Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
Guest λουκας

ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Question

Guest λουκας

ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΣΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΜΙΑΣ Ο.Ε. ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Guest

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 6 ΜΗΝΩΝ

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest BARRACUDA

Σε περίπτωση δήλωσης του γεγονότος στην Δ.Ο.Υ. σίγουρα προκύπτει υπεραξία .

Γίνεται να μην πληρωθεί υπεραξία ?

Κατ' αρχήν είναι θέμα πραγματικό και εξετάζεται με τις ιδιαιτερότητες του. Αν για παράδειγμα μία ατομική επιχείρηση λειτουργεί σε συγκεκριμένο χώρο με αντικείμενο αναψυκτήριο - πουλάει σάντουιτς και έχει συνολικά ακαθάριστα έσοδα , όπως επίσης και κέρδη πολύ μικρά έως ανύπαρκτα και για αυτό τον λόγο υποχρεώνεται να κάνει παύση και στον ίδιο χώρο ανοίγει franchise κατάστημα Everest , τι ακριβώς υπεραξία εκμεταλεύεται το Everest ?

Περαιτέρω , θεωρώ ότι το θέμα είναι λίγο σύνθετο.Για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να γνωρίζει το γεγονός η Δ.Ο.Υ. εάν δεν της το δηλώσουμε εμείς.

Εάν τώρα δεν δηλωθεί το γεγονός και υποθέσουμε ότι προχωρείς στην έναρξη της Ο.Ε. πρίν την παύση της ατομικής και επιπλέον δεν μπορεί άμεσα να το γνωρίζει η Δ.Ο.Υ. τότε υπάρχουν άλλα δεδομένα καί είναι θέμα ελέγχου.

Αν λοιπόν για παράδειγμα , η ατομική επιχείρηση δεν έχει κάποια σχέση με την Ο.Ε. - δηλαδή δεν συμμετέχει ο επιτηδευματίας ώς εταίρος - και δεν πουλάει πάγια στοιχεία στην Ο.Ε. τότε η πιθανότητα να το ανακαλύψει η Δ.Ο.Υ. είναι πολύ μικρή , δεδομένου ότι δεν υφίσταται το ενδεχόμενο αυτοψίας.

Τελικά το αποτέλεσμα έχει να κάνει οπωσδήποτε , με το , εάν σε ενδεχόμενο έλεγχο που θα γίνει , σίγουρα μεταγενέστερα , μπορεί να αποδειχθεί η σχέση της μίας επιχείρησης με την άλλη - για παράδειγμα πώληση παγίων που στα τιμολόγια φαίνεται η έδρα της ατομικής -

Σε διαφορετική περίπτωση που συμμετέχει ο επιτηδευματίας στην Ο.Ε. και θέλει να αποφύγει αυτήν την διαδικασία , μπορεί να φανεί στο καταστατικό της Ο.Ε. - και να εκτιμηθεί από επιτροπή του Αρθρ.9 του Κ.Β.Σ. ή αξία - ότι συνεισφέρει εκτός από μετρητά και είδος όπως είναι τα πάγια ή ακόμη και το goodwill της επιχείρησης του.

Υ.Γ. Που αναφέρεται το διάστημα των 6 μηνών (συγκεκριμένα - και όχι π.χ. εύλογο χρονικό διαστημα κατά την κρίση του προίστάμενου της Δ.Ο.Υ. ότι δεν προκύπτει θέμα υπεραξίας για μία επιχείρηση) για να μήν υπολογιστεί υπεραξία ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Το εξάμηνο που αναφέρει ο SCORPIO30, ισχύει. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ.

Υπ. Οικ. 1052699/1082/Α0012/30.5.2003)

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.2238/1994, μετά την αντικατάσταση τους με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του ν.3091/2002, για τις ακόλουθες περιπτώσεις διευκρινίζονται τα παρακάτω:

1. Πεδίο εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων αποτελεί κατ' αρχήν η μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης με τα άϋλα στοιχεία αυτής ή εταιρικής μερίδας ή μεριδίου που γίνεται με αντάλλαγμα, γιατί μόνο στις μεταβιβάσεις αυτού του είδους, από επαχθή αιτία, είναι δυνατό να προκύψει περιουσιακή επαύξηση - κέρδος ή ωφέλεια για το μεταβιβάζοντα.

2. Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται σε περίπτωση διακοπής των εργασιών επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) και έναρξης στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο εργασιών άλλης επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest

1052699/1082/Α0012/30.5.2003

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2α) ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΔΡΥΕΤΑΙ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΧΕΙ & Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ , ΑΠΟ ΤΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest ΑΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΣ BARRACUDA

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 ΤΟΥ ΚΒΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ:

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest BARRACUDA

Σωστή η παρατήρηση - ερώτηση - του κου ΑΙΑΝΟΥ

διότι η επιτροπή του άρθρου 9 του Ν.2190/20 και όχι όπως εκ παραδρομής έγραψα Κ.Β.Σ. , ισχύει μόνο για την μετατροπή επιχειρήσεων σε Ε.Π.Ε. και Α.Ε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Επί της ευκαιρίας:

Για μετατροπή από Μον.ΕΠΕ σε Ε.Ε προκύπτει από πουθενά ότι χρειάζεται επίτροπή του Αρ. 9;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...