Jump to content

Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις


Recommended Posts

Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις

Δημοσιεύθηκε Μάιος 29, 2007

Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση για συνυπευθυνότητα των λογιστών που προσυπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων για υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από φοροτέχνη λογιστή.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται, σε περίπτωση ανακριβών φορολογικών δηλώσεων εκτός από τις κυρώσεις σε βάρος του υπόχρεου (επιχείρηση, επαγγελματίας κ.λπ.), θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον λογιστή που τηρεί τα βιβλία, είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το πρόστιμο για τους λογιστές θα κλιμακώνεται από τα 150 ευρώ για απλές παραβάσεις μέχρι και 3.000 ευρώ για σοβαρότερες παραβάσεις.

Πρόταση

Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η συνυπογραφή των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) από φοροτέχνη λογιστή προτείνεται να μειωθεί στα 200.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, το υπουργείο εξασφαλίζει μιας μορφής προληπτικό έλεγχο από τους λογιστές στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που, με τις σημερινές αμοιβές της αγοράς, θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 1.000 ευρώ για τη συνυπογραφή των δηλώσεων εισοδήματος, περιοδικών και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ από φοροτέχνη λογιστή. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα, υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των φορολογικών δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για όλες τις επιχειρήσεις, επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες, κοινωνίες και αστικές κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα εταιρείες που τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Γ κατηγορίας.

Για τους τηρούντες βιβλία Β κατηγορίας υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, που ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει τα 295.000 ευρώ. Στο ίδιο ύψος τζίρου είναι το κριτήριο και για τις επιχειρήσεις που, εκτός από πώληση αγαθών, έχουν και παροχή υπηρεσιών με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα από παροχή υπηρεσιών υπερβαίνουν τις 147.000 ευρώ, που είναι το κριτήριο για τις αμιγώς παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις.

Καμπάνια

Το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου με ταυτόχρονη έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εντάσσεται στην πληρωμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεκλογική επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. Αλλες προτάσεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η παροχή κινήτρων για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, διενέργεια συχνότερων ελέγχων σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν, διαφοροποίηση του ύψους των ποινών σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή τα πρόστιμα να είναι μεγαλύτερα στους επιτηδευματίες που συλλαμβάνονται να έχουν διαπράξει πολλές φορές τις ίδιες φορολογικές παραβάσεις.

Πηγή Ημερησία

Υπάρχει δηλαδή περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν τα τυχόν πρόστιμα από τις παρανομίες τους ??????????

Δηλαδή εγώ ας πούμε κάνω του κόσμου τις μαιμουδιές στα βιβλία του πελάτη μου , τωρα με τα νεα μέτρα αν με βρούν θα πληρώσω το ανώτερο 3.000,00 ευρώ , και θα πάω να πώ του πελάτη θέλω αύξηση 3.000,0 ευρώ το χρόνο , για να πληρώσω το πρόστιμο που μου έβαλαν επειδή σου "ΕΦΤΙΑΞΑ" καλά τα βιβλιά σου .

Α ρε μπανανια αθάνατη , α ρε μπανανία .

Και πως θα ανακαλύψετε ρε τσακάλια την συνυπευθυνότητα του λογιστή ???

Δεν ξέρετε να ξεχωρίσετε δυο γαιδουριών άχυρα θα ανακαλύψετε και την συνυπευθυνότητα , ανεύθυνοι ε ανευθυνοι .

Φυλακή πρέπει να τους βάζετε κύριοι τους λογιστές που αποδεδειγμένα είναι συνυπευθυνοι στην φοροδιαφυγη , μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες , φυλακή πρέπει να μπαινουν και όχι να πληρώνουν πρόστιμο.

Αλλα αν γίνει έτσι πώς θα πέφτει ο καφές , δεν γίνεται , ενώ έτσι όλο και με κάποιο ποσοστό θα βρεθεί η λύση εεε????

Με κανα 10 % επι του προστίμου που θα έπρεπε να πληρωθεί όλο και κάτι θα γίνεται .

Οι λογιστές δεν είναι απατεώνες , οι λογιστές που ξέρω εγω ποτέ μα ποτέ δεν θα έκαναν αύξηση στους πελάτες τους για να έχουν λεφτά να πληρώσουν το πρόστιμο που θα τους έβαζαν από τις παράνομες πράξεις που θα έκαναν διότι πολύ απλά δεν θα τις έκαναν

Οι λογιστές που ξέρω εγώ , αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να βρούν τρόπους , να φάνε οι πελάτες τους λιγότερα σκάγια από την σχέση αυτή , του κυνηγού και του θηράματος, χωρίς όμως να φτάνουν στα σημεία της φοροδιαφυγής που εσείς ψάχνετε και που ποτέ δεν θα βρείτε.

