Jump to content
  • 0

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ


doctor
 Share

Question

ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ Ν. 549/77 που κύρωσε το άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ 26.1.1977

Κατάτμησις αδείας

Αρθρον 7.

Επιτρέπεται κατ' εξαίρεσιν η εντός του αυτού ημερολογιακού έτους

κατάτμησις του χρόνου αδείας εις δύο περιόδους , εξ ιδιαιτέρως σοβαράς

ή επειγούσης ανάγκης της επιχειρήσεως ή εκμεταλλεύσεως ή κατ' αίτησιν

του μισθωτού, ένεκα δεδικαιολογημένης αιτίας, μετ' έγκρισιν κατ'

αμφοτέρας τας περιπτώσεις της αρμοδίας περιφερειακής υπηρεσίας του

Υπουργείου Εργασίας. Εν ουδεμιά περιπτώσει η πρώτη περίοδος της αδείας

δύναται να περιλαμβάνη ολιγωτέρας των έξ (6) εργασίμων ημερών, ή

προκειμένου περί των περιπτώσεων του άρθρου 3 της παρούσης των δώδεκα

(12) εργασίμων ημερών.

Επίσης βλ. Εγγρ.Υπ.Εργασίας 1250/85, και 1185/1993, 1332/86 (Δ.Ε.Ν. 1989, σελ.721).

Παραθέτω υποδείγματα κατάτμησης αδείας εργαζομένου και εργοδότη

doctor

________________.doc

Link to comment
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ .

ΑΥΤΗ & ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΕΣ , ΧΑΡΙΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΝΑ ΕΝΟΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !..

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Από το Δ.Ε.Ν. 1464 της 1/2/2006 σελ. 152 (μελέτη του εγκυρότατου κ.Χρ.Καρατζά, Νομικού, Μεσολαβητού-Διαιτητού του Ο.ΜΕ.Δ.).

...

Η κατάτμηση των ημερών αδείας των δύο πρώτων ετών εργασίας των νέων μισθωτών σε επιχείρηση, προφανώς δεν επηρεάζεται από την σχετική διάταξη του άρθου 7 της ΕΓΣΣΕ έτους 1977, η οποία κυρώθηκε, ως γνωστόν με το άρθρο 8 του Ν.547/77 επειδή επιτάσσεται από την διάταξη του άρθρου 1 του Ν.3302/2004.

Επομένως δεν απαιτείται και έγκριση της αρμόδιας Επιθεωρήσεως Εργασίας για την πραγματοποίησή της.

Αρκεί δηλαδή η εγγραφή στο βιβλίο αδειών, πέραν των ατομικών στοιχείων των δικαιούχων, του αριθμού των ημερών αδείας που δικαιούται και που έλαβε κάθε φορά ο δικαιούχος μισθωτός και οι αποδοχές που αντιστοιχούν στην άδεια αυτή και για την οποία του κατεβλήθησαν.

Κάθε υπόδειξη ή παρατήρηση προς τις επιχειρήσεις για τυχόν παράτυπη τήρηση του Βιβλίου αδειών, έχουμε την άποψη ότι γίνεται καθ'υπερβολήν, αφού η σύγχυση ή η ευθύνη εν προκειμένω για τον τρόπο τηρήσεως του βιβλίου αδειών οφείλεται στην ελλιπή διατύπωση του νόμου καθώς και στην μη τροποποίηση της παραπάνω Εγκυκλίου Οδηγίας του Υπουργείου Εργασίας του έτους 1957, και όχι σε πρόθεση των επιχειρήσεων για παραβίαση κειμένων διατάξεων".

doctor

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Μία παρατήρηση (και για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση) :

Η κατάτμηση των ημερών αδείας των δύο πρώτων ετών εργασίας των νέων μισθωτών...

...

...

...

Επομένως δεν απαιτείται και έγκριση της αρμόδιας Επιθεωρήσεως Εργασίας για την πραγματοποίησή της.

