Jump to content
  • 0

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΠΩΛΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


Guest Επισκέπτης-TOMAS-
 Share

Question

Guest Επισκέπτης-TOMAS-

Εργαζομενος σε επιχειρηση που απασχολειται με συμβαση μερικής απασχολησης 7 ώρες ημερησιως με το επαγγελμα του περιοδευων πωλητη απο το ετος 1998. Στην αποδειξη πληρωμης εφοσον εργαζεται με μερική απασχοληση αμοιβεται αναλογα με τις ημερες εργασιας που πραγματοποιει κάθε μηνα και συμφωνα με την συλλογικη συμβαση των περιοδευων πωλητων.Μεχρι τωρα ασφαλιζοταν και στο ΙΚΑ συμφωνα με με τις ημερες απασχολησης του κάθε μήνα και οι εισφορες υπολογιζοταν πανω στις αποδοχες του. Το ΙΚΑ μας ειπε οτι αυτή η κατηγορια εργαζομενων ασφαλιζεται τεκμαρτα με 42,08 ευρω ανα ημερα. Ο εργαζομενος δεν αμοιβεται με ποσοστα επι των πωλησεων αλλα με σταθερο μισθο.

Το ερωτημα μου ειναι το εξης: θα πρεπει να ασφαλιζεται στο ΙΚΑ

α) πραγματικες ημερες εργασιας ανα μηνα επι τεκμαρτο ημερομισθιο

β) στανταρ 25 ημερες ργασιας επι το τεκμαρτο ημερομισθιο

γ) ασφαλιση στο ΙΚΑ βασει των αποδοχων του

δ) θα πρεπει να υποβαλλω συμπληρωματικες ΑΠΔ και να καταβαλλει την διαφορα

Η επιχειρηση εχει κλεισει βιβλια του ΙΚΑ μεχρι και το ετος 2003 με ελενχο καταβαλλοντας μεχρι τοτε εισφορες βασει αποδοχων και ο ελενκτης δεν εβγαλε διαφορες. Εαν καποιος συναδερφος γνωριζει το θεμα

παρακαλω ας μου δώσει τις συμβουλες του

Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0

Αν είχες ψάξει λίγο στο forum θα είχες δει τις συζητήσεις για το θέμα.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ασφαλίζεται στις πραγματικές του αποδοχές.

Συζήτησε την εγκύκλιο με το ΙΚΑ και ενημέρωσε μας για την δική τους ερμηνεία.

Κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβόμενων μισθωτών με κυμαινόμενες αποδοχές και αποτίμηση των παροχών σε είδος, για το έτος 2005

Εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 21/31.3.2005

Με τις υπ’ αριθ. 290 και 291/Σ37/9.12.2004 αποφάσεις του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 1906/Β’/23.12.2004, καθορίστηκαν η κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων των αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτών και η αποτίμηση των χορηγούμενων στους μισθωτούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τους εργοδότες τους, παροχών σε είδος, για το έτος 2005.

Οι κατηγορίες των με κυμαινόμενες αποδοχές αμειβόμενων μισθωτών για το έτος 2005 παραμένουν στις ίδιες ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, στις οποίες είχαν καταταγεί για το έτος 2004.

Επισημαίνεται ότι οι αλιεργάτες, οι οποίοι συνεχίζουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν.3232/2004, παραμένουν στις ίδιες ασφαλιστικές κλάσεις στις οποίες είχαν καταταγεί το 2004.

Διευκρινίζονται ακόμη τα ακόλουθα:

α) Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα ασφάλιστρα και τις τεκμαρτές αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στις ασφαλιστικές κλάσεις της κατάταξής τους.

β) Η κατάταξη ισχύει τόσο για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και για τον αυτοτελή υπολογισμό των εισφορών για τα δώρα εορτών (Χριστουγέννων - Πάσχα) και το επίδομα άδειας.

γ) Η κατάταξη είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης και σε αυτή περιλαμβάνονται οι χορηγούμενες παροχές σε είδος (τροφή, κατοικία κ.λπ.), τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, οι υπερωρίες κ.λπ.

