Προς το περιεχόμενο
  • 0

Σχετικά με το Ν.3193/2003 και την ΠΟΛ. 1144/29.12.2003


ΑΛΕΚΟΣ

Ερώτηση

Θα ήθελα την άποψή σας στα παρακάτω:

Σχετικά με το Ν.3193/2003 και την ΠΟΛ. 1144/29.12.2003

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 3 έως και 7 του Ν.3193/2003 (ΦΕΚ 266 Α/`20-11`-2003.

ΕΙΔΙΚΑ

Αρθρο 3

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του κοινοποιούμενου νόμου στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000) , προστίθενται δύο νέες περιπτώσεις

- ι. ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες

- ια. υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά

Με τη διάταξη αυτή τροποποιείται ο τόπος φορολογίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και ορισμένων υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά σε περίπτωση που ο παρέχων και ο λήπτης των υπηρεσιών αυτών είναι εγκατεστημένοι σε διαφορετικά κράτη.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των παραγράφων 1, 3 περιπτώσεις ι΄ και ια΄ και 5 περίπτωση η΄ του άρθρου 14, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ορισμένες υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά:

Μεταξύ Ελλάδας και άλλου κράτους μέλους της Κοινότητας

α. φορολογούνται στην Ελλάδα όταν:

- παρέχονται από εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος σε λήπτη υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

- παρέχονται από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο στην Ελλάδα σε λήπτη μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος

β. δε φορολογούνται στην Ελλάδα όταν:

- παρέχονται από υποκείμενο στο, φόρο εγκατεστημένο στην Ελλάδα σε λήπτη υποκείμενο στο φόρο σε άλλο κράτος μέλος

παρέχονται από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Μεταξύ Ελλάδας και τρίτης χώρας

α. φορολογούνται στην Ελλάδα όταν:

- παρέχονται από υποκείμενο εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα σε οποιοδήποτε λήπτη (υποκείμενο ή μη ) εγκατεστημένο στην Ελλάδα

β. δε φορολογούνται στην Ελλάδα όταν:

- υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται με σκοπό την υποστήριξη της παρουσίας προσώπων ή επιχειρήσεων σε ηλεκτρoνικό δίκτυο, όπως ο ιστότοπος ή η ιστοσελίδα έστω 1η περίπτωση)

- υπηρεσίες που παράγονται αυτόματα από ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του internet ή ηλεκτρονικού δικτύου, σε απάντηση συγκεκριμένων δεδομένων τα οποία εισάγονται από τον πελάτη,

- υπηρεσίες, άλλες από αυτές που αναφέρονται στην διάταξη της περιπτ. ια΄της παραγρ. 3 του άρθρου 14. οι οποίες είναι αυτοματοποιημένες και η παροχή τους εξαρτάται από το internet ή από ηλεκτρονικό δίκτυο. (έστω 2η περίπτωση)

----

Τι καταλαβαίνω εγώ:

Σχετικά με την 1η περίπτωση:

Η δαπάνη που πληρώνω σε Αμερικάνικη εταιρεία για την φιλοξενεία της ιστοσελίδας μου (web hosting) δεν έχει ΦΠΑ, άρα τα τιμολόγια που μου αποστέλει η Αμερικάνικη εταιρεία μπορώ να τα καταχωρώ άφοβα στα βιβλία μου σε λογαριασμό «Εισαγωγές χωρίς ΦΠΑ». Δεν έχω πλέον το φόβο να θεωρήσει ο έλεγχος την δαπάνη σαν υπαγόμενη στο ΦΠΑ και να ζητήσει ΦΠΑ + προσαυξήσεις.

Σχετικά με την 2η περίπτωση:

Το download που κάνουμε στο Norton Antivirus για την ανανέωση της βιβλιοθήκης των ιών δεν υπάγεται στο ΦΠΑ και δεν έχουμε παρόμοιο με τα παραπάνω κίνδυνο από τον έλεγχο.

Περιμένω απόψεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 απάντηση σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Τα ίδια κατάλαβα κι εγώ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ -ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

1.ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α) Όταν παρέχονται από εγκατεστημένο σε άλλο κράτος - μέλος σε επιχείρηση υποκείμενη σε Φ.Π.Α. εγκατεστημένη στην Ελλάδα.

Έτσι για παράδειγμα υπηρεσία web hosting που παρέχεται από Γερμανική εταιρεία σε Ελληνική, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. Άρα η γερμανική εταιρεία δεν θα βάλει Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο και η ελληνική επιχείρηση θα κάνει στην περιοδική Φ.Π.Α. την γνωστή χρεοπίστωση.

