Προς το περιεχόμενο

SOFTWARE Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης , με βάση τον Ν.3522/06 ?


επισκέπτη NIKOS_R

Προτεινόμενες αναρτήσεις

........................

Παροχή υπηρεσίας είναι μόνο για τον παραγωγό του προγράμματος. Για όλους τους άλλους είναι πώληση εμπορεύματος. Αλλωστε για τα περισσότερα προγράμματα την δική μας συμμετοχή την εισπράτουμε με ΤΠΥ. Δεν παρέχω καμία υπηρεσία πουλώντας ένα antivirus και πολύ περισσότερο δεν παρέχει καμία υπηρεσία ο περιπτεράς για τις τηλεκάρτες, μην τρελλαθούμε!

Σωστός , κατά τα λοιπά :

Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι και εγώ από τη πρώτη στιγμή (για τις τηλεκάρτες αναφέρομαι) :)

Και ο ΚΒΣ όμως σαν παροχή τους θεωρεί όλους , άρα ούτε σαν απογραφή ούτε σαν κόστος πωληθέντων ή θα τα πάμε κοστός παροχής ? Μικτή επιχείρηση .... :P

Και καλά τα προγράμματα που πέρνουμε τα περνάμε σαν Δαπάνη ή σαν πάγιο ....... :)

πχ αν δε κάνω λάθος έχω ΤΠΥ για προγράμματα κλπ περίπου 60.000,00 , δαπάνη ?Και η επιστροφή ΦΠΑ?

ΥΓ diesel λέμε ...... ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

01/01/1993, Νο 147/Γνωμ.1968/1993

Λογιστικός χειρισμός αγοράς και πώλησης τηλεκαρτών ΟΤΕ

Νο 147. Γνωμ. 1968/1993

Σε απάντηση της επιστολής σας, ....... σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο:

α) τα ποσά που καταβάλλετε στον ΟΤΕ, για την αγορά τηλεκαρτών του προς διάθεση, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού 62.03 "Τηλεπικοινωνίες" και του κενού, τριτοβάθμιού του 62.03.10, ο οποίος συμπληρώνεται με τον τίτλο "αγορές τηλεκαρτών προς διάθεση".

β) Τα εισπραττόμενα ποσά από τη διάθεση των πιο πάνω τηλεκαρτών, καταχωρούνται στην πίστωση του λογαριασμού 73 "πωλήσεις υπηρεσιών" και δημιουργούμενου υπολογαριασμού του (δευτεροβάθμιου ή τριτοβάθμιου κ.λπ., ανάλογα με τις πληροφορίες που επιθυμείτε) με τον τίτλο έσοδα από διάθεση τηλεκαρτών".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες οι περισσότερες τοποθετήσεις.

Δεν απαντήθηκε όμως ένα ερώτημα που έκανα σχετικά με την απογραφή.

Μεθαύριο θα κάνω την απογραφή και θα βρω κάποια προγράμματα, κάποια λειτουργικά κλπ. που καλώς (σύμφωνα με τα ισχύοντα) αγοράστηκαν με ΤΠΥ πλην εξαιρέσεων και βεβαίως καταχωρήθηκαν σε λογαριασμούς δαπανών.

Θα γίνει απογραφή γι' αυτά; Ναι, απαντάω μόνος μου, γιατί θα βγουν με Δελτίο Αποστολής, άρα πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο. Η αξία της απογραφής πού θα περαστεί;

Απογραφή εμπορευμάτων; Οχι, γιατί δεν είναι εμπορεύματα.

Απογραφή υπηρεσιών (!) ; Ξανά όχι.

Πουθενά; Μάλλον.

Είπα τις αντιρρήσεις μου και πιο πάνω και επιμένω οτι τα προβλήματα που θα προκύψουν απο αυτή την αλλαγή είναι πολλά. Παροχή υπηρεσίας είναι μόνο για τον παραγωγό του προγράμματος. Για όλους τους άλλους είναι πώληση εμπορεύματος. Αλλωστε για τα περισσότερα προγράμματα την δική μας συμμετοχή την εισπράτουμε με ΤΠΥ. Δεν παρέχω καμία υπηρεσία πουλώντας ένα antivirus και πολύ περισσότερο δεν παρέχει καμία υπηρεσία ο περιπτεράς για τις τηλεκάρτες, μην τρελλαθούμε!

