Προς το περιεχόμενο

Δελτίο ποσοτικής παραλαβής σε τριγωνική παραλαβή


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχουμε την διάταξη..

Το βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο ποσοτικής παραλαβής τηρείται από τον επιτηδευματία φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και από πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, όταν αυτό αποκτά την ιδιότητα του επιτηδευματία για μια ή περισσότερες δραστηριότητες. Το βιβλίο τηρείται από τα παραπάνω πρόσωπα για ορισμένα αγαθά που παραλαμβάνουν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση, τα οποία είτε δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης (όπως δελτίο αποστολής) είτε συνοδεύονται μόνο με τα στοιχεία αλλοδαπών οίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), προκειμένου για αγαθά που παραλαμβάνονται κατ΄ εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από τον αλλοδαπό οίκο (τριγωνική παραλαβή) και ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτά παραλαμβάνονται

και το γεγονός ..

άφιξη στην επιχείρηση εμπορευμάτων (container) από χώρα της ΕΟΚ συνοδευόμενα από CMR, στο οποίο αναγράφεται,

ο πωλητής (οίκος του εξωτερικού) ο αγοραστής (ελληνικός οίκος) και ο τελικός παραλήπτης (η εταιρεία μας)..

χρειάζεται επιπλέον η έκδοση Δ.Π.Π.?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θαναση πιστευω οτι δεν υπαρχει θεμα ποσοστικης παραλαβεις στις τριγωνικες γενικα, γιατι το ΔΑ το κατεχει αυτος που πραγματικα εγινε η διακινηση και ο τριτος (αγοραστης) εχει φωτοτυπια σωστα

στην περιπτωση που αναφερεις θεωρω οτι αφου κατεχεις το πρωτοτυπο CMR δεν υπαρχει θεμα δελτιου ποσοτικης αφου ο πραγματικος παραληπτης φαινεται οτι εισαι εσυ.

θα ζητουσα ομως απο τον οικο του εξοτερικου ενα πακιωγ λιστ που αθα ανεφερε τα στοιχεια του αγοραστη και σαν παραλληπτη εμενα για να ειμαι ποιο σιγουρος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφόσον τα αγαθά συνοδεύονται από οποιαδήποτε συνοδευτικά στοιχεία ή έγγραφα του ξένου οίκου, από τα οποία προκύπτει η ανάλυση του είδους και της ποσότητας των αγαθών αυτών, δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για αγαθά που ο επιτηδευματίας αγοράζει και παραλαμβάνει από αλλοδαπό οίκο της Ε.Ε. απευθείας στην επαγγελματική του εγκατάσταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιάννη αυτά ισχύουν σίγουρα αν ο παραλαβών είναι ο αρχικός αγοραστής..

στην τριγωνική παραλαβή μπάινει ζήτημα στοιχείου διακίνησης .. γι'αυτό ρωτάω για το CMR..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΝΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
..συνοδεύονται μόνο με τα στοιχεία αλλοδαπών οίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)..

Δημήτρη στην περίπτωση μας συνοδεύονται από το CMR που μας κατονομάζει σαν τελικούς παραλήπτες και προσδιορίζει ακριβή διεύθυνση παράδοσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΟΛ. 1024/2007

28.19.6. Μη τήρηση του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής.

Με τις νέες διατάξεις δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για τα αγαθά που παραλαμβάνει ο επιτηδευματίας στην επαγγελματική του εγκατάσταση τα οποία δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης, όταν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή:

• δελτίο εισαγωγής της υποπερίπτωσης ηα΄ της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 κατά την παραλαβή των αγαθών για φύλαξη από τον εκμεταλλευτή αποθηκευτικού χώρου.

• τιμολόγιο αγοράς για τα αγαθά (εμπορεύσιμα ή πάγια) που παραλαμβάνονται από μη υπόχρεο σε έκδοση στοιχείου διακίνησης με σκοπό την αγορά τους (π.χ. ιδιώτης).

