Προς το περιεχόμενο

ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


επισκέπτη gt

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για το τι θα έπρεπε να κάνεις σου απάντησε ο Nikos b. Αν δεν το έκανες σωστά, δεν κάνεις αποσβέσεις και το 2011 που κλείνει η 3ετία, και ξεκινάς αποσβέσεις από το 2012, έχοντας όμως υπόψη σου ότι έχεις χάσει φορολογικά τις αποσβέσεις του 2008

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

β) Οι νέες επιχειρήσεις υποχρεούνται, κατά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας αρχίζει η παραγωγική λειτουργία τους, να διενεργούν αποσβέσεις με τους ισχύοντες συντελεστές. Το δικαίωμα χρήσης του μειωμένου κατά 50% συντελεστή απόσβεσης ή της μη διενέργειας αποσβέσεων αρχίζει από το επόμενο έτος.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Για το 2008 κάνουμε αποσβέσεις. Το 2009,2010 και 2011 έχουμε το δικαίωμα να μην κάνουμε αποσβέσεις.

Για το τι θα έπρεπε να κάνεις σου απάντησε ο Nikos b. Αν δεν το έκανες σωστά, δεν κάνεις αποσβέσεις και το 2011 που κλείνει η 3ετία, και ξεκινάς αποσβέσεις από το 2012, έχοντας όμως υπόψη σου ότι έχεις χάσει φορολογικά τις αποσβέσεις του 2008

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις μετά τα παραπάνω , τι άλλο να σου πούμε. Μάλλον δεν είσαι λογιστής!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

<<<Για το 2008 κάνουμε αποσβέσεις.>>>

ΓΙΑΥΤΟ ΡΩΤΑΩ ΙΣΧΥΕΙ?

ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙ Η ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ/.... ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

ΕΝΑΡΞΗ 8/2008 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ 2012 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΩ ΑΠΟΨΕΙΣ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΕΝΑΡΞΗ 8/2008 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ 2012 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΩ ΑΠΟΨΕΙΣ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 months later...

Καλημερα συναδελφοι. Ενας πελατης μου εφερε τον φακελο του. Εκανε εναρξη το 2010 και αγορασε καποια παγια. Η προηγουμενη συναδελφος δεν του εκανε καθολου αποσβεσεις. Διαβαζοντας τα Π.Δ. για τις αποσβεσεις εβγαλα το εξης συμπερασμα:

Επρεπε να γινουν αποσβεσεις το 2010, για να μην γινουν μετα το 2011-2012-2013.

Οποτε θα κανω τις αποσβεσεις κανονικα απ το 2010, απλως αυτες του 2010 χαθηκαν μιας και δεν γραφτηκαν στο Ε3 το περυσινο. Οποτε απο δω και περα θα αναγνωριζονται κανονικα. Σωστα???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 months later...

Ευχαριστώ Andy.

Αν κατάλαβα καλά-αλλιώς διόρθωσε με παρακαλώ- εννοείς να τις περάσω στα βιβλία αλλά ως μη εκπιπτόμενη δαπάνη και να τις βάλω στον κωδικό 564 του Ε3

ώστε να τις αναμορφώσω.(στον Πίνακα Φορολογ.Αναμορφ.θα πάνε στο πεδίο αποσβέσεις-όχι οι κανονικές???)

 

Αγορα δυο παγιων με αξια μικροτερη των 1200 ευρω εκαστος εγινε το 2010. Τοτε εκανε εναρξη και η επιχειρηση.

 

Για εκεινο το ετος δεν εγιναν αποσβεσεις καθολου λογω αμελειας συναδελφου προφανως. Ουτε το 2011.

