Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ (SOS)


Επισκέπτης

Ερώτηση

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΔ ΤΟΥ 07/2002, 08/2002 ΚΑΙ 09/2002, ΤΑ ΓΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΝΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ. ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΕΡΧΟΤΑΝ ΜΟΝΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ (3 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΦΟΡΑ), ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΒQ Ή ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ. ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΟΠΟΤΕ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΖΩ.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ? ΕΦΟΣΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ?

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΙΒΛΙΟ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Καλησπέρα, είμαι μουσικός και απλώς θέλω να προσθέσω για την ενημέρωση σας πως σύμφωνα με το Ν.3863/2010 , άρθρο 18 , καταργείται η δυνατότητα του μουσικού - εκτελεστή να ασφαλιστεί σε άλλο, πέραν του ΙΚΑ, ταμείο. Καταργείται δηλαδή το αρ.40 του νόμου 1469/84. Βοήθεια μας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα,

Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι πως υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη που απασχολεί ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ, να τους ασφαλίζει (πέρα από την ΑΠΥ) και στην 12η ασφαλιστική κλάση για όσες ημέρες τον απασχολεί. ΠΑΚ για ξενοδοχεία 4109 4115, ανάλογα με την συγκεκριμένη ειδικότητα τους.

Δυστυχώς δεν έχω κάποια εγκύκλιο να προσκομίσω, αλλά έχω υποστεί έλεγχο από την εφορία και το ΙΚΑ για περίπτωση μουσικού που ήθελε να θεωρήσει καινούργιο βιβλίο ΑΠΥ, και ήταν οκ.

Σ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα, θα ήθελα την επιβεβαίωση σας για κάποια θέματα για τα οποια έχω μπερδευτεί:

έναρξη μουσικου με ΚΥΡΙΑ δραστηριότητα υπηρεσίες ωδείου 85521202 και λοιπές δευτερεύουσες

18201000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90031104 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90031107 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

59203000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

78101101 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90021201 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

Η ΚΥΡΙΑ και οι 3 πρώτες δευτερεύουσες αποτελούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα

Οι 3 τελευταίες είναι παροχή υπηρεσίας

ΣΩΣΤΑ?

έχει και ΑΠΥ και ΤΠΥ.

Περίπτωση πρώτη:

1) Συμμετοχή σε ορχήστρα ως μουσικός σε κέντρο διάσκεδασης ή άλλη μουσική εκδήλωση σωματείου-δήμου κτλ. Εκδίδει ΑΠΥ με ΦΠΑ 13% Φόρος 20% (αν είναι πάνω από 300€) ΙΚΑ υποχρεωτικα άσχετα αν έχει και ΟΑΕΕ

Περίπτωση δεύτερη:

2) Καλλιτεχνικά δικαιώματα σε δισκογραφική (ΑΠΥ) ΦΠΑ 13%-ΦΟΡΟΣ(>300)-ΙΚΑ υποχρεωτικά

Περίπτωση τρίτη:

3)Αμοιβή εκδήλωσης ως μαέστρος (ΑΠΥ ) ΦΠΑ 13%-ΦΟΡΟΣ(>300) ΙΚΑ υποχρεωτικα

Περίπτωση τέταρτη:

4)Αμοιβη΄για διοργάνωση καλλιτεχνικού προγράμματος -εύρεση καλλιτεχνών .Εκδίδει ΤΠΥ με ΦΠΑ 23% .Μόνο

Αν γνωρίζει κάποιος το σχετικό θέμα και μπορούσε να βοηθήσει ....ευχαριστώ,,....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλημερα, μολις ηρθα απο τι ΙΚΑ Παγκρατιου καθως δε μπορω να στειλω ΑΠΔ τριμηνου. Εχω πελατη ενα Μπαρ το οποιο εχει ζωντανη μουσικη σχεδον καθε βραδυ με διαφορετικους μουσικους ομως καθε βραδυ. Ο Κ.Α.Δ ΙΚΑ ειναι ο 5540. Ολοι οι μουσικοι κοβουν Α.Π.Υ με παρακρατηση ΙΚΑ 12,22%. Στελνω λοιπον ΑΠΔ με ΚΩΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 348220, ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ 154 ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 15 και λαμβανω το μυνημα οτι δε συμφωνει ο ΚΑΔ με το ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ κλπ. Στο ΙΚΑ μου ειπαν οτι πρεπει να ασφαλιστουν με ΠΑΚΕΤΟ 101 (ενω μου ειχαν πει οι ιδιοι να βαλω 154 15). Μηπως μπορει καποιος να μου πει τι να κανω? Να βαλω αλλο ΚΑΔ και αν ναι, ποιον? Συγγνωμη για το μεγαλο μυνημα αλλα τα'χω παρει.......Ευχαριστω.

