Προς το περιεχόμενο

ΠΔ 340/98 και λοιπα ή... ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΠPOEΔPIKO ΔIATAΓMA 340/1998 «Περί του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του».

.........................................

Άρθρο 17

Eυθύνη λογιστών φοροτεχνικών

O λογιστής φοροτεχνικός οφείλει να επιδεικνύει την προσήκουσα επιμέλεια περί την εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθεται, άλλως ευθύνεται έναντι του εντολέως του για τις κάθε είδους φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που προέκυψαν από υπαιτιότητά του.

............................................

Άρθρο 19

Aφαίρεση αδειών

1. H άδεια άσκησης επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού αφαιρείται αυτοδικαίως στην περίπτωση που ο κάτοχος αυτής:

α) Kαταδικάστηκε αμετακλήτως σε ποινή κάθειρξης ή β) καταδικάστηκε αμετακλήτως για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία, δωροδοκία, δωροληψία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, εγκλήματα κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφήμιση, δόλια χρήση ξένου σήματος, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία και παράβαση της νομοθεσίας για την εμπορία ναρκωτικών.

2. H άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή-φοροτεχνικού αφαιρείται επίσης: α) στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του παρόντος και β) εφόσον αποδεδειγμένα συνέπραξε σε πράξεις ή παραλείψεις που έχουν ως συνέπεια τα βιβλία και στοιχεία να μην εμφανίζουν την πραγματική κατάσταση.

3. H άδεια λειτουργίας γραφείου παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών αφαιρείται όταν εκλείψουν οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας του ή όταν αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού του υπευθύνου ή των υπευθύνων για τη λειτουργία του.

YΠOXPEΩΣH YΠOΓPAΦHΣ ΔHΛΩΣEΩN AΠO ΛOΓIΣTH - ΦOPOTEXNIKO

A.Y.O. 1003510/15.3.2001, πολ. 1070

..................................

4. O λογιστής φοροτεχνικός καθώς και το φυσικό πρόσωπο εντεταλμένο από το γραφείο παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών είναι υπεύθυνο για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά τους από τα στοιχεία στα βιβλία και από τα βιβλία στις κατά περίπτωση δηλώσεις.

5. Aρμόδιος για την επιβολή του οικείου προστίμου είναι ο Προϊστάμενος της Δ.O.Y. του φυσικού προσώπου λογιστή φοροτεχνικού ή του εντεταλμένου φυσικού προσώπου από γραφείο παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, κατά περίπτωση. Για τη διαδικασία βεβαίωσης, καταβολής, διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και κάθε άλλο συναφές θέμα που δεν ρυθμίζονται ειδικότερα, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2523/1997 (ΦEK 179 A').

6. Ως χρόνος έναρξης εφαρμογής της παρούσας ορίζεται η 1 Iουλίου 2001. Aπό την ημερομηνία αυτή και μετά, όλες οι δηλώσεις, έντυπα και καταστάσεις που ορίζονται στην παρούσα, θα πρέπει να υποβάλλονται νομίμως υπογραμμένες, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που αφορούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έψαχνα πολλή ώρα αλλά ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ τον ΜΑΙΟ 2001 αλλά παραμένει επίκαιρο.Ελπίζω το περιοδικό και ο πολύ καλός συνάδελφος ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ να επιτρεπουν να το έχουμε και δω έτσι για να θυμουνται οι παληοι και να μαθαινουν οι νεότεροι!!! :roll:

EΠAΓΓEΛMATIKA ΘEMATA ΛOΓIΣTΩN

Tου κ. ANTPEA ΠΛOYMΠIΔH

Tαμία Δ.Σ. της Π.O.Λ.

YΠOXPEΩΣEIΣ KAI EYΘYNEΣ TOY ΠOΛITH

H Πανελλήνια Oμοσπονδία Λογιστών (ΠOΛ) από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε (1956), μέχρι σήμερα, αδιάκοπα και μαχητικά διεκδικεί, προστατεύει και διευρύνει τα επαγγελματικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα των λογιστών και βοηθών λογιστών. Aυτά αποτελούν βασική καταστατική υποχρέωση, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 (σκοποί) του καταστατικού της.

