Jump to content
Sign in to follow this  
a.a.

Έκτακτα επιδόματα για τους πληγέντες και τους πυροσβέστες

Recommended Posts

Έκτακτα επιδόματα για τους πληγέντες και τους πυροσβέστες ανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών αναγκών των πυροπληκτων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, παρουσιάσαν το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί και αφορούν όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές το 2007.

Ειδικώτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική τραγωδία περιλαμβάνουν:

- Πρώτον, τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

- Δεύτερον, την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

- Τρίτον, ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία. Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

- Τέταρτον, τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

- Πέμπτον, τη δημιουργία, άμεσα, Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο σχετικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις τράπεζες θα ανακοινωθεί αύριο.

- Εκτον, την αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.ΑΛογοσκούφης, κατα τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αποφασίσθηκε η μετάβαση, αύριο το πρωι, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χ.Φώλια στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ για την επίσπευση της κοινοτικής οικονομικής αρωγής της χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφών που πλήρουν την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη σε ανοικτή γραμμά με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Σε ανάλογες ανακοινώσεις προέβησαν και οι υπόλοιποι υπουργοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Β. Μαγγίνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος και οι Υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθ. Νάκος, Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας και Χ. Φώλιας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλος.

www.kathimerini.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση 20:23 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων και την ενίσχυση των πυροσβεστών ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής κατόπιν ειδικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας. Προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ.Αλογοσκούφης περιλαμβάνουν:

* Πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

* Αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

* Ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία.

Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

* Χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

* Δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληγέντων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.

* Αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

Σχετικά με δημιουργία του Ταμείου Αρωγής το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε λογαριασμό όπου οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να καταθέσει χρηματικά ποσά ενώ μπορεί και να αναφέρει πού επιθυμεί να δοθούν τα χρήματα που καταθέτει.

Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 2341103053.

Στο λογαριασμό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ποσό των 5.000.000 (πέντε εκατομμυρίων) ευρώ. Το ποσό των 10.000.000 ευρώ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα καταθέσουν στο Ταμέιο Αρωγής το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, Απασχόλησης Β.Μαγγίνας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Αθ.Νάκος, Οικονομίας Π.Δούκας και Χ.Φώλιας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε και εκείνος σειρά μέτρων, όπως:

* Επισπεύδεται με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα.

* Δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε Ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Μαγγίνας ανακοίνωσε:

* Την αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

* Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

* Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα από τον ΟΑΕΔ στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

* Καταρτίζεται ήδη Ειδικό Πρόγραμμα Επιχορήγησης για 1 χρόνο για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

* Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ΄ αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Νάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο απέστειλε ήδη σε κάθε Νομαρχία το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και σε κάθε πληγέντα Δήμο το ποσό των 300.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αποκατάσταση υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές και για την αντιμετώπιση άλλων εκτάκτων αναγκών.

Με από φασή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης, υπέγραψε αποφάσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών τους λόγω φυσικών καταστροφών. Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας - 1.000.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας - 500.000 ευρώ.

Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα αστυνομικά τμήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγίες θα εκδίδουν κατά προτεραιότητα δελτία ταυτότητας σε όσους έχουν την χάσει λόγω των φυσικών καταστροφών. Τα νέα δέλτια θα εκδίδονται ατελώς.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου για το επιχειρησιακό θέμα της κατάσβεσης των πυρκαγιών και τα μέτρα της επόμενης ημέρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς ρωτήθηκε ποιό είναι το πολιτικό στοίχημα που καλείται η κυβέρνηση να κερδίσει ή να χάσει.

«Θα έβλεπα, πρώτον, το στοίχημα απέναντι στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν τραυματιστεί πολλαπλά απ' όλη αυτή τη θεομηνία και την τραγωδία. Πρέπει να το κερδίσει και θα το κερδίσει η κυβέρνηση» είπε για να συμπληρώσει πως «σε μία τέτοια θεομηνία θα υπάρξουν όπως είναι φυσικό και παράπονα».

Όσο για το πολιτικό στοίχημα, ανέφερε ο υπουργός, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς για την κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο Γ.Σουφλιάς ανέφερε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για κριτική, αλλά αναίρεσε την αρχική του δήλωση μέσα σε πέντε ώρες.

Προ της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής το Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αττική. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Ο Κ.Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Επικράτεια και αποχώρησε λίγο μετά τις 8 χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας υπό την Μ.Γιαννάκου, όπου αποφασίστηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να μεταβεί στις πυρόπληκτες περιοχές η ηγεσία και η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και να καταγράψει τις ανάγκες σχολικής στέγης.

Επίσης, οι φοιτητικές εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας θα διατεθούν στη διάθεση των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των στεγαστικών και σιτιστικών αναγκών των πληγέντων.

Γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες

Ομάδα υποδοχής πληροφοριών, παραπόνων και αιτημάτων για τους πολίτες συγκροτήθηκε και λειτουργεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αφορμή τις πυρκαγιές. Aφορά αποκλειστικά και μόνο την περιοχή της Αττικής.

Η ομάδα θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλο των 24ωρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2106476686 και 2106443689 (φαξ) είτε να αποστέλλουν e-mail στο [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να απαντήσω σοβαρά τώρα ή να σιωπήσω στις εξαγγελθείσες προεκλογικές γελοιότητες; Ιδού η απορία....

Ας σιωπήσω λοιπόν γιατί είμαι και εξαγριωμένος με αυτά που γίνονται...

doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να απαντήσω σοβαρά τώρα ή να σιωπήσω στις εξαγγελθείσες προεκλογικές γελοιότητες; Ιδού η απορία....

Ας σιωπήσω λοιπόν γιατί είμαι και εξαγριωμένος με αυτά που γίνονται...

doctor

Να μην σιωπήσεις ... άλλωστε έχεις δυνατό λόγο!

Εγώ σήμερα ντρέπομαι ακόμα πιο πολύ που απογοητευμένη έχω αποσυρθεί και παρακολουθώ από μακριά την πολιτική και κοινωνική εξαθλίωση των τελευταίων χρόνων.

Νομίζω ότι κάποιοι σαν εμένα που δυστυχώς είμαστε πολλοί θα πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας...

Το απόγευμα θα είμαστε εκεί που πρέπει.....

Εκτός των άλλων θα διεκδικήσω ... αποζημίωση για την τηλεόραση που έσπασα χθές ακούγοντας τα

ανωτέρω φοβερα μέτρα .....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...