Προς το περιεχόμενο

Αντικατάσταση εταίρου σε ΟΕ με την σύζυγο του άλλου ετάιρου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε ΟΕ αποχωρεί ο ένας από τους δύο εταίρους και θα τον αντικαταστήσει η σύζυγος του εταίρου που παραμένει. Κάνοντας μια ερώτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για την διάταξη που αναφέρεται στην συνάθροιση των εισοδημάτων δεν μπόρεσα να λάβω μια σαφής απάντηση εάν ισχύει ή όχι .

Στην αναζήτηση στο φόρουμ έχει γίνει μια αναφορά στην ΠΟΛ.1071/24.2.93 την οποία δεν μπορώ να βρώ.

Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να την ανεβάζει στο φόρουμ ?

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήναι 24 Φεβρουαρίου 1993

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αρ.Πρωτ.: 1028894

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΟΛ. 1071

ΘΕΜΑ:Διευκρινίσεις σχετικά με τον υπολογισμό της επιχειρηματικής αμοιβής και βεβαίωσης προκαταβολής φόρου σε λυθείσες εταιρίες και εκτελωνιστές.

Σχετικά με τα παραπάνω θέματα, σας παρέ­χουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων από τους υ­πόχρεους του άρθρου 16α του Ν.Δ. 3323/1955 δεν βεβαιώνεται στο όνομα των νομικών αυτών προσώπων προκαταβολή φόρου εισοδήματος, σε περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά έχουν λυθεί μέσα στο έτος 1992. Τούτο, εφόσον δεν πρόκειται για εικονική λύση, δηλαδή δεν συνεχίζεται η αυτή δραστηριότητα στην ίδια επαγ­γελματική εγκατάσταση είτε με τη μορφή ατομι­κής επιχείρησης είτε νέας οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρίας από τους ίδιους τους εταίρους.

2. Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα μη βεβαίωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτω­ση μετατροπής ή συγχώνευσης των υπόχρεων του άρθρου 16α του Ν.Δ. 3323/1955 σε οποι­ασδήποτε μορφής εταιρίας. Συνεπώς, σε περί­πτωση μετατροπής ή συγχώνευσης υπόχρεων προσώπων του άρθρου 16α σε οποιονδήποτε τύπο εταιρίας θα υπολογίζεται κανονικά προκα­ταβολή φόρου εισοδήματος. Μείωση της βεβαιωθείσης προκαταβολής μπορεί να γίνει μόνο ε­φόσον ακολουθηθεί η διαδικασία που αναφέρε­ται στις διατάξεις του άρθρου 16 του ιδίου ν. διατάγματος και μόνο για τις μη ληξιπρόθε­σμες δόσεις.

3. Κατά την υποβολή δηλώσεων του άρθρου 16α του Ν.Δ. 3323/1955 από εταιρίες εκτελωνι­στών του άρθρου 13 του Ν. 718/1977, οικονομικού έτους 1993, γίνεται δεκτό, να μη βεβαιώνε­ται προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

Όμοια γίνεται δεκτό, να μη βεβαιώνεται προ­καταβολή φόρου εισοδήματος για το Οικονομι­κό έτος 1993, όταν μεταξύ των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στις υποβαλλόμενες δη­λώσεις φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 11 του Ν.Δ. 3323/1955 συμπεριλαμβάνεται και εισόδημα από ατομική δραστηριότητα εκτελωνι­σμού και μόνο για το τμήμα του φόρου που α­ναλογεί στα κέρδη αυτά. Για το σκοπό αυτό, κατά την κωδικογράφηση των υπόψη δηλώσεων στους κωδικούς αριθμούς 905-906 της τελευ­ταίας σελίδας της δήλωσης θα αναγράφονται τα εισοδήματα που προέρχονται από την ατομι­κή δραστηριότητα του εκτελωνισμού μεταφερό­μενα από τους κωδικούς αριθμούς 401-402, χω­ρίς βέβαια να διαγράφονται από τους κωδικούς αριθμούς 401-402.

4. Στη στήλη του πίνακα ΙΑ της δήλωσης φο­ρολογίας εισοδήματος του άρθρου 16α του Ν.Δ. 3323/1955 με την ένδειξη "ΦΟΡΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΛΠ.» αναγράφεται μόνο ο κύριος φόρος που αναλογεί στα κέρδη που φορολογήθηκαν αυτο­τελώς και ο, τυχόν, συμπληρωματικός φόρος, κατά την αναλογία βέβαια του ποσοστού συμ­μετοχής του εταίρου.

5. Κατά την υποβολή των δηλώσεων των άρ­θρων 11από τα φυσικά πρόσωπα και 16α του Ν.Δ. 3323/1955 από τα υπόχρεα νομικά ή μη πρόσωπα που αναφέρονται στη διάταξη αυτή για τον υπολογισμό της επιχειρηματικής αμοι­βής και των κερδών (ανά ομόρρυθμο εταίρο) που φορολογήθηκαν αυτοτελώς, στο όνομα της εταιρίας λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εταίροι ε­κείνοι που υπάρχουν κατά τη λήξη της διαχειρι­στικής περιόδου, με την εταιρική ιδιότητα και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην εταιρία κα­τά το χρόνο αυτόν ανεξάρτητα εάν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου επήλθε ο­ποιαδήποτε μεταβολή στα πρόσωπα των εταί­ρων, στα ποσοστά τους ή στην ιδιότητά τους.

6. Σε περίπτωση συμμετοχής και των δύο συ­ζύγων ως ομόρρυθμων εταίρων στην αυτή ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις, δικαιού­νται αμφότεροι επιχειρηματικής αμοιβής, για την οποία δεν υφίσταται θέμα συνάθροισης στα εισοδήματα του συζύγου εκείνου που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα από άλλες πη­γές.

7. Σε περίπτωση συμμετοχής ομόρρυθμου ε­ταίρου σε λυθείσα εταιρία από την οποία δικαι­ούται επιχειρηματική αμοιβή, με την προϋπόθε­ση ότι η δήλωση υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, και εν συνεχεία (όχι ταυτόχρονης) συμμετοχής του, επίσης, ως ομόρρυθμου εταίρου σε άλλη νεοϊ­δρυθείσα εταιρία, εφόσον και από την εταιρία αυτή δικαιούται επιχειρηματικής αμοιβής, θα α­ναγνωρίζεται και από τις δύο εταιρίες επιχειρη­ματική αμοιβή.

8. Για τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες ε­ταιρίες και τα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 16α του Ν.Δ. 3323/1955 που η διαχειριστι­κή τους περίοδος έληξε μέχρι τις 30.11.1992 από οποιαδήποτε λόγο (π.χ. λύση, συγχώνευση κ.λπ.) και έχουν υποβληθεί εκπρόθε­σμες δηλώσεις, γίνεται δεκτό να μη επιβληθεί πρόσθετος φόρος εκπρόθεσμης υποβολής δη­λώσεως.

:P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...