Προς το περιεχόμενο

Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Τα μυστικά του Άρη

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες αποστολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το "Αρειανό Εξπρές" ("Mars Express"), που εκτοξεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2003, έχει ήδη δείξει τις ικανότητές του και κάνει τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι η χαρτογράφηση του Άρη, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του, θα αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη. Η πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον Άρη έχει ήδη θεαματικά αποτελέσματα χάρη στις αναλύσεις και στην πληθώρα των πληροφοριών που έχει στείλει στη Γη.

Από το τεράστιο αυτό υλικό επιλέξαμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Άρη, και τις πιο σημαντικές με... άρωμα Ελλάδας! Ένα διαφορετικό ταξίδι στον πιο αγαπημένο πλανήτη της Γης. Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες των περιοχών του Άρη προέρχονται από την ESA.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Το ψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος, και παράλληλα το μεγαλύτερο, φέρει το όνομα τού Ολύμπου και τη βαριά ιστορική κληρονομιά του. Έχει ύψος 26 χιλιομέτρων και η διάμετρός του είναι 600 χιλιόμετρα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η τελευταία φορά που εξερράγη ο Όλυμπος, ρίχνοντας λάβα στις πλαγιές του, ήταν 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η εντυπωσιακή αυτή φωτογραφία από το "Mars Express", την οποία δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, έχει ληφθεί από υψόμετρο 266 χιλιομέτρων. Με βάση τις λεπτομερείς φωτογραφίες η ESA μπόρεσε να δημιουργήσει πολλές ανάγλυφες εικόνες του ηφαιστείου και προσομοιώσεις της ευρύτερης περιοχής.

Ο ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ (ACHERON FOSSAE)

Τον αρχαιοελληνικό μύθο μνημονεύει ο γεωλογικός σχηματισμός του Αχέροντα στον Άρη με τον εντυπωσιακό κρατήρα διαμέτρου 55 χιλιομέτρων, ο οποίος διακρίνεται στη φωτογραφία. Η περιοχή μπορεί να συγκριθεί με τις τεκτονικές πλάκες της Γης σε σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο παρελθόν.

VALLES MARINERIS

Ένα εντυπωσιακό σύστημα από κανάλια σχηματίζει το μεγαλύτερο φαράγγι του Άρη, το οποίο έχει μήκος 4.000 χιλιόμετρα. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθός του, αρκεί να σκεφτεί ότι, αν αυτό το φαράγγι βρίσκονταν στη Γη, θα διέσχιζε όλες τις ΗΠΑ. Το βάθος της Valles Marineris σε ορισμένες περιοχές φτάνει ως και τα 10 χιλιόμετρα και είναι εφτά φορές πιο βαθύ από το περίφημο Grand Canyon. Η φωτογραφία αυτή από το "Mars Express" τραβήχτηκε από ύψος 275 χιλιομέτρων, στις 14 Ιανουαρίου 2004, σε υψηλή ανάλυση.

ARGYRAE PLANITIA

Η χαμηλή αυτή πεδιάδα του Άρη χαρακτηρίζεται από τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους. Έναν από αυτούς, μέσα σε ένα κρατήρα πλάτους 45 χιλιομέτρων και βάθους 2 χιλιομέτρων, κατέγραψε με την κάμερά του το "Εξπρές" του Άρη, το Μάιο του 2004. Η φωτογραφία οδήγησε τους επιστήμονες στο να ταυτίσουν τις σκοτεινές κηλίδες με βασάλτη.

