Προς το περιεχόμενο
  • 0

μειωμένο ωράριο λόγω μητρότητας


επισκέπτη fani

Ερώτηση

καλημέρα και καλό μήνα,

γνωρίζει κανείς να με ενημερώσει,για πόσο καιρό δικαιούται ιδ.υπάλληλος γραφείου να έχει μειωμένο ωράριο??? και κατά πόσο μειωμένο, 1.ή 2.ώρες???

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

ΜΙΑ (1) ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ (30) ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΞΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ) Ή ΔΥΟ (2) ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ (1) ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΕΣ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων.

Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε προγενέστερη από την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε. 2000 - 2001, άρθρο 7).

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται:

Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού - λοχείας, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά με συμγωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και σε μία (1) ώρα για έξη (6) επιπλέον μήνες. Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002 -2003

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η έναρξη του μειωμένου ωραρίου αρχίζει πλέον απο την λήξη της άδειας τοκετού-λοχείας σύμφωνα με τον ν.3227/2004 & όχι απο την ημερομηνία του τοκετού όπως έγραψε ο 1ος συνάδελφος :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ

ΕΑΝ ΥΠΑΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ?

ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ (ΗΜ.ΤΟΚΕΤΟΥ 11/12/2002 )Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜ.ΤΟΚΕΤΟΥ (ΠΗΓΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ?

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ Ε.Σ.Σ.Ε `2002-03` ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ.

ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟ-ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Π.Κ. 19/2002

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2002 ΚΑΙ 2003

Στην Ελευσίνα, σήμερα την 15η Απριλίου 2002, οι υπογράφοντες την παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφενός:

α) Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και εκπρόσωπος αυτού

β) Γεώργιος Μότσος, Πρόεδρος και Γεώργιος Δρίκος, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και εκπρόσωποι αυτής

γ) Χρήστος Φωλιάς, Πρόεδρος και Διονύσιος Λοτσάρης, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και εκπρόσωποι αυτής και αφετέρου Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος και Γιάννης Μανώλης, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και εκπρόσωποι αυτής, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφωνούν και συναποδέχονται τα εξής:

Κατά τις διαπραγματεύσεις όλοι οι συμβαλλόμενοι με αίσθημα ευθύνης για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας διατύπωσαν την αναγκαιότητα να επιδιώξουν τη συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου και να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση των μεταξύ τους συμφωνιών στην εσωτερική νομοθεσία. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν επίσης να επιδιώξουν από κοινού τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, που θα επιβεβαιώνουν και θα αναβαθμίζουν το ρόλο τους στην κοινωνία και την οικονομία, με ουσιαστική συμμετοχή στα όργανα που σχεδιάζουν και υλοποιούν την (εκάστοτε)κυβερνητική πολιτική, στα θέματα που τους αφορούν.

Όσον αφορά στο αίτημα της Γ.Σ.Ε.Ε. για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν την άμεση ανάθεση του θέματος σε ειδική, κοινή, ομάδα εργασίας η οποία, με βάση όσα τέθηκαν στην παρούσα διαπραγμάτευση, θα επιδιώξει την προσέγγιση των δύο πλευρών με στόχο την κοινή συμφωνία μέχρι τέλους Μαΐου 2002.

Με βάση τα ανωτέρω τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν τα ακόλουθα:

ΑΡΘΡΟ 1 * Κατώτατα όρια αποδοχών 2002

Α) Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων όλης της χώρας, όπως έχουν διαμορφωθεί της 31 η .12.2001 με βάση την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών `2000-2001`, αυξάνονται ως εξής:

1. Την 1η.1.2002 αυξάνονται κατά ποσοστό 1,1% με βάση τη ρήτρα διόρθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 της ως άνω Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. `2000-2001`.

2. Όπως διαμορφώνονται με βάση την προηγούμενη περίπτωση 1 αυτής της παραγράφου οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξάνονται από 1 ης .1.2002 κατά ποσοστό 2,5% και

3. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30 η .6.2002 με βάση την προηγούμενη περίπτωση 2 αυξάνονται από 1 ης .7.2002 κατά ποσοστό 1,8%.

Β) Μετά τις αυξήσεις της προηγούμενης παραγράφου Α τα νέα γενικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής:

α) Εργατοτεχνίτες και εργατοτεχνίτριες, που δεν έχουν συμπληρωμένη τριετή υπηρεσία ή προϋπηρεσία και είναι άγαμοι: Βασικό ημερομίσθιο από 1 ης Ιανουαρίου 2002 ΕΥΡΩ 21,96 και από 1 ης Ιουλίου 2002 ΕΥΡΩ 22,35.

β) Υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρωμένη τριετή υπηρεσία ή προϋπηρεσία, και είναι άγαμοι: Βασικός μισθός από 1 ης Ιανουαρίου 2002 ΕΥΡΩ 490,04 και από 1 ης Ιουλίου 2002 ΕΥΡΩ 498,86.

Γ) Εφόσον την 1η.1.2003 οι μισθοί και τα ημερομίσθια, όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31η.12.2002 δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αύξησης υπερβαίνον τουλάχιστον κατά 1% τον επίσημο μέσο Δ.Τ.Κ. του έτους 2002 προς 2001, θα αναπροσαρμοσθούν από 1ης.1.2003 έτσι ώστε να υπερβαίνουν κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα το μέσο Δ.Τ.Κ. του έτους αυτού.

Δ) Τα ανωτέρω συνολικά γενικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων εφαρμόζονται αντιστοίχως και για τους μαθητευόμενους εργατοτεχνίτες, καθώς και για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει το 15 ο έτος της ηλικίας τους αναλόγως με το χρόνο απασχόλησής τους.

ΑΡΘΡΟ 2 * Κατώτατα όρια αποδοχών 2003

1. Οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξάνονται για το 2003 κατά ποσοστό 3,9%. Η αύξηση αυτή θα δοθεί την 1η.1.2003 εφάπαξ στα ημερομίσθια και τους μισθούς, όπως θα έχουν τυχόν διαμορφωθεί την 31η.12.2002 με βάση την εφαρμογή των παραγράφων Α και Γ του προηγουμένου άρθρου 1.

ΑΡΘΡΟ 3 * Υπολογισμός Επιδομάτων

Τα επιδόματα που προβλέπονται από εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή όμοιας έκτασης διαιτητικές αποφάσεις, υπολογίζονται επί των γενικών κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας.

ΑΡΘΡΟ 4 * Αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης εργατοτεχνιτών (-τριών)

Οι αποζημιώσεις του β.δ. 16/18 Ιουλίου 1920, όπως διαμορφώθηκαν με τις Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1989 (άρθρο 7), του 1994 (άρθρο 4), του 1996 (άρθρο 6), του `1998-1999` (άρθρο 4) και του `2000-2001` (άρθρο 5), βελτιώνονται και καθορίζονται ως εξής, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας του εργατοτεχνίτη (τριας):

Προϋπηρεσία Αποζημίωση

Από 2 μήνες έως 1 έτος 5 ημερομίσθια

Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2 έτη 7 ημερομίσθια

Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη 15 ημερομίσθια

Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη 30 ημερομίσθια

Από 10 έτη συμπληρωμένα έως 15 έτη 60 ημερομίσθια

Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20 έτη 95 ημερομίσθια

Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25 έτη 115 ημερομίσθια

Από 25 έτη συμπληρωμένα έως 30 έτη 135 ημερομίσθια

Από 30 έτη συμπληρωμένα και άνω 150 ημερομίσθια

ΑΡΘΡΟ 5 * Ετήσια κανονική άδειας

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (γενικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν.539/1945, όπως ισχύει) με αποδοχές, μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

ΑΡΘΡΟ 6 * Άδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονιών και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

ΑΡΘΡΟ 7 * Μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζόμενους (-ες) που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

ΑΡΘΡΟ 8 * Άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

ΑΡΘΡΟ 9 * Άδεια λόγω θανάτου συγγενούς

Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

ΑΡΘΡΟ 10 * Προστασία της απασχόλησης των «εξαρτημένων» ατόμων κατά την περίοδο της απεξάρτησης

Δεν επιτρέπεται η απόλυση «εξαρτημένου» ατόμου εξαιτίας της εξάρτησης, εφόσον αποδεδειγμένα μετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για τέσσερις (4) μήνες από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αυτό και για μία φορά.

ΑΡΘΡΟ 11 * Προστασία της απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων-ανέργων

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν για τους ηλικιωμένους:

α) Την συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης – επανειδίκευσης.

β) Την ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξή τους σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας (εάν έχουν απολυθεί) και στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

ΑΡΘΡΟ 12 * Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ)

1. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας των μερών του Ιουλίου 200 για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Λ.Α.Ε.Κ., ώστε να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, τα συμβαλλόμενα μέρη κατάρτισαν πρόταση Σχεδίου Νόμου, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Σ’ αυτό τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν στη μετατροπή του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.) σε Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου, Οργανισμό ανεξάρτητο, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που προτείνεται και κατά παρέκκλιση των διατάξεων, που αφορούν στο δημόσιο τομέα, θα έχει σκοπούς και πόρους αυτούς του Λ.Α.Ε.Κ. και θα διοικείται από τέσσερις εκπροσώπους, που θα προτείνει η Γ.Σ.Ε.Ε. και τέσσερις που θα προτείνουν ανά ένα ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και τον τέταρτο από κοινού οι εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και από ένα (1) εκπρόσωπο του Υπουργείο Εργασίας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν το προσαρτώμενο στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Σχέδιο Νόμου προς την Κυβέρνηση, με αίτημα να το εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να αλλοιωθούν σε ουσιαστικά ζητήματα οι διατάξεις του, πέραν των απαραίτητων μεταβολών που τυχόν θα χρειασθούν κατά τη νομοτεχνική επεξεργασία του.

2. Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής των ανέργων, τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα κάλυψης από τον Λ.Α.Ε.Κ. ασφαλιστικών εισφορών μακροχρόνια ανέργων άνω των 65 ετών, στους οποίους υπολείπονται ένσημα, για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, δεδομένου ότι λόγω ηλικίας είναι πολύ δυσχερής η επανένταξη τους σε θέσεις απασχόλησης.

Η έκταση εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτήσει από τη μελέτη του κόστους του, με βάση τα στοιχεία, που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

3. Τα μέρη συμφωνούν στην ανάγκη διαμόρφωσης προγράμματος δράσης για το άμεσο μέλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα επεξεργασίας από εκπροσώπους των μερών, η οποία θα το εκπονήσει, οι δε διοικήσεις όλων των οργανώσεων δεσμεύονται να συναντώνται ανά τρίμηνο προκειμένου να συζητούν και να αποφασίζουν για την πορεία του.

4. Συμφωνείται ο καθορισμός του ποσοστού επιχορήγησης των εκπαιδευτικών δομών της Γ.Σ.Ε.Ε. σε 45% και του συνόλου των εργοδοτικών οργανώσεων σε 55%.

5. Τα μέρη, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των εκπαιδευτικών δομών των οργανώσεων στην ενίσχυση της απασχόλησης, αποφασίζουν το συνολικό ποσοστό της επιχορήγησης τους να ανέρχεται σε 20%.

ΑΡΘΡΟ 13 * Εισφορά στον Οργανισμό της Εργατικής Εστίας

Τα μέρη συμφωνούν στην καταβολή επιπλέον εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά 0,05 για το κάθε μέρος χωριστά. Η υποχρέωση καταβολής ισχύει από την ήμερα της υπογραφής αυτής της ΕΓΣΣΕ, με την προϋπόθεση και τους όρους που θα ορίσει νομοθετική του ρύθμιση. Την 1η/1/2003 η υποχρέωση καταβολής αυξάνεται περαιτέρω κατά 0,05 και ανέρχεται σε 0,10% για το κάθε μέρος (εργοδοτική και εργατική εισφορά), έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό εισφοράς υπέρ του Οργανισμού να ανέρχεται σε 0,35% συνολικά για το κάθε μέρος.

ΑΡΘΡΟ 14 * Υποστήριξη του Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων ως εθελοντών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χορηγείται άδεια με αποδοχές επιπλέον αυτών που δικαιούνται με τις κείμενες διατάξεις.

Την άδεια δικαιούνται όσοι απασχοληθούν σε επίσημο εθελοντικό πρόγραμμα και είναι ίση με το ήμισυ των ημερών της εθελοντικής απασχόλησης και εκπαίδευσης τους για τους Αγώνες, με ανώτατο όριο ημερών αυτής της άδειας τις δέκα (10) ημέρες.

Ο χρόνος απουσίας συναρτάται με τις ανάγκες του επίσημου εθελοντικού προγράμματος, που συμμετέχει ο εργαζόμενος και χορηγείται κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη μετά την 1η Οκτωβρίου του 2004.

Οι αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης για τις ημέρες αυτής της άδειας είναι αυτές, που θα κατέβαλε στον εργαζόμενο, εάν εργαζόταν, χωρίς επιπλέον επίδομα αδείας.

ΑΡΘΡΟ 15 * Κοινές προτάσεις

Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν να προωθήσουν από κοινού:

1. Την απαλλαγή από το φόρο, της αποζημίωσης των μισθωτών λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους μέχρι ποσού αποζημίωσης 29.500 ευρώ (10.000.000 δρχ. περίπου). Για ποσό ανώτερο αυτού, ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται σε 5 ετήσιες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

2. Εφαρμογή κατάλληλων φορολογικών ρυθμίσεων, ώστε να ενθαρρύνονται τα συστήματα συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, με τη μορφή παροχής μετοχών ή διανομής μέρους των κερδών (συμμετοχής στα κέρδη).

3. Αύξηση κατά 20% των αποδοχών, που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα, που κάνουν χρήση της άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις, όπως αυτή προβλέπεται με το άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ 1996, με το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ `1998-1999` και το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ `2000-2001`.