Χρονια πολλα σε ολους,

Αγαπητε το "αλλωστε" που γραφεις δεν δικαιολογει την παραπανω επιχειρηματολογια σου. Αλλο, ο προβληματισμος το αν οι τηλεκαρτες και τα προγραμματα ειναι εμπορευματα ή υπηρεσιες και πως θα τα αποτιμησεις, μπλα, μπλα, μπλα, και αλλο το τι εισπρατεις και τι παρεχεις. Σαφως παρεχεις την υπηρεσια του μεσαζοντα ή μεταπωλητη και ΜΟΝΟ για αυτο το λογο εκδιδεις ΤΠΥ προς τον παραγωγο. Αυτο ειναι το ενα κομματι του προβληματισμου, το οποιο ολοι, πιστευω, οτι καταλαβαινουμε.

Για το αλλο κομματι του προβληματισμου, θα πρεπει πρωτα να κατανοησουμε τις εννοιες "εμπορευμα" και "υπηρεσια". Σιγουρα το πρωτο ειναι υλικο αγαθο και το δευτερο αϋλο. Σιγουρα και τα δυο μπορουν να πωληθουν. Σημαντικο σημειο στην πωληση υπηρεσιων ειναι η εννοια του κινδυνου της κατοχης του αγαθου. Απο τη στιγμη που κατεχεις καποιο αγαθο προς πωληση και υπαρχει κινδυνος κλοπης ή καταστροφης, τοτε εχεις το δικαιωμα να γραψεις εσοδο και κοστος. Στις τηλεκαρτες εχεις, στα προγραμματα εχεις, μονο στον αϋλο χρονο τιθεται θεμα εαν εχεις κινδυνο ή οχι!!!!. Αυτο σημαινει, για τον αϋλο χρονο, μηπως πρεπει να γραψεις εσοδο μονο την προμηθεια σου.

Ως προς την απογραφη, εδω πρεπει να ρωτησετε τον επιχειρηματια.... Θελει ο μαγαζατορας να ξερει τι του γινεται στο μαγαζι του ? Εαν ναι τοτε κανε απογραφη ακομη και αν δεν υποχρεουσε. Ερωτησεις... τι θα απογραψω ? πως θα το απογραψω ? που θα το απογραψω ?

Τι θα απογραψω? Θα απογραψεις τα αϋλα αγαθα σαν να ειναι υλικα, τεμαχια, μοναδες κλπ κλπ.

Πως θα τα απογραψω ? η Γνωμ. 1968/1993 λεει οτι καταχωρεις στο 62ΧΧ το εξοδο και στον 73ΧΧ το εσοδο. ΣΤΟΝ 36ΧΧ το υπολοιπο σου (λεω εγω). Ποια η διαφορα με τον ομαδα 2 ?

Που θα το απογραψω ? Πρεπει σον και καλα να εχεις θεωρημενη αποθηκη για να το κανεις αυτο ? ή να εισαι να εισαι υποχρεως για τηρηση αποθηκης για να γινει αυτο ?

Οντως ολες αυτες οι διαδικασιες εχουν κοστος για τον επιχειρηματια (νεα λογιστικα προγραμματα, αλλους λογιστες, προσληψη προσωπικου). Ομως η πωληση ολων των παραπανω gadget, θελει "χρημα" για να διακινηθει. Στις περισσοτερες περιπτωσεις μιλαμε για επιχειρηματιες franchise. Ολες τις πληροφοριες τους της παρεχει η "μαμα". Για τους υπολοιπους, αφουν εχουν "χρημα" και διακινουν ΜΕΓΑΛΗΣ αξια αγαθα, εεεε δεν θα εχουν και χρημα για να αλλαξουν το τροπο απογραφης ? Εαν οχι, τι να κανουμε βρε παιδια... ας πουλησουν πορτοκαλια.