Επίσης δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για τα αγαθά που απευθείας αγοράζει και παραλαμβάνει ο επιτηδευματίας από αλλοδαπό οίκο της Ε.Ε. απευθείας στην επαγγελματική του εγκατάσταση, εφόσον συνοδεύονται από οποιαδήποτε συνοδευτικά στοιχεία ή έγγραφα του ξένου οίκου, από τα οποία προκύπτει η ανάλυση του είδους και της ποσότητας των αγαθών αυτών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κάθε περίπτωση τριγωνικής παραλαβής και ανεξάρτητα από την αιτία, τηρείται βιβλίο ή δελτίο.

Στο παραπάνω πως κατέληξες? :):angry:

ΠΟΛ. 1024/2007

28.19.1. Υπόχρεος τήρησης.

Το βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής τηρείται από τον επιτηδευματία φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και από το πρόσωπο της παραγράφου 3 του Αρθρου 2, όταν αυτό αποκτά την ιδιότητα του επιτηδευματία για μια ή περισσότερες δραστηριότητες. Το βιβλίο τηρείται από τα πιο πάνω πρόσωπα για ορισμένα αγαθά που παραλαμβάνουν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση και τα οποία είτε δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης (όπως δελτίο αποστολής) είτε συνοδεύονται μόνο με τα στοιχεία αλλοδαπών οίκων της Ε.Ε., προκειμένου για αγαθά που παραλαμβάνονται κατΆ εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από τον αλλοδαπό οίκο (τριγωνική παραλαβή) και ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτά παραλαμβάνονται, όπως πχ λόγω αγοράς, επεξεργασίας κλπ. (Α.Υ.Ο.1041614/324/ΠΟΛ 1100/0015/4-4-1995 (ΦΕΚ Β΄305/19.4.1995), Εγκ.1063168/395/ΠΟΛ 1185/0015/26-6-1998).

το CMR είναι στοιχείο του αλλοδαπού οίκου ή της μεταφορικής?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11.4.16. Αποστολή αγαθών σε παραλήπτη τρίτο, κατ’ εντολή του αντισυμβαλλόμενου (τριγωνικές συναλλαγές)

Η Διοίκηση με την εγκύκλιό της Σ.384/17/ΠΟΛ.31/30.1.1987, αντιμετώπισε κατά το ρεαλιστικότερο τρόπο τις περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή τις περιπτώσεις αποστολής αγαθών από τον πωλητή απευθείας σε τρίτο με εντολή του αγοραστή (αποστολή αγαθών από τον προμηθευτή σε πελάτη του πελάτη του).

Η σχέση αυτή απεικονίζεται στα παρακάτω σχήμα:

Με βάση την προαναφερόμενη εγκύκλιο θα εκδοθούν φορολογικά στοιχεία ως εξής, για τη διακίνηση και τιμολόγηση αγαθών από τον προμηθευτή, κατ’ εντολή του πελάτη του (1) στον παραλήπτη - πελάτη (2):

Δελτίο αποστολής από τον προμηθευτή προς τον πραγματικό - φυσικό παραλήπτη των αγαθών.

Στο Δ.Α. αυτό και σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο του θα γίνεται μνεία ότι η αποστολή διενεργείται κατ’ εντολή και για λογαριασμό του αγοραστή (πελάτη 1) και θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία αυτού.

Το πρώτο αντίτυπο θα συνοδεύσει τα αγαθά και θα παραδοθεί στον παραλήπτη αυτών (πελάτη 2).

Στον αρχικό αγοραστή θα σταλεί για ενημέρωσή του, αλλά και για εξυπηρέτηση φορολογικών αναγκών, είτε ένα αντίτυπο του Δ.Α. που εκδόθηκε επιπλέον των προβλεπομένων με ένδειξη προορισμού «Για τον εντολέα αγοραστή», είτε ένα φωτοαντίγραφο του Δ.Α. από το στέλεχος, όπως έγινε δεκτό με την εγκύκλιο 3/1992 (παρ. 11.9.4). -Για το χρόνο αποστολής βλ. τη Σημείωση στο τέλος του θέματος-.

