Jump to content
 • 0

ΜΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ


Guest Guest

Question

Guest Guest

ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΛΟΔΑΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΟΠΡ.

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ.

ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ.

Link to post
Share on other sites

19 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Guest Επισκέπτης-ΑΛΙ ΜΑΣ-
ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ  ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΛΟΔΑΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΟΠΡ.

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ.

ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ.

ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ (ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΕΚΔΟΘΟΥΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η' ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ? ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ? ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΚΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΨΤΟΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΕΛΕΧΓΟΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 5ΜΕΡΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ !

Link to post
Share on other sites
 • 0

λυπαμαι που θα σε στεναχωρησω αλλα μου ετυχε και δεν μπορει να αλλαξει κατι.

Πρωτα πρεπει να εχεις ολα τα χαρτια απο τον αλλοδαπο και μετα να ξεκινησεις οποιαδηποτε διαδικασια.Ασε που και ολα τα νομιμα χαρτια να ειχε,αν τον πιαναν εν ωρα εργασιας και δεν ηταν γραμμενος στο βιβλιο παλι θα σας γραφαν.

Δεν δικαιολογειται πλεον ουτε η 1 ωρα δοκιμης εργαζομενου απο το ΙΚΑ.

Και για το λεπτο που λεει ο λογος πρεπει να υπαρχει ενσημο

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest Guest

Όταν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι, ο εργοδότης δεν καταχώρισε τους εργαζομένους του, αμέσως μετά την πρόσληψή τους και πριν αναλάβουν εργασία, στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού ή δεν επιδεικνύει αυτό στα αρμόδια όργανα, τότε συντάσσεται σε βάρος του "Πράξη Επιβολής Προστίμου Ακαταχώριστων Εργαζομένων" (άρθρο 2 του Ν. 2556/97), πρόστιμο ύψους 500,00 Ευρώ για κάθε ακαταχώριστο εργαζόμενο.

http://www.ika.gr/gr/infopages/ergo/synepeis.cfm

Όταν προσλαμβάνετε αλλοδαπούς θα πηγαίνετε πρώτα την πρόσληψη στον ΟΑΕΔ, θα τον καταχωρίζετε στο ειδικό βιβλίο καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και μετά θα αναλαμβάνει εργασία.

Στην δική σας περίπτωση να είστε ευτυχείς αν πληρώσετε μόνο τα 500,00 ευρώ και δεν έχετε κι άλλες συνέπειες μιας και η απασχόληση αλλοδαπού χωρίς άδεια εργασίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

doctor

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού

Εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 95/20.7.2004

Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48/Α’/2004), με τις οποίες τροποποιήθηκε η περ. στ’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του Ν.1846/1951, που είχε προστεθεί με την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.2556/1997 (ΦΕΚ 270/Α’/1997) και η υπ’ αριθ. Φ.11321/5924/270/2004 (ΦΕΚ 772/Β’/2004) απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθ. Φ.21/500/1998 (ΦΕΚ 313/Β’/1998) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τις αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο τήρησης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των εγγραφών του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (ΕΒΚΝΠ) και τη μείωση του ποσού του προστίμου που καταλογίζεται σε βάρος των εργοδοτών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται στις ως άνω διατάξεις.

1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΒΚΝΠ

Η κοινοποιούμενη διάταξη ορίζει ρητά ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρούν στο Ειδικό Βιβλίο τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης και Ασθένειας και κατά συνέπεια απαλλάσσει αυτής της υποχρέωσης τους εργοδότες για όσους εργαζομένους τους υπάγονται για κύρια και επικουρική ασφάλιση σε άλλα ταμεία και καταβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισφορές μόνο για κλάδους και φορείς τις οποίες εισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή δεν αναγράφονται όσοι εργαζόμενοι έχουν κρατήσεις μόνο για συνεισπραττόμενα ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ κ.λπ.).

Ακόμη προβλέπεται ότι η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου δεν καταλαμβάνει τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων, τους εργοδότες που απασχολούν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους, καθώς και όσους απασχολούν και ασφαλίζουν σε ατομικές επιχειρήσεις μέλη της οικογένειάς τους (Ν.1759/1988, άρθρο 1), ενώ και από την κοινοποιούμενη όπως και από την προϊσχύουσα διάταξη ορίζεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού όσων είχαν προσληφθεί και καταχωρηθεί στις μισθολογικές καταστάσεις μέχρι 31.3.1998.