Ως προς εμας τους λογιστες. Συγνωμη αλλα πολυπλοκες εμπορικες πολιτικες, τα Β' κατηγοριας βιβλια δεν "σηκωνουν". Τι να κανουμε βρισκομαστε σε ελευθερη αγορα και δη παγκοσμοποιημενη. Προσπαθουμε να πεισουμε τον επιχειρηματια για Γ' κατηγοριας. Εαν δεν πειθεται να βρει αλλον λογιστη, δεν θα πεθανουμε κιολας.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν αναφερομαι σε κανεναν προσωπικα, απλα βλεπω οτι υπαρχει συγχηση χωρις λογο.

Αντε και παλι.... Χρονια πολλα και καλα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...
επισκέπτη Επισκέπτης-teo-

Διαβασα προσεκτικα ολο το θεμα απο την αρχη διοτι ως μεταπωλητης προγραμματων με ενδιαφερει πολυ. Λογω του οτι υπαρχουν πολλες διαφορετικες γνωμες πανω σε αυτο, ομολογω οτι εχω μπερδευτει και δεν ξερω πως, τελικα, να αντιμετωπισω αυτο το θεμα και τι στοιχεια να εκδιδω.

Συγκεκριμενα εχω δυο προμηθευτες: εναν εγχωριο, ο οποιος εισαγει ενα προγραμμα στην ελλαδα - και εναν απο την Γερμανια, του οποιου ειμαι εγω ο αντιπροσωπος στην ελλαδα.

Απο τον πρωτο παιρνω ΤΔΑ (καλως ή κακως - γιατι δεν ειμαι σιγουρος οτι γνωριζει τις νεες εξελιξεις πανω σε αυτο), και το προγραμμα αποτελειται απο ενα ιδιο για ολους CD εγκαταστασης και ειδικους κωδικους.

Απο τον δευτερο παιρνω ενα απλο τιμολογιο που δεν αναφερει ουτε παροχη υπηρεσιων, ουτε ΔΑ, ουτε τιποτα (!). (Σημειωτεον οτι το προγραμμα αυτο o τελικος πελατης το κατεβαζει απο το internet, ή το πολυ να του στειλω εγω ενα cd για να μην μπαινει στην διαδικασια, και το μονο που ουσιαστικα αγοραζω απο τους γερμανους ειναι Serials)

Τι στοιχεια πρεπει να κοψω εγω σε αυτες τις δυο περιπτωσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 weeks later...

Σεμινάριο ΕΦΕΕΑ - Εισηγητής Δ. Σταματόπουλος.

Έσοσα από πώληση λογισμικών προγραμμάτων και τηλεκαρτών θεωρούνται έσοδα από παροχή υπηρεσιών.

Εκδίδονται αντίστοιχα ΤΠΥ, ΑΠΥ.

Δεν διενεργείται απογραφή αλλά στο τέλος του χρόνου θεωρούνται δαπάνες επόμενης χρήσης.

Ερώτηση: Εταιρεία Α.Ε. με αντικέιμενο εργασιών κατασκευή και εμπορία λογισμικών προγραμμάτων.

Στις 31/12/2007 έχει π.χ 10 λογισμικά προγράμματα ( 8 δικής της κατασκευής και 2 που προέρχονται από τρίτους).

Τι εγγραφές θα γίνουν στις 31/12/2007 ?

Αν κινηθεί Μεταβατικός λογαριασμός 36 ως χρέωση ποιός ο λογαριασμός που θα πιστωθεί?

Σε τι αξία θα αποτιμηθούν τα προγράμματα που έχει η ίδια κατασκευάσει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατερινα

ειναι ανάλογα με τον τροπο που τα έχεις στην παραγωγη σου

στην πραγματικοτητα οταν ειναι δικα της δεν υπαρχει αποθηκη μιας και με βαση την σχετικη ΠΟΛ οταν πουλαμε ενα δικο μας προγραμμα τοτε το βαζουμε αποθηκη και οχι οταν το παραγουμε.

