Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΑΥΞΗΣΗ Μ.Κ. Α.Ε. ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟY


Επισκέπτης

Ερώτηση

Προκειται να γίνει αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου σε Α.Ε. και ένας απο τους μετόχους θα εισφέρει ένα ακίνητο.

Πρέπει να πληρωθούν και οι δύο φόροι? ( μεταβίβασης ακινήτου και συγκέντρωσης κεφαλαίου) και σε ποιά αξία θα γίνει ο υπολογισμός, της αντικειμενικής αξίας ή πρέπει να γίνει εκτίμιση από την επιτροπή του άρθρου 9(νομίζω) του Ν. 2190/20?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 απάντηση σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Η εισφορά χρήσης ακινήτου είναι δυνατό να αποτελέσει εισφορά σε είδος για την κάλυψη κεφαλαίου κατά τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρίας ή της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης. (Σ.τ.Ε 4007- 4010 / 1984 και Υπ. Οικ. Εγκ. ν. 3166/1976, Πολ. 213).

Η αξία της χρήσης ακινήτου προσδιορίζεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 9 του ν.2190/1920 και αποσβένεται με βάση τα έτη που διαρκεί η εισφορά της χρήσης του ακινήτου (τμηματικά και ισόποσα). Το ποσό της ετήσιας αποσβέσεως εκπίπτει από ακαθάριστα έσοδα της εταιρίας (άρθρο 31 § 1 περιπτ. η΄ του ν.2238/94).

Ο ν.1676/1986 (άρθρα `17-31`) επιβάλλει «φόρο συγκεντρώσεως κεφαλαίου» με συντελεστή 1% επί του κεφαλαίου που σχηματίζεται με εισφορά περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε είδους (χρήματα, πάγια, εμπορεύματα ή άλλα αγαθά). Έτσι, τόσο επί του αρχικού - ιδρυτικού κεφαλαίου των εμπορικών εταιριών (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., και Ετερόρρυθμες κατά μετοχές) που συνεισφέρεται από τους μετόχους ή εταίρους όσο και επί του κεφαλαίου που συνεισφέρεται από αυτούς μεταγενέστερα για την αύξηση του αρχικού - ιδρυτικού κεφαλαίου, επιβάλλεται φόρος 1% (χωρίς καμία άλλη προσαύξηση υπέρ ΟΓΑ κ.λπ.) και δεν οφείλεται χαρτόσημο.

Ο φόρος υπολογίζεται επί της «πραγματικής αξίας» των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται στην εταιρία, η οποία προσδιορίζεται από τη φορολογική αρχή και η οποία δε δεσμεύεται από την αποτίμηση που έγινε από τους εταίρους κ.λπ. Εξαιρετικά, προκειμένου για την αξία των εισφορών σε ανώνυμες εταιρίες και Ε.Π.Ε., τόσο κατά τη σύσταση όσο και κατά την αύξηση του κεφαλαίου τους, η αξία την οποία προσδιορίζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 9 του ν.2190/1920 είναι δεσμευτική για τη φορολογούσα αρχή.

(Πανδέκτης του Λογιστή σελίδα 1028)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...