Προς το περιεχόμενο
  • 0

INTRASTAT-ΤΙΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ,ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ


επισκέπτη Επισκέπτης-ELENI-

Ερώτηση

επισκέπτη Επισκέπτης-ELENI-

Εχω τιμολόγιο

ενδοκοινοτικής παράδοσης στη Κύπρο αξίας 1000 Ευρώ συν έξοδα μεταφοράς 50 Ευρώ.Δηλαδή

θα εισπράξουμε από τον πελάτη 1050 Ευρώ.Στη δήλωση INTRASTAT στη θέση τιμολογούμενο ποσό και στατιστική αξία ποιά ποσά θα συμπληρώσω;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

9.5.14. Πεδίο 18 - Τιμολογούμενο ποσό

Αναγράφεται το τιμολογούμενο ποσό, χωρίς ΦΠΑ, που αντιστοιχεί σε κάθε είδος που περιλαμβάνει η δήλωση Intrastat.

Στην περίπτωση που η δήλωση Intrastat περιλαμβάνει περισσότερα του ενός είδη, υπάρχει η δυνατότητα να αναγράφεται στο πεδίο 18 του πρώτου είδους (πεδίο 7, α/α ειδ. 1) του εντύπου, το συνολικό τιμολογούμενο ποσό, χωρίς ΦΠΑ, για το σύνολο των ειδών που δηλώ-

νονται, δηλαδή αναγράφεται η συνολική αξία για όλα τα είδη που περιλαμβάνει η δήλωση Intrastat. Τα υπόλοιπα πεδία 18 του εντύπου δεν χρειάζεται να συμπληρωθούν.

Σε περίπτωση που για μία δήλωση Intrastat, χρησιμοποιούνται περισσότερα του ενός έντυπα, το τιμολογούμενο ποσό πρέπει να αναγράφεται μόνο στο πεδίο 18 του πρώτου είδους του πρώτου εντύπου.

Ωστόσο, ο υπόχρεος παροχής πληροφοριών μπορεί, αν θέλει, να αναφέρει το τιμολογούμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε είδος.

Το τιμολογούμενο ποσό πρέπει να αναγράφεται σε ευρώ. Η μετατροπή σε ευρώ, όπου χρειάζεται, γίνεται με την ίδια ισοτιμία που χρησιμοποιείται και για φορολογικούς σκοπούς.

Αν δεν εκδίδεται τιμολόγιο, πρέπει να αναγράφεται το ποσό, το οποίο έχει πιθανώς συμφωνηθεί μεταξύ ενός αγοραστή και ενός πωλητή που είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, σύμφωνα με τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στις περιπτώσεις συναλλαγών που βασίζονται σε εργασία «φασόν», ως τιμολογούμενο ποσό θεωρείται αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πιστώνεται για την εργασία αυτή, χωρίς τον ΦΠΑ (η επισκευή για λογαρια-

σμό άλλου πρέπει να θεωρείται ως εργασία «φασόν»).

[Περισσότερα για τη συμπλήρωση του πεδίου 18 (τιμολογούμενο ποσό) στην περίπτωση εργασίας «φασόν», βλ.κατωτέρω παράγραφο 9.6.4].

9.5.15. Πεδίο 19 - Στατιστική αξία

α) Για τους υπόχρεους παροχής πληροφοριών που δεν έχουν υπερβεί το κατώφλι της στατιστικής αξίας:

- Αναγράφεται η τιμολογιακή αξία κάθε είδους (δηλαδή η αξία που αναγράφεται στο πεδίο 18).

- Στις περιπτώσεις εργασίας «φασόν» αναγράφεται η αξία της αμοιβής, προσαυξημένη με την αξία των πρώτων υλών.

β) Για τους υπόχρεους παροχής πληροφοριών που έχουν υπερβεί το κατώφλι της στατιστικής αξίας, αναγράφεται υποχρεωτικά η στατιστική αξία των εμπορευμάτων για κάθε είδος (πεδίο 7), η οποία διαμορφώνεται

ως ακολούθως:

• Κατά την αποστολή: Η στατιστική αξία διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις που καθορίζεται και η φορολογητέα αξία για σκοπούς ΦΠΑ (άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ), από την οποία αφαιρούνται οι φόροι που

πιθανώς επιβάλλονται στο εσωτερικό της χώρας λόγω της αποστολής και στην οποία προστίθενται τα μεταφορικά και τα ασφάλιστρα που αφορούν το μέρος της διαδρομής, το οποίο βρίσκεται στο στατιστικό έδαφος

του κράτους-μέλους αποστολής.