Τώρα τους άλλους τους συνυπεύθυνους τους ξέρετε , είναι σαν τους γνωστούς άγνωστους , που ποτέ δεν θα τους πειράξετε γιατί κάνετε όλοι την δουλεία σας όμορφα και απλά .

Το μέτρο λεει θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να πληρώσουν στον λογιστή τουλάχιστον 1000 ευρώ , σώπααα άντεεεεεεεε μην μας το λές .

Εμ πως να μην τους πλήξει βρε , σε ένα κράτος δικαίου και λογικής , πρώτα δίνεις στους πολίτες σου τα βασικά ( υγεία, παιδεία, ασφάλεια κλπ κλπ ) και μετά ερχεσαι και τους ζητάς και μετά ερχεσαι και τους ξεζουμίζεις .

Αν είχες δώσει στον Ελληνα το 50 % από αυτό που θεωρεί πως δικαιούται , θα σου είχε δώσει πίσω τα διπλά γιατί αυτή είναι η φύση του γιατί αυτό είναι σκεπτικό του γιατί έτσι έμαθε απο τον παππού του να λειτουργεί .

Αλλά όχι , εσείς διαλέξατε τον άλλο δρόμο, τον πονηρό , για να μπορείτε να πληρώνεται σε όλους τους μιζαδόρους και τους κομπιναδόρους, πολλά δίς, ξεζουμίζετε και ξεβρακώνετε για δεκαετίες τώρα την μικρομεσαία ταξη και κάθε τετραετία άιντε τριετία μας δίχνεται μισό καρότο , το οποίο καρότο δεν τρώμε ποτέ .

Ε τι θα κάνει ρε καραγκιόζηδες ο Ελληνας , δεν θα ψαξει να βρει την φράουλα , όχι μόνο θα την βρεί αλλά θα την φάει όλη μόνος του και εσείς θα ψάχνετε μια ζωή να βρείτε.

Ναι καλά , μην φάτε ,

έχει γλαρόσουπα.

Δώστε όλο το καρότο τώρα για να σας δώσουμε την φράουλα.

Αντε γιατι τα "πήρα"

:blink::angry: :angry:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Γενικά τώρα τελευταία πολλά κουφά κυκλοφορούν, πριν 2 εβδομάδες αν θυμάμαι καλά διάβασα στο ΘΕΜΑ για την σύνδεση των βιβλίων online με το taxis και μάλιστα με απλοποιημένες διαδικασίες ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να διεκπεραιώνουν την διαδικασία μόνοι τους. Κλάιν μάιν....

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά αναφέρομαι στην ευκολία με την οποία γράφονται αηδίες σαν και αυτή :

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων

Και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους μας .

Δεν μπαίνω κάν στην διαδικασία της ανάλυσης των δηλώσεων με ανακρίβεια .

Link to comment
Share on other sites

Δεν προλαβαίνουμε ρε συνάδελφε DAS να το δούμε το θέμα κλαδικά... Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ... όπως αν μπαίνει αυτό στον 64 ή στον 81 ή αν το πτυχίο μου είναι καλύτερο από το πτυχίο σου... Διαίρει και βασίλευε, βλέπεις.... Εμάς, όταν μας δείχνουν το δάσος, όχι μόνο δε βλέπουμε το δέντρο, αλλά πάμε και πέφτουμε πάνω του μέρα μεσημέρι....

Link to comment
Share on other sites

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων

ΑΥΤΟ ΕΙΝΙΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΕΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ 38

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ .... ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ !!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

ΑΥΤΟ ΕΙΝΙΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΕΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ 38

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ .... ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ !!!!!!!!!

Αυτό φίλε μου Αλέκο ,

είναι η πραγματική αντιμετώπιση που έχουμε ώς κλάδος απο όλους αυτούς ,

η άποψη που έχουν για εμάς.

Περιμένω να δώ πώς θα αντιδράσουν σε αυτό οι οργανώσεις και λοιποι συγγενεις .

Περιμένω να δώ το πώς , θα χτυπήσουν δυναμικά το χέρι πάνω στο τραπέζι και θα τους κάνουν όλους να χ.....ν απάνω τους .

Εσύ περιμένεις ???

Ερώτηση ,

έχει ανωτερο και κατώτερο όριο η συνυπευθυνότητα.????????????????

Link to comment
Share on other sites

Guest Cassandra
Γενικά τώρα τελευταία πολλά κουφά κυκλοφορούν, πριν 2 εβδομάδες αν θυμάμαι καλά διάβασα στο ΘΕΜΑ για την σύνδεση των βιβλίων online με το taxis και μάλιστα με απλοποιημένες διαδικασίες ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να διεκπεραιώνουν την διαδικασία μόνοι τους. Κλάιν μάιν....