...

...

...

Υ.Γ. Πιστεύω να συμφωνείς γιατρέ...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Για την ενημέρωση του θέματος προωθώ κάτι σχετικό από άλλο θέμα:

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?...0&gopid=139016&

Το θέμα των αδειών γενικότερα και της κατάτμησης ειδικότερα είναι τεράστιο. Εχει ιστορική σημασία, καθώς είχε νόημα όταν (στην αρχή του προηγούμενου αιώνα) η άδεια που εδικαιούντο οι εργαζόμενοι ήταν 12 ημέρες το χρόνο και ο νομοθέτης σκέφτηκε σωστά (τότε) πως αν αυτές οι 12 ημέρες έσπαγαν σε πολύ μικρά κομμάτια, τότε ο εργαζόμενος δε θα προλάβαινε να ξεκουραστεί (πχ 1 μέρα εδώ, 2 μέρες αργότερα κλπ). Από εκεί έχει μείνει το κατάλοιπο του "όχι παραπάνω από 2 κομμάτια, όχι λιγότερες από 6 ημέρες το κάθε κομμάτι".

Βέβαια στα χρόνια που μεσολάβησαν πολλά έχουν αλλάξει, πρώτα και κύρια η όχι τόσο κουραστική (σε γενικές γραμμές) δουλειά (ας μην ξεχνάμε ότι τότε, δηλαδή κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, το 8ωρο ήταν το μισό του καθημερινού ωραρίου εργασίας - υπερβάλλω αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) καθώς και οι συνολικές ημέρες αδείας ετησίως έχουν υπερδιπλασιαστεί (ένας ημερολογιακός μήνας πάνω κάτω).

Εκτός αυτών, μπορεί να προκύψει και θέμα αντισυνταγματικότητας και ανισότητας, και μάλιστα με αντίστροφο τρόπο από αυτόν που θα θεωρούσε κανείς λογικό. Τι εννοώ? Γιατί οι νέοι υπάλληλοι (μέχρι το τέλος του επομένου από την πρόσληψή τους ημερολογιακού έτους) να έχουν δικαίωμα να λάβουν την άδειά τους τμηματικά, όπως θέλουν οι ίδιοι (σε συνεννόηση βέβαια με την επιχείρηση) και με ρυθμό 2 ημερών ανά μήνα εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι (παλιότεροι) υπάλληλοι να είναι δεσμευμένοι στα 2 κομμάτια αδείας? ;)

Δεν αντιλέγω, το τελευταίο θέμα που θίγω ο νομοθέτης πιθανότατα το πρόσθεσε για να εξασφαλίσει τον εργοδότη απέναντι σε αυτούς που, χωρίς να έχουν κλείσει ήδη ένα ή δύο χρόνια στην επιχείρηση, αποχωρούν, απαιτώντας καταβολή ολόκληρης της άδειας, ενώ ουσιαστικά έχουν απασχοληθεί για πολύ λιγότερο. Αλλά βλέπουμε για άλλη μια φορά πως ο σχεδιασμός δεν είναι ολοκληρωμένος... :lol:

Στις δικές μου επιχειρήσεις έχω "καταφέρει" να τηρώ το γράμμα του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα. Με συμφέρει βέβαια το γεγονός πως οι υπάλληλοί μου βολεύονται από τα 2 15ήμερα που κάνουν διακοπές ανά έτος.