Με την υπ’ αριθ. 81/1999 εγκύκλιο, η Διοίκηση είχε δεχτεί, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας τότε διάταξης (Ν.2556/1997, άρθρο 2, παρ. 1), ότι οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταχωρούν στο Ειδικό Βιβλίο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων των οποίων η ασφάλιση χωρεί βάσει ειδικών διατάξεων, εφόσον η ημερομηνία πρόσληψής τους αποδεικνύεται από άλλα φυλασσόμενα από τον εργοδότη έγγραφα στοιχεία (συμβάσεις, συμφωνητικά κ.λπ.), η τήρηση δε του Ειδικού Βιβλίου σε αυτές τις περιπτώσεις είχε εκτιμηθεί ότι δεν συνέβαλε στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά μόνο προσέθετε στους εργοδότες τυπικές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Επειδή η αναλυτική καταγραφή όλων αυτών των περιπτώσεων στη νέα διάταξη ήταν δυσχερής, θεωρείται σκόπιμο οι εργοδότες να συνεχίσουν να απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταχώρισης στο Ειδικό Βιβλίο για τις εξής κατηγορίες απασχολούμενων:

α) Εκπαιδευόμενοι σπουδαστές και απόφοιτοι των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (εγκύκλιοι 69/1994, 30/1997 και 74/1998 και γενικό έγγραφο Α24/370/5/8.2.1999).

β) Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που κάνουν την πρακτική τους άσκηση (εγκύκλιοι 100/1986 και 47/2000).

γ) Ανεργοι επαγγελματικά καταρτιζόμενοι στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και τα επιδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) και απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ), συμμετέχοντες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (εγκύκλιοι 22/1997 και 71/1999).

δ) Ανήλικοι τρόφιμοι του Κρατικού Αναμορφωτικού Καταστήματος στον Κορυδαλλό (εγκύκλιος 69/1994).

ε) Τρόφιμοι Ιδρυμάτων Προστασίας Απροσάρμοστων Παιδιών, κατά τον χρόνο πρακτικής άσκησης σε εργοδότες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα (εγκύκλιος 16/1992).

στ) Κρατούμενοι εργαζόμενοι στο αρτοποιείο της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών (εγκύκλιοι 67/1955 και 69/1994).

- Κρατούμενοι εργαζόμενοι στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς - Χανίων, Κασσάνδρας - Χαλκιδικής, Τύρινθας - Ναυπλίου και Κασσαβέτειας - Αλμυρού, καθώς και στα εργαστήρια της Κεντρικής Φυλακής Γυναικών Κορυδαλλού (εγκύκλιοι 142/1981 και 69/1994).

- Κρατούμενοι εργαζόμενοι στο βιβλιοδετείο της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού (εγκύκλιοι 184/1985 και 69/1994).

- Κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, που εργάζονται στο τυπογραφείο, ξυλουργείο, σιδηρουργείο και οικοδομικό συνεργείο των φυλακών (εγκύκλιος 29/1997).

2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Κατά την εξαετή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.2556/1997, δημιουργήθηκε πλήθος ασφαλιστικών διαφορών με αντικείμενο τις διορθώσεις λανθασμένων εγγραφών, καθώς και τη δηλούμενη από τον εργοδότη απώλεια ή καταστροφή του Ειδικού Βιβλίου και αφαίρεση σελίδων αυτού. Οι κοινοποιούμενες διατάξεις συμπλήρωσαν το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο ως προς τα προαναφερόμενα θέματα.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρούν στο Ειδικό Βιβλίο όλους τους εργαζομένους τους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αμέσως μετά την πρόσληψη και πριν αυτοί αναλάβουν εργασία (πλην των εξαιρέσεων που περιγράφονται στην προηγούμενη Ενότητα 1), συμπληρώνοντας και τις δύο σελίδες κάθε φύλλου (πρωτότυπο και αντίγραφο), χρησιμοποιώντας χημικό αντιγραφικό χαρτί (καρμπόν), χειρόγραφα, κατά απόλυτη χρονολογική σειρά πρόσληψης, χωρίς να επιτρέπεται να αφήνουν κενά ή να συμπληρώνουν περισσότερες από μία εγγραφές ανάμεσα στις προεκτυπωμένες οριζόντιες γραμμές των σελίδων του. Επιπλέον, απαγορεύεται ρητά η με οποιονδήποτε τρόπο διόρθωση των εγγραφών με χημικό διορθωτικό (μπλάνκο), ξέσματα - σβησίματα (με γόμα) κ.λπ. Η τυχόν λανθασμένη εγγραφή πρέπει να διαγράφεται και η σωστή να αναγράφεται στην αμέσως επόμενη οριζόντια γραμμή με τα ορθά στοιχεία.

