Jump to content
 • 0

Μίσθωση ακινήτων από ιδιώτη με σκοπό την εκμετάλλευση τύπου airbnb


adel
 Share

Question

Ιδιώτης προτίθεται να ενοικιάσει ακίνητα με σκοπό  να τα εκμεταλλεύεται με το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb). Μπορεί να γίνει ως ιδιώτης ή χρειάζεται επαγγελματική δραστηριότητα ?

Και επίσης  ποιά είναι η φορολογία ?

Link to comment
Share on other sites

21 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

ΜΠΟΡΕΙ Ως ΙΔΙΩΤΗς  ΜΟΝΟΝ , ΕΑΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ(ΠΡΩΙΝΟ ΚΛΠ) 

 

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ   ΑΚΙΝΗΤΩΝΙ

Link to comment
Share on other sites

 • 0
2 λεπτά πριν, 125883623 είπε

Και έχει και χαρτοσήμο αν δεν κάνω λάθος  λόγω  της υπεκμισθωσης. 

Αν  ήταν δικά του δεν θα χε.

Χαρτόσημο θα πληρώνει στον υπεκμισθωτή, αυτός δεν θα εισπράττει από τους ενοικιαστές του airbnb.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
43 λεπτά πριν, tacar είπε

Χαρτόσημο θα πληρώνει στον υπεκμισθωτή, αυτός δεν θα εισπράττει από τους ενοικιαστές του airbnb.

Μα αυτός  θα είμαι  ο υπεκμισθωτής 

Μίσθωση  κατοικιες  και θα τις υπεκμισθώνει στο Airbnb.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
21 ώρες πριν, 125883623 είπε

Μα αυτός  θα είμαι  ο υπεκμισθωτής 

Μίσθωση  κατοικιες  και θα τις υπεκμισθώνει στο Airbnb.

 

 

 

Ναι μπερδεύτηκα, εννοούσα ότι ο εκμισθωτής θα επιβαρύνει το μίσθωμα προς τον υπεκμισθωτή με χαρτόσημο (θεωρείται εμπορική μίσθωση αφού δεν θα κατοικεί αλλά θα την υπεκμισθώνει) ενώ ο υπεκμισθωτής θα νοικιάζει χωρίς χαρτόσημο στους πελάτες της airbnb (θεωρείται αστική μίσθωση κατοικίας).

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Με μπέρδεψες. Αλλά οκ συμφωνούμε. 

Ο μισθωτής Ναι   θα το νοικιάζει  χωρις χαρτοσήμου  στους πελατες αλλά  το taxis όταν πέφτουν οι μισθώσεις  από την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μισθώσεις  στην εκκαθάριση   εκει  θα του  υπολογίζει  και χαρτοσήμο,γιατί  είναι  υπεκμισθωτής  και όχι μισθωτής του ακινήτου. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Λοιπόν για να μην μπερδευόμαστε, εκμισθωτής είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε κατοικίας και υπεκμισθωτής είναι ο διαχειριστής του airbnb.

Άρα η πρώτη μίσθωση (από τον ιδιοκτήτη προς τον διαχειριστή) είναι εμπορική μίσθωση και επιβαρύνεται με χαρτόσημο, ενώ η μίσθωση προς τον πελάτη της airbnb είναι αστική μίσθωση και δεν επιβαρύνεται με χαρτόσημο.

Ούτως ή άλλως ανεξάρτητα ποιος το επιβαρύνεται το χαρτόσημο πληρώνεται με τη φορολογική δήλωση και το πληρώνει εντέλει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας που θα αναγράψει στο Ε2 τον κωδικό 63 στην στήλη 17.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. 

Εβαλε πελάτης μου ένα σπίτι του στην πλατφόρμα airbnb. Μέχρι (κι αν νοικιαστει) πρέπει να κάνω κάτι? 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Αφού έχεις βγάλει  ηδη άμα στην πλατφόρμα  της ααδε  και το έχεις ανάρτηση στην πλατφόρμα  που το έχει ανάρτηση  δεν κάνεις κάτι άλλο  αν δεν προκύψει  κάποια  μίσθωση. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

α καλά κάηκε πες του .

2 ώρες πριν, monty είπε

Δεν έχω κάνει καμία κίνηση.... Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε "έβαλα το σπίτι στo airbnb...