Και κάτι που προέκυψε πριν από λίγο καιρό, αλλά το έμαθα μόλις σήμερα (σε μία επιχείρηση με την οποία θα συνεργάζομαι για το επόμενο 6μηνο). Σε ένα συγκεκριμένο παράρτημα Επιθεώρησης Εργασίας (δεν ξέρω αν είναι το μόνο) ΔΕΝ δέχονται πρόγραμμα προσωπικού στο οποίο αναγράφονται άδειες. Από την άλλη τη σωστή συμπλήρωση του βιβλίου αδειών τη θεωρούν δεδομένη. Και ερωτώ: αν, σε ενδεχόμενο έλεγχο, βρεθεί η διαφορά μεταξύ βιβλίου αδειών (όπου θα αναγράφεται η άδεια κανονικά) και προγράμματος εργασίας (όπου, μετά την άρνηση της Επιθεώρησης πρέπει να το συμπληρώσουμε σαν να εργαζόταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος τη συγκεκριμένο χρονική περίοδο), τι απαντώ στον ελεγκτή? Πως είναι θέμα Επιθεώρησης? Τρέχα γύρευε... Προσπαθείς να είσαι νόμιμος και να τα κάνεις όπως θέλουν, αλλά και πάλι δεν μπορείς να αγιάσεις... :blink:

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένα update στο άρθρο 7 του Ν. 549/77, διότι τα δεδομένα μετά τον Ν.3302/2004 (άρθρο 1) έχουν αλλάξει σημαντικά.

Το 6ήμερο που αναφέρεται στο πρώτο κατατμημένο τμήμα της άδειας, λογικά θα πρέπει να είναι 5ήμερο σήμερα, διότι το 1977 που ψηφίστηκε ο Ν.549/77 όταν ανέφερε ότι το πρώτο τμήμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι ημέρες εννοούσε ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να λείψει με άδεια minimum για μια πλήρη εβδομάδα, αφού τότε υπήρχε η 6ήμερη απασχόληση.

Το ότι εφαρμόζεται και στο πενθήμερο σύστημα εργασίας αποτελεί παραδοξότητα αφού πάντα περισσεύει μια ημέρα και ο εργαζόμενος έτσι λείπει με άδεια μία εβδομάδα συν μία ημέρα από την επόμενη εβδομάδα...

Σήμερα λοιπόν για τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή γι'αυτούς που βρίσκονται στο πρώτο ή στο δεύτερο ημερολογιακό έτος στην ουσία δεν ισχύει ο Ν.549/77 αλλά αντ'αυτού δεν ισχύει τίποτα.

Εγώ λοιπόν για να μην έχω πρόβλημα με το ΣΕΠΕ και διότι έχουν δει πολλά τα μάτια μου με δαύτους, στέλνω στο ΚΕΠ τους νέους εργαζόμενους και εκεί θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής τους στην Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 που υποβάλλουν στην εταιρεία για να λάβουν την άδεια τους.

Σας υποβάλλω συνημμένο υπόδειγμα:

YP.DILOSI_NEON_ERGAZOMENON.doc

Link to comment
Share on other sites

  • 0

UPDATE!!!

Με βάση το άρθρο 6 του Ν.3846/2010 επήλθαν αλλαγές στο άρθρο 7 του Ν.549/77 και στην κατάτμηση αδείας:

http://www.taxheaven...45

Εφημερίδα της κυβερνήσεως : φύλλο 66 11/05/10 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ.3846 Σχετικά με την κατάτμηση αδειας αρθρο 7

επιτρέπεται κατ εξαίρεση η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε 2 περιόδους , εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχ/σης και μετά απο έγκριση της οικείας επιθεώρησης εργασίας.Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι εργάσιμων ημερών επι εξαημέρου και των πέντε εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου.Η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων απο τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες επί εξαημέρου εργασίας και 10 εργάσιμες επί πενθήμερου μετά απο έγγραφη αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη.Η αίτηση αυτή για την οποία δεν απαιτείται έγκριση απο την αρμόδια υπηρεσία ΣΕΠΕ διατηρείται στην επιχείρηση επί πέντε έτη.

Είναι σε ισχύει το παραπάνω άρθρο?μπορώ να δώσω σε μισθωτό άδεια 10 ημερών τον Αύγουστο μετά απο αιτησή του και τις υπόλοιπες 5 + 7 όποτε τις ζητήσει??????

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...