2.1. Διαδικασία τήρησης του ΕΒΚΝΠ

Με την υπ’ αριθ. 81/1999 εγκύκλιο είχε δοθεί δυνατότητα τήρησης του Ειδικού Βιβλίου μηχανογραφικά, με την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες ήταν ενταγμένοι στο Σύστημα Μηχανογραφικών Μέσων (ΣΜΜ) (εγκύκλιος 33/1989) και εφόσον υπέβαλαν μέσω του υποκαταστήματος της έδρας τους σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επειδή από τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται ρητά ότι οι καταχωρίσεις στο Ειδικό Βιβλίο πραγματοποιούνται χειρόγραφα, τα αρμόδια υποκαταστήματα θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις που τυχόν τήρησαν αυτό μηχανογραφικά, παραλαμβάνοντας αντίγραφα των εκτυπώσεων στις οποίες εμφανίζονται οι νεοπροσλαμβανόμενοί τους, καθώς και των σελίδων του Ειδικού Βιβλίου που τυχόν τους είχε χορηγηθεί πριν τους δοθεί η δυνατότητα μηχανογραφικής τήρησης. Εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν είχαν παραλάβει το Ειδικό Βιβλίο πριν τη μηχανογραφική τήρηση, θα πρέπει να τους χορηγείται άμεσα (μαζί με αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου). Η υποχρέωση των εν λόγω εργοδοτών να τηρούν το Ειδικό Βιβλίο χειρόγραφα, αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσής του που πρέπει να είναι ταυτόχρονη με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Το Ειδικό Βιβλίο τηρείται με ευθύνη των εργοδοτών, σε προσιτό σημείο, στους χώρους όπου παρέχουν την εργασία τους οι ασφαλισμένοι και τίθεται άμεσα στη διάθεση των αρμόδιων για έλεγχο οργάνων (ΕΥΠΕΑ, εξωτερικοί υπάλληλοι ελέγχου των αρμόδιων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), όταν τους ζητηθεί.

Από την υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου στον τόπο εργασίας των ασφαλισμένων εξαιρούνται οι εργοδότες που οι εργαζόμενοί τους απασχολούνται σε χώρους εκτός της επιχείρησης. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ειδικό Βιβλίο τηρείται στην έδρα ή στα γραφεία του εργοδότη.

Συμπληρωματικά και πέραν των οδηγιών που είχαν δοθεί με την υπ’ αριθ. 81/1999 εγκύκλιο και που συνεχίζουν να ισχύουν, σχετικά με τον χώρο όπου τηρείται το Ειδικό Βιβλίο για ορισμένες κατηγορίες εργοδοτών (φορτηγά αυτοκίνητα, τουριστικά λεωφορεία, επιχειρήσεις shop in shop, σωματεία φορτοεκφορτωτών), καθώς και για τον χρόνο καταχώρισης σε αυτό ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων (αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα - ακρόαμα που ασφαλίζονται με τις ειδικές διατάξεις του Ν.1296/1982, εγκύκλιος 133/1982, εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, αμειβόμενοι αθλητές επαγγελματίες ή ημιεπαγγελματίες), διευκρινίζονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

2.1.1. Μεταφορά έδρας ή παραρτήματος του εργοδότη

Σε περιπτώσεις μεταφοράς έδρας ή παραρτήματος του εργοδότη σε ασφαλιστική περιοχή αρμοδιότητας άλλου υποκαταστήματος - παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν θα εκδίδεται νέο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, αλλά θα μεταφέρεται στη νέα έδρα ή παράρτημα του εργοδότη αυτό που είχε ήδη εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ιδρύματος (έδρας ή παραρτήματος του εργοδότη - εγκύκλιος 4/2002).

Με τη συμπλήρωση της «Δήλωσης Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη» η επιχείρηση θα προσκομίζει το Ειδικό Βιβλίο, όπου θα γίνονται από τον προϊστάμενο Εσόδων, ενυπόγραφα, οι απαραίτητες διορθώσεις.

2.1.2. Μετακίνηση προσωπικού μεταξύ παραρτημάτων της ίδιας επιχείρησης

Εργαζόμενος που μετακινείται, έστω και πρόσκαιρα, μεταξύ παραρτημάτων της ίδιας επιχείρησης, καταχωρείται, εφόσον προσλήφθηκε από 1.4.1998 και μετά, και στο Ειδικό Βιβλίο του παραρτήματος που μεταφέρθηκε. Ως ημερομηνία πρόσληψης αναγράφεται η ημερομηνία αρχικής πρόσληψης στην επιχείρηση και όχι αυτή της μετακίνησης, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη καταχώριση εκείνη που αναγράφει ως ημερομηνία πρόσληψης την ημερομηνία μετακίνησης του εργαζόμενου. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις είναι αναγκαία η εγγραφή σχετικής παρατήρησης στην αμέσως επόμενη γραμμή καταχώρισης «αρχική πρόσληψη και εγγραφή στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. της ίδιας επιχείρησης αρμοδιότητας Υποκ/τος………».

