Jump to content

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΦΕΕ 30/11/2019


Recommended Posts

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Οι εξελίξεις στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, της ανασυγκρότησης, της αντιμετώπισης της κρίσης κ.α., έχουν φορτωθεί στις πλάτες μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν.

Ο καθένας από εμάς γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν, ενώ καθημερινά μας φορτώνουν κι άλλα. Όλη αυτή την περίοδο οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες, αντί να προσπαθήσουν να πάρουν μέτρα για τη συσπείρωση και το δυνάμωμα των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, έκαναν τον τροχονόμο στα βάρβαρα μέτρα των κυβερνήσεων, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι έτσι είναι τα πράγματα και δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Στα ραντεβού τους στα υπουργεία φωτογραφήθηκαν και κατέθεσαν υπομνήματα ζητώντας καλύτερες συνθήκες σφαγής των αυτοαπασχολούμενων και όχι μόνο λογιστών.

Οι ίδιοι αποποιούνται το ρόλο τους σαν εκπρόσωποι ενός κλάδου σκληρά εργαζόμενων επαγγελματιών και πλασάρονται σαν «θεσμικό όργανο που θα προτείνει λύσεις για τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα  του φορολογικού και ασφαλιστικού μας συστήματος».

Τους ευχόμαστε και βουλευτές.

Όλες οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που έχουν αποδεχτεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν την αμέριστη συμπαράσταση της ηγεσίας της ΠΟΦΕΕ, η οποία τις πλασάρει στους λογιστές σαν πολύ θετικές εξελίξεις. Τέτοιες είναι η πιστοποίηση, η ηλεκτρονική υπογραφή, η λειτουργία του πειθαρχικού, ο κώδικας δεοντολογίας κ.α.

Αξιοποιώντας την αγωνία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που βλέπουν την καταιγίδα να έρχεται και να δυναμώνει συνέχεια, επιχειρούν να μας πείσουν ότι η πιστοποίηση θα πετάξει έξω από το επάγγελμα τους μη λογιστές. Δε μας λένε όμως ότι το ΟΕΕ είναι υποχρεωμένο από τους νόμους και τις οδηγίες της ΕΕ να πιστοποιήσει και τους απόφοιτους ΙΕΚ. Το ίδιο λένε και για την ηλεκτρονική υπογραφή, που στην ουσία είναι μια «σφραγίδα» που αποδεικνύει τη γνησιότητα των υπογεγραμμένων δεδομένων και δεν έχει σχέση με καμία επαγγελματική κατοχύρωση.

Ακόμα χειρότερα ο Κώδικας Δεοντολογίας, φορτώνει στους λογιστές προσωπικές ευθύνες, είναι ένα εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.  

Όλα αυτά τα μέτρα, όπως και τα ηλεκτρονικά βιβλία που έρχονται, αντικειμενικά εξυπηρετούν την τάση συγκέντρωσης της αγοράς. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική παράδοση του λογιστικού έργου σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες. Όσους δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν και να χρησιμοποιούν μισθωτή εργασία. Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, τα μικρά λογιστικά γραφεία, δε χωράνε στο σχεδιασμό των μονοπωλίων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν φορολογικά μέτρα που χαρακτηρίστηκαν θετικά και τα συνδικαλιστικά μας όργανα δεν έβγαλαν μιλιά.

Πόσο θετικό αλήθεια είναι το μηδενικό αφορολόγητο για τον ελεύθερο επαγγελματία; Πόσο  θετική είναι η μείωση και όχι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (αυτός ο έκτακτος!!! φόρος του 2011);

Πόσο θετική είναι η μείωση και όχι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (άλλο … «έκτακτο» χαράτσι).

Και με το νέο προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων κατά 800 εκατομ. €, τη στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 7,6%. Ποιος αλήθεια θα πληρώσει τα υπόλοιπα;

Και κάθε μέρα έρχονται καινούργια. Οι Πραγματικοί Δικαιούχοι, η επιβεβαίωση των στοιχείων του αγοραστή για το άρθρο 39α του ΦΠΑ, οι αναγγελίες πρόσληψης των οικοδόμων στο ΕΡΓΑΝΗ, οι Οικονομικές Καταστάσεις των επιχειρήσεων στην Τ.τ.Ε. Και η ηλεκτρονική γραφειοκρατία δεν έχει τελειωμό.

Σ’ αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνουν για τους αυτοαπασχολούμενους πολύ δύσκολα θα μπορέσει η πλειοψηφία του κλάδου να ανταποκριθεί. Χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση από όλους μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στις Ενώσεις και την Ομοσπονδία.

Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΠΟΦΕΕ, προσπαθώντας να προκαλέσει σύγχυση με τη χρήση του τίτλου, καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΠΟΦΕ-Ε στο ΟΕΕ, σαν δήθεν ενωτικό ψηφοδέλτιο όλων των λογιστών. Κρύβουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν στην Κεντρική Διοίκηση με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας. Στήριξαν όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους λογιστές. Πάνω από το 75% του προϋπολογισμού του ΟΕΕ προέρχεται από αυτά τα χαράτσια, που έχουν και τη δική τους υπογραφή. Αποδέχτηκαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λεγόμενη απελευθέρωση. Προώθησαν νέα σχέδια πιστοποιήσεων, διαμορφώνοντας νέα πεδία απομύζησης των αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων.

Είναι δική τους ευθύνη που η Ομοσπονδία μας έμεινε εκτός της ΓΣΕΒΕΕ, με την επιμονή τους να γίνουν εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής εκπροσώπησης.

 

Όχι άλλες διαβουλεύσεις και υπομνήματα. Χρειάζεται αγώνας μαζικός – ενωτικός.