Με βάση και χρονική αφετηρία την ημερομηνία του εκδοθέντος Δ.Α. θα γίνουν οι τιμολογήσεις ως εξής:

Ο προμηθευτής θα εκδώσει τιμολόγιο προς τον πελάτη (1) - αρχικό αγοραστή.

Ο πελάτης (1) - αρχικός αγοραστής θα εκδώσει τιμολόγιο (όχι τιμολόγιο - Δ.Α.) προς τον πελάτη (2) παραλήπτη των αγαθών.

Ως σχετικό Δ.Α. και στα δύο πιο πάνω τιμολόγια θα αναφερθεί ο α/α του Δ.Α., με το οποίο διακινήθηκαν τα αγαθά, από τον προμηθευτή στον πελάτη (τελικό παραλήπτη) του αρχικού πελάτη - αγοραστή.

Αναλογικά η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, εκτός από την κλασική περίπτωση της τριγωνικής σχέσης με δύο πωλήσεις, που προαναφέρθηκε.

Έτσι η διοίκηση έχει δεχθεί ότι αναλόγως τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο Σ.384/17/ΠΟΛ.31/30.1.1987 εφαρμόζονται και στις εξής περιπτώσεις:

Επεξεργασία. Όταν δηλαδή τα αγαθά διακινούνται από τον επεξεργαστή (φασονίστα) σε τρίτο για περαιτέρω επεξεργασία, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του αρχικού αποστολέα (κυρίου των αγαθών) (έγγραφο 1075519/924/22.11.1990).

Εκτελωνισμός. Αφορά τις περιπτώσεις διακίνησης αγαθών από εκτελωνιστή σε τρίτο, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του πελάτη (έγγραφα 1035766/385/25.4.1991, 1014282/140/21.2.1995).

Σε κάθε περίπτωση αποστολής αγαθών κατ’ εντολή του πελάτη, ουσιαστικά μπορεί να εφαρμοσθεί η αναλυθείσα ανωτέρω διαδικασία. Αυτό προκύπτει από το έγγραφο 1035766/385/25.4.1991 προς την ΥΠΕΔΑ, αλλά και από την παρ. 11.9.4. της εγκυκλίου 3/1992, όπου ρητά αναφέρεται ότι «η εγκύκλιος αυτή (Σ.384/ΠΟΛ.31/10.1.1987) εφαρμόζεται και σε διακίνηση αγαθών σε τρίτο κατ’ εντολή του πελάτη, για οποιονδήποτε σκοπό και όχι μόνο λόγω πώλησης».

Ακόμη η προαναφερόμενη διαδικασία έχει γίνει δεκτό (έγγραφο 1150760/1251/27.12.1993) ότι μπορεί να εφαρμοσθεί και μεταξύ τεσσάρων προσώπων, όταν δηλαδή τα αγαθά στέλνονται σε τρίτο παραλήπτη, κατ’ εντολή του πελάτη που ζητάει να παραδοθούν στον δικό του πελάτη («τετραγωνική» σχέση). Στην περίπτωση αυτή στο Δ.Α. θα αναγράφονται και τα στοιχεία των εντολέων (δύο εντολείς), στους οποίους θα αποστέλλεται αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του Δ.Α. που κάλυψε τη διακίνηση.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η έκδοση συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής (Σ.Δ.Α.) από τρίτο, κατ’ εντολή του κυρίου των αγαθών, ο οποίος τελικά τιμολογεί τους παραλήπτες πελάτες, δεν είναι νοητή, γιατί ο παραδίδων τα αγαθά τρίτος (π.χ. «αποθηκευτής») συγκεκριμενοποιώντας τα παραδοτέα αγαθά, κατ’ είδος και ποσότητα στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη, προφανώς δεν ενεργεί ως απλός αποστολέας, αλλά με άλλη υποκρυπτόμενη σχέση (π.χ. «αντιπρόσωπος») (έγγραφο 1002291/18/5.2.1997).

