάδελφο δικηγόρο, ο οποίος ενώ τον βεβαιώνει ότι κατ' αρχήν έχει δίκιο, εντούτοις είναι διστακτικός για την άσκηση των προσφυγών. Επιμένει να υποστηρίζει ότι ένας καλός συμβιβασμός είναι αποτελεσματικότερος από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο Σωφρόνιος αρχίζει να μπερδεύεται. Εχει αμφιβολίες για τις ικανότητες του συναδέλφου. Τελικά, έχοντας την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το εγγυημένο καταφύγιό του, δίνει εντολή στον συνάδελφο και οι προσφυγές ασκούνται εντός του 2011.

Τα χρόνια περνούν, ο Σωφρόνιος ρωτά και ξαναρωτά τον συνάδελφο τι γίνεται με την υπόθεσή του. Ο συνάδελφος ψύχραιμα του απαντά να έχει υπομονή. Μετά την πάροδο τριών περίπου ετών, πιστεύοντας ότι ο συνάδελφος έχει κάνει κάποιο λάθος, ο Σωφρόνιος επισκέπτεται και δεύτερο συνάδελφο, ο οποίος επίσης τον διαβεβαιώνει ότι απλά πρέπει να έχει υπομονή.

Εχοντας δύο διαβεβαιώσεις, αποφασίζει να περιμένει, ενώ οι εις βάρος του προσαυξήσεις τρέχουν. Η αναμονή διακόπτεται μετά τεσσεράμισι χρόνια. Ο συνάδελφος ειδοποιεί τον Σωφρόνιο ότι η υπόθεσή του συζητείται. Η δίκη γίνεται το 2015 και γεμάτος αγωνία περιμένει την απόφαση. Μετά την πάροδο περίπου ενός έτους, ο συνάδελφος του ανακοινώνει ότι εκδόθηκε απόφαση, όχι όμως οριστική, αλλά προδικαστική, με την οποία διατάσσεται η φορολογική αρχή να συμπληρώσει τον φάκελο δικογραφίας, με στοιχεία που δεν είχε προσκομίσει κατά την αρχική εκδίκαση.

Ο Σωφρόνιος αναρωτιέται γιατί η διοίκηση δεν ήταν επιμελής. Ο συνάδελφος του λέει και πάλι να έχει υπομονή και αυτός -τι άλλο να κάνει;- περιμένει. Υπομονή στην υπομονή, περνούν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να εκτελεστεί η προδικαστική απόφαση και να γίνει νέος προσδιορισμός για την εκδίκαση της υπόθεσής του στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Κατά το έτος 2019, ο Σωφρόνιος πληροφορείται από τον δικηγόρο του ότι η υπόθεσή του ξαναδικάζεται. Προσπαθεί να θυμηθεί το αντικείμενό της. Ελέγχει τα υπομνήματα και περιμένει το αποτέλεσμα της δίκης. Το έτος 2020, ο συνάδελφος του ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η απόφαση και ότι επιτέλους δικαιώθηκε. Ο Σωφρόνιος πανευτυχής συγχαίρει τον εαυτό του για την επιμονή και την υπομονή του και πιστεύει ότι η περιπέτεια του, έστω και μετά την πάροδο σχεδόν δεκατριών ετών, τερματίστηκε με επιτυχία.

Το Δημόσιο

Μετά από λίγους μήνες, ο συνάδελφος τον πληροφορεί ότι το Δημόσιο άσκησε έφεση. Ο Σωφρόνιος εφησυχάζει από τη διαβεβαίωση του συναδέλφου ότι η άσκηση της έφεσης δεν έχει για εκείνον δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα.

Για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια, ξεχνάει την υπόθεση. Το 2022, η έφεση του Δημοσίου δικάζεται και με έκπληξη ο Σωφρόνιος πληροφορείται ότι το Δημόσιο κέρδισε την υπόθεση. Η έκπληξή του μετατρέπεται σε έντονη οργή, όταν, σε εκτέλεση της απόφασης του εφετείου, καλείται να καταβάλει όχι μόνο το ποσό των φόρων που του είχε καταλογιστεί αλλά αυτό το ποσό προσαυξημένο και κατά 200%, επειδή η πάροδος του χρόνου οδήγησε το ποσοστό της προσαύξησης στο ανώτατο όριό της (200%).