Πρέπει να το δηλώσω στην ΑΑΔΕ? Σε ποια εφαρμογή?

κάηκε ενημέρωσε τον παει για 5.000 προστιμο αν και κατι ειδα οτι πλεον μπορει να ειναι και 100.000 ευρω  ,πρωτα βγαζεις αμα και μετα πας και το αναρτας .αν ειναι προσφατο βγαλε του αμεσα αμα ακινητου 

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Νόμοι 4446/2016 Αρθρο 111

Αρθρο 111. Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως ακίνητο νοείται:
α) το διαμέρισμα
β) η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας
γ) οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια
δ) τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Ως οικονομία του διαμοιρασμού ορίζεται κάθε μοντέλο όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.
Ως ψηφιακές πλατφόρμες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διμερείς ή πολυμερείς αγορές, όπου δύο ή περισσότερες ομάδες χρηστών επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με τη μεσολάβηση του διαχειριστή της πλατφόρμας προκειμένου να διευκολυνθεί μία συναλλαγή μεταξύ τους.
Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.
Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης (στο εξής «διαχειριστής ακινήτου») ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

2. Προβλέπεται δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).
β. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ
. Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 4276/2014(Α'155) και της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

3. α. Το εισόδημα που αποκτάται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθ. 39Α του ν.4172/2013 (Α 167) απαλλάσσεται του ΦΠΑ.
β
. Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Στην ίδια υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής υπόκεινται και τα πρόσωπα της παρ. 5 του άρθ. 46 του ν. 4179/2013
.

4. α. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο την διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής ακινήτου.
β. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
γ. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5.α.Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των οριζόμενων στις παρ. 2 και 8 επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από την Α.Α.Δ.Ε.. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου προϋποθέσεων των παραγράφων 2 και 8, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
β. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
γ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.
δ. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., κατά την παράγραφο 7 επιβάλλονται τα πρόστιμα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

7. Η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.

10. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έναρξη ισχύος και τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και για τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, τη διενέργεια του ελέγχου, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων της παραγράφου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

 

Νόμοι 4472/2017 Αρθρο 83

Αρθρο 83.

Στο ν. 4172/2013 (Α΄ 167) μετά το άρθρο 39 προστίθεται νέο άρθρο 39Α ως εξής:
«Άρθρο 39A
Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού
1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αυτή ορίζεται στο 
άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄167), όπως ισχύει, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 και της παρ. 4 του άρθρου 40του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), όπως ισχύουν, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.
2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.
3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολο γικό έτος που αρχίζει από 1.1.2017 και εφεξής.»

 

Αρθρο 84. Τροποποιήσεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016

Το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 111
Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως ακίνητο νοείται:
α) το διαμέρισμα,
β) η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
γ) οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,
δ) τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
Ως οικονομία του διαμοιρασμού ορίζεται κάθε μοντέλο όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.
Ως ψηφιακές πλατφόρμες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διμερείς ή πολυμερείς αγορές, όπου δύο ή περισσότερες ομάδες χρηστών επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με τη μεσολάβηση του διαχειριστή της πλατφόρμας προκειμένου να διευκολυνθεί μία συναλλαγή μεταξύ τους.
Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.
Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης (στο εξής «διαχειριστής ακινήτου») ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.
2. Προβλέπεται δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
β. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ. Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 
4276/2014 (Α΄155) και της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 (Α΄175), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
3 .α. Το εισόδημα που αποκτάται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39Α του ν. 4172/2013 (Α΄167) απαλλάσσεται του ΦΠΑ.
β. Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Στην ίδια υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής υπόκεινται και τα πρόσωπα της παρ. 5 του άρθρου. 46 του ν. 
4179/2013.
4 .α. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.
β. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
γ. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5 .α. Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των οριζόμενων στις παραγράφους 2 και 8 επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από την Α.Α.Δ.Ε.. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου προϋποθέσεων των παραγράφων 2 και 8, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
β. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος. γ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.
δ. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., κατά την παράγραφο 7 επιβάλλονται τα πρόστιμα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του 
άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).
6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
7. Η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια
μίσθωση ως εξής:
α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα
(60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.
10. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έναρξη ισχύος και τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και για τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, τη διενέργεια του ελέγχου, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων της παραγράφου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

Ε.2016/2019 Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό ή μη τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα από ορισμένες κατηγορίες μισθωμάτων

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2016/2019 της ΑΑΔΕ σχετικά με τον υπολογισμό ή μη τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα από μίσθωση κατοικιών από Μ.Κ.Ο. και βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω πλατφόρμας.

