Jump to content
  • 0

Λάθως στα ένσημα των ημερομίσθιων

Χουρσουλίδης

Question

Για σας έχω ένα πρόβλημα με έναν έλεγχο που μου γίνεται από το ΠΕΚΑ.

Ο λογιστής μου εδώ και 14 χρόνια αντιμετώπιζε τους ημερομίσθιους ως υπαλλήλους. Δηλαδή αντί να υπολογίζει τα ένσημα του μήνα ημερολογιακά και να αφαιρεί τις κατ' εθίμων αργίες υπολογίζει σταθερά 25 ένσημα τον μήνα.

Ο έλεγχος ξεκινά από το 2006 και από το λάθος αυτό έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόστιμο που δεν το παλεύω (να τους δώσω τα κλειδιά να τελειώνουμε).

Το βασικό ερώτημα που έχω άφορά την "αναδιάταξη" των ενσήμων στον χρόνο. Δηλαδή σε συγκεκριμένο παράδειγμα το 2011 έχω κολλήσει 300 ένσημα σε έναν εργαζόμενο ενώ οι ημέρες ασφάλισης ημερολογιακά θα έπρεπε να είναι 313. Αν αφαιρέσουμε τις 7 κατ' έθιμον αργίες που πέφτουν σε εργάσιμες ημέρες τότε προκύπτουν 6 παραπάνω ένσημα και όχι 13.

Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να τα δω αθροιστικά στην χρονιά ή τα ένσημα που περισσεύουν στον Απρίλιο δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον Μάρτιο που υπολείπονται

Ακολουθεί ο πίνακας με τα ένσημα για το 2011 ενός εργαζόμενου

Έτος 2011 Ιαν Φεβρ Μάρτ Απρ Μάιος Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπτ Οκτ Νοέμβ Δεκ Σύν
Πληρωμένα ένσημα 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 300,00
Ημέρες Ασφάλισης 26,00 24,00 27,00 26,00 26,00 26,00 26,00 27,00 26,00 26,00 26,00 27,00 313,00
Κατ' έθιμο αργίες -2,00   -1,00 -2,00   -1,00           -1,00 -7,00
Πραγματικές ημέρες ασφάλισης 24,00 24,00 26,00 24,00 26,00 25,00 26,00 27,00 26,00 26,00 26,00 26,00 306,00
Διαφορά Ενσήμων -1,00 -1,00 1,00 -1,00 1,00 0,00 1,00 2,00 1,00 1,00 1,00 1,00 6,00

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Σιγουρευτείτε πρώτα αν όντως είναι λάθος η διαχείριση που έχει κάνει ο λογιστής σας. Πάτε από το ΙΚΑ ή συμβουλευτείτε έναν εργατολόγο. Πιστεύω ότι είναι μαχητό και ότι δεν θα έχετε κάποιο πρόστιμο!

• 0

Αυτά είναι που είπαν και στον δικό μου τον λογιστή και δεν κοίταξε τον νόμο και με έφερε σε αυτήν την δύσκολη θέση!!!!

Ας το κάνει γραπτώς αυτά που λέει ο κάθε υπάλληλος του ΙΚΑ ελαφρά τη καρδία να σωθώ και εγώ και πολλοί ακόμη μαζί με εμένα.

Τα ένσημα είναι λάθος και δυστυχώς δεν είναι μαχητό.

Οι εργαζόμενοι είναι ημερομίσθιοι και όχι υπάλληλοι. Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Τα έχω ψάξει και έχω μιλήσει με την επιθεώρηση εργασίας και με τους ελεγκτές για αυτό.

Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μπορώ να συμψηφίσω τα ένσημα μέσα στην χρονιά.

Μου είπαν ότι υπάρχει παραγραφή των οφειλών του ΙΚΑ στην 5ετία ενώ η παραγραφή των οφειλών προς το ΙΚΑ είναι 20ετής.  Δηλαδή ότι περισσεύει από κάποιον μήνα χάνετε και ότι λείπει το πληρώνεις *3

Όπως το παράδειγμα:

1/2011

2/2011

Ένσημα που πληρώσαμε

25

25

Ένσημα που απαιτούνται

26

24

Διαφορά

-1

+1

Συμψηφισμός ΙΚΑ

1 ένσημο με πρόστιμα και τόκους

0 χάθηκε ???

Δηλαδή και στον ασφαλισμένο τι θα του πουν ότι δεν έχει 300 ένσημα το 2011 αλλά 299 γιατί το ένα χάθηκε ???

• 0

spirosvii

Σε συνέχεια αυτών που είπαμε:

Ο μισθός που αναγράφετε στην ΑΠΔ και άρα βάση αυτού έχει υπολογιστεί το ένσημο είναι το ημερομίσθιο των 6:40' ωρών *25 ημέρες.