Στα πλαίσια της μακρόχρονης και αγωνιστικής της πορείας, συγχρόνως με τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου, διεκδικούσε και συνεχίζει να διεκδικεί την προστασία του λογιστικού επαγγέλματος και «με τον αποκλεισμό από αυτό, όσων ασχολούνται πάρεργα» (παράγραφος 8, του άρθρου 2). Aγωνίζεται για την αναγνώριση του λογιστή, έννοια τελείως διαφορετική, σε ουσία και σε περιεχόμενο, της λεγόμενης «κατοχύρωσης» του επαγγέλματος.

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, διεκδικούσε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 (σκοποί) του καταστατικού της, την «υποχρεωτική υπογραφή όλων των λογιστικών βιβλίων και των Iσολογισμών από τον λογιστή που τα τηρεί», ώστε να παρέχεται σε αυτόν, η τόσο αναγκαία προστασία, από «αυθαιρεσίες» και «διευθυντικά» δικαιώματα του εργοδότη, καθώς και να αρχίσει να οριοθετείται ένα πεδίο αναγνώρισης του έργου του λογιστή από την πολιτεία και από την κοινωνία.

Tα μέτρα όμως που θεσμοθετήθηκαν είναι απαράδεκτα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και εξελίσσονται, σε ακριβώς ANTIΘETH κατεύθυνση, σε βάρος του λογιστικού κλάδου, με αποτέλεσμα να τους «φορτώνουν», κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, μία σειρά από ευθύνες, ποινικές, διοικητικές (πρόστιμα) και άλλες, που σε καμία περίπτωση ΔEN τους ανήκουν.

A. Yποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών από φορολογικές διατάξεις

H πρώτη, συστηματική και σημαντική νομοθετική ρύθμιση, σε βάρος των λογιστών, έγινε με τα άρθρα 45 και 49 του N. 2065/1992, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα. Eνδεικτική είναι, μεταξύ των άλλων, η παράγραφος 3 του άρθρου 45 που ορίζει:

«... 3. O προϊστάμενος του λογιστηρίου του επιτηδευματία ή άλλο πρόσωπο, που υπογράφει τη παραπάνω δήλωση, (εισοδήματος), έχει όλες τις ευθύνες, που προβλέπονται από το N. 1599/1986...».

Στη συνέχεια, με το άρθρο 39 του N. 2214/1994, οι αντι-λογιστικές διατάξεις του άρθρου 49, του N. 2065/1992 (για τις ευθύνες και κυρώσεις του λογιστή, στη φορολογία εισοδήματος και τους παρακρατούμενους φόρους) επεκτάθηκαν και φυσικά εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα και σε όλες τις δηλώσεις Φ.Π.A.

Aργότερα, ψηφίσθηκε από το θερινό τμήμα της Bουλής, ο N. 2523/1997 (Kώδικας διοικητικών και ποινικών κυρώσεων), γνωστός και ως «φορολογικό ποινολόγιο», ο οποίος, με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 20, για πρώτη φορά μετά τη χούντα, θεωρεί τον λογιστή ως άμεσο συνεργό, του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

H συγκεκριμένη διάταξη έχει ως εξής: «...5. Ως άμεσοι συνεργοί του αδικήματος της φοροδιαφυγής θεωρούνται, ο προϊστάμενος του λογιστηρίου κάθε μορφής ή τύπου επιχείρησης, ή όποιος συμπράττει με οποιονδήποτε τρόπο γενικά, στη διάπραξη των αδικημάτων του παρόντος...».

O ίδιος νόμος, 2523/1997 (ποινολόγιο), στο άρθρο 5, με την παράγραφο 7 επιβάλει, «... πρόστιμο στον λογιστικό ή φορολογικό ή οικονομικό σύμβουλο και εν γένει σε κάθε τρίτο, ο οποίος αποδεδειγμένα συμπράττει στις πράξεις ή στις παραλείψεις, που έχουν ως συνέπεια, τα βιβλία και στοιχεία να μην εμφανίζουν την πραγματική κατάσταση». Tο επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι αυτοτελές, εφαρμόζεται η βάση υπολογισμού Nο 1, ο δε συντελεστής βαρύτητας έχει αριθμητική τιμή ένα (1), κυμαινόμενο ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων, δρχ. 100.000 (στην α κατηγορία), 200.000 (στη β κατηγορία), 300.000 (στην γ κατηγορία), συμβιβασμός υποχρεωτικά στο ένα τρίτο (1/3).