1. Μίσθωση κατοικιών από Μ.Κ.Ο., στα πλαίσια του σκοπού τους, για τις ανάγκες στέγασης προσφύγων.

Με την 
ΠΟΛ.1008/2007 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις της παρ. 4 του αρ. 3 του ν. 3522/2006 και δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη σταδιακή κατάργηση των τελών χαρτοσήμου επί των μισθωμάτων κατοικιών. Συμπληρωματικά και κατόπιν υποβολής γραπτών και προφορικών ερωτημάτων, διευκρινίζεται ότι εκμίσθωση κατοικίας θεωρείται και η μίσθωση κατοικιών σε μη-κυβερνητικές οργανώσεις, που λαμβάνουν έγκριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες προσφύγων. Κατά συνέπεια οι μισθώσεις αυτές δεν έχουν χαρτόσημο.

2. Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω πλατφόρμας, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Όπως έχει ήδη διευκρινισθεί με την 
ΠΟΛ.1187/2018, «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» μπορεί να είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει εκτός των άλλων τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωσή του. Ως «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», δύναται να είναι είτε ο κύριος του «Ακινήτου» ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Για τις ανάγκες της φορολογίας των τελών χαρτοσήμου, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

ι) Μισθώματα που καταβάλλονται σε «Διαχειριστές Ακινήτων» λόγω διάθεσης αυτών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης: οι «Διαχειριστές Ακινήτων» όταν διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα πλαίσια της οικονομίας διαμοιρασμού, δεν επιβαρύνονται με τέλη χαρτοσήμου, καθώς εξ ορισμού οι μισθώσεις αυτές καλύπτουν βραχυχρόνιες στεγαστικές ανάγκες των αντισυμβαλλομένων. Κατά συνέπεια οι εν λόγω Διαχειριστές δεν έχουν υποχρέωση υπολογισμού και απόδοσης τελών χαρτοσήμου.

ιι) Μισθώματα που καταβάλλονται από «Διαχειριστές Ακινήτων» όταν τα πρόσωπα αυτά έχουν και την ιδιότητα υπεκμισθωτή του ακινήτου.

Όταν οι «Διαχειριστές Ακινήτων» μισθώνουν ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ιδιότητα του υπεκμισθωτή, η αρχική συμφωνία μίσθωσης που συνάπτεται με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπάγεται σε τέλη χαρτοσήμου 3 % (πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%) σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43581

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Η σειρά των ενεργειών - Τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Η φορολογική ματιά

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40485#

ΠΟΛ.1187/2017 Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27599

ΠΟΛ.1194/2018 Τροποποίηση της ΠΟΛ.1187/2017 (Β’/4232) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29681

sos Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέες σημαντικές διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ 2019

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45273#

 

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ βιβλιο

Κωδικός Προϊόντος : 17199

Νομοθεσία - Νομολογία - Ερμηνεία - Υποδείγματα

Συγγραφέας: Α. Σπυρίδωνος
ISBN: 978-960-622-799-8
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 248
Έκδοση: 2019 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44933#

Ε.2111/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 8 - 10 και 49 του ν. 4607/2019 (Α' 65) περί της φορολογικής αντιμετώπισης από πλευράς ΦΠΑ των κουπονιών και των βραχυχρόνιων μισθώσεων πλοίων αναψυχής και παροχή οδηγιών εφαρμογής

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31123

 

ΦΠΑ κουπονιών και βραχυχρόνιων μισθώσεων πλοίων αναψυχής - Παροχή οδηγιών εφαρμογής με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

 https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45030

ΣΛΟΤ 642/2019 Βραχυχρόνιες μισθώσεις και λογιστική τήρηση

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30802

Τέλη χαρτοσήμου σε εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και μίσθωση κατοικιών από ΜΚΟ
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43581

https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/534

 

 

ΒΙΛΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ 4179/13 ΑΡΘΡΟ 46 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

5. Ιδιοκτήτης ακινήτου, που φέρει τα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης, δύναται να το εκμισθώνει ενιαία και όχι τμηματικά, σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω υπομίσθωσης,

Εφαρμογή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου Airbnb) στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
 

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40021#

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια - Η νέα απόφαση για την υποβολή τους

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41807#

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Επανέρχομαι μιας και είναι η πρώτη μου επαφή....

