Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
dodos

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΑΡΙΟΥ -ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΣΕ ΚΤΙΣΜΑ

Question

ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 85 Τ.Μ. ,ΕΓΙΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ Ν.4495/2017

ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ,ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ 10/08/2018.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ  1. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΗΣ 20,22 Τ.Μ.

ΚΑΙ 2.ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ 2,04 ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΚΑΤΑ 0,10Μ

ΤΑ Τ.Μ ΤΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ? 85+20,22=105,22?

ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 2,04+0,10=2,14  ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥΣ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

To (2) αφορά σε δύο πράγματα αναφορικά στην ιδιοκτησία που εντάχθηκε στον ν.4495/2017 και περαιώθηκε οριστικά:
ι)στο ότι αυξήθηκαν οι διαστάσεις κάποιων εξωτερικών ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, κλπ) της ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα απλά να αυξηθεί το συνολικό εμβαδόν των εξωτερικών ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, κλπ) κατά 2,04 τετραγωνικά. Οπότε δεν έχει να κάνει αυτά τα τετραγωνικά με το εμβαδόν κύριων ή βοηθητικών χώρων.
Εδώ αυτό που ίσως πρέπει να ελεγχθεί αν αυτά τα τετραγωνικά δημιούργησαν κάποιο νέο άνοιγμα σε πρόσοψη της ιδιοκτησίας --όπου δεν υπήρχε άνοιγμα-- αλλά που επηρεάζει την στήλη 6 ή/και 28 του Ε9 που αφορά τις προσόψεις.

(ΠΟΛ.1237/11.11.2014 Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) από την 1η Ιανουαρίου 2014)

ιι) στο ότι κάποιο μπαλκόνι ή ίσως κάποιο στέγαστρο στην στάθμη του δώματος απλά η μια διάστασή του αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά (χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε το προκύπτον εμβαδόν από την αύξηση της μίας διάστασης αλλά ούτε και ενδιαφέρει να το γνωρίζουμε). Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, θεωρώ ότι, είναι απλά αδιάφορο. 

edit:

Για το  (1) τα 20,22 τετραγωνικά του παταριού εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του. ΠΟΛ 1237 (οδηγίες για στήλη 12).
Εφόσον λοιπόν χρησιμοποιείται σαν βοηθητικός χώρος δηλαδή λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος στην αποθήκη θα μπει ως βοηθητικός χώρος (στην ίδια γραμμή αφού δεν λειτουργεί ως αυτοτελής ιδιοκτησία), αν όμως χρησιμοποιείται για άλλο λόγο π.χ. δημιουργήθηκε για χρήση γραφείου θα αθροιστεί στους ήδη υπάρχοντες κύριους χώρους.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

αρα αυτό που μας απασχολεί ειναι μόνο τα 20,22τ.μ. του παταριού που νομιμοποιήθηκε ,απο αυτα που διαβαζω εξεταζουμε εαν αυτα τα τ.μ. αποτελουν μερος του κυριου χωρου η του βοηθητικου του καταστηματος.

με την λογικη οτι η πραγματικη χρηση του ειναι σαν αποθηκη αρα μηπως τελικα τα 20,22 να μπουν στους βοηθητικους χωρους ,οι κυριοι να παραμεινουν 85 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Νομίζω ότι θα πρέπει να δείτε-σιγουρευτείτε για αυτό που είπα.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του παταριού που έγιναν στην αποθήκη έγιναν για δημιουργία π.χ. γραφείου στην επαγγελματική στέγη θα αθροιστούν στους κύριους χώρους.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του παταριού που έγιναν στην αποθήκη έγιναν για δημιουργία π.χ. επιπλέον αποθηκευτικού χώρου στην αποθήκη θα αθροιστούν στους βοηθητικούς χώρους.

Λογικά τα παραπάνω τετραγωνικά (20,22) που αφορούν στο πατάρι πρέπει να είναι ήδη δηλωμένα ορθά στο Ε9, εννοώ με την πραγματική τους χρήση στο Ε9, διότι ο μηχανικός για να μπορέσει να εντάξει αυτά τα τετραγωνικά στις αυθαιρεσίες και να τα ρυθμίσει, του έχει ήδη δοθεί το σωστό Ε9 (με βάση την πραγματική χρήση τους)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

δεν σε καταλαβαινω εννοεις οτι τα 20,22 του παταριου περιλαμβανονται στα 85 που ηδη υπηρχαν στο ε9 στους κυριους χωρους?

η τεχνική έκθεση λέει:στο κατάστημα 85 τ.μ. καθ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας δημιουργήθηκαν 1.αυθαίρετη κατασκευή παταριού -αποθήκης επιφάνειας 20,22 τ.μ. (χωρίς υπέρβαση δόμησης )εντος του νομίμου όγκου του ισογείου προ του 1998,σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό επαγγελματικής μίσθωσης ...

αρα μέχρι τωρα είχαμε κυριους χωρους 85 τ.μ. και βοηθητικούς 0 ,με την λογικη οτι το πατάρι αποτελεί χώρο αποθήκευσης δεν θα γίνει 85 τ.μ. κύριος χώρος και 20,22 βοηθητικός?

 

για το 2 εχεις δικιο θα το ψαξω ..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Αυτό που γνωρίζω, από τον θείο μου που είναι μηχανικός, είναι ότι το Ε9 χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς για την απόδειξη της χρονολογίας που έγινε η αυθαιρεσία προκειμένου να γίνει η
ένταξη στο ν.4495/2017 και επομένως τα τετραγωνικά αυτά (των αυθαίρετων κατασκευών) πρέπει να υπάρχουν στο Ε9 που ήδη έχει χρησιμοποιήσει ο μηχανικός. Αυτό που με μπερδέυει είναι αυτό που γράφετε στο τέλος ότι "..προ του 1998,σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό επαγγελματικής μίσθωσης..." όπου απ' όσο γνωρίζω το συμφωνητικό δεν είναι μεταξύ των "χαρτιών" που μπορεί να χρησιμοποιησει ως αποδεικτικό χρονολογίας για την εργασία ένταξης στον νόμο.
Στην θέση σας θα έκανα ένα απλό τηλεφώνημα στον μηχανικό, όπου και θα λύνονταν άμεσα το θέμα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

ναι το εκανα ηδη ,μου ειπε οτι ειναι οπως πολυ σωστα επισήμανες ,85 τ.μ. ολο μαζι και υπαρχει και ενας χωρος βοηθητικος 20,22 μετρα ,σαν αποθηκη ,αρα 85 +20,22 ειναι τα συνολικα τετραγωνικα του κτιριου .μου λεει ,δεν ξερω τι τα βαζετε τα 20,22 μου λεει ..θεωρω βοηθητικοι χωροι που ειναι και η πραγματικη τους κατασταση ..

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Αρα λύθηκε το θέμα. Τα 20,22τμ του παταριού, λειτουργούν ως βοηθητικός χώρος, (το οποίο και θα επιβεβαίωνα και με τον ιδιοκτήτη) και άρα θα αθροιστούν στους βοηθητικούς χώρους (αν ήδη υπάρχουν κάποιοι).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...