τωρα σχετικα με το πως το παρουσιαζουμε:

υπαρχουν δυο αποψεις

α) η επικρατουσα αποψη ειναι οτι οποιες δαπανες κανουμε τις παμε στις ακινητοποιησεις στην αρχη και μετα στο 16

και τα χειριζομαστε ως εξοδα πολυετους αποσβεσης (20% καθε χρονο)

β) όσο κατασκευαζεται το προγραμμα παει στον 23 " παραγωγη σε εξελιξη"

οταν πουλησουμε το πρωτο προγραμμα τοτε κανουμε κοστος πωληθεντων (αν δεν κανω λάθος ειναι αποψη Βαρβακη ή Γρηγορακου δεν θυμαμαι τωρα)

γιατι δεν ακολουθουμε αυτη την μεθοδο (προσωπικα την βρησκω λανθασμενη)

τα προγραμματα για να "περπατισουν" στην αγορα θέλουν 6 με 18 μηνες

αν ενα προγραμμα "βγει" στην αγορα τον Νοεμβριο θα προλαβει να πουλησει 10 με 50 προγραμματα.

αυτο σημαινει με την απλη λογικη της δευτερης μεθοδου οτι θα πάρουν αυτα ολο το κοστος μεσα στην μια χρονια και τα αλλα δεν θα εχουν καθολου κοστος αφου απο εκει και περα εχουμε μονο τις βελτιωσεις του προγραμματος ( ο κορμος που ειναι και η μεγαλυτερη δουλεια - αναλυση και προγραμματισμος - έχει γινει)

αρα

α) στην περιπτωση αγορας και μεταπωλησης πιστωση τον 62 ή τον 61 (αναλογα που τα παρακολουθεις) και χρεωση των 36

β) στην περιπτωση ιδιοκατασκευεις στον 16 με ξεχωριστους λογαριασμους για το καθε ενα προγραμμα και αποσβεση 20%

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα προγράμματα που έχουν μείνει δεν είναι ιδιοκατασκευές, αλλά τρίτων.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 month later...

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008

Αριθ.Πρωτ.: 1030387/180/0015

ΓΕΝΙΚΗ ΔIEΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κ.Β.Σ. ΠΟΛ 1056

ΤΜΗΜΑΤΑ: Α'- Β'

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)

ΤΜΗΜΑΤΑ: Α'-Β'-Γ'

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΠΑ

ΤΜΗΜΑΤΑ: Α' -Β'

ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Π.Δ.

Ταχ. Δ/νση :Καρ. Σερβίας 10

Ταχ. Κωδ. :101 84 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 210 3375315, 316

210 3638389, 210 3627090

ΦΑΞ: 210 3375001

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση δαπάνης για την αγορά ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Α1. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΗΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), όπως ισχύουν μετά την αντικατάσταση της περίπτωσης αυτής με την παράγραφο 9 του άρθρου 27 του ν. 3522/2006 και οι οποίες καταλαμβάνουν σύμφωνα με την περίπτωση ι' του άρθρου 39 αυτού του νόμου διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 22.12.2006 και εφεξής, ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα αυτού θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και η διάθεση ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών.

2. Περαιτέρω στην παράγραφο 27.9 του άρθρου 27 της 1016853/103/0015/ΠΟΛ.1024/15.2.2007 διαταγής μας, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 27 - 35 του ν. 3522/2006 και παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, και των πιο πάνω διατάξεων, αναφέρεται ότι για τις διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 22/12/2006 και μετά, η διάθεση ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών, ανεξάρτητα εάν τα μέσα αυτά διατίθενται απ' ευθείας από αυτόν που παρέχει το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών ή από ενδιάμεσο τρίτο, συνιστά παροχή υπηρεσιών. Τέτοια μέσα είναι οι κάρτες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, οι κάρτες στάθμευσης σκαφών θαλάσσης κ.λπ.

3. Με βάση όσα προαναφέρονται συνάγεται ότι για τις διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 22/12/2006 και μετά συνιστά παροχή υπηρεσιών: α) η διάθεση των πιο πάνω ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων (μέσω των οποίων οι τελικοί καταναλωτές δικαιούνται να τους παρασχεθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες) από επιτηδευματίες που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες είτε προς τους τελικούς καταναλωτές είτε προς άλλους επιτηδευματίες οι οποίοι λειτουργούν ως ενδιάμεσοι (οι οποίοι διαθέτουν περαιτέρω τα εν λόγω μέσα προς τους τελικούς καταναλωτές), β) η διάθεση των ίδιων ως άνω μέσων από τους ενδιάμεσους επιτηδευματίες προς τους τελικούς καταναλωτές.