Πότε είχε "ΤΟ ΘΕΜΑ" το εν λόγω θέμα;

Τήρηση βιβλίων μέσω Taxisnet - Συζήτηση σε αυτό εδώ το forum

Αν κάτι δεν έχει κ... και β... ο ΘΕμος και ο ΜΑκης, το χάνουν!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ολοι έχουμε δίκιο εγω ζω στο όνειρο οτι την επόμενη βδομάδα μπορεί να σταματήσω να είμαι λογιστής.

Να γίνω μέτοχος σε καφε-μπαρ στην Αριστοτέλους, πίνοντας χαλλλλαρά το φραπέ μου (Γεια σου Λαζοπουλε και Σταροβα) στη πόλη οπου εφευρέθηκε ο φραπές (ναι καλα διαβαζετε ο φραπες παρουσιαστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικης) και να συνδιαλέγομαι-δημοσιες σχεσεις με θαμώνες του μαγαζιού δουλεύοντας σκληρά και επικίνδυνα με το τρόπο αυτό.

Ετσι θα ηρεμήσω απο το ποιος την εχει μεγαλύτερη.........τη άδεια, εαν μπαινει στον 64 ή στον 81, να περαιωσει ή να μην κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Guest Cassandra
Ανακριβής δήλωση θεωρείται αυτή που δεν απεικονίζει επακριβώς τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχειων.

Υπάρχει κανένας λογιστής που να μεταφέρει στις δηλώσεις αλλά από αυτά που γράφουν τα βιβλία?Νομίζω κανένας η μάλλον πολύ σπάνια.

Η ανακρίβεια έγκειται κατά μεγάλο ποσοστό στην εικονικότητα η πλαστότητα των παραστατικών που καταχωρούνται στα βιβλία,για τις οποίες δεν φέρει καμμία ευθύνη ο λογιστής.

Εκτός αν έχει κρατήσει "στελέχη" πελατών του που έκαναν διακοπή, έχει εκδόσει καμιά τριανταριά από δαύτα, σε άλλους πελάτες του, και ακόμα και μετά την ένορκη, αλλά μετά τη παρέλευση της παραγραφής, παραδοχή του συνεχίζει να κοσμεί το επάγγελμα. (Μη πει κανείς ότι αυτό δεν γίνεται. Γίνεται, απλά θέλει και άλλους για να γίνει, που εύκολα τους βρίσκει ο λογιστής, και πολύ δύσκολα ο επιτηδευματίας)

Εκτός αν έχει μεσολαβήσει ο ίδιος στη μεταξύ των πελατών του ανταλλαγή εικονικών στοιχείων.

Εκτός αν έχει μεσολαβήσει ο ίδιος στον έλεγχο και τον συμβιβασμό ή "συμβιβασμό".

Εκτός και αν ο ίδιος τσέπωσε λεφτά πελάτη και υπέβαλε μηδενική δήλωση ΦΠΑ, με σκοπό να υποβάλει τροποποιητική στο μέλλον.

Εκτός και αν είναι από την ευνοημένη πλευρά της γνωστής ρήσης "μωρέ καλός άνθρωπος είναι, αλλά θα σου δώσω εγώ έναν που ξέρει το τρόπο, ...ξέρεις τώρα"

Link to comment
Share on other sites

Πότε είχε "ΤΟ ΘΕΜΑ" το εν λόγω θέμα;

......................

Το είχε αν θυμάμαι καλά την προηγούμενη εβδομάδα .

Και τότε ένα από αυτά που δεν μου είχαν κάτσει καλά ήταν ότι .."θα γίνει αυτό το μέτρο έτσι ώστε να μην χρείαζεται οι επιχειρησείς να πηγαίνουν στα λογιστικά γραφείο και ότι το μόνο αρνητικό από αυτό το μέτρο είναι ότί αρκετά λογιστικά γραφεία δεν θα έχουν δουλειά μίας και με τις on line οδηγίες που θα υπάρχουν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να τηρούν μόνοι τους τα βιβλία ...."

κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που απομόνωσε ο Κίμωνας .

Επειδή τυγχάνει ο κλάδος (ο λογιστικός ντε) να έχει μεγάλη υπόληψη οτιδήποτε μέτρο γίνεται είναι για νη μην πλήτεται ο πολίτης αλλά το λογιστικό γραφείο .