Παρατίθενται δύο παραδείγματα, ένα για πώληση και ένα για επεξεργασία, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν:

Παράδειγμα 1ο (πώληση)

Ο έμπορος «Χ» από την Χαλκίδα αγοράζει υποδήματα από τον προμηθευτή του «Α» στην Αθήνα και δίνει εντολή αυτά να μεταφερθούν και να παραδοθούν απ’ ευθείας στον πελάτη του «Β» στο Βόλο. Στην περίπτωση αυτή θα εκδοθούν φορολογικά στοιχεία ως εξής:

1. Δελτίο αποστολής από τον «Α» προς τον «Β» στο Βόλο. Στο Δ.Α. αυτό θα αναγράφονται και τα πλήρη στοιχεία του εντολέα πελάτη «Χ». Το πρωτότυπο αυτού του Δ.Α. θα συνοδεύσει τα αγαθά και θα παραδοθεί στον παραλήπτη «Β».

Αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του πιο πάνω Δ.Α. θα σταλεί στον «Χ» για να λάβει γνώση και να εκδώσει βάσει αυτού τιμολόγιο.

2. Τιμολόγιο (πώλησης) από τον «Α» προς τον «Χ» το αργότερο σ’ ένα μήνα από την αποστολή. Στο τιμολόγιο αυτό θα αναφερθεί και ο α/α του Δ.Α με το οποίο έγινε η διακίνηση των αγαθών.

3. Τιμολόγιο (πώλησης) από τον «Χ» προς τον «Β» το αργότερο σ’ ένα μήνα από την αποστολή. Στο τιμολόγιο αυτό θα αναφερθεί ως σχετικό Δ.Α. ο α/α του Δ.Α. που εξέδωσε ο «Α» προς τον «Β» αντίτυπο του οποίου (ή φωτοαντίγραφο) έχει περιέλθει στον «Χ».

Παράδειγμα 2ο (επεξεργασία)

Ο Γ. Αποστολίδης στέλνει ύφασμα στον Σ. Υφαντή για ραφή υποκαμίσων. Μετά το ράψιμο ζητάει τα υποκάμισα να σταλούν στον Χ. Τρυπάκη για κουμπότρυπες.

Στην περίπτωση αυτή θα εκδοθούν φορολογικά στοιχεία ως εξής:

1. Δελτίο αποστολής του Γ. Αποστολίδη προς τον φασονίστα Σ. Υφαντή.

2. Δελτίο αποστολής του Σ. Υφαντή προς τον Χ. Τρυπάκη. Στο Δ.Α. αυτό θα αναγράφονται και τα πλήρη στοιχεία του εντολέα πελάτη Γ. Αποστολίδη.

Το πρωτότυπο αυτού του Δ.Α. θα συνοδεύσει τα αγαθά και θα παραδοθεί στον Χ. Τρυπάκη.

Αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του πιο πάνω Δ.Α. θα σταλεί στον Γ. Αποστολίδη για ενημέρωση.

3. Εκκαθάριση ή τιμολόγιο (παροχής υπηρεσιών) για τη ραφή των υποκαμίσων από τον Σ. Υφαντή προς τον Γ. Αποστολίδη με αναφορά στο Δ.Α. που εκδόθηκε για την αποστολή των υποκαμίσων για περαιτέρω επεξεργασία.

4. Τέλος, ο Χ. Τρυπάκης, αφού ολοκληρώσει την εργασία (κουμπότρυπες), θα εκδώσει στον προβλεπόμενο χρόνο, εκκαθάριση ή τιμολόγιο (παροχής υπηρεσιών) προς τον Γ. Αποστολίδη και φυσικά Δ.Α., όταν τα αποστείλει έτοιμα πλέον στον κύριο αυτών (Γ. Αποστολίδη).

Σημείωση: Ο χρόνος περιέλευσης του αντιτύπου ή φωτοαντιγράφου του τριγωνικού Δ.Α. στον εντολέα είναι το αργότερο μέχρι τη λήξη του χρόνου τιμολόγησης, ήτοι σ’ ένα μήνα από τη διακίνηση. Αν όμως ο εντολέας τηρεί βιβλίο αποθήκης ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι το αργότερο δέκα (10) ημέρες, από την έκδοση του Δ.Α., δεδομένου ότι πρέπει να ενημερωθεί το βιβλίο αποθήκης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11.4.19. Διακίνηση αγαθών από εκτελωνιστή σε τρίτο κατ’ εντολή και για λογαριασμό εισαγωγέα

Στην περίπτωση αυτή ισχύουν συνδυαστικά τα αναφερόμενα ανωτέρω στις παρ. 11.4.16. και 11.4.18.