Εξαλλος, δίνει αμέσως εντολή στον συνάδελφο να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του εφετείου. Πράγματι το έτος 2022 ασκείται η αναίρεση. Αυτή προσδιορίζεται για το έτος 2024 και ο Σωφρόνιος, ο οποίος στο μεταξύ έχει στερηθεί τα κεφάλαια κίνησης της επιχείρησής του, πιστεύει ότι εντός ολίγου η περιπέτειά του επιτέλους τελειώνει.

Πιέζει τον δικηγόρο του να μελετήσει την υπόθεση, ο συνάδελφος ήρεμα του απαντά να μην ανησυχεί, διότι θα έχουν αρκετό χρόνο να προετοιμαστούν. Δυο-τρεις ημέρες πριν από τη δικάσιμο, ο συνάδελφος ειδοποιεί τον Σωφρόνιο ότι ο εισηγητής αναβάλλει την υπόθεση για έξι μήνες. Εκπληκτος, υπομένει. Την παραμονή της νέας δικασίμου, πληροφορείται νέα αναβολή και μετά, στην επόμενη δικάσιμο, και πάλι νέα αναβολή. Αναβολή στην αναβολή, η υπόθεσή του εκδικάζεται τελικά το έτος 2027.

Το 2028, ο Σωφρόνιος πληροφορείται ότι η εφετειακή απόφαση αναιρέθηκε και ότι κέρδισε την υπόθεσή του. Αγκαλιάζει τους συνεργάτες του και, ανακουφισμένος, σκέφτεται τα χρήματά του, τα οποία θα του επιστραφούν και τα οποία θα βοηθήσουν την επιχείρησή του να αναπτυχθεί. Η χαρά του εξαφανίζεται όταν ο συνάδελφος τον ενημερώνει ότι, με την έκδοση της αναιρετικής απόφασης, η υπόθεσή του θα γυρίσει στο εφετείο για να ξαναδικαστεί στην ουσία της. «Ποια ουσία;» σκέφτεται ο Σωφρόνιος. «Αυτή χάθηκε εδώ και χρόνια».

Η έφεση ξαναδικάζεται το έτος 2030. Η απόφαση εκδίδεται το έτος 2031. Ο Σωφρόνιος κερδίζει. Ο δικηγόρος του τον πληροφορεί ότι πιθανόν το Δημόσιο να ασκήσει εκ νέου αναίρεση και ότι θα παραδώσει τον φάκελό στην κόρη του, που είναι πλέον συνάδελφός του, διότι ο ίδιος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί...

Ποιος από εμάς πιστεύει ότι ο απελπισμένος Σωφρόνιος, γηραιότερος πλέον κατά 23 χρόνια, θα έχει ακόμη το κουράγιο να είναι συνεπής φορολογούμενος και όχι φοροφυγάς;

Συμπεράσματα

Από το φανταστικό αυτό παράδειγμα, το οποίο αντικατοπτρίζει με απόλυτη ακρίβεια τις σημερινές συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε φορολογικές υποθέσεις, συνάγονται δύο συμπεράσματα:

*Πρώτον, ότι η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να οφείλεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις δικαστών που δεν εκτελούν σωστά το έργο τους, αλλά σε δομικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων έπρεπε να αποτελεί την κύρια, αν όχι τη μοναδική -λόγω σοβαρότητας- προτεραιότητα του σημερινού κράτους δικαίου.

*Δεύτερον, η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμείται μόνο με εξαγγελίες για εντατικοποιήσεις φορολογικών ελέγχων περιορίζεται όταν απονέμεται άμεσα δικαιοσύνη όταν ο φορολογούμενος έχει την εδραία πεποίθηση ότι η φορολογική του υποχρέωση θα διαγνωστεί με δικαστικές εγγυήσεις, αποτελεσματικά, στον κρίσιμο χρόνο και όχι μετά την πάροδο τουλάχιστον 20 ετών.