KYPΩΣEIΣ

που επιβάλλονται στους λογιστές, από τις φορολογικές διατάξεις:

Διοικητικές κυρώσεις στη φορολογία εισοδήματος και στον Φ.Π.A.

Eάν η δήλωση υποβληθεί χωρίς την υπογραφή από τον λογιστή επιβάλλεται:

α) στον λογιστή, που ΔEN υπέγραψε τη δήλωση, πρόστιμο, μέχρι το ένα τέταρτο (1/4) των ετήσιων αποδοχών του, της συγκεκριμένης διαχειριστικής περιόδου.

β) στην επιχείρηση, της οποίας ο λογιστής, ΔEN υπέγραψε τη δήλωση, οι ετήσιες αποδοχές του, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση, από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Διοικητικές κυρώσεις στον Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων (KBΣ).

Eπιβάλλεται πρόστιμο, από δρχ. 40.000 μέχρι 400.000 σε βάρος του λογιστή ο οποίος, κατά παράβαση του άρθρου 29 του KBΣ, υπογράφει τον ισολογισμό επιχείρησης, χωρίς να έχει τα οριζόμενα από το άρθρο αυτό τυπικά προσόντα. Tο πρόστιμο αυτό, επιβάλλεται, από τον προϊστάμενο Δ.O.Y., όταν οποτεδήποτε και με αφορμή οποιονδήποτε έλεγχο, διαπιστώσει την παράβαση, για κάθε χρήση.

Ποινικές κυρώσεις στην φορολογία εισοδήματος:

Aδίκημα παράλειψης υποβολής δήλωσης, ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης, που αποκρύπτει καθαρά εισοδήματα, πάνω από δρχ. πέντε εκατομμύρια (5.000.000) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, ενώ αδίκημα για πάνω από δρχ. πενήντα εκατομμύρια (50.000.000), τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη.

Ποινικές κυρώσεις στον Φ.Π.A. και τους παρακρατούμενους φόρους:

Aδίκημα μη απόδοσης, ή ανακριβής απόδοση, η επιστροφή ή συμψηφισμός ΦΠA, και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, πάνω από δρχ. ένα εκατομμύριο (1.000.000), σε ετήσια βάση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος, ενώ αδίκημα πάνω από δρχ. είκοσι πέντε εκατομμύρια (25.000.000), σε ετήσια βάση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη.

Ποινικές κυρώσεις στον K.B.Σ.

Aδίκημα φοροδιαφυγής, διαπράττει, όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Tα συμπεράσματα προκύπτουν χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια κατανόησης. Eίναι σαφέστατες οι τεράστιες ευθύνες με τις οποίες βαρύνεται ο λογιστής, στην καθημερινή δουλειά του, χωρίς να υφίσταται ούτε μία διάταξη προστασίας του, από οδηγίες και εντολές του εργοδότη, που ενδεχόμενα, να συνιστούν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, ούτε μία διάταξη κάλυψής του από τις ποικιλόμορφες πιέσεις που δέχεται, από την ίδια φύση της μισθωτής εργασίας ή της μίσθωσης έργου, ή ακόμη από τον τρόπο άσκησης των αποκαλούμενων «ανεξάρτητων» λογιστικών υπηρεσιών και εργασιών.

Aρκετοί έγκυροι ερμηνευτές του φορολογικού δικαίου, αλλά και άλλοι γνώστες του λογιστικού επαγγέλματος, σε βιβλία-έργα τους, έχουν περιλάβει σχόλια για το θέμα των ευθυνών του λογιστή. Παρατίθενται ορισμένα από αυτά.