Έγινε η πρώτη κράτηση για τις 20/2 και ανέβασα στη πλατφόρμα (Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής) τα στοιχεία. 

Κάνω και κάτι άλλο ή τελείωσα?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Δεν χρειαζόταν να κανεις κατι τωρα .

20/02/2020 είναι μεθαύριο επρεπε να την κανεις εως 20/03/2020 αλλα οκ αν την έχεις κάνει περιμενεις να δεις τι άλλο θα χεις μεχρι τελος του μηνά και εΩς 20/03/2020 πριχωρας στην οριστικοποιηση του 02/2020

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Συνάδερφοι καλησπέρα,

Καθώς έχω λάβει 3 διαφορετικές απαντήσεις, από της αρμόδιες υπηρεσίες, παρακαλώ για τη βοήθεια σας στα εξής ερώτημα:

Φυσικό πρόσωπο προέβη, μέσα στο 2020, σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο "Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μικρής διάρκειας (ΚΑΔ 55,20,19,01)", χωρίς επιπλέον παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών (καθαρισμό, πρωινό κλπ) .

Παράλληλα μισθώνει δύο διαμερίσματα από τρίτους, τα επιπλώνει και τα καταχωρεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (airbnb - booking) προκειμένου να τα υπεκμισθώσει. Για τις παραπάνω εργασίες έχουν κοπεί τιμολόγια στην ατομική επιχείρηση.

Τέλος, καταχώρησε τα ακίνητα στο μητρών βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν υπέβαλλε δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής για τις υπεκμισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Ερωτήματα:

1) Καλώς έκανε έναρξη χωρίς ΦΠΑ (μήπως υπόκειται);

2) Πρέπει να αναρτά στο TAXIS τις δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής που γίνονται με airbnb ή και χωρίς;

3) Το εισόδημα θα καταχωρείται  στα βιβλία σε ιδιαίτερη στήλη από βραχυχρόνια μίσθωση και πώς θα φορολογείται; Αυτοτελώς ως ενοίκια ή στο Ε2 κ μετά στο Ε1 στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη έσοδα από ενοίκια μείον δαπάνες = φορολογητέο ποσό.

 

Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
2 ώρες πριν, parmenion είπε

Συνάδερφοι καλησπέρα,

Καθώς έχω λάβει 3 διαφορετικές απαντήσεις, από της αρμόδιες υπηρεσίες, παρακαλώ για τη βοήθεια σας στα εξής ερώτημα:

Φυσικό πρόσωπο προέβη, μέσα στο 2020, σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο "Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μικρής διάρκειας (ΚΑΔ 55,20,19,01)", χωρίς επιπλέον παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών (καθαρισμό, πρωινό κλπ) .

Παράλληλα μισθώνει δύο διαμερίσματα από τρίτους, τα επιπλώνει και τα καταχωρεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (airbnb - booking) προκειμένου να τα υπεκμισθώσει. Για τις παραπάνω εργασίες έχουν κοπεί τιμολόγια στην ατομική επιχείρηση.

Τέλος, καταχώρησε τα ακίνητα στο μητρών βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν υπέβαλλε δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής για τις υπεκμισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Ερωτήματα:

1) Καλώς έκανε έναρξη χωρίς ΦΠΑ (μήπως υπόκειται);

2) Πρέπει να αναρτά στο TAXIS τις δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής που γίνονται με airbnb ή και χωρίς;

3) Το εισόδημα θα καταχωρείται  στα βιβλία σε ιδιαίτερη στήλη από βραχυχρόνια μίσθωση και πώς θα φορολογείται; Αυτοτελώς ως ενοίκια ή στο Ε2 κ μετά στο Ε1 στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη έσοδα από ενοίκια μείον δαπάνες = φορολογητέο ποσό.

