Jump to content
Sign in to follow this  
Guest ΠΑΝΑΓΙΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( FOTO PLAY ) ΣΕ ΚΑΦΕΤΈΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Recommended Posts

Guest ΠΑΝΑΓΙΩΓΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( FOTO PLAY ) ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΈΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΕΡΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ, ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ? ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόδοση ΦΠΑ από τους εκμεταλλευτές ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και μηχανικών παιγνίων με κερματοδέκτη

1030141/915/111/Β0014/ΠΟΛ.1112/22.3.2000

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το

ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Οι εκμεταλλευτές των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και μηχανικών παιγνίων που λειτουργούν με κερματοδέκτη, λόγω της δυσχέρειας άμεσης έκδοσης Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών σε κάθε πελάτη (παίκτη), επιτρέπεται να εκδίδουν θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπη απόδειξη για το σύνολο της αξίας των κερμάτων σε κάθε άνοιγμα του κερματοδέκτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 122/1982 εγκύκλιο, η οποία εξακολουθεί να ισχύει (Εγκύκλιος 3/1992, παρ. 13.2.5-γ').

Διευκρινίζεται ότι ο ΦΠΑ εμπεριέχεται στο σύνολο της αξίας των κερμάτων και υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση με τη χρησιμοποίηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 18%.

2. Στην περίπτωση που τα ως άνω ηλεκτρονικά και λοιπά παίγνια είναι ιδιοκτησίας τρίτου, τότε ο ιδιοκτήτης εκδίδει Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για την αμοιβή που εισπράττει από τη μίσθωση των παιγνίων αυτών. Η αμοιβή ορίζεται σε ποσοστό επί των εισπράξεων αποφορολογημένων ή μη, όπως προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης. Ο ΦΠΑ υπολογίζεται επί της αμοιβής αυτής με

συντελεστή 18%.

3. Τα ως άνω ισχύουν αναλόγως και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης των παιγνίων εκμεταλλεύεται ο ίδιος αυτά σε κατάστημα άλλου επιτηδευματία, καταβάλλοντας αμοιβή για τις υπηρεσίες που του παρέχονται (χώρος, ρεύμα,επίβλεψη κ.λπ.).

Παράδειγμα

Σε κατάστημα είναι τοποθετημένο ηλεκτρονικό παίγνιο με κερματοδέκτη, ιδιοκτησίας τρίτου, από το οποίο ο ιδιοκτήτης εισπράττει το 50% των αποφορολογημένων εισπράξεων, ως μίσθωμα. Ο εκμεταλλευτής (καταστηματάρχης) εκδίδει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για το 100% των εισπράξεων και θα το φέρει στα έσοδά του. Ο ιδιοκτήτης εκδίδει Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για τη δικαιούμενη αμοιβή του, δηλαδή για το 50%, το οποίο είναι έσοδό του και αντίστοιχα έξοδο του καταστηματάρχη.

Εστω ότι με το άνοιγμα του κερματοδέκτη καταμετρούνται τα κέρματα και η αξία τους είναι 1.000 δρχ.

α) Ο καταστηματάρχης εκδίδει διπλότυπη Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών για το συνολικό ποσό των 1.000 δρχ., στις οποίες εμπεριέχεται ΦΠΑ 18%.

Για την ενημέρωση των βιβλίων και τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ ο φόρος υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση, ως εξής:

Φορολογητέα αξία = 1.000 : 1,18 = 847 δρχ ΦΠΑ 18% =1 53 δρχ.

Σύνολο = 1.000 δρχ.

β) Ο ιδιοκτήτης εκδίδει Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για το 50% της αποφορολογημένης αξίας, ως εξής:

Αξία = 424 δρχ. (847 Χ 50%) ΦΠΑ 18% = 76 δρχ.