2.1.3. Μεταφορά προσωπικού μεταξύ επιχειρήσεων

Εργαζόμενος που μετακινείται από μία επιχείρηση σε μία άλλη (του ίδιου ομίλου ή όχι), πρέπει να καταχωρείται στο Ειδικό Βιβλίο της διαδόχου επιχείρησης με την ημερομηνία πρόσληψής του στην πρώτη επιχείρηση, εφόσον η διάδοχος επιχείρηση αναγνωρίζει τις δημιουργηθείσες υποχρεώσεις προς τον εργαζόμενο, η δε υφιστάμενη σχέση εργασίας με τον αρχικό εργοδότη εξακολουθεί να διέπει και την απασχόληση στον διάδοχο εργοδότη, χωρίς διακοπή, διότι δεν καταρτίζεται νέα συμφωνία εργασίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη καταχώριση που αναγράφει ως ημερομηνία πρόσληψης την ημερομηνία μεταφοράς του εργαζόμενου. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις είναι αναγκαία η εγγραφή σχετικής παρατήρησης στην αμέσως επόμενη γραμμή καταχώρισης «αρχική πρόσληψη και εγγραφή στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. της επιχείρησης με ΑΓΜ/ΑΜΕ……… αρμοδιότητας Υποκ/τος………».

2.1.4. Δανεισμός εργαζόμενου

Σε περίπτωση δανεισμού, ο εργαζόμενος καταχωρείται στο Ειδικό Βιβλίο της δανειζόμενης επιχείρησης, έστω και αν είχε προσληφθεί στον αρχικό εργοδότη πριν από την 1.4.1998. Στην ένδειξη «ημερομηνία πρόσληψης» αναγράφεται η ημερομηνία από την οποία, εξαιτίας του δανεισμού, ο εργαζόμενος διαθέτει τις υπηρεσίες του στη δανειζόμενη επιχείρηση και καταχωρείται σχετική παρατήρηση στην αμέσως επόμενη γραμμή «Δανεισμός, την……… από την επιχείρηση…………… ΑΓΜ/ΑΜΕ……… αρμοδιότητας Υποκ/τος…………».

Οπως είναι γνωστό, ο δανεισμός δεν επιφέρει τη λύση της εργασιακής σχέσης του εργαζόμενου με τον αρχικό εργοδότη, ο οποίος εξακολουθεί να ευθύνεται για την καταβολή των αποδοχών και την ασφάλισή του. Η δανειζόμενη επιχείρηση ασκεί εργοδοτική εξουσία κατά τον χρόνο που διαρκεί ο δανεισμός, αποκτώντας παράλληλα την εργοδοτική ιδιότητα για εργασία πέραν της συμβατικής ή νόμιμης (δηλαδή για νόμιμη ή παράνομη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία κατά τις αργίες κ.λπ.), για την οποία υποχρεούται σε καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

2.1.5. Συγχωνεύσεις - Απορροφήσεις επιχειρήσεων

Το προσωπικό των επιχειρήσεων που συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση από άλλη επιχείρηση, δεν απαιτείται να καταχωρηθεί εκ νέου στο Ειδικό Βιβλίο της απορροφούσας επιχείρησης, με την προϋπόθεση ότι το Ειδικό Βιβλίο της συγχωνευθείσας θα τηρείται και θα επιδεικνύεται από την απορροφούσα όποτε ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα ελέγχου.

2.1.6. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ανάδοχοι αποπεράτωσης συγκεκριμένων έργων κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (συνεργεία καθαρισμού, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής φύλαξης, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με παροχή εξειδικευμένου προσωπικού κ.λπ.), οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν με δικό τους προσωπικό την αποπεράτωση συγκεκριμένων έργων (έργα πρασίνου, έργα εκσυγχρονισμού και συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών, κλιματιστικών εγκαταστάσεων κ.λπ.), εφόσον από τις σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή ανάληψης του έργου δεν προβλέπεται η παραχώρηση ειδικού χώρου για τη στέγαση υπεύθυνου εκπροσώπου, επόπτη, εργοδηγού κ.λπ. της επιχείρησης, καθώς και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή προγραμμάτων επιμόρφωσης σε μισθωμένους χώρους που μισθώνουν μόνο για την εκτέλεση των εν λόγω προγραμμάτων και δεν διαθέτουν γραμματειακή υποστήριξη στους χώρους αυτούς, τηρούν το Ειδικό Βιβλίο στην έδρα τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή προβλέπεται η εγκατάσταση των εν λόγω επιχειρήσεων, πρέπει να πραγματοποιείται απογραφή του παραρτήματος και να τηρείται το Ειδικό Βιβλίο στους χώρους αυτούς.