* Η ΑΣΠΑΣΙΑ Κ. ΜΑΛΛΙΟΥ είναι δικηγόρος και διευθύντρια του νομικού περιοδικού «Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας», www.dfn.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 30/11/2008

http://www.enet.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η οδύσσεια ενός φορολογούμενου

Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ Κ. ΜΑΛΛΙΟΥ*

Από το φανταστικό αυτό παράδειγμα, το οποίο αντικατοπτρίζει με απόλυτη ακρίβεια τις σημερινές συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε φορολογικές υποθέσεις, συνάγονται δύο συμπεράσματα:

*Πρώτον, ότι η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να οφείλεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις δικαστών που δεν εκτελούν σωστά το έργο τους, αλλά σε δομικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων έπρεπε να αποτελεί την κύρια, αν όχι τη μοναδική -λόγω σοβαρότητας- προτεραιότητα του σημερινού κράτους δικαίου.

*Δεύτερον, η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμείται μόνο με εξαγγελίες για εντατικοποιήσεις φορολογικών ελέγχων περιορίζεται όταν απονέμεται άμεσα δικαιοσύνη όταν ο φορολογούμενος έχει την εδραία πεποίθηση ότι η φορολογική του υποχρέωση θα διαγνωστεί με δικαστικές εγγυήσεις, αποτελεσματικά, στον κρίσιμο χρόνο και όχι μετά την πάροδο τουλάχιστον 20 ετών.

* Η ΑΣΠΑΣΙΑ Κ. ΜΑΛΛΙΟΥ είναι δικηγόρος και διευθύντρια του νομικού περιοδικού «Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας», www.dfn.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 30/11/2008

http://www.enet.gr

Το τελικό αποτέλεσμα,(συνδιαλλαγές-αποδοχή με χαρά των περαιώσεων-αυτοπεραιώσεις κλπ.) που κυριαρχεί

μέχρι σήμερα,από τα δύο παραπάνω ολόσωστα συμπεράσματα,μπορεί να το αναλύσει κάποιος και να ενημερώσει,

τους νέους κυρίως λογιστές,για τον δρόμο,που πρέπει να ακολουθούν?????

Προσωπικά φοβούμαι,μετά από τριάντα χρόνια στο επάγγελμα,ότι με τις συνθήκες που δημιουργεί το "σύστημα",αν

δεν το αποδεχτείς και δεν το ακολουθήσεις,άλλος περισσότερο άλλος λιγώτερο, είσαι αναγκασμένος να κυνηγάς

ανεμόμυλους.

Αυτά που γράφω παραπάνω,σαφώς και δεν αποτελούν συμβουλή,προς οποιονδήποτε,αλλά δυστυχώς διαπίστωση,

που έχει να κάνει κυρίως,από την πολυνομία που μας κατακλύζει,με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι οι πιό πολλοί

Νόμοι γίνονται εκ του πονηρού,για να μας δυναστεύουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το τελικό αποτέλεσμα,(συνδιαλλαγές-αποδοχή με χαρά των περαιώσεων-αυτοπεραιώσεις κλπ.) που κυριαρχεί

μέχρι σήμερα,από τα δύο παραπάνω ολόσωστα συμπεράσματα,μπορεί να το αναλύσει κάποιος και να ενημερώσει,

τους νέους κυρίως λογιστές,για τον δρόμο,που πρέπει να ακολουθούν?????

Προσωπικά φοβούμαι,μετά από τριάντα χρόνια στο επάγγελμα,ότι με τις συνθήκες που δημιουργεί το "σύστημα",αν

δεν το αποδεχτείς και δεν το ακολουθήσεις,άλλος περισσότερο άλλος λιγώτερο, είσαι αναγκασμένος να κυνηγάς

ανεμόμυλους.Αυτά που γράφω παραπάνω,σαφώς και δεν αποτελούν συμβουλή,προς οποιονδήποτε,αλλά δυστυχώς διαπίστωση,

που έχει να κάνει κυρίως,από την πολυνομία που μας κατακλύζει,με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι οι πιό πολλοί

Νόμοι γίνονται εκ του πονηρού,για να μας δυναστεύουν.

Όχι απλά ανεμόμυλους συνάδελφε αλλά ενίοτε και πενταροδεκάρες δεδομένου ότι "καλός λογιστής" είναι αυτός που έχει διασυνδέσεις, είναι μάγκας και καθαρίζει. Οπότε έχει και καλλίτερες αμοιβές.

Και εσχάτως..............

είναι μέλος της ΠΕΦΕ και έχει έδρα την Αθήνα...............για να το συνδέσω και με το άλλο θέμα.

