Προς το περιεχόμενο

Κατάσταση χάους στους ισολογισμούς των μη εισηγμένων (Αναδημοσίευση από EURO2DAY))


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στα πλαίσια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου του ΣΕΒ με θέμα τις πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων των μη εισηγμένων εταιρειών έως τα τέλη Απριλίου και όχι έως την 30η Σεπτεμβρίου που ορίζει ως χρονικό όριο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

 

Οι λόγοι είναι προφανείς: Οι προμηθευτές, οι λοιποί πιστωτές, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι ανταγωνιστές, οι οικονομικοί αναλυτές, οι μέτοχοι μειοψηφίας αλλά και όποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα και με διαφάνεια.

 

Το πρόβλημα όμως είναι στην πράξη πολύ χειρότερο από τη σύντομη περιγραφή του κ. Φέσσα. Πρώτον, γιατί η ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου είναι συνδεδεμένη με την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης(10η Σεπτεμβρίου). Άρα, η εκπνοή της προθεσμίας μπορεί να μεταφερθεί για ένα μήνα, σε περίπτωση που κάποιος μέτοχος (του βασικού, συμπεριλαμβανομένου) της εταιρείας με ποσοστό ανώτερο του 5% ζητήσει (χωρίς να υποχρεούται να αιτιολογήσει την πράξη του) την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης!

 

Τα προβλήματα όμως της γρήγορης ενημέρωσης, κάθε άλλο παρά σταματούν εδώ.

 

Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου αφορά μεν την υποβολή των λογιστικών καταστάσεων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ, αλλά όχι και τη δημοσίευσή τους! Και αυτό γιατί οι λογιστικές αυτές καταστάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν από τις Περιφερειακές Ενότητες, με τη διαδικασία αυτή να διαρκεί συνήθως από 2-3 μήνες έως και πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα! Και φυσικά, όσο διαρκεί ο πολύμηνος αυτός έλεγχος, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκοτάδι.

 

Οικονομικός αναλυτής που μελετούσε κλαδικά στοιχεία, επικοινωνώντας με το Euro2day.gr ανέφερε ότι σταμάτησε τη συγκεκριμένη δουλειά,γιατί δεν είχε κανένα νόημα να αναλύει δείκτες και επισημάνσεις του έτους 2016, το… 2018. Η όποια πληροφόρηση είχε χρονικά απαξιωθεί.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ακόμη και μετά τον έλεγχο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απουσιάζουν τα λάθη, τα δυσανάγνωστα νούμερα,ή ακόμη και οι παραλείψεις.

 

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναπολούμε τις εποχές που οι λογιστικές καταστάσεις δημοσιεύονταν στις σελίδες των εφημερίδων, έως την 30η κάθε Ιουνίου. Σήμερα, με γνώμονα την υποτιθέμενη τόνωση της επιχειρηματικότητας (νόμος του 2016) διευρύναμε τα χρονικά όρια δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Και παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από το χαρτί και να πάμε στην εποχή του διαδικτύου, καταφέραμε -περί… κατορθώματος πρόκειται- να κάνουμε την κατάσταση πολύ χειρότερη από πριν.

 

Θα μπορούσε κάλλιστα όχι μόνο να συντομευθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από το εννεάμηνο στο τετράμηνο, αλλά παράλληλα είτε οι λογιστικές καταστάσεις να αναρτώνται υποχρεωτικά στις ιστοσελίδες των εταιρειών, είτε στο ΓΕΜΗ, αλλά χωρίς τον προηγούμενο έλεγχο των Περιφερειών. Να δημοσιεύονται άμεσα και ο έλεγχος να γίνεται εκ των υστέρων, με τις προβλεπόμενες ποινές να είναι αυστηρές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Η ουσία είναι πως σήμερα (στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου) πιστωτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι, ανταγωνιστές και τόσοι άλλοι αναζητούν μάταια να βρουν ισολογισμούς εταιρειών για το 2017, ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις αυτές τήρησαν πλήρως το γράμμα του νόμου και ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους.

 

Μεταξύ των εταιρειών αυτών, συγκαταλέγονται και μεγάλοι, υπερχρεωμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που οφείλουν σε τράπεζες και λοιπούς πιστωτές δεκάδες, ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Τέλος, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα ετήσια αποτελέσματά τους έως τις 30 Απριλίου, ενώ αποκτούν γνώση για την πορεία των άλλων εταιρειών του κλάδου με πολύμηνη καθυστέρηση.

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1650021/katastash-haoys-stoys-isologismoys-ton-mh-eishgmen.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...