Έτσι με το έγγραφο 1014282/140/21.2.1995, γίνεται δεκτό ότι εκδίδονται δελτία αποστολής ως κάτωθι:

«1. Με τα οριζόμενα 4 (ια), της εγκυκλίου Σ.682/52/ΠΟΛ.54/23.2.1987, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν (εγκ. 3/1992 παρ. 11.9.1-2Θ), γίνεται δεκτό, μεταξύ άλλων, ότι για τη διακίνηση αγαθών που έχουν εισαχθεί, από το τελωνείο εισαγωγής στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα, στα εκδιδόμενα κατά περίπτωση, δελτία αποστολής από τον υπόχρεο (εκτελωνιστή), αντί της αναλυτικής αναγραφής του είδους και της ποσότητας των αγαθών, μπορεί να αναγράφεται το είδος και η ποσότητα της συσκευασίας (π.χ. βιβλία πέντε (5) χαρτοκιβώτια) και, κατά περίπτωση, ο αριθμός και η ημερομηνία οποιουδήποτε παραστατικού στοιχείου, που προβλέπεται από τις τελωνειακές ή τραπεζικές διατυπώσεις, εφόσον τα παραστατικά αυτά ή αντίγραφα αυτών συνοδεύουν τα διακινούμενα αγαθά και αναγράφουν το είδος και την ποσότητά τους, κατά την έννοια των διατάξεων του Κ.Β.Σ.

2. Επίσης με την παράγραφο 11.9.4. της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/24.11.1992, του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992), ορίζεται ότι η εγκύκλιος Σ.384/17/ΠΟΛ.31/30.1.1987, που αναφέρεται στην αποστολή αγαθών σε τρίτο, λόγω πώλησης, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του αγοραστή, εξακολουθεί να ισχύει, εφαρμόζεται δε και στην περίπτωση της διακίνησης αγαθών σε τρίτο κατ’ εντολή του πελάτη, για οποιοδήποτε σκοπό και όχι μόνο λόγω πώλησης.

3. Από τα προαναφερόμενα καθίσταται φανερό ότι είναι δυνατή η αποστολή, από τον εκτελωνιστή, των εισαχθέντων εμπορευμάτων απευθείας σε παραλήπτη τρίτο, κατ’ εντολή του εισαγωγέα, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Σ.384/17/ΠΟΛ.31/30.1.1987 εγκυκλίου.

Σημειώνεται όμως ότι στην περίπτωση αυτή, το δελτίο αποστολής, που θα εκδοθεί από τον εκτελωνιστή, θα πρέπει να αναγράφει το είδος και την ποσότητα της συσκευασίας, κατά τα ειδικότερα προαναφερόμενα».

11.4.19.1. Ενδοκοινοτική - τριγωνική διακίνηση με τελικό παραλήπτη, εντός Ελλάδας, μη αγοραστή των αγαθών (π.χ. αποθηκευτή)

Στην παράγραφο 11.4.17., αναπτύσσεται αναλυτικά το θέμα της ενδοκοινοτικής διακίνησης και οι εναλλακτικές δυνατότητες φορολογικής παρακολούθησης της διακίνησης αυτής, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1100/4.4.1995.

Ειδικότερα με βάση την προαναφερόμενη απόφαση, μεταξύ άλλων, συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο αποτελεί:

«γ) Το συνοδευτικό στοιχείο του αλλοδαπού προμηθευτή (π.χ. τιμολόγιο κ.λπ.), εφόσον προκύπτει το είδος και η ποσότητα των αγαθών, καθώς και τα στοιχεία του τελικού παραλήπτη - τρίτου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα και διεύθυνση).