4. Καταβολή επιδόματος από τον ΟΑΕΔ στους γονείς που κάνουν χρήση της γονικής άδειας ανατροφής (άρθρο 25 του Ν. 2639/1998, μέχρι 3 ½ μήνες). Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να καταβάλλει επίσης το ποσό, που απαιτείται για την εξαγορά του ποσοστού ασφαλιστικής εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη για το χρόνο της γονικής άδειας.

ΑΡΘΡΟ 16 * Διατηρούμενες διατάξεις

1. Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

2. Όσες διατάξεις προηγούμενων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχων διαιτητικών αποφάσεων δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1 η Ιανουαρίου 2002.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ

καλημέρα και καλό μήνα,

γνωρίζει κανείς να με ενημερώσει,για πόσο καιρό δικαιούται ιδ.υπάλληλος γραφείου να έχει μειωμένο ωράριο??? και κατά πόσο μειωμένο, 1.ή 2.ώρες???

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Προϋποθέσεις

Ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας για εργαζόμενες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

2. Άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται:

α. Μειωμένο κατά 1 ώρα την ημέρα ωράριο εργασίας (χωρίς μείωση αποδοχών) και για 30 μήνες από τη λήξη της άδειας λοχείας ή τη λήξη της ειδικής εξάμηνης άδειας (βλ. παρακάτω).

β. Εναλλακτικά μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρας για 6 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή της ειδικής εξάμηνης άδειας και εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον εργοδότη.

γ. Εναλλακτικά, επίσης, σε σχέση με την πρώτη ή δεύτερη επιλογή και μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, ισόχρονη συνεχόμενη άδεια 3,5 περίπου μηνών αντί του μειωμένου ωραρίου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Προϋποθέσεις

Ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας για εργαζόμενες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

2. Άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται:

α. Μειωμένο κατά 1 ώρα την ημέρα ωράριο εργασίας (χωρίς μείωση αποδοχών) και για 30 μήνες από τη λήξη της άδειας λοχείας ή τη λήξη της ειδικής εξάμηνης άδειας (βλ. παρακάτω).

β. Εναλλακτικά μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρας για 6 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή της ειδικής εξάμηνης άδειας και εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον εργοδότη.

γ. Εναλλακτικά, επίσης, σε σχέση με την πρώτη ή δεύτερη επιλογή και μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, ισόχρονη συνεχόμενη άδεια 3,5 περίπου μηνών αντί του μειωμένου ωραρίου.

Βαρβάρα άργησες λίγο να απαντήσεις νομίζω. Το παιδί πάει τώρα στο δημοτικό.... :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ερωτηση: Εαν εχει γινει χρηση της ειδικης εξαμηνης αδειας, εχει η μητερα δικαωμα για μειωμενο ωραριο? αν ναι ποσες ωρες και για ποσο χρονικο διαστημα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

σε περίπτωση που μητέρα μείνει έγκυος και ξαναγεννήσει κατά τη διάρκεια του μειωμένου ωραριου,

να υποθέσω ότι αυτό δεν υπολογίζεται επιπρόσθετα (ότι υπολείπεται δηλ από το πρώτο παιδί + ό,τι προκύπτει για το δεύτερο)

αλλά ισχύει από την ημερομηνία επιστροφής στην εργασία της ξανά για 30 μήνες ή 12+6 αντίστοιχα; :huh:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα,

 

σε περίπτωση που μητέρα "μαζεύει" το μειωμένο σε μια μέρα (π.χ. λείπει την Παρασκευή και δουλεύει 8ωρο τις υπόλοιπες μέρες) όταν λαμβάνει κανονική άδεια τις μετράει τις Παρασκευές σαν μέρες απουσίας με κανονική άδεια ή όχι;

 

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα,

 

σε περίπτωση που μητέρα "μαζεύει" το μειωμένο σε μια μέρα (π.χ. λείπει την Παρασκευή και δουλεύει 8ωρο τις υπόλοιπες μέρες) όταν λαμβάνει κανονική άδεια τις μετράει τις Παρασκευές σαν μέρες απουσίας με κανονική άδεια ή όχι;

 

Ευχαριστώ.

 

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται: 

α) Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 βδομάδες μετά τον τοκετό,(Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2004 άρθρο 8), είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα από την εργασία τους. 

β) Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και σε μία (1) ώρα ημερησίως για έξη (6) επιπλέον μήνες (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002 –2003 άρθρο 6). 

 

 

Οι ως άνω διατάξεις αναφέρονται στην περίπτωση που η εργαζόμενη εργάζεται και όχι στην κανονική άδεια. Άρα, στην περίπτωσή σας, η εργαζόμενη θα λάβει την άδεια της, αν είναι πενθήμερη θα λάβει 5 εργάσιμες ανά εβδομάδα και το μειωμένο ωράριο δεν έχει καμία εφαρμογή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...