• 0
Sign in to follow this  
Guest ΠΙΡΠΙΡΗΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΑΠΟ 19% ΣΕ 22,05%

Question

Guest ΠΙΡΠΙΡΗΣ   
Guest ΠΙΡΠΙΡΗΣ

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΠΙΠ

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

22,05 % ? γιατί?

αυτό το 0,05 κάνει την διαφορά?

μήπως έπεσε η ζήτηση ταμειακών-μηχανισμών κ.λ.π. και χρειαζόμαστε καινούργιους?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟ 2008

Σχεδιάζουν νέα αύξηση του ΦΠΑ

Εισηγήσεις για συντελεστή έως και 22% με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο από τη μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα θα τα καλύψει με αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις συναλλαγές και πλήττει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Το μέτρο προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις σε Γερμανία και Γαλλία.

Σελ. 5

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 24/06/2007

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μελετούν νέα αύξηση ΦΠΑ

Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ

Στην «οπισθοδρομική», αλλά αποτελεσματική όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, τακτική της αύξησης του ΦΠΑ στρέφει την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό πρόβλημα της έλλειψης εσόδων στον προϋπολογισμό.

Η σχετική μελέτη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας, για άμεση μετεκλογική χρήση με στόχο την κάλυψη μέρους της μαύρης τρύπας που έχει αρχίσει να δημιουργείται από τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων. Το μέτρο όμως θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους

Τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν αυξήσεις στον ΦΠΑ από μία έως και δύο μονάδες στον χαμηλό και τον ανώτερο (τώρα 19%) συντελεστή, με προσδοκώμενη αύξηση των εσόδων κατά 1 έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή από 0,5% έως και 1% του ΑΕΠ. Μια ριζοσπαστικότερη εκδοχή που έχει μπει προς συζήτηση αφήνει περιθώρια αύξησης του ΦΠΑ σταδιακά έως και τρεις μονάδες.

Οι επιπτώσεις

Η τελευταία αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στην Ελλάδα κατά μία μονάδα (2005) είχε γίνει με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 800-850 εκατ. ευρώ και είχε προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,4%.

Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ περισσότερο από μία μονάδα αποτελούν για το υπουργείο Ανάπτυξης σημαντικό κίνδυνο που «δεν μπορεί προς το παρόν να αξιολογηθεί...».

Η επίπτωση πάντως στις τσέπες των καταναλωτών θα είναι εμφανής καθώς θα προκαλέσει άμεση αύξηση των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης αλλά και στις υπηρεσίες όπως τηλέφωνα, ρεύμα, νερό, μεταφορές, κ.λ.π.

Οι τάσεις για αύξηση του ΦΠΑ δεν αποτελούν πάντως ελληνική επινόηση, αλλά μία «σιωπηρή» στροφή στην ευρωζώνη την τελευταία διετία. Στο τελευταίο ECOFIN, η αρμόδια Γεν. Διεύθυνση της Κομισιόν (DG2) κατέθεσε μελέτη που της είχε ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομίας για τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ.

Η τάση αυτή γίνεται «μόδα» στην ευρωζώνη μετά την αύξηση κατά τρεις μονάδες του ΦΠΑ από τη Γερμανία και την επικείμενη αύξηση κατά πέντε μονάδες από τη Γαλλία του κ. Σαρκοζί, που ούτως ή άλλως «θαυμάζει» η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας.

Πηγή εσόδων

Στη σχετική μελέτη της DG2 αναφέρεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται κοινωνικά «οπισθοδρομική», ως πολιτική, «αλλά ενισχύει την οικονομία, στηρίζοντας τις επενδύσεις και την αποταμίευση...». Είναι δε, η μόνη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του προϋπολογισμού μετά τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στο εισόδημα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν παραδέχθηκαν σε σχετικό ερώτημα της «Οικονομίας» ότι η κατεύθυνση που κερδίζει έδαφος «είναι μείωση φόρων στην παραγωγή και αύξηση των φόρων στην κατανάλωση».

Πράγματι, μεταξύ 1995 και 2000, το βάρος της έμμεσης φορολόγησης στο σύνολο των φόρων αυξήθηκε από 33,8% σε 35% και του ΦΠΑ, που αποτελεί τον βασικότερο από τους έμμεσους φόρους, αυξήθηκε από 16,8% σε 17,5%.

Παρ' όλα αυτά, οι κοινοτικοί δεν αρνούνται το γεγονός ότι φόροι στην κατανάλωση είναι κοινωνικά άδικοι, αφού ο φόρος είναι ο ίδιος τόσο για τους έχοντες όσο και για τους μη έχοντες.

Ετσι, προτείνουν παράλληλα μέτρα με τα οποία θα ενισχύουν την κατανάλωση των χαμηλών εισοδημάτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 24/06/2007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.