Προς το περιεχόμενο

«Ίντα τα θέλω τ' Αρχαία;» στο Μιτάτο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Ίντα τα θέλω τ' Αρχαία;» στο Μιτάτο

20 Δεκεμβρίου 2005 - 11:06

«Δάσκαλε, τι να τα κάνω τα Αρχαία Ελληνικά στα πρόβατα;»: Με την ερώτηση αυτή ένα από τα εκατοντάδες παιδιά που ζουν στον ορεινό Μυλοπόταμο θέλησε να δικαιολογήσει την πρόωρη "φυγή" του από το σχολείο και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Μάταια ο δάσκαλος προσπαθούσε να το πείσει για τη σπουδαιότητα του τίτλου της αλήστου μνήμης ελληνικής ταινίας "Μάθε, παιδί μου, γράμματα". Την τελευταία δεκαπενταετία περί τα 800 παιδιά από τα Ζωνιανά, τα Λιβάδια, την Κράνα και τα Ανώγεια έχουν "αυτομολήσει" από τα θρανία.

Ο Νικολής, ο Μανόλης, ο Σήφης και όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους βγάζουν μετά βίας το δημοτικό, όμως από τις πρώτες κιόλας τάξεις του γυμνασίου "λιποτακτούν" για χάρη της... επαγγελματικής τους αποκατάστασης, που στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου μεταφράζεται συνήθως με την ενασχόληση στα πρόβατα του πατέρα τους ή στο ελαιουργείο της οικογένειας. «Η γνώση δεν παράγει χρήμα», σκέφτονται, και επομένως είναι μάταιο να επενδύουν στη μόρφωση και να "λιβανίζουν" άδικα τα βιβλία της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Φυσικής...

Η νοοτροπία των παιδιών αυτών - τουλάχιστον στην πλειονότητά τους - συνιστά μια προδιαγεγραμμένη πορεία σε σχέση με το εκπαιδευτικό τους μέλλον. Αποφασισμένα να μην προχωρήσουν σε λύκειο και πανεπιστήμιο, θεωρούν ότι το να καθίσουν στο θρανίο του γυμνασίου είναι απλώς «τσάμπα κόπος και χάσιμο χρήματος». Άλλωστε, κανένα θρανίο δεν μπορεί να τους προσφέρει στην ηλικία αυτή "γερό" μεροκάματο, αλλά και ένα 4x4. Τι και αν τα ποδαράκια τους δυσκολεύονται να φτάσουν τα πετάλια; Παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών "υποτάσσουν" αυτοκίνητα-"θηρία" και "καβαλικεύουν" τρακτέρ σαν επαγγελματίες.

Είναι μια εικόνα που σίγουρα αφήνει άναυδους τους πρωτευουσιάνους, οι οποίοι ξαφνιάζονται να βλέπουν 4x4 να κινούνται μόνα τους. Έτσι νομίζουν, καθώς τα κεφαλάκια των ανήλικων οδηγών ίσα που διακρίνονται από το παρμπρίζ.

Η αλήθεια είναι ότι με μια ματιά μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι το βιοτικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων έχει πλέον αλλάξει αισθητά. Ολοκαίνουργιες μεζονέτες με πέτρινους αυλόγυρους ολοένα και "ξεφυτρώνουν" στα μεγαλύτερα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου, ενώ το μάτι "τα παίζει" από τα τζιπ και τα 4x4 που κυκλοφορούν, σε βαθμό δηλαδή που, αν δει κάποιο απλό επιβατικό, μάλλον το αντιμετωπίζει με απαξιωτικό ύφος.

Αυτή η εικόνα ίσως δίνει και την πραγματική εξήγηση στο ερώτημα γιατί σήμερα όλο και πιο πολλά παιδιά επιλέγουν να εγκαταλείψουν το σχολείο. Φαίνεται ότι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου αποβαίνει σε βάρος του μορφωτικού και πολιτιστικού.

ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

post-4332-1135547371_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

«Ίντα τα θέλω τ' Αρχαία;» στο Μιτάτο

Ακριβώς εκεί είναι το μεγάλο λάθος της Πολιτείας...

Δεν μπορεί ότι να καταλάβει ότι το μοναδικό όπλο που μπορέι να χρησιμοποιήσει σε αυτήν την κατάσταση είναι η παιδεία και όχι τα EKAM...

Σημείωση: Αυτό το όπλο είναι στα χέρια του Κράτους και όχι στα χέρια των Κρητικών της περιοχής αυτής. Αυτός που έχει το όπλο λοιπόν, αυτός πρέπει να το χρησιμοποιήσει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...