Σε αυτό που λέει Κίμων , σαν μέτρο προσωπικά σε αρκετά σημεία με βρίσκει σύμφωνο , άλλωστε πάγια αποψή μας είναι ναι μεν να έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις (όπως ΄να αποφεύγονται τα παραπάνω που ανέφεραν οι συνάδελφοι) δυστυχώς όμςω μόνο υποχρεώσεις φορτωνόμαστε .... , εδώ ένα κωδικό για γραφείο ζητάνε οι σύλλογοι και τους γράφουν .

Κάποια στιγμή την εκκαθάριση θα την βγάζουν τα Λογιστικά γραφείο και οι ΔΟΥ θα κάνουν τον έλεγχο .

ΥΓ Μπορεί να κάνει απεργία για δύο μέρες ο Λογιστής ?

Link to comment
Share on other sites

H γελιοτητα σε ολο της το μεγαλειο.....

Κυριοι , την συνυπευθυνοτητα ψαξτε τη εκει που δεν υπαρχουν υπογραφες και σφραγιδες λογιστη :angry::angry:

Υ.Γ. Εγω παντως εχω κρατησει τα ονοματα ολων εκεινων που εχουν περασει τα τελευταια χρονια απο το υπουργειο.Ειναι ενα ελαχιστο δειγμα της ευγνωμοσυνης μου προς τα προσωπα τους

Kαι τους ψηφιζω με κλειστα ματια καθε 4 χρονια .

Γραφω τα ονοματα τους σε μια κολλα χαρτι , την βαζω σε ενα φακελλο και το ριχνω στην καλπη

Ετσι για να μην εχει κανεις παραπονο .

Αλλωστε ολοι εχουν βαλει ενα λιθαρακι για την αναγνωριση της δουλειας μας :P

Βλεπετε ολο και πιο πολλες υποχρεωσεις μας αποδιδουν , δειγμα οτι μας σεβονται και μας υπολογιζουν :rolleyes:

Οσο για τα δικαιωματα μας ευτυχως εχουμε αξιους αντιπροσωπους και δεν υπαρχει προβλημα που δεν εχει βρει αμεσα τη λυση του

Βλ. Ελαχιστες αμοιβες , ενα αμοιρο κωδικο για μαζικη υποβολη , τραπεζες λογιστες , αλεξιπτωτιστες λογιστες , εφοριακοι ελεγκτες-λογιστες,πλαστες αδειες , ασφυκτικες προθεσμιες , απειρες προθεσμιες κλπ κλπ

Υπαρχει ομως ενα ακομα βημα , που οποια ηγεσια αναλαβει το πολιτικο κοστος να το υλοποιησει θα περνει την ψηφο μου χωρις δευτερη σκεψη :

Να ευθυνομαστε εις ολοκληρον και αλληλεγγυα για τα χρεη των επιχ/τιων που τηρουμε τα βιβλια τους οπως τα ομμορυθμα μελη σε μια Ο.Ε.

Να ειμαστε οι εγγυητες και θεματοφυλακες των συμφεροντων του κρατους .

Γιατι το κρατος ειμαστε εμεις οπως λενε οι πολιτικοι μας :angry::angry::angry:

Βρε ουσττττττττττττττ

Link to comment
Share on other sites

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων

Γιατί εκπλήσσεσθαι κύριοι? το άρθρο 38, λέει, κολλάει και δεν μας το ύπογράφει το υπουργείο διότι:

1. Στο ότι δεν μπορεί να κλείνουν επαγγέλματα λόγω ΕΕ και

2. Αντιδρά η ΓΕΣΕΒΕ, για να μην πληρώνουν λέει τα μέλη της τους λογιστές, οι ηλεκτρολόγοι όμως και οι υδραυλικοί μπορούν να έχουν τιμοκαταλόγους.

Υπόψιν ότι οι μη ΑΕΙ φοροτέχνες-λογιστές είναι μέλη της ΓΕΣΕΒΕ.

Δηλαδή αυτοί οι καρεκλοκένταυροι τώρα εργάζονται υπερ της διαφάνειας;

Κύριοι δεν είμαστε ομάδα πίεσης. Ούτε που μας λογαριάζει κανένας, έτσι όπως είμαστε χωρισμένοι.

Ξεκινήστε πρωτοβουλία για απεργία, ανέξάρτητα απο ΟΕΕ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ κλπ. Ντου για να σφίξουν οι κ@λοι.

Μας δούλευε ο Φωτιάδης τόσα χρόνια (το είχε στο συρτάρι έτοιμο υπογραμμένο λέει και δεν τον άφηνε ο Μακρυπίδης να το δώσει, για ευνόητους λόγους) τώρα αυτοί συνεχίζουν ακόμα χοντρότερα το δούλεμα, μην ξεχάται το δούλεμα στις εκλογές του ΟΕΕ με την ΑΣΚΟΛ.