Με βάση τα παραπάνω, στην πράξη η στατιστική αξία για τους εγκατεστημένους στη χώρα μας επιτηδευματίες που διενεργούν Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις, υπολογίζεται ως εξής:

Στατιστική Αξία κατά την αποστολή (Αξία FOB): Στατιστική Αξία = Φορολογητέα αξία (αξία τιμολογίου που μπαίνει στο πεδίο 18) - φόροι αποστολής + έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης από το σημείο αναχώρησης της αποστολής στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι το τελευταίο

σημείο εξόδου των εμπορευμάτων από τη χώρα.

Παράδειγμα: Έμπορος χρωμάτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πουλάει εμπορεύματα σε πελάτη του στην Ιταλία, τα οποία τα στέλνει οδικώς μέσω Πάτρας-Αγκόνας. Έστω ότι η αξία πώλησης των εμπορευμάτων

(αξία τιμολογίου) είναι 30.000 ευρώ, τα έξοδα μεταφοράς

και ασφάλισης από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα είναι 3.000 ευρώ και ότι δεν υπάρχουν φόροι αποστολής.

Η στατιστική αξία διαμορφώνεται ως εξής:

Στατιστική Αξία = 30.000 ευρώ + 3.000 ευρώ = 33.000

ευρώ.

• Κατά την άφιξη: Η στατιστική αξία διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις που καθορίζεται και η φορολογητέα αξία για σκοπούς ΦΠΑ (άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ), αφού, όμως αφαιρεθούν οι φόροι που

πιθανώς επιβάλλονται λόγω της διάθεσης των εμπορευ-

μάτων στην κατανάλωση (π.χ. ο ΕΦΚ των αλκοολούχων

ποτών, το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων κ.λπ.) και προστεθούν τα μεταφορικά και τα ασφάλιστρα που αφορούν το μέρος της διαδρομής, το οποίο βρίσκεται εκτός του στατιστικού εδάφους του κράτους-μέλους άφιξης.

Στατιστική Αξία κατά την άφιξη (Αξία CIF): Στατιστική

Αξία = Φορολογητέα αξία (αξία τιμολογίου) - φόροι λόγω διάθεσης στην κατανάλωση + μεταφορικά και ασφάλιστρα από το κράτος-μέλος αποστολής μέχρι του πρώτου σημείου εισόδου των εμπορευμάτων στη χώρα.

Παράδειγμα: Έμπορος επίπλων εγκατεστημένος στη Γερμανία, πουλάει εμπορεύματα σε πελάτη του με έδρα την Λαμία, τα οποία μεταφέρονται οδικώς μέσω Ιταλίας-Πάτρας και από εκεί επίσης οδικώς στη Λαμία. Έστω ότι η αξία πώλησης των εμπορευμάτων (αξία τιμολογίου)

είναι 550.000 ευρώ, τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης από τη Γερμανία μέχρι την Πάτρα είναι 7.000 ευρώ και ότι δεν υπάρχουν φόροι διάθεσης στην κατανάλωση. Η στατιστική αξία διαμορφώνεται ως εξής:

Στατιστική Αξία = 55.000 ευρώ + 7.000 ευρώ = 62.000

ευρώ.

Η στατιστική αξία πρέπει να δηλώνεται σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κανόνες, ακόμα και όταν δε χρειάζεται να καθορισθεί η φορολογητέα βάση για φορολογικούς σκοπούς (ακόμα δηλαδή και αν δεν υπάρχει τιμολόγιο στο οποίο να αναγράφεται αξία, στην περίπτωση

δειγμάτων, φασόν κ.λπ. και ως εκ τούτου στο πεδίο 18

-τιμολογούμενο ποσό- αναγράφεται μονάδα).

Στις περιπτώσεις εργασίας «φασόν», όταν ο υπόχρεος

έχει υπερβεί το κατώφλι της στατιστικής αξίας, η στατιστική αξία διαμορφώνεται κατά τα αναφερόμενα παρακάτω στην παράγραφο 9.6.4.

Αγγελος Λυμπερης (LP 59)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Γνωρίζεται ποίο είναι το κατώφλι της στατιστικής αξίας ?. Δεν εννοώ το κατώφλι εξομοίωσης το οποίο μας καθιστά υπόχρεους δήλωσης αλλά το ποσό το οποίο όταν το ξεπερνάμε έχουμε υποχρέωση να προσδιορίζουμε τη στατιστική αξία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...