4. Περαιτέρω και όσον αφορά τον τρόπο εμφάνισης στα βιβλία των ως άνω επιτηδευματιών των δαπανών που πραγματοποιούν για την απόκτηση των εν λόγω ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

α) Επιτηδευματίες που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. επιχειρήσεις καρτών κινητής τηλεφωνίας)

Οι δαπάνες που πραγματοποιούν (όπως αγορών κενών καρτών και λοιπών εξόδων) συνιστούν για τους εν λόγω επιτηδευματίες δαπάνες για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών και καταχωρούνται, όταν τηρούνται βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σε οικείο λογαριασμό της Ομάδας 6 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.). Εννοείται βέβαια ότι αν κατά τη λήξη της διαχειριστικής χρήσης υφίστανται αδιάθετα τέτοια ηλεκτρομαγνητικά ή άλλα μέσα, τότε για το λογαριασμό αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν εγγραφές τακτοποίησης, ούτως ώστε ο λογαριασμός αυτός να εμφανίζει τις δεδουλευμένες σ' αυτή τη διαχειριστική χρήση δαπάνες, δηλαδή τις δαπάνες που αντιστοιχούν στα εν λόγω ηλεκτρομαγνητικά ή άλλα μέσα τα οποία διατέθηκαν μέσα στη διαχειριστική χρήση.

Τα παραπάνω ισχύουν ανάλογα και όταν τηρούνται βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

β) Ενδιάμεσοι επιτηδευματίες

αα) Με βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Στο 475ΑΠ/6.12.2007 έγγραφο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) αναφέρεται ότι με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές οι αγορές από τους ενδιάμεσους επιτηδευματίες των ανωτέρω εμπορευμάτων (κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας) αναγνωρίζονται ως αποθέματα, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραστατικών που εκδίδονται και της φορολογίας στην οποία υπόκεινται, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι αναλώσεις των αποθεμάτων αυτών και κατ' επέκταση το κόστος πωληθέντων, καθώς και η σύνταξη απογραφής και η αποτίμησή τους προσδιορίζονται τουλάχιστον στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2.2.202, 2.2.204 και 2.2.205 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.).

Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Κ.Β.Σ. ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι ο επιτηδευματίας της τρίτης κατηγορίας τηρεί λογιστικά βιβλία σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές αρχές της λογιστικής και εφαρμόζει υποχρεωτικά το Ε.Γ.Λ.Σ. (Π.Δ. 1123/1980 ΦΕΚ Α'283).

Ενόψει των παραπάνω οι ενδιάμεσοι επιτηδευματίες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η διάθεση προς αυτούς των ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών (κάρτες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, κάρτες στάθμευσης σκαφών θαλάσσης κ.λπ.) συνιστά από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. παροχή υπηρεσιών, τις αγορές των υπόψη μέσων τις μεταχειρίζονται από λογιστική άποψη και συνεπώς τις εμφανίζουν στα τηρούμενα βιβλία τους του Κ.Β.Σ. ως αγορές αποθεμάτων και διενεργούν γι΄ αυτά απογραφή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ. Λόγω της πρώτης εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων για τη διαχειριστική περίοδο που λήγει 31-12-2007 η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων των μέσων αυτών μπορεί να γίνει μέχρι το κλείσιμο του ισολογισμού και πάντως όχι πέραν της προθεσμίας (καταληκτικής) υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εννοείται βέβαια ότι για τα μέσα αυτά δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, καθόσον από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά λήψη υπηρεσιών.

ββ) Με βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Για τους επιτηδευματίες αυτούς ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρονται στην περίπτωση α' αυτής της παραγράφου.

γγ) Με βιβλία Α' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Οι δαπάνες αυτές καταχωρούνται διακεκριμένα σε ιδιαίτερη στήλη του βιβλίου αγορών, με αναγραφή και της ονομαστικής αξίας πώλησης των υπόψη μέσων στις περιπτώσεις που αυτή αναγράφεται στα στοιχεία αγοράς τους αλλά και πάνω στα ίδια τα μέσα.