Σύνολο = 500 δρχ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΗΝ Α.Π.Υ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΔΕΙΣ???ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Η ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΟΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να κάνω κι εγω μια ερωτηση γιατι πρόσφατα αναλαβαμε μια τετοια επιχειρηση η οποία τοποθετει διαφορα τετοια μηχανηματα σε καταστήματα και βαση συμφωνητικου εισπράτει μηνιαίο μισθωμα.<br><br>Εχει να κανει με τα "Δωρακια" που κερδίζει ο πελάτης... <br>Ποιος ειναι ο σωστοτερος λογιστικός χειρισμός τους? Εχουμε κανονικα τιμολόγια αγορας και με Δ.Α τα βάζει μεσα στα μηχανηματα και ανα τακτα χρονικά μηχανήματα τα γεμίζει.(Τα μηχανηματα ειναι με κουκλακια και λοιπα δωράκια που αν κερδίσεις στο εκαστοτε παιχνίδι στα δίνει σα δώρο)<br><br>Στους αυτοματους πωλητες καφέ και αναψυκτικών εκδιδεις ΑΛΠ αναλογα με ποσα τεμαχια λείπουν κατα τη καταμέτρηση! Να κάνει το ίδιο και σ'αυτή τη περίπτωση?<br>Δηλαδή να καταχωρούνται ως τιμολόγια αγορών και αναλογα τι λείπει κάθε φορά να εκδίδει και μια ΑΛΠ σε πελάτες λιανικής προσπαθόντας να εχουμε παντα μια θετική διαφορα αγορών πωλήσεων <br><br>Κι εννοείται ότι κάθε μηνα εκδίδει ένα ΤΠΥ για το μίσθωμα.<br>

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Επισκέπτης

ΤΗΝ Α.Π.Υ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΔΕΙΣ???ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Η ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΟΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Επισκέπτης

1) Την ΑΠΥ που εκδιδει ο εκμεταλευτης με το ανοιγμα του κερματοδεκτη, την πρωτοτυπη την παραδιδει στον ιδιοκτητη του μηχανηματος για να του κοψει το ΤΠΥ???

2) Πρεπει ο ιδιοκτητης να αναφερει τον αριθμο και την ημερομηνια της ΑΠΥ στο ΤΠΥ που θα εκδοσει???

3) Την ΑΠΥ αυτη που θα παρει ο ιδιοκτητης του μηχανηματος θα την επισυναψει στο στελεχος του ΤΠΥ που θα εκδοσει για το αρχειο του???

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Την ΑΠΥ ρε φίλε, την καταχωρεί στα βιβλιά του σαν έσοδο.

Και το ΤΠΥ του ιδιοκτήτη σαν έξοδο.

Υποτίθεται οτι το ανοίγουν παρεϊτσα το μηχάνημα....

2. Αν διαβάσεις την ΠΟΛ 122, πιο πάνω, τα γράφει ολα.

3. Κοιτα το Νο 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Επισκέπτης

Διαβασα την ΠΟΛ. Ξερω οτι την ΑΠΥ θα την εκδωσει με επωνυμια : Πελατες λιανικης και θα την καταχωρησει σαν εσοδο στα βιβλια του, αλλα η ερωτηση ειναι :

κοβει ΑΠΥ απ το μπλοκακι, το λευκο φυλλο που εχει την ενδειξη "για τον πελατη" θα το παρει ο ιδιοκτητης του μηχανηματος???Το κιτρινο θα μεινει ως στελεχος βασει του οποιου θα γινει η εγγραφη στο βιβλιο. Το λευκο ποιος θα το παρει????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα σε ολους,

Για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα θελω να κανω μια παρεμφερη ερωστηση με τα παραπανω:

Πελατης θελει να κανει εναρξη επιχειρησης με πλυντηρια και στεγνωτηρια ρουχων που λειτουργουν αυτοματα χωρις προσωπικο με κερματοδεκτη.

Δεν μπορω να βρω σχετικη διαταξη που να αναφαιρει κατι.

Μπορει καποιος συναδελφος που εχει ασχοληθει να μου πει πως εκδιδεται το φορολογικο στοιχειο μιας και απο οτι του λενε οι πωλητες των πλυντυριων ΔΕΝ υπαρχει τροπος εκδοσης της ΑΠΥ αυτοματα???

Μετραει τα κερματα και κοβεο την ΑΠΥ μονος του για παραδειγμα???

 

Ευχαριστω..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...