Στην τελευταία αυτή περίπτωση ο παραλήπτης - τρίτος, κατά την παραλαβή των αγαθών, εκδίδει δελτίο ποσοτικής παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του Κ.Β.Σ., αντίτυπο του οποίου αποστέλλεται στον προμηθευτή (αρχικό «εισαγωγέα»).»

Ανέκυψαν ερωτηματικά, αν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης δελτίου ποσοτικής παραλαβής σε περιπτώσεις που ο τελικός παραλήπτης δεν είναι και αγοραστής, αλλά άλλος τρίτος (αποθηκευτής, φασονίστας κ.λπ.).

Επί του ζητήματος αυτού δόθηκε λύση με την εγκύκλιο 1063168/ΠΟΛ.1185/26.6.1998, στην οποία διευκρινίζονται τα εξής:

«… όταν παραλαμβάνουν αγαθά κατ’ εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενα με τα στοιχεία του αλλοδαπού (τριγωνική παραλαβή), πρέπει ο παραλήπτης να εκδίδει θεωρημένο δελτίο ποσοτικής παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του Κ.Β.Σ., αντίτυπο του οποίου θα αποστέλλεται στον προμηθευτή ή εντολέα ανεξάρτητα εάν τα αγαθά παραλαμβάνονται λόγω αγοράς ή για επεξεργασία ή πώληση για λογαριασμό τρίτου ή για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη αιτία.

Ειδικά, για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης αγαθών τρίτων, οι οποίες τηρούν βιβλίο αποθήκευσης και εκδίδουν αθεώρητο δελτίο εισαγωγής αντίτυπο του οποίου παραδίδουν στον αντισυμβαλλόμενο, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 10 (παρ. 5η΄) του Κ.Β.Σ., παρέλκει η έκδοση και δελτίου ποσοτικής παραλαβής ...».

και η πανω και αυτη η δημοσιευση απο το βιβλιο του Γιαννη Τζιμα "Φορολογικα Στοιχεια διακινησης και τιμολογησης"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΟΛ 1185/1998

ΘΕΜΑ: Στοιχείο παραλαβής "ενδοκοινοτικών αποκτήσεων" όταν παραλαμβάνονται από τρίτον (αγοραστή, φασονίστα, αποθηκάριο) απ΄ευθείας από χώρες της Ε.Ε., κατ΄εντολή του Έλληνα πελάτη.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα υπηρεσιών καθώς και ενδιαφερομένων σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. 1041614/324/ΠΟΛ. 1100/4.4.1995 για τη διακίνηση εντός της Ελληνικής Επικράτειας αγαθών αποσταλέντων λόγω πώλησης, από επιχείρηση εγκατεστημένη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία τελικά θα παραδοθούν κατ΄εντολή και για λογαριασμό του πελάτη (αρχικού "εισαγωγέα") σε τρίτο πρόσωπο εντός της Ελλάδας, συνοδευτικά στοιχεία αποτελούν διαζευτικά:

α. Το δελτίο αποστολής του αρχικού εισαγωγέα προς τον τελικό παραλήπτη, το οποίο εκδίδεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. και καλύπτει τη διακίνηση από το σημείο εισόδου στη χώρα μας μέχρι το σημείο παράδοσης.

β. Το δελτίο αποστολής της μεταφορικής ή διαμεταφορικής επιχείρησης, το οποίο εκδίδεται, κατ΄εντολή και για λογαριασμό του αρχικού "εισαγωγέα" σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο μας Σ. 384/17/ΠΟΛ. 31/30.1.87.

γ. Το συνοδευτικό στοιχείο του αλλοδαπού προμηθευτή (π.χ. τιμολόγιο κλπ.), εφόσον προκύπτει το είδος και η ποσότητα των αγαθών, καθώς και τα στοιχεία του τελικού παραλήπτη - τρίτου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα και διεύθυνση).

Στην τελευταία αυτή περίπτωση ο παραλήπτης - τρίτος, κατά τη παραλαβή των αγαθών, εκδίδει δελτίο ποσοτικής παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του Κ.Β.Σ., αντίτυπο του οποίου θα αποστέλλεται στον προμηθευτή (αρχικό "εισαγωγέα").

2. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ., επί ποσοτικής παραλαβής εμπορεύσιμων αγαθών, που δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης που προβλέπεται από τον Κώδικα αυτό ή δεν εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο για την αγορά τους, τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής στο οποίο καταχωρούνται η χρονολογία παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών και ο σκοπός της παραλαβής.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με την περ. η΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. ο εκμεταλλευτής ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης αγαθών τρίτων: εκδίδει διπλότυπο δελτίο εισαγωγής στο ψυγείο ή τίτλο αποθήκευσης, στο οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του αποθέτη, το είδος, την ποσότητα, τον τρόπο και τα σημεία συσκευασίας των αγαθών που αποθηκεύονται. Κατά την εξαγωγή εκδίδει δελτίο αποστολής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα αυτού.

4. Κατόπιν των ανωτέρω όταν παραλαμβάνονται αγαθά, κατ΄εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενα με τα στοιχεία του αλλοδαπού (τριγωνική παραλαβή), πρέπει ο παραλήπτης να εκδίδει θεωρημένο δελτίο ποσοτικής παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του Κ.Β.Σ., αντίτυπο του οποίου θα αποστέλλεται στον προμηθευτή ή εντολέα ανεξάρτητα εάν τα αγαθά παραλαμβάνονται λόγω αγοράς ή για επεξεργασία ή πώληση για λογαριασμό τρίτου ή για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη αιτία.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης αγαθών τρίτων, οι οποίες τηρούν βιβλίο αποθήκευσης και εκδίδουν αθεώρητο δελτίο εισαγωγής αντίτυπο του οποίου παραδίδουν στον αντισυμβαλλόμενο, κατά τα ειδικώτερα οριζόμενα στο άρθρο 10 (παρ. 5ή) του Κ.Β.Σ., παρέλκει η έκδοση και δελτίου ποσοτικής παραλαβής.

5. Κάθε έγγραφό μας, ως προς το θέμα αυτό, αντίθετου περιεχομένου δεν ισχύει.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στοιχείο παραλαβής "ενδοκοινοτικών αποκτήσεων" όταν παραλαμβάνονται από τρίτο

(αγοραστή, φασονίστα, αποθηκάριο) απευθείας από χώρες της Ε.Ε., κατ' εντολή του

Ελληνα πελάτη

1063168/395/0015/ΠΟΛ.1185/26.6.1998

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα Υπηρεσιών, καθώς και ενδιαφερόμενων,

σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1041614/324/ΠΟΛ.1100/4.4.1995 ΑΥΟ, για τη διακίνηση

εντός της Ελληνικής Επικράτειας αγαθών αποσταλλέντων λόγω πώλησης από

επιχείρηση εγκατεστημένη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία τελικά θα

παραδοθούν κατ' εντολή και για λογαριασμό του πελάτη (αρχικού "εισαγωγέα") σε

τρίτο πρόσωπο εντός της Ελλάδας, συνοδευτικά στοιχεία αποτελούν διαζευκτικά:

α) Το Δελτίο Αποστολής του αρχικού εισαγωγέα προς τον τελικό παραλήπτη, το

οποίο εκδίδεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του ΚΒΣ και καλύπτει τη

διακίνηση από το σημείο εισόδου στη χώρα μας μέχρι το σημείο παράδοσης.

β) Το Δελτίο Αποστολής της μεταφορικής ή διαμεταφορικής επιχείρησης, το οποίο

εκδίδεται κατ' εντολή και για λογαριασμό του αρχικού "εισαγωγέα", σύμφωνα με τα

οριζόμενα στην υπ' αριθ. Σ.384/17/ΠΟΛ.31/30.1.1987 εγκύκλιό μας.

γ) Το συνοδευτικό στοιχείο του αλλοδαπού προμηθευτή (π.χ. Τιμολόγιο κ.λπ.),

εφόσον προκύπτει το είδος και η ποσότητα των αγαθών, καθώς και τα στοιχεία του

τελικού παραλήπτη - τρίτου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα και διεύθυνση).

