Προς το περιεχόμενο

ερώτημα για προσωποκράτηση λόγω χρεών και αν ισχύει


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημέρα, σε τυχόν χρέη από πρόστιμα σε ΔΟΥ κλπ, ισχύει η προσωποκράτηση, το αυτόφορο ή δεν ξέρω και εγώ τί, και από ποιο ποσό και βάσει ποιας διάταξης;

ε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλημέρα, σε τυχόν χρέη από πρόστιμα σε ΔΟΥ κλπ, ισχύει η προσωποκράτηση, το αυτόφορο ή δεν ξέρω και εγώ τί, και από ποιο ποσό και βάσει ποιας διάταξης;

ε

Zinon διευκρινησε ποσα,πως,ποτε και τις φορολογιες που αφορουν...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διαταξη δεν θυμαμαι αλλα εσυ δεν κινδυνευεις μην ανησυχεις :huh:

Συγκεκριμένα ο zinon δεν κινδυνευει Χρύσα? <_< . Πείτε μας και μας ρε παιδια..........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγκεκριμένα ο zinon δεν κινδυνευει Χρύσα? <_< . Πείτε μας και μας ρε παιδια..........

και βεβαια ο Ζηνων..

Αυτο ελειπε να μην ξερουμε με τι συναδελφους εχουμε να κανουμε, επειδη δεν μας κατα δεχτηκε στην συναντηση ?

Αλλα σιγα μην τα λεμε και ολα, κοτσομποληδες ειμαστε? Εσεις οτι κανετε εκει το λετε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στη συναντηση δεν ηρθα γιατι μ εσυρε φιλος να τον πάω σπίτι

ευχαριστω, δεν ξερει ουτε και ο πρώην επιτηδευματίας αν έκλεισε το μαγαζί του, θα εχω επαφή με ΔΟΥ και θα μαθω

για μεγάλα ποσά πάντως πρεπει να ισχύει η προσωποκράτηση

ζήνων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στη ΔΟΥ τι θα ρωτησεις ? Αν εκλεισε το μαγαζι ?

Τι μαγαζι ειναι?

Εκεινο το μεγαλο στη γωνια, κατεβαινοντας, μετα τη στροφη , ξερεις εσυ εκει που παει το λεωφορειο ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προσωποκράτηση για ανθρωπιστικούς λόγους δεν κάνει η εφορία, όμως για οφειλές ποσού + προσαυξήσεων από 10.000,00€ και πάνω , μέχρι και για 5 χρόνια από το την στιγμή της βεβαίωσης οφειλών, μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι προσωποκρατηση και πρασινα αλογα..............εγω εχω αντιδικο που εχει καταδικαστει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ οτι μου χρωσταει 225.000 ευρω και παρα το οτι εχω 2 δικαστικες αποφασεις και 16 διαταγες πληρωμης εναντιον του ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΥΛΑΚΗ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 27/2/2007 του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Φρένο στην προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο

Aντισυνταγματικό και ανίσχυρο κρίνεται το διοικητικό μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, μετά από απόφαση-σταθμό που πήρε -σύμφωνα με πληροφορίες- η Oλομέλεια του Συμβουλίου της Eπικρατείας σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της.

Bάζοντας «φρένο» στην εφαρμογή του επαχθέστατου αυτού μέτρου, το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί ότι έτσι όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, που κατοχυρώνουν την προστασία της ανθρώπινης αξίας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ενώ ταυτόχρονα θίγεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Kαι τούτο διότι επιβάλλεται ένα μέτρο που είναι δυσανάλογο (σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και τη βλάβη του Δημοσίου), όπως είναι η στέρηση της ελευθερίας και μάλιστα από άτομα που συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χρέος.

Aντίθετα, «ζωντανή» παραμένει η δυνατότητα κράτησης εκείνου που έχει καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για μη έγκαιρη καταβολή των οφειλών του (παράβαση της προθεσμίας καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών), που προβλέπεται ως ποινικό αδίκημα.

Ποινικά

Mόλις η σχετική απόφαση δημοσιευθεί (σε περίπου 1-2 μήνες), θα καταργηθεί στην πράξη η δυνατότητα των ΔOY να επιβάλλουν προληπτικά την προσωποκράτηση, πριν να κριθεί η υπόθεση και βεβαιωθούν τα χρέη από τα δικαστήρια. H Oλομέλεια του ΣτE είχε κρίνει παλαιότερα ότι μετά τον νέο Kώδικα Διοικητικής Δικονομίας έχει πλέον καταργηθεί η προσωποκράτηση και για τα χρέη προς το IKA και άλλα Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (NΠΔΔ), με δυνατότητα επιβολής της μόνο με την έκτιση ποινής ύστερα από καταδικαστική απόφαση ενός ποινικού δικαστηρίου.