καποιος που να ξερει το θεμα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ 101 ΠΑΚΕΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΑΛΛΑ). ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝΥΜΑ [email protected]

IKA ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 81/06.06.07 Νέος τρόπος ασφάλισης των τραγουδιστών που μετέχουν σε συναυλίες. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06.

Νέος τρόπος ασφάλισης των τραγουδιστών που μετέχουν σε συναυλίες. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΣΟΔΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 81

Αριθ. Πρωτ.: Τ01/5506-6-2007

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 272/21-12-06 τ.Α΄ και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους, οι οποίες αφορούν τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Ως συναυλία νοείται μία μουσική εκδήλωση με τραγούδι ή μόνο μουσική που γίνεται με την συνοδεία μουσικών οργάνων σε ανοικτό ή κλειστό χώρο.

Οι συναυλίες συνήθως διοργανώνονται από Δήμους, ιδιώτες, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς συλλόγους, οργανώσεις νέων κ.λ.π. με ή χωρίς εισιτήριο.

Για την πραγματοποίηση μιάς συναυλίας συμμετέχουν οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι τεχνικοί ήχου και φωτισμού και άλλοι συντελεστές (φροντιστές σκηνής κ.λ.π.).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις των νόμων 1210/81 και 1296/82 ρυθμίσθηκαν θέματα ασφάλισης απασχολούμενων στον χώρο του θεάματος και ακροάματος (μεταξύ των οποίων είναι και οι τραγουδιστές) και ειδικότερα ορίσθηκε ότι για τους αμειβόμενους με εφάπαξ αμοιβές οι ημέρες ασφάλισης προκύπτουν από την διαίρεση των αμοιβών με το ισχύον κάθε φορά τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης.

Επίσης ότι οι προκύπτουσες από τον ανωτέρω υπολογισμό ημέρες μπορούν να υπερβούν τις 300 αλλά όχι και τις 500 κατ΄ έτος και πάντως δεν μπορούν να υπερβούν τις 3000 για κάθε 10ετία.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών, αλλά μόνο για τους τραγουδιστές που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι ο αριθμός των ημερών ασφάλισης των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες προκύπτει από την διαίρεση της αμοιβής που ελήφθη για κάθε συναυλία με το 6πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Π.χ. Έστω ότι για μία συναυλία ελήφθη αμοιβή 2500 �. Διαιρούμε την αμοιβή με το 6πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και ευρίσκουμε τις ημέρες ασφάλισης. Το τρέχον Τ.Η. της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ανέρχεται σε 90,39 και το 6πλάσιο αυτού σε 542,34 ευρώ. Οπότε, 2500 : 542,34 = 4,60 ημέρες, οι οποίες στρογγυλοποιούμενες (σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25 του Α.Ν. 1846/51, κατά τις οποίες το κλάσμα ημέρας λογίζεται ως ολόκληρη ημέρα) ανέρχονται σε 5 ημέρες.

Όσον αφορά το ανώτατο όριο ημερών ασφάλισης, με τις νέες διατάξεις της παρ. 1γ του άρθρου 31 του ν. 3518/06 (όπως και με τις όμοιες διατάξεις των παραγράφων 1α και β του αυτού άρθρου, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί με την εγκ. 27/07) επανελήφθη μεν ότι οι ημέρες ασφάλισης είναι δυνατόν να υπερβούν τις 300 αλλά όχι και τις 500 κατ΄ έτος (όπως προβλέπουν οι διατάξεις του ν.1296/82), εισάγεται, όμως, νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να υπερβούν τις 4500 για κάθε 15ετία.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ι.Κ.Α. � Ε.Τ.Α.Μ. αλλά και τις διατάξεις του ν.1210/81, οι εισφορές προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των αμοιβών με το αναλογούν ασφάλιστρο.