2.2. Περιπτώσεις απώλειας του Ειδικού Βιβλίου – Κυρώσεις

Οι κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζουν ρητά κυρώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε βάρος των εργοδοτών που δηλώνουν απώλεια του Ειδικού Βιβλίου ή απώλεια μέρους αυτού (σελίδες), υπό την προϋπόθεση ότι η απώλεια δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.

Κατά την πάγια νομολογία των δικαστηρίων ανωτέρα βία συνιστά κάθε γεγονός τυχαίο και απρόβλεπτο, που δεν μπορεί να αποτραπεί ακόμη και με την λήψη μέτρων άκρας επιμέλειας και συνέσεως.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ανωτέρα βία συνιστά μία φυσική καταστροφή (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα), μία ληστεία ή κλοπή, κατά τη διάρκεια των οποίων καταστράφηκε η επιχείρηση ή αφαιρέθηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία και τα λοιπά έγγραφα που τηρεί και συνακόλουθα καταστράφηκε ή χάθηκε και το Ειδικό Βιβλίο. Το γεγονός αποδεικνύεται με σχετική έκθεση της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας (Νομαρχία, Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.). Διευκρινίζεται ότι δεν συνιστάται λόγος ανωτέρας βίας στις περιπτώσεις που από την επικαλούμενη αιτία καταστράφηκε ή χάθηκε μόνο το Ειδικό Βιβλίο, δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είχαν ληφθεί μέτρα άκρας επιμέλειας και συνέσεως για τη φύλαξή του.

Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου δηλωθεί απώλεια του Ειδικού Βιβλίου, ως μη καταχωρημένοι εργαζόμενοι θεωρούνται, εκτός όσων βρίσκονται παρόντες στην επιχείρηση κατά τον έλεγχο, και όσοι περιλαμβάνονται στην τελευταία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που έχει υποβληθεί, ακόμη και αν αυτοί έχουν καταχωρηθεί σε σελίδα του Ειδικού Βιβλίου που βρίσκεται στην υπηρεσία μας από προηγούμενο έλεγχο. Εξυπακούεται ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο για όσους εργαζόμενους της επιχείρησης έχουν προσληφθεί πριν την 1.4.1998.

Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί απώλεια ή καταστροφή φύλλου ή φύλλων του Ειδικού Βιβλίου, ως μη καταχωρημένοι θεωρούνται όσοι βρίσκονται κατά τον έλεγχο στην επιχείρηση και δεν έχουν καταχωρηθεί σε προηγούμενη ή επόμενη σελίδα αυτού.

Εάν κατά τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου δεν τεθεί το Ειδικό Βιβλίο στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων (ΕΥΠΕΑ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, εξωτερικός υπάλληλος υποκαταστήματος) προς έλεγχο, τότε ως μη καταχωρημένοι στο Ειδικό Βιβλίο θεωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν απασχολούμενοι κατά έλεγχο. Σε περίπτωση ελέγχου σε επιχείρηση που κατά τη διενέργειά του δεν βρέθηκαν απασχολούμενοι (είχαν αποχωρήσει, απουσίαζαν για οποιονδήποτε λόγο κ.λπ.) και δεν επιδεικνύεται το Ειδικό Βιβλίο, δεν προβλέπονται κυρώσεις από τις κοινοποιούμενες διατάξεις.

3. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΕ 500,00 ΕΥΡΩ

Κατά το περιεχόμενο των κοινοποιούμενων διατάξεων, το ύψος του προστίμου για κάθε ακαταχώριστο εργαζόμενο προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του ΙΚΑ και δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ’ άτομο το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κατά την ημερομηνία επιβολής του.

Από τις διατάξεις της παρ. 4 της υπ’ αριθ. Φ.21/500/1998 υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκαν με την υπ’ αριθ. Φ.11321/5924/270/2004 (ΦΕΚ 772/Β’/2004) υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι από 12.2.2004 το πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε ακαταχώριστο εργαζόμενο ανέρχεται σε 500,00 ευρώ. Μετά τα προαναφερόμενα, θα πρέπει όσες ΠΕΠΑΕ συντάχθηκαν μετά την 12.2.2004, να μειωθούν στο ποσό των 500,00 ευρώ κατ’ άτομο, οίκοθεν από τους κατά περίπτωση συντάκτες της ΕΥΠΕΑ ή υποκαταστήματα και παραρτήματα του ιδρύματος.