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=63813

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η οδύσσεια ενός φορολογούμενου

Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ Κ. ΜΑΛΛΙΟΥ*

..................................

Για αυτό η καλή μας η Διοίκηση αύξησε το παράβολο για τα Διοικητικά Δικαστήρια .....

Για να μην στοκάρονται οι υποθέσεις ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

post-2143-1228248937_thumb.jpg

ΠΑΠΟΥΑ

ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Θάνατος στ' αρσενικά

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Σκοτώνουν τα αγόρια τους για να σταματήσουν τον πόλεμο. Ισορροπώντας στην τραγική γραμμή μεταξύ λογικής και παραλόγου οι γυναίκες δύο φυλών στη ζούγκλα της Παπούα στη Νέα Γουινέα εδώ και δέκα χρόνια σκοτώνουν οι ίδιες τα αρσενικά μωρά που γεννούν, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην εμφύλια διαμάχη.

«Αποφασίσαμε να σκοτώνουμε τα αγόρια μας γιατί με τον πόλεμο ξεπεράσαμε τα όρια της εξαθλίωσης», λένε οι μάνες της περιοχής Γκίμι που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και 20 χρόνια (φωτ. Reuter)

Το μυστικό των γυναικών της περιοχής Γκίμι, η οποία μαστίζεται από εμφύλια διαμάχη τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλύφθηκε. Δύο γυναίκες από τις δύο φυλές της Γκίμι μίλησαν στις μεγάλες εφημερίδες της Νέας Γουινέας.

«Με τον πόλεμο έχουμε πλέον ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης και της απελπισίας. Αποφασίσαμε να δολοφονούμε τα νεογέννητα αγόρια μας για να μειώσουμε τον αριθμό των αντρών που μπορούν μελλοντικά να πολεμήσουν» είπαν η Ρόνα Λουκ και η Κιπιγιόνα Μπέλας.

Πρόκειται για έγκλημα, το γνωρίζουν λένε, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

«Η πραγματικότητα μας εξαναγκάζει σε ακραία δράση. Εχουμε υποφέρει αρκετά από την πολεμόχαρη φύση των ανδρών, τους πολέμους που προκαλούν και τα δεινά που πέφτουν επάνω μας» εξομολογούνται. Και υποστηρίζουν ότι ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός των δύο φυλών στηρίζει ευλαβικά την απόφαση.

Η αποκάλυψη δεν φαίνεται να προκαλεί φρίκη στους κοινωνιολόγους στη Νέα Γουινέα.

«Αυτές οι φυλές είναι τόσο απομονωμένες, ώστε ό,τι και να κάνουν δεν βγαίνει προς τα έξω» είπε στους «Τάιμς του Λονδίνου» η Ντιάνα Πάντα, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γκορόκα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι με την τραγική αυτή απόφαση οι φυλές οδηγούνται στην αυτοκτονία». Πάστορες και εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής, που συνεργάζονται με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να πείσουν τους φύλαρχους της Γκίμι να πετάξουν τα όπλα και να ζήσουν ειρηνικά.

(Πηγές: «The Times», «Daily Mail»)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/12/2008

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πόσο μαλάκας μπορεί να γίνει ένα λαμόγιο?

Εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ - Απορρίπτει η κυβέρνηση

Μείωση αποδοχών και λιγότερη δουλειά ή απολύσεις είναι το δίλημμα που θέτει ο κ. Μίχαλος

«Σοκ» σε χιλιάδες εργαζόμενους και την οργή ΓΣΕΕ και Αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας με αντίστοιχη μείωση των μισθών.

Με άμεση παρέμβαση η υπουργός Απασχόλησης Φ.Πετραλιά τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική απασχόληση.

Η Φ.Πετραλιά έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης, από αυτή του κ. Μίχαλου, ο οποίος ακριβώς επειδή στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της, θεωρήθηκε από κάποιους ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να «ρίξει στο τραπέζι» προτάσεις και να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις αν όχι να προετοιμάσει το έδαφος.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλου που μεταξύ άλλων ανέφερε: «επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι ο κύριος Μίχαλος υπήρξε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προφανώς με την πρόταση του θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση για να μετατρέψει την κρίση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίση των εργαζομένων, σε κρίση της κοινωνίας».