Κατά την κοινοποιούμενη διάταξη, για την εύρεση των εισφορών πολλαπλασιάζονται οι ευρεθείσες ημέρες ασφάλισης με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και στη συνέχεια με το οικείο ασφάλιστρο.

Στο ίδιο δηλ. παράδειγμα : 5 Χ 90,39 Χ 44,06% = 199,129 ήτοι 199,13 ευρώ είναι οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για την συγκεκριμένη συναυλία.

Ο ως άνω τρόπος υπολογισμού των εισφορών καταλαμβάνει τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ Α.Π.Δ.

Επειδή ο προβλεπόμενος από τις νέες διατάξεις τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης και των εισφορών δεν υποστηρίζεται ακόμη από λογισμικό του Ο.Π.Σ., οδηγίες σχετικά με την συμπλήρωση της Α.Π.Δ. από τους εργοδότες των εργαζόμενων αυτής της κατηγορίας θα σας δοθούν με προσεχές Γενικό Έγγραφό μας.

-------------------------------------------------------------------------

ΝΟΜΟΣ 3518/2006

ΑΡΘΡΟ 31

1γ) Ο αριθμός των ημερών ασφάλισης των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες προκύπτει από τη διαίρεση της αμοιβής που ελήφθη για κάθε συναυλία με το εξαπλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τον παραπάνω υπολογισμό, καθώς και αυτές που πραγματοποιήθηκαν με μισθό ή ημερομίσθιο, είναι δυνατό να υπερβούν τις τριακόσιες, αλλά όχι τις πεντακόσιες το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβούν τις τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες για κάθε δεκαπενταετία από την έναρξη ισχύος του ν. 1210/1981, για όσους ασφαλίστηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή και από την έναρξη ασφάλισης για όσους ασφαλίστηκαν μεταγενέστερα.

Οι εισφορές υπολογίζονται με τον πολλαπλασιασμό των ημερών ασφάλισης που έχουν προκύψει σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο επί το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και επί το οικείο ασφάλιστρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ 101 ΠΑΚΕΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΑΛΛΑ). ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝΥΜΑ [email protected]

IKA ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 81/06.06.07 Νέος τρόπος ασφάλισης των τραγουδιστών που μετέχουν σε συναυλίες. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06.

Νέος τρόπος ασφάλισης των τραγουδιστών που μετέχουν σε συναυλίες. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΣΟΔΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 81

Αριθ. Πρωτ.: Τ01/5506-6-2007

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 1γ του ν.3518/06 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 272/21-12-06 τ.Α΄ και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους, οι οποίες αφορούν τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Ως συναυλία νοείται μία μουσική εκδήλωση με τραγούδι ή μόνο μουσική που γίνεται με την συνοδεία μουσικών οργάνων σε ανοικτό ή κλειστό χώρο.

Οι συναυλίες συνήθως διοργανώνονται από Δήμους, ιδιώτες, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς συλλόγους, οργανώσεις νέων κ.λ.π. με ή χωρίς εισιτήριο.

Για την πραγματοποίηση μιάς συναυλίας συμμετέχουν οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι τεχνικοί ήχου και φωτισμού και άλλοι συντελεστές (φροντιστές σκηνής κ.λ.π.).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις των νόμων 1210/81 και 1296/82 ρυθμίσθηκαν θέματα ασφάλισης απασχολούμενων στον χώρο του θεάματος και ακροάματος (μεταξύ των οποίων είναι και οι τραγουδιστές) και ειδικότερα ορίσθηκε ότι για τους αμειβόμενους με εφάπαξ αμοιβές οι ημέρες ασφάλισης προκύπτουν από την διαίρεση των αμοιβών με το ισχύον κάθε φορά τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης.