Link to comment
Share on other sites

Guest Grammateas

:D:) ΒΡΗΚΑΝ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση για συνυπευθυνότητα των λογιστών που προσυπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων για υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από φοροτέχνη λογιστή.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται, σε περίπτωση ανακριβών φορολογικών δηλώσεων εκτός από τις κυρώσεις σε βάρος του υπόχρεου (επιχείρηση, επαγγελματίας κ.λπ.), θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον λογιστή που τηρεί τα βιβλία, είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το πρόστιμο για τους λογιστές θα κλιμακώνεται από τα 150 ευρώ για απλές παραβάσεις μέχρι και 3.000 ευρώ για σοβαρότερες παραβάσεις.

Πρόταση

Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η συνυπογραφή των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) από φοροτέχνη λογιστή προτείνεται να μειωθεί στα 200.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, το υπουργείο εξασφαλίζει μιας μορφής προληπτικό έλεγχο από τους λογιστές στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που, με τις σημερινές αμοιβές της αγοράς, θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 1.000 ευρώ για τη συνυπογραφή των δηλώσεων εισοδήματος, περιοδικών και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ από φοροτέχνη λογιστή. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα, υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των φορολογικών δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για όλες τις επιχειρήσεις, επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες, κοινωνίες και αστικές κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα εταιρείες που τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Γ κατηγορίας.

Για τους τηρούντες βιβλία Β κατηγορίας υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, που ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει τα 295.000 ευρώ. Στο ίδιο ύψος τζίρου είναι το κριτήριο και για τις επιχειρήσεις που, εκτός από πώληση αγαθών, έχουν και παροχή υπηρεσιών με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα από παροχή υπηρεσιών υπερβαίνουν τις 147.000 ευρώ, που είναι το κριτήριο για τις αμιγώς παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις.

Καμπάνια

Το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου με ταυτόχρονη έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εντάσσεται στην πληρωμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεκλογική επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. Αλλες προτάσεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η παροχή κινήτρων για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, διενέργεια συχνότερων ελέγχων σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν, διαφοροποίηση του ύψους των ποινών σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή τα πρόστιμα να είναι μεγαλύτερα στους επιτηδευματίες που συλλαμβάνονται να έχουν διαπράξει πολλές φορές τις ίδιες φορολογικές παραβάσεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/5/2007

Του Αντώνη Σωτηράκου

Link to comment
Share on other sites

Η συνυπευθυνότητα δεν είναι κάτι που μας φοβίζει. Εξάλλου είναι πάγιο αίτημα του κλάδου μας η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ορίου απαλλαγής για όλους τυς επιτηδευματίες. Μέτρο που κατά την γνώμη μας, θα συντελέσει στην αναβάθμιση του επαγγέλματος.

Ο Κίμωνας δεν ανάλυσε αυτό το θέμα, ούτε πιστεύω ότι τον ενόχλησε η σκέψη του υπουργείου. Αυτό που τον έβγαλε από τα ρούχα του, είναι αυτό

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων :D:):)

Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε σαν επαγγελματίες αλλά και σαν πολίτες σε όλους αυτούς τους κυφίνες να γράφουν όλες αυτές τις ανακρίβειες και ασυναρτησίες μόνο και μόνο για να γεμίσουν την τσέπη τους;;;

Μέχρι πότε θα τους στηρίζουμε διαβάζοντας τις αράδες τους, και θα αυξάνουμε τα ποσοστά τηλεθέασης παρακαλουθώντας τους στα παράθυρα της T.V. ;;;

Κσι μην ακούω τη λέξη απεργία συνάδελφοι, γιατί πραγματικά θα βάλω τα γέλια...

Κανείς μα κανείς σας δεν θα συμμετάσχει, και αυτό είναι κατεγραμμένο δυστυχώς.

Αντε γιατί και γω τα πήρα...

Γειά σου Κίμωνα

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Σωτηρακο,

σε χθεσινο σας άρθρο, με τίτλο "Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις" αναφέρετε τα εξής :Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων.

Θα ηθελα σας παρακαλώ να με ενημερώσετε ενα το παραπάνω είναι δικός σας συλλογισμός ή βασίζεται σε τυχόν πληροφορίες που έχετε σχετικά με το παραπάνω θέμα .

Επειδή θεωρώ προσβλητικές για το προσωπό μου και για τον κλάδο των λογιστών γενικότερα , απόψεις και σκέψεις σαν την προηγούμενη θα σας παρακαλούσα για την απαντησή σας .

Ευχαριστώ για την προσοχή σας .

Το παραπάνω έστειλα πρίν λίγο στον Κύριο Σωτηράκο .