 

Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 

 

Συνάδελφε καλησπέρα,

Συγγνώμη αλλά ομολογώ ότι με "κάψατε" τελείως τώρα.

Αν η δουλειά του φυσικού προσώπου είναι η προμήθεια από τη διαμεσολάβηση και την παρακολούθηση στο Airbnb μεταξύ του εκμισθωτή και του τουρίστα, τότε καλώς έκοψε τιμολόγιο ή απόδειξη για την υπηρεσία αυτή και φυσικά υπάγεται στον ΦΠΑ για την υπηρεσία της διαμεσολάβησης.

Αν δεν κάνει το παραπάνω, αλλά υπομισθώνει ακίνητα για να τα υπεκμισθώσει σε τουρίστες, είτε μέσω πλατφόρμας είτε εκτός πλατφόρμας, αυτό συνιστά ένα και μόνο πράγμα: Εισόδημα από εκμίσθωση, φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων και αφαιρείται το μίσθωμα που κατέβαλε στον αρχικό εκμισθωτή. Ούτε δαπάνες περνάνε (εκτός από το 5%), ούτε στον ΦΠΑ θα μπει, ούτε στα βιβλία θα περάσει. Εισόδημα φυσικού προσώπου από ακίνητα είναι και τίποτε άλλο. Αν έφτιαξε ατομική για να κάνει αυτή τη δουλειά, έκανε λάθος. Έπρεπε να είχε συστήσει εταιρεία. 

Δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής υποβάλλεται όταν η μίσθωση είναι μέσω πλατφόρμας. Όταν είναι εκτός πλατφόρμας, απλό μισθωτήριο.

Αν πρόκειται για τουριστικό κατάλυμα με σήμα, εκεί δεν μιλάμε για εκμίσθωση, ούτε για πλατφόρμες αλλά για παροχή υπηρεσιών τουριστικού καταλύματος με ΦΠΑ. Επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή που μπορεί φυσικά να ασκηθεί είτε από ΦΠ είτε από ΝΠ.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
10 ώρες πριν, ponzi είπε

Συνάδελφε καλησπέρα,

Συγγνώμη αλλά ομολογώ ότι με "κάψατε" τελείως τώρα.

Αν η δουλειά του φυσικού προσώπου είναι η προμήθεια από τη διαμεσολάβηση και την παρακολούθηση στο Airbnb μεταξύ του εκμισθωτή και του τουρίστα, τότε καλώς έκοψε τιμολόγιο ή απόδειξη για την υπηρεσία αυτή και φυσικά υπάγεται στον ΦΠΑ για την υπηρεσία της διαμεσολάβησης.

Αν δεν κάνει το παραπάνω, αλλά υπομισθώνει ακίνητα για να τα υπεκμισθώσει σε τουρίστες, είτε μέσω πλατφόρμας είτε εκτός πλατφόρμας, αυτό συνιστά ένα και μόνο πράγμα: Εισόδημα από εκμίσθωση, φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων και αφαιρείται το μίσθωμα που κατέβαλε στον αρχικό εκμισθωτή. Ούτε δαπάνες περνάνε (εκτός από το 5%), ούτε στον ΦΠΑ θα μπει, ούτε στα βιβλία θα περάσει. Εισόδημα φυσικού προσώπου από ακίνητα είναι και τίποτε άλλο. Αν έφτιαξε ατομική για να κάνει αυτή τη δουλειά, έκανε λάθος. Έπρεπε να είχε συστήσει εταιρεία. 

Δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής υποβάλλεται όταν η μίσθωση είναι μέσω πλατφόρμας. Όταν είναι εκτός πλατφόρμας, απλό μισθωτήριο.

Αν πρόκειται για τουριστικό κατάλυμα με σήμα, εκεί δεν μιλάμε για εκμίσθωση, ούτε για πλατφόρμες αλλά για παροχή υπηρεσιών τουριστικού καταλύματος με ΦΠΑ. Επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή που μπορεί φυσικά να ασκηθεί είτε από ΦΠ είτε από ΝΠ.

Ponzi καλημέρα,

Ήσουν περιεκτικότατος και κατατοπιστικότατος.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...