Προς το περιεχόμενο

ΑΓΟΡΑ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟΥ (ΠΑΓΙΟ) ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ


kostastheos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ερώτηση που θέλω να υποβάλλω μπορεί να φανεί ως αφελής αλλά συγχωρέστε με δεν έχω βρει κάποια άκρη απο τα βιβλία, θέλω να ρωτήσω λοιπόν για την αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος (παγιο) αξίας 1067 ευρώ +19% φπα (202,73 ευρώ) σύνολο 1269,79 ευρώ τι εγγραφή θα γίνει στο βιβλίο εσόδων εξόδων. Έχω δει ότι για πάγια μεχρι αξία 1200 ευρώ μπορούν να αποσβεσθούν 100% , ρωτάω αν το 1200 αναφέρεται στην καθαρή ή στην συνολική τιμή όπως στη περιπτωσή μου, και δεύτερον αν στο βιβλίο εσόδων εξόδων καταχωρείται αποσβεση γενικά μιλάω αν καταχωρούνται αποσβέσεις είναι κατι που δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά πέρα απο βιβλία Γ' κατηγορίας. Τέλος θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου συστήσει ενα καλό και πρόσφατο βιβλίο για πάγια ή κάποια παραπομπή στο internet που να μπορώ να αντλήσω πληροφορίες για τα πάγια (ποσοστά αποσβέσεων, απαλλαγές απο ΦΠΑ κλπ). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, κάτι ακόμα αν κατάλαβα καλά η απόσβεση θα είναι στήλη ξεχωριστή στα έξοδα; Και τελευταίο μιας που σας βρήκα εύκαιρους :D σε αγορά φουρνου απο αρτοποιείο που έχει απαλλαγει απο φπα ισχύει το ίδιο δηλαδή πάλι 31/12 υπολογίζεται απόσβεση και με τι ποσοστό; Αξία φούρνου 35000 ευρώ. Ευχαριστώ και πάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ερώτηση που θέλω να υποβάλλω μπορεί να φανεί ως αφελής αλλά συγχωρέστε με δεν έχω βρει κάποια άκρη απο τα βιβλία, θέλω να ρωτήσω λοιπόν για την αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος (παγιο) αξίας 1067 ευρώ +19% φπα (202,73 ευρώ) σύνολο 1269,79 ευρώ τι εγγραφή θα γίνει στο βιβλίο εσόδων εξόδων.

Σε ξεχωριστή στήλη "Πάγια 19%" θα βάλεις 1067, στο ΦΠΑ το 202,73

Έχω δει ότι για πάγια μεχρι αξία 1200 ευρώ μπορούν να αποσβεσθούν 100% ,

Σωστά.

ρωτάω αν το 1200 αναφέρεται στην καθαρή ή στην συνολική τιμή όπως στη περιπτωσή μου,

Στη καθαρή αξία.

και δεύτερον αν στο βιβλίο εσόδων εξόδων καταχωρείται αποσβεση γενικά μιλάω αν καταχωρούνται αποσβέσεις είναι κατι που δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά πέρα απο βιβλία Γ' κατηγορίας.

Τέλος του χρόνου, εγγραφή αποσβέσεων και χρέωση σε ξεχωριστό λογαριασμό / στήλη με όνομα "Αποσβέσεις". Καλό είναι να τηρείς και μητρώο παγίων (αθεώρητο, μπορείς και σε απλό excel) για να μη χάνεσαι από έτος σε έτος.

Τέλος θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου συστήσει ενα καλό και πρόσφατο βιβλίο για πάγια ή κάποια παραπομπή στο internet που να μπορώ να αντλήσω πληροφορίες για τα πάγια (ποσοστά αποσβέσεων, απαλλαγές απο ΦΠΑ κλπ). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εδώ τώρα, ψάξε... Ιδίως στο forum και τη κεντρική όμως, θα βρεις πάρα πολλά....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΕΙΝΑΙ 1200,00 ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΞΙΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΡΟΣ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η εγγραφη θα γινει σε ξεχωριστη στηλη "Αγορες Παγιων" και το φπα μπορει να μπει στη στηλη "ΦΠΑ αγορων". Βεβαιως και γινεται εγγραφη τακτικων αποσβεσεων στο βιβλιο. Θα την κανετε με 31/12

με προθεσμια την υποβολη της δηλωσης φορολογιαε εισοδηματος.

Στη Β' κατηγορια δεν υπαρχει υποχρεωση τηρησης μητρωου παγιων (αν θελει καποιος μπορει να τηρει). Μπορειτε σε εκεινη την εγγραφη να το αποσβεσετε εφαπαξ με ολη του την αξια (ως εξοδο χωρις δικαιωμα εκπτωσης κτλ) επειδη ειναι κατω των 1200 ευρω.

Για τους συντελεστες αποσβεσεων κοιταξτε στην αρχικη σελιδα της ιστοσελιδας. Το Π.Δ.100/98 ειναι αυτο που καθοριζει τους συντελεστες αποσβεσεων (εχουν αλλαξει απο τοτε). Αναζητειστε στην ιστοσελιδα ή στο Ιντερνετ το Π.Δ.299/2003.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρθρο 6 ΚΒΣ

Βιβλία δεύτερης κατηγορίας

…………………………………………………..

4. Σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου καταχωρούνται διακεκριμένα:

……………………………………………………………………………..,

γ) (4) Η αξία αγοράς και πώλησης των πάγιων στοιχείων, ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτές, καθώς και οι αποσβέσεις τους, όταν εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ΠΟΛ αυτη τα λεει ολα.

Εχω ενα ερωτημα:

Τι κυρωσεις προβλεπονται αν μια επιχειρηση Β' κατηγοριας δεν ελαβε υποψιν τις αποσβεσεις, επειδη δεν ηθελε να παρουσιασει ζημια στο αποτελεσμα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καμμία.

Απλά αν η επιχείρηση δεν διενεργήσει σε μία χρήση αποσβέσεις χάνει το δικάιωμα των αποσβέσεων στις επόμενες χρήσεις,

Και αν διενεργήσει αποσβέσεις σε αυτές τι επόμενες χρήσεις,τότε θα προστεθούν σαν λογιστικές διαφορές.

Aν εχω καταλαβει σωστα δεν ειναι υποχρεωτικη η εγγραφη της αποσβεσης στα βιβλια, εν προκειμενο σε εσοδα εξοδα, ειδικα οταν εχουμε ηδη ζημια σαν αποτελεσμα, σωστα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι εκεί όλα καλά.

Και δεν έχουμε και ιδιέτερο πρόβλημα.

Για τον αυτοέλεγχο όμως είναι υποχρεωτικές οι αποσβέσεις.

Και να μην τις έχεις κάνει, είσαι υποχρεωμένος να τις λάβεις υπ' όψην σου.

Σ' αυτό το σημείο όμως προκύπτουν κι άλλα προβλήματα, όπως μη σωστή μεταφορά από τα βιβλία στα έντυπα, μη συμφωνία Εκκαθαριστικής ΦΠΑ με Ε3 (για τις αποσβέσεις πάντα) κλπ.

Άρα, άποψή μου πάντα, είναι υποχρεωτικές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...