Αν πάρω απάντηση θα σας ενημερώσω

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Σωτηρακο,

σε χθεσινο σας άρθρο, με τίτλο "Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις" αναφέρετε τα εξής :Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων.

Θα ηθελα σας παρακαλώ να με ενημερώσετε ενα το παραπάνω είναι δικός σας συλλογισμός ή βασίζεται σε τυχόν πληροφορίες που έχετε σχετικά με το παραπάνω θέμα .

Επειδή θεωρώ προσβλητικές για το προσωπό μου και για τον κλάδο των λογιστών γενικότερα , απόψεις και σκέψεις σαν την προηγούμενη θα σας παρακαλούσα για την απαντησή σας .

Ευχαριστώ για την προσοχή σας .

Το παραπάνω έστειλα πρίν λίγο στον Κύριο Σωτηράκο .

Αν πάρω απάντηση θα σας ενημερώσω

Αν χρειαστεί, βάλε και την δική μου υπογραφή απο κάτω...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά... (μην αρχίσετε να βαράτε)

Εγώ γιατί το βλέπω ανάποδα ;;;

Υπεύθυνοι για τη δουλειά μας είμαστε όλοι. Αυτό έχει βγει από πάρα πολλά παραπλήσια θέματα στο φόρουμ αυτό. Αλλά άλλο είναι να θεωρώ τον εαυτό μου "ηθικά" υπεύθυνο για κάτι και άλλο να είμαι "χρηματικά" υπεύθυνος. Αν είμαι και χρηματικά υπεύθυνος, θα απαιτήσω και μεγαλύτερη χρηματική αμοιβή. Αυτό όχι γιατί θα πρέπει "να αντισταθμίσω το ενδεχόμενο προστίμων" (εντελώς λανθασμένη διατύπωση κατά τη γνώμη μου), αλλά γιατί θα πρέπει αυτά που κάνω να τα περάσω από διπλούς (ίσως και περισσότερους) ελέγχους. Η άλλη λύση είναι να μην ασχολούμαι με ΟΛΑ ΑΥΤΑ που κάνουμε/τε κάθε μέρα (γιατί ως γνωστόν... ο λογιστής τα κάνει όλα και συμφέρει) και να εξειδικευτεί ο καθένας σε κάτι. Αν η κάθε επιχείρηση αναγκαστεί να πληρώνει άλλο άτομο για τα (π.χ.) ασφαλιστικά, άλλο για τα φοροτεχνικά, άλλο για τα οικονομικά (δηλαδή π.χ. επί 3), τότε δεν θα πείραζε κανέναν η αμοιβή μου να γίνει x2 !!!

Αν βάλουμε και τη μείωση των ορίων για υπογραφές, πλησιάζουμε (ίσως και ΑΝ εφαρμοστεί) στα προσδοκώμενα.

Εγώ από την πλευρά μου βλέπω τέτοια μέτρα θετικά για το μέλλον του επαγγέλματός μας, έστω και αν ΜΑΣ πονέσει αρκετά στην αρχή.

Και υπενθυμίζω... γνώμη μου... μη βαράτε !

:rolleyes:

Υ.Γ.

Επίσης θα ήθελα να προτείνω στο υπουργείο να θεσπίσει το πρόστιμο του λογιστή να το επιβαρύνεται η επιχείρηση σε περίπτωση που απουσιάζει η υπογραφή λογιστή.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, να δείτε που θα πάνε κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που βγάζουν ΦΠΑ με 30 ευρώ το κομμάτι !

Link to comment
Share on other sites

Συνυπεύθυνοι - αλλά χωρίς αναγνώριση και προσβάσεις

Τον τελευταίο καιρό αρκετές φορές, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρεται το θέμα της συνυπευθυνότητας των λογιστών - φοροτεχνικών για την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και την έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων από αυτές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το άρθρο στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» (20.5.2007) με τίτλο «Ασυλία σε όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς - Συνυπευθυνότητα λογιστών. Αν δεν γίνουν σύντομα εκλογές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο με πολύ αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος».

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνυπεύθυνοι οι λογιστές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για την περιστολή της φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση η οποία συζητείται λόγω της ιδιομορφίας και σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα καθίστανται ηθικοί αυτουργοί ή συνεργοί οι λογιστές και μάλιστα θα κινδυνεύουν όχι μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και με ποινικές.