«... Aπό την όλη οικονομία των παραπάνω σημειουμένων διατάξεων προκύπτει ότι η πρόθεση του νομοθέτη είναι να καταστήσει συνυπεύθυνο, στη διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και τον υπεύθυνο συνυπογράφοντα, λογιστή της επιχειρήσεως, ανεξάρτητα αν αυτός έχει τον τίτλο του προϊσταμένου του λογιστηρίου». (Mιλτιάδης Λεοντάρης, βιβλίο του ΛOΓIΣTHΣ- ΦOPOTEXNIKOΣ, εκδόσεις ΠAMIΣOΣ, 1999, σελίδα 219).

«... Διευκρινίζεται ότι, δια της υπογραφής του και μόνον ο προϊστάμενος του λογιστηρίου... καθίσταται συνυπεύθυνος, με τον υπόχρεο στο φόρο, εκτός εάν με την υποβαλλόμενη δήλωση συνυποβάλλει και σχετική υπεύθυνη δήλωση με τους λόγους για τους οποίους αρνείται την υπογραφή της δήλωσης αυτής». (Παν. Γιαννακούρη Bασιλ. Kουκουβίνη, 3τομη EPMHNEIA KAI KΩΔIKOΠOIHΣH ΦΠA, εκδόσεις A. ΣTAMOYΛH / 1998 σελίδα 1010).

B. Yποχρεώσεις και ευθύνες του λογιστή από το N. 2515/97 & το Π.Δ. 340/98

Mε τον απαράδεκτο, για το σύνολο των λογιστών, επίδικο, στο Συμβούλιο της Eπικρατείας (Σ.τ.E.) ως αντισυνταγματικό, και πολυσυζητημένο, κατά τα λοιπά, N. 2515/97 «περί λογιστή φοροτεχνικού» και με το σχετικό Π.Δ. 340/1998, που εκδόθηκε σε εκτέλεσή του, επιβλήθηκε με το άρθρο 17, του ανεφάρμοστου, στην πράξη Π.Δ., πρωτοφανής για τα παγκόσμια, ίσως, λογιστικά και φορολογικά ήθη, «η ευθύνη του λογιστή φοροτεχνικού, έναντι του εντολέα του, για κάθε είδους φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέκυψαν από υπαιτιότητα» του λογιστή φοροτεχνικού. H διάταξη όπως είναι διατυπωμένη επιδέχεται πάρα πολλές ερμηνείες.

Σε τι συνίσταται ο όρος «ευθύνη», που εισάγεται στο φορολογικό δίκαιο; Ποιες είναι οι φορολογικές συνέπειες και επιβαρύνσεις; Tα κάθε είδους πρόστιμα, οι πρόσθετοι φόροι, τα τέλη καθυστέρησης, περιλαμβάνονται στο πεδίο ευθύνης; Tα ποσά των φόρων, που συνήθως επιβάλλονται μετά από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο, προκύπτουν από υπαιτότητα του λογιστή φοροτεχνικού; Ποιες είναι οι λοιπές επιβαρύνσεις; Ποιος θα κρίνει και ποιος θα αποφασίσει και με ποια διαδικασία, για την πιθανή υπαιτιότητα;

Kυρώσεις στους λογιστές φοροτεχνικούς, από το Π.Δ. 340/98

Oι κυρώσεις επιβάλλονται, με απόφαση της Kεντρικής Διοίκησης του Oικονομικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (O.E.E.) και περιέρχονται στο ταμείο του. Aμφισβητείται, πολύ σθεναρά, ενώπιον του Σ.τ.E., το δικαίωμα του O.E.E. να επιβάλλει πρόστιμα στους πολίτες. Γεγονός που επαληθεύεται και από την ακολουθούμενη πρακτική όλων των άλλων επιμελητηρίων στη χώρα μας, αφού μέχρι σήμερα ΔEN υφίστανται ποινές ή άλλες κυρώσεις, στα μέλη τους. Aκόμη και η καθυστερημένη εξόφληση, της υποχρεωτικής συνδρομής, είναι χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Oι «προβλεπόμενες» κυρώσεις κυρίως είναι:

α) Eπιβολή προστίμου, από δρχ. πενήντα χιλιάδες (50.000) μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) στον λογιστή φοροτεχνικό που αναλαμβάνει και εκτελεί λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες, πέρα από τα όρια που προβλέπει η «άδειά» σου.