Σε ερώτηση που έκανα σε έναν υπάλληλο του ΙΚΑ που είχε περάσει από τα ΠΕΚΑ μου είπε ότι αν έβλεπε μια επιχείρηση με την δικιά μας εικόνα δεν θα έμπαινε στον κόπο να μας ελέγξει, "Αλλά ο κάθε ελεγκτής έχει το δικαίωμα να ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ τον ΝΟΜΟ".

Εξάλλου ο έλεγχος ξεκίνησε λόγο αυτής της διαφοράς (διασταύρωση στοιχείων με το ΕΡΓΑΝΗ) και από ότι φαίνεται θα πάρει πολλούς η μπάλα.

Από τον έλεγχο κανονικά θα έπρεπε να προκύπτουν 12 με 13 ένσημα διαφορά ανά χρόνο και εργαζόμενο αλλά λόγο του παραλογισμού που διακρίνει το "δημόσιο" δεν μεταφέρουν τα ένσημα του ενός μηνός στον άλλο. Οπότε ότι περισσεύει χάνεται και ότι λείπει πληρώνεται με πρόστιμο.

Επίσης όσον αφορά την παραγραφή της 20ετίας υπάρχει δικαστική απόφαση του 2019 που λέει ότι αφορά τα ήδη βεβαιωμένα χρέη  (δεν έχω την ακριβή διατύπωση) και ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να ξεπερνά την 10ετία!!! Επειδή όμως οι οδηγίες της υπηρεσίας λένε 20ετία, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την δικαστική απόφαση που είναι δεσμευτική, και πρέπει να πάω να βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια.

Έχουμε συμβουλευτεί τον δικηγόρο μας και έχουμε κάνει υπόμνημα με τις αντικρίσεις μας.

Από ότι ξέρω πολλά θέματα λύνονται στο δικαστήριο αλλά θέλω να προλάβω ότι μπορώ στον έλεγχο.

Και το ερώτημα μου παραμένει αν υπάρχει κάποιος νόμος ή κανονισμός ή οδηγία που να μας εξηγεί πώς και αν μπορούμε να αναδιατάξουμε τα ένσημα μέσα στον χρόνο! γιατί είναι παράλογο και άδικο να τα έχω πληρώσει και να τα ξαναπληρώνω με καπέλο.

• 0
36 λεπτά πριν, Χουρσουλίδης είπε

spirosvii

Σε συνέχεια αυτών που είπαμε:

Ο μισθός που αναγράφετε στην ΑΠΔ και άρα βάση αυτού έχει υπολογιστεί το ένσημο είναι το ημερομίσθιο των 6:40' ωρών *25 ημέρες.

[...]

Και το ερώτημα μου παραμένει αν υπάρχει κάποιος νόμος ή κανονισμός ή οδηγία που να μας εξηγεί πώς και αν μπορούμε να αναδιατάξουμε τα ένσημα μέσα στον χρόνο! γιατί είναι παράλογο και άδικο να τα έχω πληρώσει και να τα ξαναπληρώνω με καπέλο.

Γι αυτό έβγαλε έλεγχο, επειδή όπως σας είπα και στο μήνυμα κάποιες φορές μετά από συμφωνία, εργάτες  αμοίβονται με μισθό και 25 ένσημα, όμως ο υπολογισμός του μισθού είναι ημερομίσθιο των 6:40ωρών * 26 μέρες και ένσημα 25 κάθε μήνα, ή αλλιώς με σημερινά δεδομένα 29,04*26, και όχι 29,04*25

• 0

Το ημερομίσθιο των 6:40' *25 έχει βάλει ο λογιστής μας αλλά και αλλιώς να ήταν δεν το δέχονται στον έλεγχο. Στην συνάντηση που είχαμε με την προϊσταμένη για να της επιδώσω το υπόμνημα μας, έκανα μια προσπάθεια να διαπραγματευτώ με το παράλογο και τις είχα πει επί λέξη: "αφού είναι προφανές ότι έχουν κολληθεί λάθος τα ένσημα ας δούμε τι συνέβη πραγματικά". Η απάντηση που μου έδωσε (σε ελεύθερη απόδοση) είναι, ότι δεν υπάρχει λάθος όπως το εννοώ, εδώ υπάρχουν μήνες που εγώ ήμουν γαλαντόμος και μοίραζα λεφτά και καλά να πάθω και υπάρχουν και οι μήνες που τα έδινα λειψά και πρέπει να τιμωρηθώ.

Οπότε κατ' αντιστοιχία η λογική τους είναι, μπράβο σου που τους έδινες μεγαλύτερο μεροκάματο αλλά έπρεπε να τους δίνεις και ένα δυο παραπάνω τον μήνα.

