Jump to content

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΕ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα

Θέλω να εκθέσω ένα πρόβλημα που με απασχολεί και για το οποίο δύσκολα βλέπω να υπάρχει θετική έκβαση.

Εταιρεία ΕΠΕ κατέθεσε την 31/12/2013 συμβολαιογραφικό πρακτικό λύσης και θέσης σε εκκαθάριση στο Γ.Ε.ΜΗ. Δεδομένου ότι η εταιρεία στην ουσία ουδέποτε λειτούργησε η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε την ίδια ημερομηνία αλλά δεν κατατέθηκε τότε στο Γ.ΕΜΗ  ο ισολογισμός λύσης. Αυτό έγινε το Φλεβάρη του 2016 λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί  από το υπουργείο για τις εκπρόθεσμες διακοπές ώστε να προλάβει να κλείσει με 31/12/13. Το ΓΕΜΗ καταχώρησε με την ημερομηνία κατάθεσης του ισολογισμού πέρατος εκκαθάρισης τη διαγραφή (Ο ισολογισμός όμως ανέφερε 31/12/13) και στη συνέχει ο ενδιαφερόμενος πήγε στην εφορία για να κάνει διακοπή με 31/12/13 . Δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει η διακοπή μέχρι τις 28/02/2016 λόγω ενός προβλήματος με το Κ.Ε.ΠΥ.Ο. το οποίο τελικά διορθώθηκε αλλά η τότε προθεσμία είχε εκπνεύσει. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος πάγωσε το θέμα και μετά τη δημοσίευση της 1163/16 και της 1019/17 προσπάθησε εκ νέου να κάνει τη διακοπή με ημερομηνία 31/12/2013. Παρόλο που αποδεδειγμένα βάση των ελεγκτικών διασικασιών που έγιναν δεν υπήρχε δραστηριότητα μετά την 31/12/13 έλεγχος αρνήθηκε να διακόψει την εταιρεία με 31/12/13 διότι υπήρχε διαγραφή της εταιρείας στο Γ.ΕΜΗ με Φλεβάρη του 2016 άρα αυτός θα ήταν ο χρόνο διακοπής . Το ίδιο υποστήριξε και το μητρώο της ΔΟΥ. 

Το επιχείρημα τους ήταν ότι βάση της ΠΟΛ 1019/2017

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 74 του ν. 4443/2016 (Α'232/9-12-2016), τα υπόχρεα εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που σκοπεύουν να προβούν στην παύση των εργασιών τους με ημερομηνία διακοπής προγενέστερη της ημερομηνίας δημοσίευσης της ΠΟΛ.1163/15.11.2016 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., ανεξάρτητα αν έχουν εγγραφεί ή μη στο ΓΕ.ΜΗ., θα υποβάλουν τη δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς την προσκόμιση σχετικού δικαιολογητικού ( αποδεικτικού λύσης) από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

 

Κατά την άποψη της ΔΟΥ και δυστυχώς και του υπουργείου στο οποίο πήγαν να ρωτήσω την επόμενη μέρα το παραπάνω σημαίνει ότι δε θα πρέπει να έχει κατατεθεί η διαγραφή στο ΓΕΜΗ. Διαβάζοντας όμως την 1163 και τη 1019 πουθενά δε λέει κάτι τέτοιο ξεκάθαρα.

 

Εχει κάνεις αντιμετωπίσει το ίδιο ή κάτι παρόμοιο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω μια γνώμη συναδέλφου...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΛΥΣΗΣ ΜΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΑΡΞΗ ΛΥΣΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ  ΝΑ ΤΟ  ΠΑΣ ΔΟΥ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛ .ΤΟ ΓΕΜΗ ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ  ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΠΙΑ ΣΤΟ  ΤΟ ΤΕΒΕ -ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ  ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ  ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΟΥ..

Link to comment
Share on other sites

125883623 ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Θα μπορούσα με την ίδια λογική να πάω και το ίδιο το καταστατικό λύσης . Αν δουν όμως τη διαγραφή στη δημοσιότητα ΓΕΜΗ (όπως το είδαν και την πρώτη φορά) χάσαμε.

Link to comment
Share on other sites

ΑΝ ............. ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΙ ΤΌΤΕ ΊΣΧΥΑΝ ΆΛΛΑ ΤΏΡΑ ΆΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΣ ΣΤΟ Γ.Ε.Μ.Η  .ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΒΊΩΣΗ ΛΌΓΟ ΕΝΑΝΕΝΑΡΞΗΣ(ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΊ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ .ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΑΒΟΥΡΑ?ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΓΕΜΗ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΑΖΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΣΙΕΥΣΗ ΤΗΝ  ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΑΚΛΑΦΤΑ  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΓΕΜΗ ΜΕ ΔΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΛΗ ΒΑΒΟΥΡΑ...ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...