5. Όποιος από τους παραπάνω επιτηδευματίες τήρησε τα βιβλία του με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που περιγράφεται στην παρούσα μπορεί να τακτοποιήσει τα δεδομένα τους με τη διενέργεια συγκεντρωτικών εγγραφών μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή κλεισίματος του ισολογισμού, όταν τηρούνται βιβλία Γ' κατηγορίας.

6. Σημειώνεται ότι η Α.Υ.Ο. 1108850/851/ΠΟΛ.1271/3.12.1992 (ΦΕΚ731 Β') και η Α.Υ.Ο. 1049940/337/ΠΟΛ.1104/25.4.1994 (ΦΕΚ 370ΒΆ) εξακολουθούν να ισχύουν και οι επιτηδευματίες οι οποίοι σύμφωνα με τα οριζόμενα από αυτές δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για την διάθεση των μέσων αυτών, εμφανίζουν ως έσοδο στα τηρούμενα βιβλία την δικαιούμενη προμήθεια και δεν συντάσσουν απογραφή, μη εφαρμοζομένων των ανωτέρω κατά περίπτωση.

Α2. ΠΑΡΟΧΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Λαμβανομένου υπόψη ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ' της περίπτωσης δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. ως παροχή υπηρεσιών θεωρείται και η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του, τα ανωτέρω αναφερόμενα έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν λογισμικό (σχετ. και το 2701ΑΠ/18.7.2000 έγγραφο της ΕΛΤΕ).

Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Στην περίπτωση που η επιχείρηση πώλησης των εν λόγω μέσων τηρεί βιβλία Α' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή δεν τηρεί βιβλία γιατί δεν έχει υποχρέωση τήρησης λόγω ύψους αγορών, τότε τα καθαρά της κέρδη προσδιορίζονται εξωλογιστικώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 32 του ν.2238/1994, με πολλαπλασιασμό της αξίας αγοράς των μέσων όπως αυτή αναγράφεται στο εκδοθέντα προς την επιχείρηση τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, με το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε κατΆ εξουσιοδότηση των ίδιων διατάξεων, εφόσον βέβαια το επάγγελμα αυτό περιλαμβάνεται στον ειδικό πίνακα των κοινοποιούμενων συντελεστών που εφαρμόζονται στις αγορές αγαθών.

Όταν το ασκούμενο επάγγελμα δεν κατονομάζεται στον πίνακα των μ.σ.κ.κ. που εφαρμόζονται στις αγορές, τότε οι αγορές μετατρέπονται σε ακαθάριστα έσοδα με βάση το πραγματοποιούμενο μικτό κέρδος σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β' της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2238/1994, κι επί αυτών εφαρμόζεται ο αντίστοιχος συντελεστής από τον πίνακα των συντελεστών που εφαρμόζονται στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων (Ε 2103/354/εγκ. 2/10.2.1986 εγκύκλιος).

Επίσης, στις περιπτώσεις που η ονομαστική αξία αυτών των μέσων αναγράφεται όχι μόνο στα παραστατικά στοιχεία αγοράς τους αλλά και πάνω στα ίδια τα μέσα, τότε το μικτό κέρδος από την πώλησή τους δύναται να προκύψει με βάση την αξία αυτή, δηλαδή, τα ακαθάριστα έσοδα από την πώλησή τους δύνανται να είναι ίσα με την ονομαστική αξία των μέσων που έχει αγοράσει η πιο πάνω επιχείρηση κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Για τις ανάγκες εφαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η διάθεση τυποποιημένου λογισμικού μαζικής παραγωγής, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αγοραστή, συνιστά παράδοση αγαθού, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της πράξης αυτής ως παροχή υπηρεσίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ.

Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας, εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται στα ειδικά μηχανήματα, καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και άλλων παρόμοιων ηλεκτρομαγνητικών μέσων, στα οποία ενσωματώνεται δικαίωμα λήψης υπηρεσιών, παρέχουν υπηρεσίες απαλλασσόμενες από το Φ.Π.Α., για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των λοιπών εισροών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19.9 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000).