Mε την απόφαση-ανάσα του ΣτE για πολλούς οφειλέτες, υιοθετούνται με συντριπτική πλειοψηφία οι εισηγήσεις των συμβούλων Eπικρατείας M. Kαραμανώφ και Σ. Xαραλάμπους, καθώς και σχετική παραπεμπτική απόφαση του Στ Tμήματος. H προσωποκράτηση κρίνεται αντισυνταγματική και ανίσχυρη, αφού επιβάλλεται και με εντελώς άκαμπτο τρόπο, χωρίς να προβλέπονται προϋποθέσεις, όπως π.χ. αν είναι πράγματι κάποιος σε θέση να πληρώσει το χρέος ή όχι. Aποτέλεσμα της άκαμπτης αυτής ρύθμισης είναι να καταφεύγουν τα αρμόδια όργανα (π.χ. ΔOY) στο μέτρο της στέρησης της ελευθερίας, χωρίς να ελέγχουν προηγουμένως εάν κάποιος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία (φανερά ή κρυφά) και συνεπώς αποφεύγει σκόπιμα την πληρωμή, ακόμα και αποκρύπτοντας τα περιουσιακά του στοιχεία.

Δημόσιο

Kατά την παραπεμπτική κρίση του ΣτE, η προσωποκράτηση δεν είναι συνταγματικά ανεκτή, αφού αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Tο Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι είναι λογικά αναγκαία για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χάριν του οποίου επιβάλλεται. Kαι τέτοιοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που μπορούν να δικαιολογήσουν ποινές στέρησης ελευθερίας είναι μόνοι οι προβλεπόμενοι από το ποινικό δίκαιο, λόγω της μη πληρωμής χρέους.

«Παραθυράκι» η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους

Είναι εντελώς διαφορετικό να επιβάλλεται στέρηση ελευθερίας ως διοικητικό μέτρο και ουσιαστικά ως μέσο πίεσης για εξόφληση χρέους, ακόμα και όταν το Δημόσιο δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.

Στη σχετική δίκη που είχε γίνει ενώπιον της Oλομέλειας του ΣτE υπό τον πρόεδρό του Γ. Παναγιωτόπουλο, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου του υπουργείου Oικονομικών προσπάθησε να διασώσει το επαχθές μέτρο και να κριθεί συνταγματικό, με την επίκληση απόφασης γερμανικού δικαστηρίου που αφήνει περιθώρια επιβολής του όταν διαπιστώνεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει.

Όμως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε να εφαρμοστεί μια πολύ αυστηρή «γραμμή» που υιοθέτησε τελευταία ο Aρειος Πάγος, ο οποίος, ανατρέποντας τη νομολογία του, μετακύλισε στον οφειλέτη (αντί για τον δανειστή) το βάρος της απόδειξης για την οικονομική του κατάσταση, αποδεικνύοντας δηλαδή ο ίδιος ότι βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει. Mια τέτοια απόφαση που αφορά τα χρέη μεταξύ των πολιτών (και παρόλο που έχουν πλέον δικαίωμα να ερευνούν εάν ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό που να καλύπτει το ύψος του χρέους), δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί υπέρ του Δημοσίου, που είναι εξοπλισμένο σήμερα με όλα τα τεχνικά μέσα και τις δυνατότητες να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη του, ακόμα και αν αυτός φροντίζει να τα κρύβει.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

1: H προσωποκράτηση κρίνεται αντισυνταγματική και ανίσχυρη αφού επιβάλλεται και με εντελώς άκαμπτο τρόπο, χωρίς να προβλέπονται προϋποθέσεις, όπως π.χ. αν είναι πράγματι κάποιος σε θέση να πληρώσει το χρέος. Aποτέλεσμα, είναι να καταφεύγουν τα αρμόδια όργανα (π.χ. ΔOY) στο μέτρο της στέρησης της ελευθερίας, χωρίς να ελέγχουν προηγουμένως εάν κάποιος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και αποφεύγει σκόπιμα την πληρωμή.

2: Kατά την παραπεμπτική κρίση του ΣτE, η προσωποκράτηση δεν είναι συνταγματικά ανεκτή αφού αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

3: Tο Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι είναι λογικά αναγκαία για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χάριν του οποίου επιβάλλεται. Kαι τέτοιοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που μπορούν να δικαιολογήσουν ποινές στέρησης ελευθερίας είναι μόνο οι προβλεπόμενοι από το ποινικό δίκαιο, λόγω της μη πληρωμής χρέους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 months later...

Για την συνταγματικοτητα της προσωποκρατησης για χρεη προς το Δημοσιο υπαρχει διασταση αποψεων αναμεσα στο Ελεγκτικο Συνεδριο και στονΑρειο Παγο .Η υποθεση θα παραπεμφει στο Ανωτατο Ειδικο Δικαστηριο .Ε πομενως μεχρι να εκδοθει αποφαση απο το Α.Ε.Δ. οιΔ.Ο.Υ. θα αποστελουν αιτηματα προσωποκρατησης και ποινικης διωξης προς τα δικαστηρια , τα οποια δικαζουν κατα περιπτωση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 year later...

geia sas eimai 26 xronon eixa mia epixeirisi alla ekleise logo problimaton xrwstaw sto tebe o logistis mou eno den tou xrwstaw den dexete na mou kleisei ta biblia kai den mporo na kno diakopi sto tebe.apo ton paniko mou efyga sti germania kai thelw a rwtisw ti mporw na kanw.to tebe anaibainei tha mpw kapoia mera fylaki den mporw na kanw oneira eimai xalia psixologika an me prepei na mpw fylaki tha mou steiloun edw sti germania xarti;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...