Και φυσικά το πρόστιμο δεν υπολογίζεται στο ελάχιστο αλλά στο δηλωμένο μεροκάματο δηλαδή 29,04*26ημεροκάματα/25=30.2€ και εδώ σου λέει σου λείπει ένα ένσημο για ημεροκάματο των 30,2€ + πρόστιμο + τόκοι κλπ.

Μονά ζυγά δικά τους

Επίσης ο ελεγκτής δεν δέχεται τον σταθερό υπολογισμό *26 ένσημα θέλει ακριβός τα ένσημα που προβλέπει ο νόμος πχ υπάρχουν μήνες που προκύπτουν 28 ένσημα (μεγάλωσαν τον μήνα 23 εργάσιμες *1,2 =27.6 άρα 28+4 Κυριακές = στις 32 του μηνός). 

Όποιον δικηγόρο ή σχετικό με το πρόβλημα έχω ρωτήσει μου λέει να πούμε όσα περισσότερα επιχειρήματα έχουμε τώρα "γραπτός" γιατί μετράν περισσότερο και ίσως να πιάσουν (μαζί με κανένα μέσο). Ότι ξεχάσουμε να τα πούμε στην επιτροπή ενστάσεων και να ήμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε στο  πρωτοδικείο. !!!! 

Αν υπάρχει κάτι που να λέει ότι τα ένσημα υπολογίζονται στο σύνολο της χρονιάς και σε συνδυασμό με τις κατ' έθιμο αργίες (που τις δέχτηκε) ίσως να με βοηθήσει να μειώσω το αρχικό κεφάλαιο πριν τις προσαυξήσεις.

• 0
Στις 11/8/2020 στις 4:18 ΜΜ, Χουρσουλίδης είπε

Το ημερομίσθιο των 6:40' *25 έχει βάλει ο λογιστής μας αλλά και αλλιώς να ήταν δεν το δέχονται στον έλεγχο. Στην συνάντηση που είχαμε με την προϊσταμένη για να της επιδώσω το υπόμνημα μας, έκανα μια προσπάθεια να διαπραγματευτώ με το παράλογο και τις είχα πει επί λέξη: "αφού είναι προφανές ότι έχουν κολληθεί λάθος τα ένσημα ας δούμε τι συνέβη πραγματικά". Η απάντηση που μου έδωσε (σε ελεύθερη απόδοση) είναι, ότι δεν υπάρχει λάθος όπως το εννοώ, εδώ υπάρχουν μήνες που εγώ ήμουν γαλαντόμος και μοίραζα λεφτά και καλά να πάθω και υπάρχουν και οι μήνες που τα έδινα λειψά και πρέπει να τιμωρηθώ.

Οπότε κατ' αντιστοιχία η λογική τους είναι, μπράβο σου που τους έδινες μεγαλύτερο μεροκάματο αλλά έπρεπε να τους δίνεις και ένα δυο παραπάνω τον μήνα.

Και φυσικά το πρόστιμο δεν υπολογίζεται στο ελάχιστο αλλά στο δηλωμένο μεροκάματο δηλαδή 29,04*26ημεροκάματα/25=30.2€ και εδώ σου λέει σου λείπει ένα ένσημο για ημεροκάματο των 30,2€ + πρόστιμο + τόκοι κλπ.

Μονά ζυγά δικά τους

Επίσης ο ελεγκτής δεν δέχεται τον σταθερό υπολογισμό *26 ένσημα θέλει ακριβός τα ένσημα που προβλέπει ο νόμος πχ υπάρχουν μήνες που προκύπτουν 28 ένσημα (μεγάλωσαν τον μήνα 23 εργάσιμες *1,2 =27.6 άρα 28+4 Κυριακές = στις 32 του μηνός). 

Όποιον δικηγόρο ή σχετικό με το πρόβλημα έχω ρωτήσει μου λέει να πούμε όσα περισσότερα επιχειρήματα έχουμε τώρα "γραπτός" γιατί μετράν περισσότερο και ίσως να πιάσουν (μαζί με κανένα μέσο). Ότι ξεχάσουμε να τα πούμε στην επιτροπή ενστάσεων και να ήμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε στο  πρωτοδικείο. !!!! 

Αν υπάρχει κάτι που να λέει ότι τα ένσημα υπολογίζονται στο σύνολο της χρονιάς και σε συνδυασμό με τις κατ' έθιμο αργίες (που τις δέχτηκε) ίσως να με βοηθήσει να μειώσω το αρχικό κεφάλαιο πριν τις προσαυξήσεις.

Τι έχει γίνει με την περίπτωση, μπορείτε να μας ενημερώσετε;

• 0

Δεν έχω καμιά ενημέρωση και μου φαίνεται περίεργο. Σε μία επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος μου με το ΠΕΚΑ μας είπαν να μην τους πιέζουμε γιατί έχουν πολύ μεγάλο φόρτο με σοβαρότερες υποθέσεις!!! Δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό αλλά σαν να μας ξέχασαν.