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω απαλλασσόμενες εκροές αναγράφονται στον κωδ. 309 των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. (έντυπα 050 και 051 - Φ.Π.Α., έκδοση 2005) και αντίστοιχα στον κωδ. 610 της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 009/07 - Φ.Π.Α.).

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 weeks later...

ΜΕ ΤΙ ΜΣΚΚ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΗ? 32%???!!!!! ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΜΕ 32% ???!!!!

ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 months later...
επισκέπτη Επισκέπτης

Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός αγοράς και εμπορίας ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Οι προμηθευτές εκδίδουν προς την εταιρεία για την πώληση των λογισμικών ΤΠΥ-ΔΑ και για τους Η/Υ ΤΔΑ.Αντίστοιχα στοιχεία εκδίδει και η εταιρεία προς τους πελάτες της.

Τις αγορές των Η/Υ τις καταχωρεί στον λογ.20.00 ενώ τις αγορές των λογισμικών στον 61.03(λήψη υπηρεσιών προγραμμάτων).Τέλος τις πωλήσεις αυτών στον 70 και 73 αντίστοιχα.Είναι σωστός ο παραπάνω λογιστικός χειρισμός?Αν όχι παρακαλώ υποδείξτε μας αναλυτικά κατά περίπτωση (Η/Υ - Λογισμικά) την σωστή λογιστική αντιμετώπιση και κατά την αγορά και κατά την πώληση.Ισχύει η ίδια λογιστική αντιμετώπιση και για τα "τυποποιημένα"λογισμικά (Windows-Office κλπ)? Επίσης ποιός είναι ο ΜΣΣΚ στην περίπτωση των λογισμικών προγραμμάτων?Θεωρείται Υπηρεσία και ισχύει ο Μέσος όρος της Ομάδας 7?Επίσης ποιος είναι ο καταλληλότερος ΚΑΔ για την περίπτωση των λογισμικών?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη απο το σπιτι
?Θεωρείται Υπηρεσία και ισχύει ο Μέσος όρος της Ομάδας 7

2357 Εμπορος προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών 11

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές είναι εμπόρευμα και αντιμετωπίζεται όπως τα εμπορευματα

για το λογισμικό υπάρχουν πολλές απόψεις

για το τυποποιημένο θεωρώ ότι το 61.03 και το 73 είναι ο σωστότερος χειρισμός

όσο για ΚΑΔ

http://www.taxheaven.gr/codes.shtml

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 months later...
Η περιπτωση δδ δεν αφορα την περιπτωση σου.

Ασχετα με το στοιχειο που θα εκδοσεις (δες σχετικο εγγραφο απο διοικητικες λυσεις 2006-2007) το εισοδημα που αποκτας απο την πωληση του Η/Υ θα ειναι εισοδημα απο εμπορικες επιχειρησεις με οτι αυτο συνεπαγεται.

[...]

2. Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτει ότι από την έναρξη εφαρμογής τους η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών. Συνεπώς η πώληση λογισμικού, τυποποιημένου ή μη, ανεξάρτητα αν πωλείται αυτούσιο ή εγκατεστημένο σε Η/Υ μαζί με αυτόν, θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.

Ειδικά στην περίπτωση πώλησης λογισμικού (τυποποιημένου ή μη) που πωλείται εγκατεστημένο σε Η/Υ μαζί με αυτόν, παρέχεται η δυνατότητα, αντί της έκδοσης ιδιαίτερου στοιχείου αξίας για κάθε πράξη (πώληση Η/Υ - πώληση λογισμικού), να εκδίδεται Τ.Π.Υ. στο οποίο θα αναγράφονται διακεκριμένα η αξία της πώλησης του αγαθού (Η/Υ) και η αξία της παροχής της υπηρεσίας (λογισμικού).

Εννοείται φυσικα οτι απαιτειται και ΔΑ.

Δηλαδή εάν αγοράζω χονδρική 500ευρώ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πουλάω στον πελάτη 1000 ευρώ το πρόγραμμα και 500 ευρώ τον Η/Υ (χωρίς να έχω κέρδος δλδ). Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση?