δ) Όταν οι κατώτατοι μισθοί ή τα κατώτατα ημερομίσθια που προβλέπονται από τις οικείες Σ.Σ.Ε. (γενική και ειδικές), συμπεριλαμβανομένων και των γενικών επιδομάτων που χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς, οι οποίοι υπάγονται στην εκάστοτε ισχύουσα οικεία Σ.Σ.Ε., είναι ανώτεροι των τεκμαρτών μισθών ή των τεκμαρτών ημερομισθίων των κλάσεων της κατάταξης, τότε χωρεί αυτόματη κατάταξη στις ασφαλιστικές κλάσεις που εμπίπτουν οι νόμιμοι αυτοί μισθοί ή τα ημερομίσθια.ε) Η ανωτέρω κατάταξη ισχύει ανεξαρτήτως φύλου.

στ) Μουσικοί α' λογίζονται οι απασχολούμενοι τη νύχτα ή και μικτά (νύχτα και ημέρα), ενώ μουσικοί β' λογίζονται οι απασχολούμενοι μόνο την ημέρα.

ζ) Κέντρα διασκέδασης θεωρούνται τα προσφέροντα μουσική δια μουσικών οργάνων και, προκειμένου περί χορευτικών κέντρων, και δια μουσικών μηχανημάτων.

η) Για τους αμειβόμενους με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτούς, ολόκληρη η εισφορά υπέρ ΔΛΟΕΜ 2% (εργοδότη 1% και ασφαλισμένου 1%) βαρύνει τον εργοδότη, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 68623/10394/17.11.1958 απόφαση του Υπουργού Εργασίας (εγκύκλιος 464/1958 και γενικό έγγραφο 201777/ΦΕ 211/11.2.1977 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

θ) Τα όρια μισθών και τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό αύξησης που χορηγείται κάθε φορά στις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από την ίδια ημερομηνία (Ν.1976/1991, άρθρο 13, παρ. 2).

ι) Οι μαθητές τεχνίτες Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ δεν ασφαλίζονται με τεκμαρτά ημερομίσθια, αλλά με το ήμισυ (1/2) των πράγματι καταβαλλόμενων αποδοχών τους (εγκύκλιος 19/1996, παρ. 1.6 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Για τη διευκόλυνσή σας, καταχωρήθηκαν στον συνημμένο πίνακα κατάταξης τα αντιστοιχούντα σε κάθε ασφαλιστική κλάση τεκμαρτά ημερομίσθια, όπως έχουν διαμορφωθεί από 1.1.2005 και θα ισχύσουν μέχρι 31.12.2005.

Ο τρόπος ασφάλισης των μισθωτών που αναφέρονται στον κοινοποιούμενο πίνακα κατάταξης δεν ισχύει:

- για τους αμειβόμενους αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Σ.Σ.Ε. (γενική και ειδικές).

- για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές και ποσοστά, φιλοδωρήματα κ.λπ. (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές, πλασιέ), όταν οι σταθερές αποδοχές τους υπερβαίνουν τις τεκμαρτές, της κλάσης κατάταξής τους. Σε αυτή την περίπτωση, ασφαλίζονται επί των σταθερών αποδοχών τους (Κ.Α. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, άρθρο 18, παρ. 6).

Ως σταθερές αποδοχές νοούνται οι συμφωνημένες, υπό την προϋπόθεση να είναι ανώτερες της γενικής ή της οικείας ειδικής Σ.Σ.Ε.

Τέλος, η αποτίμηση των χορηγούμενων, από τους εργοδότες στους μισθωτούς που δεν αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, παροχών σε είδος, που ισχύει για το έτος 2005 για τις περιοχές όλων των υποκαταστημάτων και παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι η κατωτέρω:

1. Για ένα γεύμα: 4,00 ευρώ.

2. Για πλήρη τροφή: 8,00 ευρώ.

3. Για κατοικία (μηνιαία): 63,00 ευρώ.

4. Για πλήρη τροφή και κατοικία (μηνιαία): 252,00 ευρώ.

( σχετική απόφαση 290/Σ37/9.12.2004 του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

Διευκρινίζουμε ότι, σε περίπτωση χορήγησης και άλλων παροχών πλην των ανωτέρω, θα λαμβάνονται υπόψη και τα ποσά αυτών των παροχών.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...