Με βάση τα ισχύοντα, οι λογιστές - φοροτέχνες υποχρεούνται να υπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή θεωρούνται συνυπεύθυνοι και τους επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Ποινικές κυρώσεις ασκούνται σήμερα μόνο στους φορείς των επιχειρήσεων, δηλαδή στους διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους ή ακόμη και στους ίδιους τους επιτηδευματίες σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης. Σήμερα για πλημμέλημα παραπέμπονται τα παραπάνω πρόσωπα σε περίπτωση που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αν το ποσό είναι από 3.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ, και για κακούργημα αν το ποσό ξεπερνά τις 75.000 ευρώ. Σε περίπτωση πλαστών και εικονικών τιμολογίων για κακούργημα παραπέμπεται κάποιος όταν η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα όρια αυτά αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω και τα ίδια ποσά να αφορούν τις ποινικές κυρώσεις για τους λογιστές.»

Συνυπεύθυνοι λοιπόν οι λογιστές - φοροτεχνικοί, αλλά χωρίς καμία προστασία, χωρίς όπλα να αμυνθούν, να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους μα πάνω απ’ όλα την προσωπική τους αξιοπρέπεια.

Το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού ακόμη και σήμερα κατακλύζεται από δεκάδες (για να μην πούμε χιλιάδες) «αλεξιπτωτιστές», που παραοικονομούν, με τις ευλογίες του κράτους.

Πόσες αλήθεια είναι οι εταιρείες που έχουν τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ και πρέπει να έχουν υποχρεωτικά λογιστή - φοροτεχνικό;

Το όριο αυτό το έχει θεσπίσει το κράτος και όχι οι λογιστές - φοροτεχνικοί, επιτρέποντας σε φορολογούμενους πολίτες να μην δηλώνουν εισοδήματα από την δεύτερη δουλειά τους, αφού τα βιβλία τα «κρατά ο επιχειρηματίας!!!» και υπογράφει αυτός -με τον νόμο- τις δηλώσεις.

Πέρα όμως από αυτό, ποια τα όπλα που έχει δώσει το κράτος στους λογιστές - φοροτεχνικούς για να μπορούν, να έχουν τη γνώση και την πληροφορία, ώστε να μην δεχθούν να καταχωρήσουν τιμολόγια που προέρχονται από εταιρείες που θεωρούνται ή αποδεδειγμένα είναι «επικίνδυνες» για την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων;

ΚΑΝΕΝΑ!

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξωτερικό λογιστή.

Με λίγα λόγια, ο λογιστής δεν «ζει» την επιχείρηση αλλά απλά ενημερώνει βιβλία της με τα παραστατικά που του δίνει ο επιχειρηματίας ή και αρκετές φορές βρίσκει σε τσέπες σακακιών, παντελονιών, συρτάρια γραφείων ή και καμπίνες φορτηγών αυτοκινήτων.

Δεν έχει όμως κανένα όπλο, καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες του υπουργείου, στα «χτυπημένα ΑΦΜ», για να ελέγξει αν οι εταιρείες που συναλλάσσεται ο πελάτης του είναι:

- Υπαρκτές.

- Φορολογικά ενήμερες.

- Χαρακτηρισμένες ως φοροφυγάδες ή ως εταιρείες πέρα από το νόμο.

Μόνο όπλο το μηχανάκι, για να δούμε αν έχει γραφεία εκεί που λέει το τιμολόγιο ή κανένας γνωστός σε καλή θέση για να μας πει τι είναι αυτή η νέα επιχείρηση που άρχισε να συνεργάζεται ο πελάτης μας.

Καμία πρόσβαση, ως συνεργάτες του υπουργείου (λέμε τώρα) στις υπηρεσίες για να μπορούμε να ελέγχουμε την φορολογική κατάσταση του «προμηθευτή» ή «πελάτη» μας.

Το έχουμε ξαναγράψει, το γράφουμε για μία ακόμη φορά.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ.

Ώστε να έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε βάσεις που θα ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και να ελέγχουν - προστατεύουν εαυτούς και αλλήλους.

Η λογική που λέει συνυπευθυνότητα, αλλά δεν σε είδα δεν σε ξέρω κύριε λογιστά ως υπουργείο, δεν βοηθάει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ανοίγει νέο φαύλο κύκλο, αφού και πολλοί συνάδελφοι που σήμερα υπογράφουν σε μικρές επιχειρήσεις, με το φόβο των ενεργειών των επιχειρηματιών δεν θα υπογράφουν (κόβουν απόδειξη) γι’ αυτές.

Αποτέλεσμα: ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ!