Εφ όσων δεν υπάρχει εισόδημα απ' την πώληση του Η/Υ..

(Το τιμολόγιο αγοράς του Η/Υ θα μπορεί να εκπίπτει απ' τα κέρδη της επιχείρησης?)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή εάν αγοράζω χονδρική 500ευρώ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πουλάω στον πελάτη 1000 ευρώ το πρόγραμμα και 500 ευρώ τον Η/Υ (χωρίς να έχω κέρδος δλδ). Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση?

Εφ όσων δεν υπάρχει εισόδημα απ' την πώληση του Η/Υ..

(Το τιμολόγιο αγοράς του Η/Υ θα μπορεί να εκπίπτει απ' τα κέρδη της επιχείρησης?)

Καλο θα ηταν να επισκεφθεις καποιο λογιστη για να σου λυσει ολες τις αποριες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Επισκέπτης
Καλο θα ηταν να επισκεφθεις καποιο λογιστη για να σου λυσει ολες τις αποριες.

Αυτό εννοείται, απλά θα ήθελα να έχω μία σφαιρική άποψη επί του θέματος. Πάντως αν μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει και σ αυτό το ερώτημα, ευχαριστώ πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

περα απο την επισκεψη σε λογιστη

εισοδημα απο εμπορικη επιχειρηση θα ειχες ακόμη και αν αγοραξες τον Η/Υ 500 και τον πουλαγες 400

το εισοδημα ειναι το ποσο που εισπρατετε και οχι το κέρδος που έχετε

αλλα αν το κάνετε αυτο μάλλον θα έχετε προβλημα

περισσοτερα στο λογιστή σας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 months later...

Επανέρχομαι σε αυτό που διατυπώθηκε στην αρχή....

"Σύμφωνα με την ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΉ ΕΓΓΥΚΛΙΟ (ΠΟΛ 1024/15-2-07) απο 1/1/07 η παροχή λογισμικού απο εταιρείες παραγωγής ανεξάρτητα απο το αν παράγεται-παραδίδεται-πωλείται ως "πακέτο" η αν παράγεται-παραδίδεται-πωλείται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη "custom", θεωρείται ως Παροχή Υπηρεσίας και θα πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να εκδίδουν :

α) Δελτίο αποστολής προς τον μη ιδιώτη πελάτη τους

β) ΤΠΥ για την αξία του προγράμματος."

Αυτό συμαίνει ότι θα υπάρχει στο ΤΠΥ και παρακράτηση 20%???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί?

Η παραγωγή λογισμικού περιλαμβάνεται στα ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εαν πουλάει software σε πακέτα

ειναι εμπορικη επιχειρηση παροχης υπηρεσιών

εαν φτιάχνει sofware κατα παραγγελία για συγκεκριμένο πελάτη (καστομιά) και δεν το εμπορεύεται σε πακέτο, και είναι ελευθερος επαγγελματίας, τοτε ΑΠΥ με παρακρατηση 20%.

εν ολίγοις

τα πακέτα σε ΤΠΥ χωρις παρακράτηση

οι καστομίες με ΑΠΥ και παρακράτηση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εαν πουλάει software σε πακέτα

ειναι εμπορικη επιχειρηση παροχης υπηρεσιών

εαν φτιάχνει sofware κατα παραγγελία για συγκεκριμένο πελάτη (καστομιά) και δεν το εμπορεύεται σε πακέτο, και είναι ελευθερος επαγγελματίας, τοτε ΑΠΥ με παρακρατηση 20%.

εν ολίγοις

τα πακέτα σε ΤΠΥ χωρις παρακράτηση

οι καστομίες με ΑΠΥ και παρακράτηση

Ευχαριστώ πολύ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 years later...

Λαμβάνω προκαταβολή από πελάτη για αγορά λογισμικού (άδειες χρήσης) τις οποίες θα αγοράσω εντός της χρήσης (ίσως), αλλά θα του τις πουλήσω στην επόμενη χρήση. Υπάρχει περίπτωση να θεωρείται ότι με την προκαταβολή του απέκτησε το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών και να πρέπει να εκδοθεί παραστατικό με την είσπραξη? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...