Η επιστροφή ή ο συμψηφισμός των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών θα γίνει από το αρμόδιο υποκατάστημα (έδρας του εργοδότη).

Τροποποίηση της υπ’ αριθ. Φ.21/500/26.3.1998 (ΦΕΚ 313/Β’) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με το είδος του εντύπου καταχώρισης, την υπηρεσία έκδοσης, το ύψος του προστίμου κ.λπ. για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.2556/1997

Φ.11321/5924/270/12.5.2004 (ΦΕΚ 772/Β’/25.5.2004)

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του Α.Ν.1846/1951 (ΦΕΚ 179/Α’), που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.2556/1997 (ΦΕΚ 270/Α’) και αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3232/2004.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν.558/1985 (ΦΕΚ 137/Α’) «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα», όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 27 του Ν.2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α’) και τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1, παρ. 2α’ του Ν.2469/1997 (ΦΕΚ 38/Α’).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ.372/1995 (ΦΕΚ 201/Α’) και του Π.Δ.213/1992 (ΦΕΚ 102/Α’).

4. Την υπ’ αριθ. Υ1/10.3.2004 (ΦΕΚ 513/10.3.2004) απόφαση του Πρωθυπουργού.

5. Το Π.Δ.120/10.3.2004 (ΦΕΚ 84/10.3.2004).

6. Την πρόταση του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως διατυπώθηκε στις υπ’ αριθ. 60/Σ.8/26.2.2004 και 68/Σ.9/1.3.2004 αποφάσεις του.

7. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

1. Η παρ. 2 της υπ’ αριθ. Φ.21/500/26.3.1998 (ΦΕΚ 313/Β’) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Κάθε φορά που ο εργοδότης προσλαμβάνει πρόσωπο ή πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούται να συμπληρώνει στα δύο φύλλα, χρησιμοποιώντας χημικό χαρτί (καρμπόν), στις αντίστοιχες στήλες, όλα τα αναφερόμενα στο προτελευταίο εδάφιο της παρ. 1 στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά βεβαιώνονται με την υπογραφή στις αντίστοιχες στήλες των εργαζομένων και του εργοδότη ή του υπεύθυνου της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Οι καταχωρίσεις στο Ειδικό Βιβλίο γίνονται χειρόγραφα χωρίς κενά διαστήματα, παραπομπές ή ξέσματα. Λανθασμένη εγγραφή διαγράφεται χωρίς να χρησιμοποιείται χημικό διορθωτικό ή άλλο υλικό διαγραφής. Η εκ νέου εγγραφή με τα πλήρη και ορθά στοιχεία γίνεται στην αμέσως επόμενη οριζόντια γραμμή.

Το Ειδικό Βιβλίο συμπληρωμένο όπως προβλέπεται παραπάνω, τηρείται σε προσιτό σημείο στον τόπο εργασίας των μισθωτών, με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται αμέσως στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όταν ζητηθεί.

Ειδικά για τους οδηγούς τους απασχολούμενους σε επιβατηγά αυτοκίνητα Δ.Χ., με μετρητή ή χωρίς μετρητή, τα οποία διατίθενται για τη μεταφορά προσώπων και έχουν από κατασκευής μέχρι και έξι (6) θέσεις (ταξί ή αγοραία), το Ειδικό Βιβλίο τηρείται από τον εργοδότη - ιδιοκτήτη στο αυτοκίνητο.

Από την τήρηση του Βιβλίου στον χώρο απασχόλησης μπορούν να εξαιρούνται οι εργοδότες εκείνοι των οποίων οι μισθωτοί δεν απασχολούνται εντός της επιχείρησής τους, αλλά σε άλλους χώρους εκτός αυτής. Στις περιπτώσεις αυτές, το Βιβλίο πρέπει να τηρείται στην έδρα ή τα γραφεία του εργοδότη.

Κατά τον έλεγχο, το πρώτο φύλλο παραλαμβάνεται από τα αρμόδια όργανα και το δεύτερο παραμένει στο στέλεχος και φυλάσσεται από τον υπόχρεο εργοδότη για δέκα (10) έτη, κατ’ αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ. 1, καθώς και της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν.2972/2001, όπως ισχύουν.

Κατά τον έλεγχο, αναγράφονται και στα δύο φύλλα η ημερομηνία ελέγχου, πιθανές παρατηρήσεις και τίθεται η υπογραφή του οργάνου που τον διενήργησε.»