 

Τωρα μπορω να τα αποσβεσω εφαπαξ τα 2 αυτα παγια με εγγραφη στον 12ο του 2012 και στη συνεχεια να τις κανω φορολογικη αναμορφωση στο Ε3 αυτες τις αποσβεσεις? Η να μην ασχοληθω καθολου?-

 

Απλα επειδη ειναι υποχρεωτικες οι αποσβεσεις και μην εχω θεμα σε πιθανο ελεγχο-Ευχαριστω εκ των προτερων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Αρ.Πρωτ.: 1064560/15852/Γ΄0012

Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ. 12)

ΠΟΛ. 1209

 

ΘΕΜΑ: Διενέργεια τακτικών αποσβέσεων - Τρόπος καταχώρησης αποσβέσεων στα Βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. (Εσόδων - Εξόδων).

 

Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

 

Ι. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ισχύοντος Π.Δ. 100/1998 (ΦΕΚ 98 Α΄), αλλά και τις διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Δ. 88/1973 (Φ.Ε.Κ. 153 Α΄) που κοινοποιήθηκε αντίστοιχα, με τις 1076433/16144/Γ΄0012/ ΠΟΛ. 1184/25.6.1998 και 46/28.9.1973 εγκύκλιες διαταγές μας, η διενέργεια των τακτικών αποσβέσεων κατ΄έτος επί της αξίας των παγίων στοιχείων και των λοιπών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων είναι υποχρεωτική.

2. Επίσης, σύμφωνα με την περίπτωση στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν. 2556/1997, η υποχρεωτική διενέργεια των αποσβέσεων αφορά ισολογισμούς που κλείνουν οι επιχειρήσεις μετά τις 30 Δεκεμβρίου 1997. Επομένως, οι επιχειρήσεις που δεν θα διενεργήσουν σε κάποια διαχειριστική περίοδο αποσβέσεις για τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία ή θα διενεργήσουν αποσβέσεις γι΄αυτά με συντελεστή μικρότερο από εκείνον που προβλέπει το ισχύον διάταγμα στερούνται, για τις επόμενες χρήσεις, το δικαίωμα διενέργειας της έκπτωσης του ποσού της απόσβεσης που αναλογεί στην υπόψη χρήση (ολόκληρο ή τη διαφορά). Συνεπώς, αν δεν διενεργηθούν αποσβέσεις ή διενεργηθούν με μικρότερο συντελεστή από τον προβλεπόμενο, η επιχείρηση στερείται ισόποσο δικαίωμα για τη διενέργειά τους στο μέλλον.

3. Σημειώνεται ότι το παραπάνω δικαίωμα δεν το χάνουν οι επιχειρήσεις που προσδιόριζαν λογιστικό αποτέλεσμα και δεν διενήργησαν αποσβέσεις ή διενήργησαν αποσβέσεις με μικρότερο από τον οικείο συντελεστή, για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν από 31.12.1992 έως 30.12.1997. Δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυσε η προαιρετική διενέργεια των αποσβέσεων (Ν. 2065/1992).

4. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που προσδιόριζαν εξωλογιστικά το αποτέλεσμα θεωρείται ότι διενεργούσαν αποσβέσεις κατά το διάστημα αυτό, επειδή από τον προσδιορισμό του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι δαπάνες μεταξύ των οποίων και οι αποσβέσεις.

5. Αν από 31 Δεκεμβρίου 1997 και εφεξής η επιχείρηση διενεργήσει αποσβέσεις στα πάγια στοιχεία της, με συντελεστή ανώτερο από τον προβλεπόμενο, το τμήμα των αποσβέσεων που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον ποσοστό που δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση υποχρεούται όπως, με την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αναμορφώσει τα προκύψαντα αποτελέσματα, με την προσθήκη της σχετικής λογιστικής διαφοράς. Τα παραπάνω εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις που προσδιορίζουν τα καθαρά κέρδη τους λογιστικά (Β΄ και Γ΄ κατηγορίας βιβλία του Κ.Β.Σ.).

6. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και τα καθαρά τους κέρδη προσδιορίζονται λογιστικά (παροχή υπηρεσιών) έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν τις τακτικές αποσβέσεις επί της αξίας των παγίων στοιχείων τους, με οριστικές εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία του Κ.Β.Σ., κατά τις χρήσεις στις οποίες ίσχυε η υποχρεωτική διενέργεια των αποσβέσεων. Αυτό, για να είναι δυνατόν, κατά τον έλεγχο, ο προσδιορισμός του ποσού των αποσβέσεων που στερείται η επιχείρηση να εκπέσει είτε γιατί διενήργησε αποσβέσεις με μικρότερο του προβλεπόμενου συντελεστή, είτε γιατί δεν διενήργησε καθόλου αποσβέσεις.

7. Για τις χρήσεις όμως κατά τις οποίες ίσχυε η προαιρετική διενέργεια των αποσβέσεων (1992-1996), οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν στις επόμενες χρήσεις το ποσό των αποσβέσεων που αποδεδειγμένα δεν εξέπεσαν, γιατί δεν προέβησαν στη διενέργειά των. Αυτά δεν έχουν εφαρμογή για τις επιχειρήσεις που προσδιόριζαν κατά το διάστημα αυτό εξωλογιστικά (είτε με χρήση συντελεστή καθαρού κέρδους, είτε γιατί υπάγονταν στα αντικειμενικά κριτήρια) τα καθαρά τους κέρδη και εφόσον βέβαια έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα διενέργειας της απόσβεσης. Αν έχει παρέλθει τμήμα του χρονικού αυτού διαστήματος, μεταφέρεται στις επόμενες χρήσεις το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

 

ΙΙ. Κ.Β.Σ.

Αναφορικά με τον τρόπο καταχώρησης των αποσβέσεων στα Βιβλία Β΄ κατηγορίας (Εσόδων - Εξόδων), ύστερα από όσα αναφέρονται στο κεφ. Ι του παρόντος, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992):

¨4. Σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου καταχωρούνται διακεκριμένα:

γ. η αξία αγοράς πάγιων στοιχείων, ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σ΄αυτά, καθώς και οι αποσβέσεις τους όταν εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα¨.

2. Ως γνωστόν, πριν από τις μεταβολές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2753/1999, η ανωτέρω υποχρέωση αφορούσε μόνο τους παρέχοντες υπηρεσίες οι οποίοι εξήγαγαν λογιστικό αποτέλεσμα από τα βιβλία Β΄κατηγορίας. Μετά όμως από τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2753/1999, με τις οποίες καθιερώνονται για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας ειδικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος, ο οποίος προβλέπει και προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος με λογιστικό τρόπο (λογιστικό αποτέλεσμα), οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να καταχωρούν στο τηρούμενο βιβλίο εσόδων - εξόδων διακεκριμένα (σε ιδιαίτερο χώρο) τις αποσβέσεις των παγίων στοιχείων, προκειμένου να ληφθούν αυτές υπόψη στον λογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος.

3. Η προαναφερόμενη καταχώρηση γίνεται με τον εξής τρόπο:

Συγκεντρωτική καταχώρηση, στο σκέλος των εξόδων του βιβλίου Εσόδων - Εξόδων, των αποσβέσεων των πάγιων στοιχείων που αναλογούν στην κλειόμενη χρήση εφόσον αυτή προκύπτει από αναλυτική καταχώρηση (χειρόγραφα ή μηχανογραφικά), της αξίας αγοράς των παγίων στοιχείων που υπόκεινται σε απόσβεση κατά το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου και των αποσβέσεων που αναλογούν σ΄αυτά σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου εσόδων - εξόδων. Ενόψει των ανωτέρω και λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων σε όγκο θεωρούμενων βιβλίων και για τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών παρέχεται η δυνατότητα η προαναφερόμενη, αναλυτική καταχώρηση των πάγιων στοιχείων με τις αναλογούσες αποσβέσεις τους να γίνεται σε αθεώρητες καταστάσεις (χειρόγραφα ή μηχανογραφικά).

Για τη διαφύλαξη των ανωτέρω αθεώρητων καταστάσεων ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...