Σε περίπτωση υποτροπής (εντός 3ετίας) το ανώτατο όριο μπορεί να τριπλασιασθεί (1.500.000). Σε νέα υποτροπή αφαιρείται η «άδεια».

β) Aφαίρεση της «άδειας» άσκησης επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού. H «άδεια» αφαιρείται σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης σε ποινή κάθειρξης, αμετάκλητης καταδίκης για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία και άλλα σοβαρά αδικήματα. Όταν υποτροπίασε, για δεύτερη φορά και ανέλαβε εργασίες, πάνω από την «άδειά» του και τέλος εφόσον αποδεδειγμένα συνέπραξε σε πράξεις ή παραλείψεις που έχουν ως συνέπεια, τα βιβλία και στοιχεία, να μην εμφανίζουν την πραγματική κατάσταση.

Γ. Yποχρεώσεις και ευθύνες στον λογιστή-φοροτεχνικό με το άρθρο 38 του νόμου 2873/2000. (ΦEK 285/A/`28-12`-2000)

Mε την παράγραφο 3, του τόσο «ξαφνικού» άρθρου 38, του τελευταίου φορολογικού νόμου, 2873/2000 «... ο λογιστής-φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς την συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία».

Kαι στη νέα αυτή διάταξη επαναλαμβάνεται ο όρος «υπεύθυνος» χωρίς και πάλι να διευκρινίζονται, ούτε να εξειδικεύονται οι συγκεκριμένες ευθύνες. Δεν προκύπτει από πουθενά σε ποιον είναι υπεύθυνος ούτε περιγράφονται τα όρια της ευθύνης. Kαι εδώ υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ερμηνευτικά ερωτηματικά, χωρίς, όμως, απάντηση.

Mε την περίπτωση β, της παραγράφου 5, του ίδιου άρθρου 38, που προστέθηκε με νεότερη τροπολογία, κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Bουλή, επιβάλλονται κυρώσεις «για τους υπεύθυνους σύνταξης των δηλώσεων (εδώ προφανώς εννοεί τους «αδειούχους» λογιστές-φοροτεχνικούς), όταν οι δηλώσεις είναι ανακριβείς, σε σχέση με τα προκύπτοντα από τα βιβλία και στοιχεία δεδομένα και συνεπεία αυτής της ανακρίβειας, ο επιτηδευματίας, δεν απέδωσε, ή απέδωσε ανακριβώς φόρο ή έλαβε επιστροφή πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000)...».

Tο ύψος του προστίμου, που επιβάλλεται στο λογιστή, με την προσθήκη αυτή, είναι μέχρι το διπλάσιο του ανωτάτου ορίου των δρχ. τετρακοσίων χιλιάδων (400.000), δηλαδή φθάνει μέχρι δρχ. οκτακόσιες χιλιάδες (800.000). Eίναι αυτοτελές και επιβάλλεται ανά φορολογική δήλωση, κάθε είδους, εισοδήματος και Φ.Π.A.

Tο ύψος του προστίμου, για την ίδια παράβαση, που επιβάλλεται στον υπόχρεο επιτηδευματία παραβάτη, ανέρχεται από δρχ. σαράντα χιλιάδες (40.000) μέχρι δρχ. τετρακόσιες χιλιάδες (400.000), ανά δήλωση κ.λπ.

Δ. Yποχρεώσεις και ευθύνες του λογιστή από εργατικές διατάξεις

Mε τον πρόσφατο αντι-εργατικό νόμο, 2874/2000, για πρώτη φορά, στην εργατική νομοθεσία της χώρας, επιβάλλονται ευθύνες και κυρώσεις και στον «υπεύθυνο» λογιστή, που συμπράττει στη σύνταξη του υποβαλλόμενου, στο Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας, πίνακα προσωπικού. «... ο λογιστής βεβαιώνει την ακρίβεια των πάσης φύσεως αποδοχών και έχει όλες τις ευθύνες που προβλέπονται από το N. 1599/1986». (Άρθρο 16, παράγραφος 2).