Η ΕΛΛΑΔΑ (HELLAS PLANITIA)

Και όμως, μια ολόκληρη Ελλάδα βρίσκεται στον Άρη. Στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη ένας γιγαντιαίος κρατήρας, απομεινάρι της σύγκρουσης ενός αστεροειδούς ή μετεωρίτη με τον Άρη, φέρει το όνομα της Ελλάδας. Το βάθος του σχηματισμού είναι εννέα χιλιόμετρα και η διάμετρός του 2.300 χιλιόμετρα. Τα μεγέθη αυτά κάνουν την "Ελλάς" το μεγαλύτερο - γνωστό - κρατήρα στο ηλιακό μας σύστημα. Το κατώτερο τμήμα του καλύπτεται από πάγο κατά τη διάρκεια του αρειανού χειμώνα. Στη φωτογραφία διακρίνονται λεπτομέρειες από πολλούς μικρότερους κρατήρες στην περιοχή.

Η ΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ (PROMETHEI TERRA)

Tα "χάιλαντς" του Άρη είναι αφιερωμένα στο μύθο του Προμηθέα και φέρουν το όνομά του. Στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ανατολικά της "Ελλάδας", υπάρχει ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας που δημιούργησε τη λεία επιφάνεια, όπως αυτή διακρίνεται στη φωτογραφία. Στα δεξιά διακρίνεται ένας μεγάλος κρατήρας, επίσης από την πτώση μετεωρίτη ή αστεροειδή, καθώς και αρκετοί άλλοι μικρότεροι. Οι πολυάριθμες μαύρες γραμμές δεν είναι τίποτα άλλο από τα ίχνη ανεμοστρόβιλων στην επιφάνεια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Μαΐου 2004.

ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΧΙΟΥΓΚΕΝΣ

Το όνομα του πρωτοπόρου επιστήμονα που μνημονεύει η εξίσου σημαντική αποστολή στον Κρόνο, αυτή τη φορά (Κασίνι-Χιούγκενς), έχει δοθεί και σε αυτόν τον κρατήρα του Άρη.

Η ΕΚΑΤΗ (HECATES THOLUS)

Ένα ακόμη ηφαίστειο από τα πολλά του Κόκκινου Πλανήτη απαθανάτισε την 1η Μαρτίου 2004 το "καμάρι" της ESA από ύψος 275 χιλιομέτρων. Ο λεγόμενος "θόλος της Εκάτης" είναι στην πραγματικότητα η "καλντέρα" του ηφαιστείου, η οποία έχει καταρρεύσει σε πολλά σημεία της, όπως αποκαλύπτει η μεγάλη σειρά φωτογραφιών που έχει τραβήξει η κάμερα του "Mars Express". Το ηφαίστειο έχει ύψος 5.300 μέτρων και η καλντέρα διάμετρο 10 χιλιομέτρων και βάθος 600 μέτρων. Οι γραμμές που διακρίνονται συσχετίζονται με τα ίχνη νερού στο παρελθόν του Άρη.

Η ΓΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ (ARABIA TERRA)

Ο σχηματισμός αυτός, στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, χαρακτηρίζεται από την πληθώρα αρχαίων κρατήρων που θάφτηκαν από την άμμο και στη συνέχεια διαβρώθηκαν.

Ο ΑΡΗΣ

Είναι ο τέταρτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και ο πιο κοντινός σε μας. Μια πλήρης τροχιά γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 687 γήινες ημέρες. Η αρειανή ημέρα διαρκεί 24 ώρες, 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.

Η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 95,3 %. Οι θερμοκρασίες τις πολικές νύχτες αγγίζουν τους μείον 128 βαθμούς Κελσίου και το μεσημέρι στον ισημερινό τούς συν 27 βαθμούς Κελσίου.

Η βαρύτητα στον Άρη είναι μόλις το 38% της γήινης. Έχει δύο μικρά φεγγάρια, το Φόβο, που είναι το μεγαλύτερο, και το Δείμο.

Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, περίπου η μισή της Γης και η διπλάσια της Σελήνης.

Η μέση απόσταση από τον Ήλιο είναι 227,7 χιλιόμετρα. Η απόσταση από τη Γη κυμαίνεται (ανάλογα με την τροχιά) από 54.500.000 έως 401.300.000 χιλιόμετρα.

post-4332-1135548079_thumb.jpg

post-4332-1135548118_thumb.jpg

post-4332-1135548190_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...