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος πρότεινε την πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου με την μορφή εργάσιμης εβδομάδας 3-4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποφευχθούν, όπως είπε, οι μαζικές απολύσεις, για όσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση.

Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΙΚΑ. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος δήλωσε ότι η πρόταση είναι «ενδιαφέρουσα», αν και, όπως είπε, πρέπει πρώτα να τη μελετήσει.

Η υιοθέτηση αυτής ή ανάλογης πρότασης, συνεπάγεται σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών σημαίνει πρακτικά ότι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται 12 ημέρες το μήνα και θα παίρνει 12 ένσημα. Έτσι, στο σύνολο μιας χρονιάς θα παίρνει 150 ένσημα, έναντι 300 που θα λάμβανε εάν εργαζόταν με κανονικό ωράριο.

Αποστάσεις από την πρόταση κράτησαν οι έμποροι (ΕΣΕΕ) ενώ σαφή απόρριψη εξέφρασαν οι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΕΣΕΒΕΕ.

Για άδικη, αντικοινωνική και αναποτελεσματική πρόταση έκανε λόγο με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ενώ τα συνδικάτα αναμένεται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες και ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας της 10ης Δεκεμβρίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνάντηση, εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων φέρονται να ζήτησαν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να σταματήσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις «κατά την περίοδο της κρίσης».

*Αργότερα ο κ. Μίχαλος μίλησε στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την παρουσίαση της έρευνας The Leading Deals 2008.

«Δυστυχώς, η διεθνής κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε 'πάγωμα' των επενδυτικών σχεδίων πολλών επιχειρήσεων και κάνει ασφαλώς δυσκολότερη τη σύναψη νέων επιχειρηματικών deals, καθώς όπως είναι φυσικό, τόσο οι επενδυτές όσο και οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας αναγνώρισε ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους εταίρους της.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=251

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Φ.Πετραλιά έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης, από αυτή του κ. Μίχαλου, ο οποίος ακριβώς επειδή στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της, θεωρήθηκε από κάποιους ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να «ρίξει στο τραπέζι» προτάσεις και να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις αν όχι να προετοιμάσει το έδαφος.

Μα αν ειναι δυνατον ποτε να υπαρχουν σε αυτη τη χωρα τοσο βρωμικα μυαλα.....ακου τι πανε και σκεφτονται....

σιγα μην θελουν κιολας να εκμεταλλευτουν την κριση ή ακομα και να την μεγενθυνουν, για να περασουν τους σκοπους τους, να αλλαξουν τις εργασιακες σχεσεις, να καταργησουν ωραρια και συμβασεις, να ενισχυσουν αυτους που αυτοι θελουν (ονοματα δεν λεμε τραπεζες τις λενε ....κ,λ,π, κ,λ,π,

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μεγεθυνση ειπα και ακου να δεις τι θυμηθηκα....

οικονομικη μεγεθυνση καναμε και στη σχολη. Πολιτικη οικονομια, μικρο μακρο, Κευνσιανο μοντελο, ζητηση, καμπυλη καταναλωτη, μετρα για την κριση, υφεση....

Τα θυμηθηκα....τα δινουν και για ΑΣΕΠ τωρα για τις εφοριες.Παρενθεση εκανα και γω αιτηση αλλα ποιος καθεται να διαβαζει τετοιες μπου...ς κλεινει η παρενθεση. Αμα ηταν σωστα αυτα που μας μαθαιναν θα τα εφαρμοζανε κιολας, δεν μπορει Πανεπιστημια βγαλανε και αυτοι. Δεν τους μαθανε οτι αμα ο κοσμακης δεν εχει να ξυθει πως να λαδωθει η μηχανη και να παρει μπρος. Φταιει και αυτη η ελληνικη γλωσσα ρε γ...το. Παλια ελεγες λαδι και το εννοουσες, ο κουμπαρος ηταν κουμπαρος, ο καλογερος καλογερος, η λιμνη λιμνη, το φιλετο αντε να ηταν μινιον με σαλτσα Μαδερας, ε δεν ηταν και οικοπεδο στην Παρνηθα.

Αντε τελος παντων ....αμα καθεσαι τοση ωρα στην ουρα του ΙΚΑ αυτα παθαινεις...σκεφτεσαι ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...