 

    Μαζί με άλλους κλάδους αυτοαπασχολούμενων, μαζί με την πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας που υποφέρουν από τις πολιτικές κυβερνήσεων και Ε.Ε. Η ανάπτυξη που υπόσχονται δεν τους αφορά όλους. Αφορά αυτούς που και στην κρίση έκαναν business και κέρδιζαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Γι’  αυτό η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα της προηγούμενης ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου, να μην έχουν αντιδράσεις στην πολιτική τους.

     Είναι άμεση ανάγκη να διεκδικήσουμε:

 

          ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

 

·        Αφορολόγητο όριο 12.000 € και 3.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει εξοντωτική φορολογία από το πρώτο ευρώ.

·        Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.

·        Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

·        Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

·        Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ.

 

·        Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

·        Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

·        Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

·        Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο.

·        Καμία επιβάρυνση του λαού για τις τραπεζικές συναλλαγές.

 

ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΥΓΕΙΑ.

 

·        Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

·        Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, με κρατική επιχορήγηση, ικανή για την κάλυψη όλων των αναγκών σε συντάξεις και παροχές υγείας-πρόνοιας.

·        Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύθηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

·        Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.

·        Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

·        Ούτε ένα ευρώ για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

 

·        Ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους παιδικούς σταθμούς, κάλυψη όλων των αναγκών. Κατάργηση των τροφείων.

·        Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά από αυτόν στο ύψος του βασικού μισθού.

·        Μείωση 50% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

 

·        Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.

·        Κατάργηση των χαρατσιών του ΟΕΕ.

·        Ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης και φορέων του Δημοσίου δωρεάν.

·        Κατάργηση της πιστοποίησης και του Κώδικα Δεοντολογίας.

·        Μείωση της συνδρομής και μαζικοποίηση των συλλόγων, δημοκρατική και συλλογική λειτουργία

·        Εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλους τους συλλόγους και την ομοσπονδία.

 

 

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

 

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019

Link to post
Share on other sites

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

Την άποψη της ηγετικής ομάδας της ΠΟΦΕΕ για τη δημοκρατία την ξέραμε.

Η εμμονή τους ως προς τον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων μας στη ΓΣΕΒΕΕ σε ένα  ισχυρά πλειοψηφικό σύστημα και όχι την απλή αναλογική , φιμώνοντας έτσι κάθε έννοια αντίλογου στη διοίκηση της ομοσπονδίας μας  , ανάγκασαν ακόμα και τη Συνομοσπονδία να αποκλείσει την ΠΟΦΕΕ , τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία , εκτός των γραμμών της  λόγω μη εναρμόνισης του καταστατικού της με το συνδικαλιστικό νόμο.  Και αυτό, παρά τις προσπάθειες δύο και πλέον χρόνων της παράταξής μας ΑΣΦΕΕ και πολλών άλλων συναδέλφων λογιστών για τις αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό της ΠΟΦΕΕ.

Τη Δευτέρα 2/12/2019 γνωρίσαμε και το αποκορύφωμα (;) της δημοκρατικής τους αντίληψης.

Στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση (29-30/11) το 27% των συνέδρων δεν υπερψήφισε τον διοικητικό απολογισμό του Δ.Σ. . Στο αποτέλεσμα αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά.

Στο τέλος της διαδικασίας τέθηκαν σε ψηφοφορία 5 ψηφίσματα από συνέδρους, τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Αντί λοιπόν το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ να δώσει στη δημοσιότητα , ως όφειλε , τα 5 ψηφίσματα όπως αυτά ψηφίστηκαν στη Γενική Συνέλευση , δημοσιοποίησε με όρους τσιφλικά ως δήθεν ΟΜΟΦΩΝΑ ψηφισμένο ένα ψήφισμα, το οποίο δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία.

Κανένας δε μίλησε για τη «χρησιμότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων», κανένας δε μίλησε για τις «ρητές αναφορές» του πρωθυπουργού και το «δημόσιο συμφέρον».

Απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία των συναδέλφων λογιστών που αγωνιούν για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους. Είναι πια επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος σε μια τέτοιου είδους εκπροσώπηση του κλάδου. Είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις Ενώσεις και την Ομοσπονδία.

Όποιος θέλει να περιδιαβαίνει στα υπουργεία και να χειροκροτεί τις κυβερνήσεις, είναι δικαίωμά του να το κάνει. Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου όμως έχουν άλλη αποστολή. Και για να την ακολουθήσουν πρέπει να απαλλαγούν από αυτούς που τα χρησιμοποιούν για προσωπικούς τους σκοπούς.

 

Αθήνα , 03/12/2019

Link to post
Share on other sites

στο ίδιο μήκος κύματος και τούτο το άρθρο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ 5 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ +5 ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ + 2- ΝΟΜΙΚΟΙ να φορτώνουν γραφειοκρατία εμάς και τις επιχειρήσεις.

Οι πολιτικοί μας κατά πάγια τακτική χάριν εντυπωσιασμού προχωρούν στη λήψη περιοριστικών μέτρων που τελικά έχουν δυσανάλογα μικρά οφέλη σε σχέση με τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν. Το αποτέλεσμα είναι η τερατώδης γραφειοκρατία και ένα φορολογικό σύστημα που δεν γνωρίζουν ούτε οι λογιστές αφού μεταβάλλεται επί καθημερινής βάσης με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Η χώρα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή χρειάζεται ορθολογική προσέγγιση και κυρίως εκλογίκευση προς ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, θα είναι δίκαιο και συνεπώς αποδεκτό από τους πολίτες.

 

 

https://www.protothema.gr/blogs/aleksandros-kasimatis/article/951879/forodiafugi-kai-pedakosarika/

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...