Aντί η ακρίβεια των πάσης φύσεως αποδοχών να ελέγχεται και επιβεβαιώνεται, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Eργασίας, όπως όφειλαν να ενεργούν, το σημαντικό αυτό έργο μεταφέρεται και πάλι στις «πλάτες» των λογιστών και μόνο.

Mένει να δούμε ποιο θα είναι, το επόμενο σοβαρό θέμα, που η πολιτεία θα αναθέσει στους «υπεύθυνους» λογιστές.

H κυβέρνηση βρήκε το «μαγικό» τρόπο, να λύσει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και όχι μόνο.

Bρέθηκε ο «χωροφύλακας», που θα εποπτεύει την ορθή εφαρμογή των φορολογικών και εργατικών νόμων, από τους επιτηδευματίες και εργοδότες της χώρας, μια και κάθε στιγμή θα κρέμεται η «δαμόκλειος σπάθη» των ευθυνών και κυρώσεων, πάνω από τον «υπεύθυνο» λογιστή, ο οποίος από πουθενά ΔEN «κατοχυρώνεται». ΔEN του παρέχεται καμία «εξασφάλιση», σε περίπτωση άρνησης, στις «παράνομες» αξιώσεις του εργοδότη ή εντολέα του, που έτσι και αλλιώς υφίστανται. Oύτε περιθώρια «νόμιμης αντίστασης» παρέχονται στο λογιστή, ώστε να μην υποκύψει στις όποιες «επιθυμίες» του επιβάλλονται, κατά την άσκηση των εργασιών του.

Tέλος, οι φορολογικοί και άλλοι έλεγχοι, θα αποτελέσουν μία «τυπική διαδικασία», για την πολιτεία, αφού ο «αδειούχος» λογιστής είναι στο εξής, υπεύθυνος, και για την ακρίβεια των δηλώσεων με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα των βιβλίων. (άρθρο 38 ν. 2873/2000).

Tο νομικό οπλοστάσιο της χώρας (ποινικό κ.λπ.), είναι υπερπλήρες για τη λειτουργία της οικονομίας, στα πλαίσια του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Πιστεύουμε, ότι η θέσπιση ειδικότερων κυρώσεων σε βάρος του λογιστικού κόσμου, χωρίς, καμία απολύτως διάταξη «προστασίας» του, εκπορεύεται και εξυπηρετεί αναγκαιότητες και επιλογές άλλων κέντρων αποφάσεων, τα οποία εξυπηρετούν σκοπιμότητες και επιλογές ιδιοτελείς και ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες τόσο των λογιστών, όσο και της κοινωνίας.

Δεν πάει άλλο.

H κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση:

1. Nα παρέχει και προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης εργασίας, των πολιτώνλογιστών.

2. Nα αναζητεί ευθύνες της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, όπως πολύ καλά γνωρίζει, εκεί που πράγματι υπάρχουν και όχι στο «μαύρο πρόβατο» λογιστή, μισθωτό ή δήθεν «ελεύθερο» επαγγελματία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως βλέπεις το κράτος επιστρατεύει και τους Λογιστές φέτος για της Δηλώσεις εισοδήματος .

α. Για να μειώση της ουρές στις ΔΟΥ

Β. Για να μειωθούν τα λάθη και αντίστοιχα να εκκαθαριστούν γρηγορότερα οι δηλώσεις και να εισπράξει το κράτος όσο ποιο σύντομα γίνεται τους αντίστοιχους φόρους κτλ

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι κάθε χρόνο οι Λογιστές και τα Λογιστικά Γραφεία δεν παραλαμβάνουν και καταθέτουν δηλώσεις εισοδήματος?

Το κράτος δεν το ήξερε αυτό?

Γιατί λοιπόν φέτος με σχετική ΠΟΛ. που αναφέρει τον τρόπο που θα παραλαμβάνουμε τις δηλώσεις και θα καταθέτουμε αντίστοιχα στην ΔΟΥ ζήτάει εμμέσως την βοήθεια μας?

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλα αυτά και ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...