Προς το περιεχόμενο

ΔΙΑΚΟΠΗ Κ/ΞΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Κ/ΞΙΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΕ ΗΜ/ΝΙΑ 10/2005 Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνωμ. 312/2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΘΗΝΑ 29.9.2001

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 27/1/

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ: 312

Θέμα: Μορφή και περιεχόμενο του Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης Ανώνυμης Εταιρείας .

Ερώτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης - Διεύθυνση Α.Ε. και Πίστεως ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Κ2 – 14416/2000/9.4.2001.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, επί του πιο πάνω θέματος, έχει ως εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 49 παραγρ. 4 εδαφ. α’ και β’ του κωδίκ. Νόμου 2190/1820 «Οι εκκαθαριστές πρέπει να περατώσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις Εκκρεμείς υποθέσεις της Εταιρείας, να μετατρέψουν σε χρήμα την εταιρική περιουσία, να εξοφλήσουν τα χρέη της και να εισπράξουν τις απατήσεις αυτής. Μπορούν δε να ενεργήσουν και νέες πράξεις εφ’ όσον με αυτές εξυπηρετούνται η εκκαθάριση και το συμφέρον της εταιρίας.»

Επίσης στην παραγρ. 5 εδάφιο τρίτο του αυτού ως άνω άρθρου ορίζεται ότι «μετά το πέρας της εκκαθάρισης, οι εκκαθαριστές καταρτίζουν τις τελικές οικονομικές καταστάσεις τις οποίες δημοσιεύουν στο τεύχος Ανωνύμων εταιρειών και Εταιρειών περιορισμένης ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβέρνησης αποδίδουν τις εισφορές των μετόχων και διανέμουν το υπόλοιπο προϊόν της εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας στους μετόχους, κατά το λόγο της συμμετοχής τους στο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο».

2. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Τελικός Ισολογισμός εκκαθάρισης δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει στο ενεργητικό του κανένα στοιχείο εκτός από χρηματικά διαθέσιμα δηλαδή μετρητά ή καταθέσεις σε Τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το τελικό προϊόν της εκκαθάρισης, εις δε το παθητικό του τις οφειλές της εταιρίας προς τους μετόχους που αντιπροσωπεύουν είτε μετοχικό Κεφάλαιο, είτε το προκύψαν, πέραν αυτού, πλεόνασμα ή έλλειμμα (ζημία) της εκκαθάρισης, όπως φαίνεται από το παρακάτω υπόδειγμα τελικού ισολογισμού εκκαθάρισης.

3. Τελικός Ισολογισμός Εκκαθάρισης Α.Ε.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

38 Χρηματικά

Διαθέσιμα

38.00 Ταμείο

38.03 Καταθέσεις

όψεως

Σύνολο Ενεργητικού

ΧΧΧΧΧΧ

ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ ΠΑΘΗΤΙΚΟ

40 Κεφάλαιο

53 Πιστωτές

53.95 Μέτοχοι λογ/σμός

πλεονάσματος ή ελλείμματος

εκκαθάρισης της εταιρείας

Σύνολο Παθητικού

ΧΧΧΧΧ

ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ

Οι εκκαθαριστές

Σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία ο Ισολογισμός εμφανίζει στο Ενεργητικό ή στο Παθητικό του άλλα στοιχεία πλην αυτών που αναφέρονται στο παραπάνω υπόδειγμα, σημαίνει ότι δεν έχει περατωθεί η εκκαθάριση και συνεπώς ο Ισολογισμός αυτός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί Τελικός Ισολογισμός Εκκαθάρισης .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

SOULIS ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ.

ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ Κ/ΞΙΕΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΛΣ ΣΥΝΤΑΣΩ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΙΚΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΥ. ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΜΑΙ. ΜΕ ΤΟΝ 3259 ΠΛΗΡΩΣΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ Κ/ΞΙΕΣ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΙΩΣΟΥΝ, ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΑΝ ΠΕΡΑΙΩΣΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.

ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό τον ρόλο παίζει ο 53.95 της γνωμάτευσης.

Ότι δεν πρέπει να εμφανίζεται στον ισολογισμό, το αναλαμβάνουν οι εταίροι.

Δηλαδή κλείνουμε όλους τους λογ/μούς απαιτήσεων & υποχρεώσεων στον 53.95, ο οποίος θα έχει αντίστοιχα θετικό ή αρνητικό υπόλοιπο (λογαριασμός πλεονάσματος ή ελλείματος εκκαθάρισης).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...