Απ. Αλωνιάτης

περιοδικο Λογιστικη PROSVASIS Νο 89

ΣΧΟΛΙΑ- ΖΩΝΤΑΣ

Link to comment
Share on other sites

...φαντάζεστε, ρε παιδιά, να ήταν συνυπεύθυνοι και οι δικηγόροι για τα ψέμματα που λένε στα δικαστήρια οι διάδικοι; :rolleyes::P:lol:

Φαντάσου όμως συνάδελφε να υπέγραφε την πώληση των ομολόγων Λογιστής - Φοροτεχνικός;

Τα αρμόδια Υπουργεία θα είχαν αποδώσει αμέσως τις ευθήνες και θα είχαν βρεί τον ΕΝΟΧΟ. :P

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου όμως συνάδελφε να υπέγραφε την πώληση των ομολόγων Λογιστής - Φοροτεχνικός;

Τα αρμόδια Υπουργεία θα είχαν αποδώσει αμέσως τις ευθήνες και θα είχαν βρεί τον ΕΝΟΧΟ. :rolleyes:

Μα δεν θυμάσαι που κάποτε κατηγορούσαν την κυβέρνηση ως "κυβέρνηση λογιστών"; Πώς λέμε, "Μαύρη Χειρ", "Καμμόρα";

Link to comment
Share on other sites

Guest stefanos72

Μα τόσο καιρό δεν το είχατε καταλάβει ότι για όλα φταίνε οι λογιστές;

Ο λογιστής έχει γίνει μπαλάκι στα χέρια κάποιον λίγον, οι οποίοι τον μετακινούν κατά τη δική τους θέληση. Η κατάσταση στο χώρο μας θυμίζει την αρχαία Ελλάδα λίγο πριν κατακτηθεί από τους Ρωμαίους. Εμφύλιοι πόλεμοι για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι ( κάτι σαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες όλο μάχονται αλλά αποτέλεσμα μηδέν) και στο τέλος φώναξαν οι ίδιοι τους Ρωμαίους ( ΟΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ,ΥΠ.ΟΙΚ.) και έβγαλαν μόνοι τα μάτια τους.

Πέραν της πλάκας και των γνωστών κατευθυνόμενων άρθρων, τα οποία κάποιο λόγο εξυπηρετούν, μήπως επειδή ετοιμάζουν Νέα Περαίωση και θέλουν να εκφοβίσουν.Ερώτηση προς όλους ( quiz), η αμοιβή φορολογικού ελέγχου με τι εξοφλείται :

Α. με πλαστό τιμολόγιο

Β. με εικονικό τιμολόγιο

Γ. με ομόλογο Ελληνικό Δημοσίου

Δ. με δάνειο καταναλωτικό του λογιστή

Ε. όλα τα παραπάνω

Με πολύ αγάπη σε όλα τα παληκάρια του Υπουργείου, που έχουν κάνει την Ελλάδα Μπανανία με τη συχνή αλλαγή των νόμων και των πολλών ερμηνευτικών. Γεγονός το οποίο γίνεται μόνο στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

Στέφανος

Link to comment
Share on other sites

Και για να σοβαρευτουμε λιγο

Αφιερωμενο στον υπουργο μας

Στίχοι: Παντελής Θαλασσινός

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Πρώτη εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός

Άλλες ερμηνείες: Γιάννης Κότσιρας || Ελευθερία Αρβανιτάκη

Σ' έχω ώρες ώρες μα το Θεό

τόσο πολλή ανάγκη

που τρέχουν απ' τα μάτια μου

θάλασσες και πελάγη

Στείλε ένα γράμμα μια συλλαβή

αν έχεις το Θεό σου

που κρέμομαι απ' τα χείλη σου

κι είμαι στο έλεός σου

Ανάθεμά σε δε με λυπάσαι

που καίγομαι και λιώνω

που μ' έκανες και σ' αγαπώ

και τώρα μαραζώνω

Κλειδώθηκαν οι σκέψεις μου

μες στου μυαλού τα υπόγεια

αχ πόσα θέλω να σου πω

και δεν υπάρχουν λόγια

Ανάθεμά σε δε με λυπάσαι

που καίγομαι και λιώνω

που μ' έκανες και σ' αγαπώ

και τώρα μαραζώνω

Link to comment
Share on other sites

Με την σειρά μου να αφιερώσω και εγω ενα παλιο

του αξέχαστου Στράτου

Θα πάρω κάνα χάρακα,

θα πάρω καμιά βίτσα

και θα σ' τα κόψω μια και μια

τα κόλπα, τα καπρίτσια.

Και μη μου πεις σε πόνεσε,

αλλιώς δεν διορθώνεσαι

ούτε και συμμορφώνεσαι.

Θα πάρω κάνα χάρακα.

Θα πάρω κάνα χάρακα,

θα πάρω καμιά βέργα

κι αυτά που μου κορόιδευες

τώρα θα γίνουν έργα.

Και μη μου πεις σε πόνεσε,

αλλιώς δεν διορθώνεσαι

ούτε και συμμορφώνεσαι.

Θα πάρω κάνα χάρακα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...