β) Όταν παρέχονται από υποκείμενο σε Φ.Π.Α. εγκατεστημένο στην Ελλάδα σε λήπτη μη υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος - μέλος.

Έτσι για παράδειγμα υπηρεσία web hosting που παρέχεται από Ελληνική εταιρεία σε Γερμανό ιδιώτη ο οποίος δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α., (ο Γερμανός δεν είναι εγγεγραμμένος στο vies) θα πρέπει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. Άρα η Ελληνική εταιρεία θα βάλει Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο, θα τον εισπράξει και θα τον αποδώσει κανονικά στο ελληνικό δημόσιο με την περιοδική Φ.Π.Α. που υποβάλλει.

2. ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α) Όταν παρέχονται από υποκείμενο σε Φ.Π.Α. εγκατεστημένο σε άλλο κράτος - μέλος σε εγκατεστημένο στην Ελλάδα μη υποκείμενο στο φόρο.

Έτσι για παράδειγμα υπηρεσία web hosting που παρέχεται από Γερμανική εταιρεία σε Έλληνα ιδιώτη, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. Άρα η γερμανική εταιρεία θα βάλει Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο, (ο Έλληνας δεν είναι εγγεγραμμένος στο vies) θα τον εισπράξει και θα τον αποδώσει στο γερμανικό δημόσιο με την περιοδική Φ.Π.Α. που θα υποβάλλει.

β) Όταν παρέχονται από υποκείμενο σε Φ.Π.Α. εγκατεστημένο στην Ελλάδα σε λήπτη υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος - μέλος.

Έτσι για παράδειγμα υπηρεσία web hosting που παρέχεται από Ελληνική εταιρεία σε Γερμανική η οποία υπόκειται σε Φ.Π.Α., θα πρέπει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. Άρα η Ελληνική εταιρεία δεν θα βάλει Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο, ο Γερμανός θα κάνει στην περιοδική του την γνωστή χρεοπίστωση αποδίδοντας έτσι τον Φ.Π.Α. στο Γερμανικό δημόσιο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

1. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α) Όταν παρέχονται από υποκείμενο σε Φ.Π.Α. εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα, σε οποιοδήποτε λήπτη (υποκείμενο ή μη) εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Με την προϋπόθεση ότι αποτελούν άλλες υπηρεσίες, εκτός από την υποστήριξη της παρουσίας προσώπων ή επιχειρήσεων στο δίκτυο.

2. ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α) Όταν παρέχονται υπηρεσίες με σκοπό ειδικά την υποστήριξη της παρουσίας προσώπων ή επιχειρήσεων στο δίκτυο (ιστοσελίδα).

Έτσι για παράδειγμα υπηρεσία web hosting που παρέχεται από Αμερικάνικη εταιρεία σε Έλληνα ιδιώτη ή επιχείρηση, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. Άρα η αμερικάνικη εταιρεία δεν θα βάλει Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο, και η Ελληνική επιχείρηση θα περάσει την αγορά στις απαλλασσόμενες εισροές χωρίς να κάνει χρεοπίστωση.

β) Όταν παρέχονται υπηρεσίες αυτόματα από Η/Υ μέσω του internet ή ηλεκτρονικού δικτύου, σε απάντηση συγκεκριμένων δεδομένων που εισάγονται από τον πελάτη (π.χ. download αναβάθμισης προγραμμάτων).

Έτσι για παράδειγμα το download αναβάθμισης του Norton antivirus δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α.

Επίσης, η χρήση του internet για την διευκόλυνση της συναλλαγής (π.χ. συναλλαγή με φυσικά μέσα στην οποία χρησιμοποιείται το δίκτυο απλά και μόνο για απλή παραγγελία, απόδοση στοιχείων κλπ.) δεν θεωρείται ηλεκτρονική συναλλαγή και θα εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις.

Ακόμα η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η οποία είναι αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί την παρουσία ανθρώπου, συνιστά ηλεκτρονική υπηρεσία. Αντίθετα η χρήση του δικτύου ως εργαλείου για την επικοινωνία δασκάλου - μαθητή δεν είναι ηλεκτρονική υπηρεσία.

Η διάθεση ιστοσελίδας από κάτοχο αυτής σε έμπορο που θα την χρησιμοποιήσει ως ηλεκτρονικό κατάστημα αποτελεί ηλεκτρονική υπηρεσία.

Όταν κάποια υπηρεσία απαλλάσσεται από το ΦΠΑ με βάση τις γενικές διατάξεις, η απαλλαγή αυτή ισχύει και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα των όσων αναφέρονται ανωτέρω (π.χ. υπηρεσίες εκπαίδευσης). Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες επιβαρύνονται τελικά με Φ.Π.Α. εμπίπτουν στον συντελεστή 18%.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...