Προς το περιεχόμενο

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΦΜΑΠ?


DANAIE

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακίνητο (διαμέρισμα) στις 20/12/2006 η μητέρα μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στα ανήλικα τέκνα κατά 50% έκαστο και την επικαρπία στον πατέρα της (παππού). Οι γονείς έχουν υποχρεώση υποβολής δήλωσης ΦΜΑΠ.

Το ακίνητο αυτό θα συμπεριληφθεί στην δήλωση των γονέων ή δεν θα υποβλήθεί καμμία δήλωση γι΄ αυτό?

Έχει κάποιος υποχρέωση δήλωσης αυτού του ακινήτου?

Danaie.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/show.php?id=5488&a...t&mode=html

.................

Η ακίνητη περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων μέχρι 18 ετών, την οποία απέκτησαν με αγορά, δωρεά εν ζωή ή γονική παροχή, προστίθεται κατά ίσα μέρη στην ακίνητη περιουσία του πατέρα και της μητέρας, εφόσον αυτοί ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο στην περιουσία του γονέα που ασκεί μόνος τη γονική μέριμνα.

Η ακίνητη περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων την οποία απέκτησαν από κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά αιτία θανάτου, δεν υπολογίζεται στην περιουσία των γονέων, αλλά, εφόσον υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, θα φορολογείται αυτοτελώς, και οι γονείς θα υποβάλλουν για λογαριασμό των ανηλίκων παιδιών τους χωριστή δήλωση Φ.Μ.Α.Π. (ενώ τα υπόλοιπα ακίνητά τους θα συμπεριληφθούν στη δήλωση των γονέων τους).

..................

Αν η επικαρπία έχει διαχωρισθεί από την κυριότητα, ο προσδιορισμός της αξίας της γίνεται σύμφωνα με όσα ισχύουν στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών (άρθρο 15 ν. 2961/2001).

Η αξία της ψιλής κυριότητας βρίσκεται, αν από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρέσουμε την αξία της επικαρπίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Ποια φυσικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΜΑΠ για το έτος 2007;

Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, για την ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1.1.2007 (και για τα εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα εκτός υποθήκης), η αξία της οποίας υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό των 243.600,00 ευρώ προκειμένου για άγαμο ή τα 487.200,00 ευρώ προκειμένου για έγγαμο. Τονίζεται ότι υποχρέωση έχουν όλα τα προαναφερόμενα πρόσωπα, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ανεξάρτητα από το αν από τη δήλωσή τους προκύπτει φόρος για καταβολή.

Π.χ. κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, άγαμος, έχει ακίνητη περιουσία που στο σύνολό της είναι καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις, αξίας 380.000,00 ευρώ. Ενώ τα ακίνητά του είναι απαλλασσόμενα, υποχρεούται όμως σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ.

Επίσης, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ καθένας που καλείται εγγράφως από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ (Ν.2459/1997, άρθρο 26, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 14 του Ν.2948/2001).

6. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση ΦΜΑΠ;

Όχι. Παρέχεται το δικαίωμα από τον νόμο οι σύζυγοι, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις ΦΜΑΠ (Ν.2459/1997, άρθρο 26).

7. Απαλλάσσεται τέκνο άνω των 18 ετών, που για τη φορολογία εισοδήματος θεωρείται προστατευόμενο μέλος (π.χ. φοιτητής, στρατιώτης, ανάπηρος κ.λπ.);

Όχι. Ο νόμος απαλλάσσει μόνο τα ανήλικα τέκνα.

Ανήλικο τέκνο, για την απαλλαγή του ΦΜΑΠ, είναι εκείνο που την 1.1.2007 δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Δηλαδή έχει γεννηθεί μέχρι και 31.12.1989 (Ν.2459/1997, άρθρο 25).

8. Ποιες είναι οι εκπτώσεις που παρέχονται;

Από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αφαιρούνται τα χρέη (μόνο το κεφάλαιο του δανείου, όχι και οι τόκοι) που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα του φορολογούμενου, αρκεί αυτά:

- Να υπάρχουν κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας (εξυπακούεται πως αφαιρείται μόνο το ποσό του κεφαλαίου που οφείλεται κατά την ημερομηνία αυτή).

- Να προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από τράπεζες.

- Να χρησιμοποιήθηκαν αποδεδειγμένα για την ανέγερση ή την επέκταση ή την επισκευή των κτισμάτων που ανήκουν στον υπόχρεο. Αν δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτόν (χρησιμοποιήθηκαν π.χ. για αγορά ακινήτου), δεν αφαιρούνται (Ν.2459/1997, άρθρο 25).

Τονίζεται ότι η αφαίρεση του υπόλοιπου κεφαλαίου των δανείων που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου, γίνεται από το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή από το άθροισμα φορολογητέων και αφορολόγητων ποσών. Π.χ. Α.Ε. έχει σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας 1.000.000,00 ευρώ. Από αυτή, τα 500.000,00 ευρώ είναι φορολογητέα και τα 500.000,00 ευρώ απαλλασσόμενα. Το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου την 31.12.2006 είναι 200.000,00 ευρώ. Στη δήλωση ΦΜΑΠ έτους 2007 στον Κωδικό 331 θα συμπληρωθεί από τον υπόχρεο το ποσό των 100.000,00 ευρώ και όχι των 200.000,00 ευρώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...