Επίσης ότι οι προκύπτουσες από τον ανωτέρω υπολογισμό ημέρες μπορούν να υπερβούν τις 300 αλλά όχι και τις 500 κατ΄ έτος και πάντως δεν μπορούν να υπερβούν τις 3000 για κάθε 10ετία.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών, αλλά μόνο για τους τραγουδιστές που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι ο αριθμός των ημερών ασφάλισης των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες προκύπτει από την διαίρεση της αμοιβής που ελήφθη για κάθε συναυλία με το 6πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Π.χ. Έστω ότι για μία συναυλία ελήφθη αμοιβή 2500 �. Διαιρούμε την αμοιβή με το 6πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και ευρίσκουμε τις ημέρες ασφάλισης. Το τρέχον Τ.Η. της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ανέρχεται σε 90,39 και το 6πλάσιο αυτού σε 542,34 ευρώ. Οπότε, 2500 : 542,34 = 4,60 ημέρες, οι οποίες στρογγυλοποιούμενες (σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25 του Α.Ν. 1846/51, κατά τις οποίες το κλάσμα ημέρας λογίζεται ως ολόκληρη ημέρα) ανέρχονται σε 5 ημέρες.

Όσον αφορά το ανώτατο όριο ημερών ασφάλισης, με τις νέες διατάξεις της παρ. 1γ του άρθρου 31 του ν. 3518/06 (όπως και με τις όμοιες διατάξεις των παραγράφων 1α και β του αυτού άρθρου, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί με την εγκ. 27/07) επανελήφθη μεν ότι οι ημέρες ασφάλισης είναι δυνατόν να υπερβούν τις 300 αλλά όχι και τις 500 κατ΄ έτος (όπως προβλέπουν οι διατάξεις του ν.1296/82), εισάγεται, όμως, νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να υπερβούν τις 4500 για κάθε 15ετία.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ι.Κ.Α. � Ε.Τ.Α.Μ. αλλά και τις διατάξεις του ν.1210/81, οι εισφορές προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των αμοιβών με το αναλογούν ασφάλιστρο.

Κατά την κοινοποιούμενη διάταξη, για την εύρεση των εισφορών πολλαπλασιάζονται οι ευρεθείσες ημέρες ασφάλισης με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και στη συνέχεια με το οικείο ασφάλιστρο.

Στο ίδιο δηλ. παράδειγμα : 5 Χ 90,39 Χ 44,06% = 199,129 ήτοι 199,13 ευρώ είναι οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για την συγκεκριμένη συναυλία.

Ο ως άνω τρόπος υπολογισμού των εισφορών καταλαμβάνει τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ Α.Π.Δ.

Επειδή ο προβλεπόμενος από τις νέες διατάξεις τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης και των εισφορών δεν υποστηρίζεται ακόμη από λογισμικό του Ο.Π.Σ., οδηγίες σχετικά με την συμπλήρωση της Α.Π.Δ. από τους εργοδότες των εργαζόμενων αυτής της κατηγορίας θα σας δοθούν με προσεχές Γενικό Έγγραφό μας.

-------------------------------------------------------------------------

ΝΟΜΟΣ 3518/2006

ΑΡΘΡΟ 31

1γ) Ο αριθμός των ημερών ασφάλισης των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε συναυλίες προκύπτει από τη διαίρεση της αμοιβής που ελήφθη για κάθε συναυλία με το εξαπλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τον παραπάνω υπολογισμό, καθώς και αυτές που πραγματοποιήθηκαν με μισθό ή ημερομίσθιο, είναι δυνατό να υπερβούν τις τριακόσιες, αλλά όχι τις πεντακόσιες το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβούν τις τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες για κάθε δεκαπενταετία από την έναρξη ισχύος του ν. 1210/1981, για όσους ασφαλίστηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή και από την έναρξη ασφάλισης για όσους ασφαλίστηκαν μεταγενέστερα.

Οι εισφορές υπολογίζονται με τον πολλαπλασιασμό των ημερών ασφάλισης που έχουν προκύψει σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο επί το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και επί το οικείο ασφάλιστρο.

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΒΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΟΤΑΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΥ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα.

Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.

Ένας μουσικός που,όπως είπαμε,είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχει μπλοκάκι,όταν θέλει να θεωρήσει τι πηγαίνει στον κώδικα αντί ασφαλιστικής ενημερότητας? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα.

Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.

