Προς το περιεχόμενο

Δημοτική -Καθαρεύουσα. Ενα νεο επεισόδιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα γίνω κακός αλλά θα περίμενε κανείς από τον κ. Ι. Λουπάση, να γνώριζε που ανετράφη (στο Παρίσι) και πως "εκπαιδεύτηκε" ο Ροΐδης στην Ελληνική (από δάσκαλο στη καθαρεύοσα και μόνο), ενώ στο σπίτι του μιλούσαν μόνο γαλλικά. Μάλλον αναγκασμένος ήταν να γράφει στη ιδιότυπη αττικίζουσα καθαρεύουσα του. Και αν κρίνουμε από την ουσία και το περιεχόμενο των γραπτών του, ούτε σε πολύ υπόληψη την είχε, ούτε είχε "γοητευτεί" από το "θησαυρό που λέγεται Ελληνική Γλώσσα του παρελθόντος".

Θα συμφωνήσω, όμως μαζί του ότι δεν αποτελεί δικαιολογία, η στάση απέναντι στο γλωσσικό, τόσο του Ροΐδη, όσο και των άλλων σημαντικών που αναφέρει, για να "μεταφραστεί" ο όποιος λογοτέχνης (τέτοιο ανοσιούργημα έγινε και με τον Παπαδιαμάντη) στα απλοελληνικά.

Υπάρχει και το σχετικό ανέκδοτο: Κάποτε ο Ροΐδης παρακάλεσε, το Σουρή νομίζω, να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα κείμενό του. Όταν όμως το είδε δημοσιευμένο όπως ακριβώς το είχε γράψε, θυμωμένος ζήτησε το λόγο από τον "μεταφραστή" (τον οποίο ίσως και να είχε πληρώσει για αυτό). Λέγεται ότι εκείνος δικαιολογήθηκε απαντώντας: " Δεν ήταν πια αστείο " !!!

Θα ξαναγίνω κακός και θα διαφωνήσω με τον κ. Ι. Λουπάση, επισημαίνοντας ότι, άλλο η εκκλησιαστική γλώσσα (η γλώσσα των ευαγγελίων) που είναι μια "δημώδης" εκδοχή της Ελληνιστικής Κοινής, και η οποία χλευάστηκε τα μάλλα, από τους τότε αττικίζοντες κρατούντες, και άλλο το τεχνητό κατασκέυασμα των λογιοτάτων των αρχών του 19ου αιώνα, που μας βασάνισε για δύο αιώνες ανώφελα. Και, μας απόκοψε από τη γλώσσα των Ακριτικών, του Κορνάρου, των Δημοτικών, αλλά και του Ρήγα και του Σολωμού.

Όσο για τα "μεσαιωνικά", συγκρίνετε παρακαλώ το γράψιμο του Πορφυρογέννητου, ή της Αννας Κομνηνής, με το γράψιμο του Νικήτα Χωνιάτη και "σπάστε πλάκα" με τον επαρχιωτισμό των προηγούμενων.

Αλήθεια, η εκκλησία με τον αφορισμό του Ροΐδη, του Λασκαράτου και άλλων ηχηρότερων, τι έχει κάνει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...