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο παραλήπτης - τρίτος, κατά την παραλαβή των

αγαθών, εκδίδει Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις

διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του ΚΒΣ, αντίτυπο του οποίου θα αποστέλλεται

στον προμηθευτή (αρχικό "εισαγωγέα").

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Επισκέπτης

hdjoe η ΠΟΛ που λές είναι η 1024/15-2-2007.

Οπώς και στο θέμα "ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ 3,6%.ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ" έγραψα δείτε τον Αρ.Πρωτ.: 11667 / 20 Σεπτεμβρίου 2007 οδηγό του ΥΠ.Ε.Ο. Και απο εκεί προκύπτει ότι θέλει ΔΠΠ η τριγωνική απο ΕΕ.

Οι οδηγοί δεν είναι νόμοι είναι όμως συμπηκνωμένη γνώση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

hdjoe η ΠΟΛ που λές είναι η 1024/15-2-2007.

Οπώς και στο θέμα "ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ 3,6%.ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ" έγραψα δείτε τον Αρ.Πρωτ.: 11667 / 20 Σεπτεμβρίου 2007 οδηγό του ΥΠ.Ε.Ο. Και απο εκεί προκύπτει ότι θέλει ΔΠΠ η τριγωνική απο ΕΕ.

Οι οδηγοί δεν είναι νόμοι είναι όμως συμπηκνωμένη γνώση.

Αγαπητέ επισκέπτη και η 1024 έχει αναλυθεί και οι παλιότερες σχετικές..

αλλά και η εισαγωγή του θέματος είναι αντιγραφή του οδηγού που αναφέρεις..

Το βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο ποσοτικής παραλαβής τηρείται από τον επιτηδευματία φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και από πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, όταν αυτό αποκτά την ιδιότητα του επιτηδευματία για μια ή περισσότερες δραστηριότητες. Το βιβλίο τηρείται από τα παραπάνω πρόσωπα για ορισμένα αγαθά που παραλαμβάνουν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση, τα οποία είτε δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης (όπως δελτίο αποστολής) είτε συνοδεύονται μόνο με τα στοιχεία αλλοδαπών οίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), προκειμένου για αγαθά που παραλαμβάνονται κατ΄ εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από τον αλλοδαπό οίκο (τριγωνική παραλαβή) και ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτά παραλαμβάνονται

η διατύπωση λοιπόν δεν καλύπτει το ερώτημα μου ..

που είναι το εξής:

-Αν ο αρχικός εισαγωγέας δώσει εντολή στον μεταφορέα να παραλάβει τα εμπορεύματα από τον οίκο του εξωτερικού και να τα παραδώσει στον Α..

-Ο μεταφορέας εκδόσει το CMR αναγράφοντας τα στοιχεία όλων και ως τελικό παραλήπτη τον Α και τόπο παράδοσης την έδρα του Α..

καλύπτονται οι προϋποθέσεις της 1024/07, της 1185/98, της 1100/95, και της 31/87 ..

ώστε να μην εκδοθεί ΔΠΠ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Επισκέπτης-FROZEN-

Το αρχικό ερώτημα με προβλημάτισε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η ερμηνευτική του 3522/06 είναι ιδιαίτερα ομιχλώδης σε αυτό το σημείο.

Εφοριακός ελεγκτής, στον οποίο υπέβαλα το ερώτημα προφορικά, μου απάντησε ότι, εφ΄όσον τα εμπορεύματα συνοδεύονται από φορτωτικά έγγραφα που μας αναφέρουν ως τελικούς παραλήπτες, και παράλληλα υπάρχει στα χέρια μας και τιμολόγιο του ενδιαμέσου προς εμάς, έστω και ταχυδρομικώς, ο ίδιος δε θεωρεί αναγκαία την έκδοση του ΔΠΠ, και δε θα προχωρούσε σε καταλογισμό παράβασης.

Αν και θεωρητικά έχω κάποια ελάχιστη αμφιβολία, στην πράξη μάλλον έτσι θα ενεργούσα και εγώ. :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...