2. Η παρ. 4 της υπ’ αριθ. Φ.21/500/26.3.1998 (ΦΕΚ 313/Β’) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Το ύψος του προστίμου για τις παραβάσεις που αναφέρονται στις περ. αα’ έως και δδ’ της περ. στ’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του Α.Ν.1846/1951 (ΦΕΚ 179/Α’), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 του Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48/Α’), ορίζεται για καθέναν μισθωτό στο ποσό των 500,00 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη, από τα αρμόδια όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που επιδίδεται, βεβαιώνεται και επιλύεται, σε περίπτωση αμφισβήτησης, κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται από 12.2.2004.»

3. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Σε όλους τους αλλοδαπούς εφαρμόζω την παρακάτω διαδικασία ΠΑΝΤΑ:

Υπογράφει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος από μία ΥΔ και την πάμε στο ΙΚΑ για κατάθεση και κάνω εγγραφή μετά στο βιβλίο Νεοπροσληφθέντων.(καθαρίζω με το ΙΚΑ)

Στη συνέχεια αρχίζει η γνωστή διαδιακασία στον ΟΑΕΔ κλπ που διαρκεί πάνω από 8 ημέρες,

Καταθέτουμε στον ΟΑΕΔ τα έγγραφα.

Πρόστιμο γιατί πέρασε το 8ήμερο.

Καταθέτω Προσφυγή στον ΟΑΕΔ.

Καταλογίζει ο ΟΑΕΔ το πρόστιμο

Κάνω έφεση.

...

...

Αυτά τα λίγα... στην Ελλάδα.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Συγγνώμη, αγαπητέ Αλέκο, να ρωτήσω κάτι:

Στην ΥΔ τι γράφεις; Και απο που προκύπτει αυτή διαδικασία υποβολής ΥΔ στι ΙΚΑ;

Θελώ να πω, μήπως τους "κακομαθαίνεις" υποβάλλοντάς τους έγγραφα που δεν προβλέπονται;

Επίσης, θυμάμαι ότι στους ελέγχους ζητάνε και φωτοαντίγραφα αναγγελιών πρόσληψης ούτως ή άλλως. Αν και τώρα που το σκέφτομαι από τότε που μηχανογραφήθηκαν, τρομάρα τους, δε μου έχουν κάνει κανένα έλεγχο.

Εν πάσει περιπτώσει η δικιά μου τακτική είναι; Υπάρχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα; Προσλαμβάνεται. Δεν υπάρχουν; Δεν προσλαμβάνεται (και παίρνει την ευθύνη το αφεντικό ;) )

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest Guest

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΔΕΝ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΦΜ ΚΑΙ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ ΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ

ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΟΠΡ,ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΠΔ ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΚΛΠ

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest Guest

...δεν ηξερε? επρεπε να ρωτησει! το πρωτο που ρωτας αλλοδαπο ειναι αυτο ακριβως: αν εχει αδεια παραμονης και εργασιας. Εμεις καναμε 25 μερες να προσλαβουμε αλλοδαπο ενω τον θελαμε αμεσα, ακριβως για να μας φερει αυτα τα χαρτια.

Νομιζω πως θα χετε τρεχαματα. Κουραγιο και καποια στιγμη γραψε μας τι εγινε

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest commedia

περα απο την καταχωρηση του προστιματος στα βιβλια σου λογ/μος 81 δεν κάνεις κατι άλλο.

Link to post
Share on other sites
 • 0

ΠΡΟΣΛΗΨΗ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ , ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ( ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ ).

ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ Α.Π.Δ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ( ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ)

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡ.ΜΗΤΡ.ΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΑΡΙΘΜΟ 696969696.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest Guest

Παρακαλουθώντας τα παραπάνω με αρκετή προσοχή θα μου επιτρέψετε να κάνω την εξής σκέψη:

Μήπως τελικά δουλεύουμε χωρίς λόγο?

Είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται ο λογιστής πριν από κάθε πρόσληψη έτσι ώστε να κάνει σωστά την διαδικασία? (ύπαρξη ΑΦΜ & ΑΜ ΙΚΑ, άδεια παραμονής & εργασίας κ.τ.λ.) αλλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων και πιθανόν μετά από έλεγχο του ΙΚΑ?

Ξαναγράφω κύριοι. Μήπως τελικά είμαστε πολλοί μ.....ς?

Link to post
Share on other sites
 • 0
ΠΡΟΣΛΗΨΗ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ , ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ( ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ ).

ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ Α.Π.Δ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ( ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ)

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡ.ΜΗΤΡ.ΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΑΡΙΘΜΟ  696969696.

ΑΨΟΓΟΣ

Απλά καλό θα ήταν και μια γνωστοποίηση του θέματος στον αρμόδιο για τον έλεγχο της επιχείρησης ελεγκτή του ΙΚΑ, διότι μετά απο πολύ καιρό που θα γίνει ο έλεγχος κανείς δεν θα θυμάται λεπτομέρειες και τί κάλύτερο απο το πρωτόκολλο του ΙΚΑ ότι είχαν ενημερωθεί.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?

Link to post
Share on other sites
 • 0
Guest Επισκέπτης-ANASTASIA-
Σε όλους τους αλλοδαπούς εφαρμόζω την παρακάτω διαδικασία ΠΑΝΤΑ:

Υπογράφει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος από μία ΥΔ και την πάμε στο ΙΚΑ για κατάθεση και κάνω εγγραφή μετά στο βιβλίο Νεοπροσληφθέντων.(καθαρίζω με το ΙΚΑ)

Στη συνέχεια αρχίζει η γνωστή διαδιακασία στον ΟΑΕΔ κλπ που διαρκεί πάνω από 8 ημέρες,

Καταθέτουμε στον ΟΑΕΔ τα έγγραφα.

Πρόστιμο γιατί πέρασε το 8ήμερο.

Καταθέτω Προσφυγή στον ΟΑΕΔ.

Καταλογίζει ο ΟΑΕΔ το πρόστιμο

Κάνω έφεση.

...

...

Αυτά τα λίγα... στην Ελλάδα.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ο φαστ φουντας δεν έχει καμία ευθύνη. Απολύτως καμία ευθύνη.

Την ευθύνη εξ` ολοκλήρου φέρει ακέραια ο λογιστής. Ο οποίος λογιστής κάθεται τώρα και ψάχνει τρόπους να λύσει το πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε. Γιατί κ. λογιστή δεν είσαι από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί στον πελάτη σου?

Γιατί δεν κοιμάσαι μαζί του στο κρεβάτι? Γιατί δεν είσαι μέσα στο μυαλό του? Γιατί δεν σκέφτεσαι από πριν αυτά που σκέφτεται μετά από 1 μήνα? Ε ? Γιατί ?

Ρε δε πάμε καλά μου φαίνεται. Να πάει ο φαστ φουντάς και ο κάθε φαστ φουντάς να μη πω που και τι

να κάνουν. Με 100 ε το μήνα καθαρίζουμε από κάθε ευθύνη και για όλα φταίνε οι λογιστές.

Ρε δεν πάμε καλά...

(Υπάρχει κανένας συνάδελφος να του δώσω εργολαβία τους πελάτες μου? Θα τους παίρνω 200, θα δώσω στο συνάδελφο 100 ε για την επίβλεψη θα μου μείνουν κι εμένα τα υπόλοιπα. Ούτε ευθύνη , ούτε τίποτα. )

Link to post
Share on other sites
 • 0

οταν ο μισθωτος φευγει η απολυεται, καταχωρουμε τιποτα σαν παρατηρηση στο ειδικο βιβλιο Ν.προσβωπικου, ή στο βιβλιο αδειων ή οχι; σαν διευκρινηση;

Link to post
Share on other sites
 • 0
οταν ο μισθωτος φευγει η απολυεται, καταχωρουμε τιποτα σαν παρατηρηση στο ειδικο βιβλιο Ν.προσωπικου, ή στο βιβλιο αδειων ή οχι; σαν διευκρινηση;

Οχι

Αν δεν έχει υπόλοιπο αδείας , τίποτα

Αν έχει και του καταβάλλεται το αντίτιμο

Στις Παρατηρήσεις : Αποζημίωση Λογω λύσης σχεσης εργασίας

Link to post
Share on other sites
 • 0

eyxarisrto φυσικα και εχει υπολοιοπ αδειας γιατι δεν [ηρε μερα, απλα θα γραψω μια παρατηρηση , οικειοθελης αποχωρηση στο βιβλιο ικα, δε νομιζω να ειναι παραβαση

Link to post
Share on other sites
 • 0
eyxarisrto φυσικα και εχει υπολοιοπ αδειας γιατι δεν [ηρε μερα, απλα θα γραψω μια παρατηρηση , οικειοθελης αποχωρηση στο βιβλιο ικα, δε νομιζω να ειναι παραβαση

Καλημέρα.

Στο βιβλίο του ΙΚΑ δεν θα γράψεις τίποτε απολύτως...

Για το βιβλίο αδειών σου έλεγε ο συνάδελφος.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...