Ένας μουσικός που,όπως είπαμε,είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχει μπλοκάκι,όταν θέλει να θεωρήσει τι πηγαίνει στον κώδικα αντί ασφαλιστικής ενημερότητας? 

Τα Τιμολόγια είναι πλέον αθεώρητα, όπως και τα ΤΠΥ. Που είναι το πρόβλημα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Εγώ φταίω που δεν το διευκρίνησα.Θέλω να θεωρήσω Δελτίο Αποστολής για να κάνω μεταφορά έδρας.

Στο ΙΚΑ μου λένε ασφαλιστική ενημερότητα δίνουν μόνο στους εργοδότες και στη ΔΟΥ οτι δεν μπορούν να θεωρήσουν αν δεν ξέρουν οτι είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Τι μπορώ να κάνω?Κανονικά δεν θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο από τη ΔΟΥ οτι αφού δεν αποδίδει ο ίδιος τις εισφορές του δεν γίνεται και να μην είναι ενημερος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα
Γνωρίζει κανείς τι ισχύει για την ασφάλιση αλλοδαπών καλλιτεχνών (ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ) οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για μία εκτακτη δουλειά και δεν έχουν ούτε ΑΦΜ ούτε άδεια εργασίας??? Αυτοί πως ασφαλίζονται και πως φορολογούνται?
Προσπαθώ να βρω άκρη εδώ και πολύ ώρα και αδυνατώ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα

Μια βοήθεια σε σχέση με  μουσικούς ( σε ταβέρνα)

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους απασχολεί - όχι τους ίδιους κάθε φορά- μια φορά την εβδομάδα  συνήθως Κυριακή μεσημέρι

Ασφαλίζονται τεκμαρτά ως μουσικοί β - κλάση κατάταξης 12-  ημερομίσθιο  40,45?

χρειάζεται να συνταχθεί  και ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα

Μια βοήθεια σε σχέση με  μουσικούς ( σε ταβέρνα)

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους απασχολεί - όχι τους ίδιους κάθε φορά- μια φορά την εβδομάδα  συνήθως Κυριακή μεσημέρι

Ασφαλίζονται τεκμαρτά ως μουσικοί β - κλάση κατάταξης 12-  ημερομίσθιο  40,45?

χρειάζεται να συνταχθεί  και ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους?

Kάποιος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα

Μια βοήθεια σε σχέση με  μουσικούς ( σε ταβέρνα)

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους απασχολεί - όχι τους ίδιους κάθε φορά- μια φορά την εβδομάδα  συνήθως Κυριακή μεσημέρι

Ασφαλίζονται τεκμαρτά ως μουσικοί β - κλάση κατάταξης 12-  ημερομίσθιο  40,45?

χρειάζεται να συνταχθεί  και ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους?

 

Κάντους πρόσληψη και μετά αποχώρηση στην Εργάνη. 

40,45 ασφάλιση σωστά. Αμοιβή με πάτο την ΕΓΣΣΕ ή τον ν.4093/12.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Κάντους πρόσληψη και μετά αποχώρηση στην Εργάνη. 

40,45 ασφάλιση σωστά. Αμοιβή με πάτο την ΕΓΣΣΕ ή τον ν.4093/12.

Σ΄ευχαριστώ πολύ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Κάντους πρόσληψη και μετά αποχώρηση στην Εργάνη. 

40,45 ασφάλιση σωστά. Αμοιβή με πάτο την ΕΓΣΣΕ ή τον ν.4093/12.

 

Κι αν τους αμοίβω με 200 ευρώ την ημέρα; Πάλι στο τεκμαρτό θα τους ασφαλίσω; Και από που προκύπτει;

 

Καλησπέρα σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Κι αν τους αμοίβω με 200 ευρώ την ημέρα; Πάλι στο τεκμαρτό θα τους ασφαλίσω; Και από που προκύπτει;

 

Καλησπέρα σας!

Ο Θεός όταν έπλασε τον λογιστή τον εφοδίασε με δώδεκα εντολές , η Δωδέκατη ήταν "ου μπλέξεις" 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΚΩΝ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ; ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΕΥΕΙ ΤΟ 4,5 Ή ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΣΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...