Jump to content

ΓΕΜΗ Δημοσίευση και μέγεθος οντότητας ΕΛΠ


Recommended Posts

Αν το έχω καταλάβει σωστά το μέγεθος της οντότητας καθορίζεται από την υπέρβαση των 2 από τα 3 κριτήρια για 2 συνεχώμενες χρήσεις, και η αλλαγή μεγέθους αφορά την χρήση που έπεται των 2 αυτών.

Κατά τη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ καταχωρούμε τα στοιχεία (ενεργητικό, κύκλος εργασιών, μ/ο προσωπικού) της κλειώμενης χρήσης (2016) και το σύστημα καθορίζει τα υποχρεωτικά αρχεία.

Φέτος λοιπόν έχω 2 περιπτώσεις ΑΕ που κατα τη χρήση 2015 (βάσει χρήσεων 2013+2014) ήταν "πολύ μικρές". Το 2016 όμως υπερβαίνουν τα 2 κριτήρια μεγέθους.

Αν έχω ερμηνεύσει το νόμο σωστά, για τη χρήση 2016 η εταιρεία παραμένει "πολύ μικρή" και δημοσιέυει ανάλογα.

Το ΓΕΜΗ όμως έχει άλλη γνώμη και (υποθέτω βάσει των αριθμών χρήσης 2016), μου ζητάει υποχρεωτικά την έκθεση ΔΣ, που για φέτος έχω επιλέξει να καταργήσω στις "πολύ μικρές".

Κάνω εγώ λάθος ή το ΓΕΜΗ?

Αν κάνει λάθος το ΓΕΜΗ πώς το ξεπερνάμε? Να βάλω πάλι το πρακτικό ΓΣ στο πεδίο της έκθεσης? Να ανεβάσω μια κενή έκθεση ΔΣ? Να πάω (όχι θεέ μου!) εκεί?

Επίσης αν θεωρεί το ΓΕΜΗ οτι είμαι "μικρή" οντότητα μήπως μου απορρίψει τους συνοπτικούς Ισολογισμούς και Προσάρτημα που έχω συντάξει?

Βοήθεια συνάδελφοι! Έχει άλλος τέτοια περίπτωση?

 

Link to comment
Share on other sites

Στη μία περίπτωση το 2016 είναι η δέυτερη υπέρβαση (είχε και το 2015) αλλά, αν τα γράφω καλά παραπάνω, η αλλαγή γίνεται στη χρήση που έπεται των 2 συνεχώμενων "υπερβάσεων" δηλαδή το 2017. Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν , birbilis said:

Στη μία περίπτωση το 2016 είναι η δέυτερη υπέρβαση (είχε και το 2015) αλλά, αν τα γράφω καλά παραπάνω, η αλλαγή γίνεται στη χρήση που έπεται των 2 συνεχώμενων "υπερβάσεων" δηλαδή το 2017. Σωστά?

γράψε 2η υπέρβαση /μικρή οντότητα το 2017.

Link to comment
Share on other sites

Έχω δει να γίνεται λόγος για την πιθανότητα λάθος κατάταξης ενός υπόχρεου από το σύστημα του ΓΕΜΗ στην εξής περίπτωση:

Όταν επιλεγεί ‘(ΑΕ) Αίτηση καταχώρισης Ισολογισμού κατά Ε.Λ.Π -Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ή Δ.Λ.Π. (Αφορά Χρήσεις που λήγουν 31/12/2015)’ αναγράφονται τα παρακάτω και δίνονται οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει

…..

Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου, το σύστημα έχει προετοιμαστεί ώστε να δεχτεί τα στοιχεία για το 2015 και βάσει αυτών να κάνει την κατάταξη της εταιρείας σε κατηγορία οντοτήτων. Ωστόσο είναι πάρα πολύ πιθανόν, η χρήση των στοιχείων αυτού του έτους και μόνο να οδηγεί σε λάθος κατάταξη της εταιρείας. Στην περίπτωση λοιπόν που η κατάταξη του υπόχρεου βάσει των στοιχείων του 2015 δεν συµφωνεί µε την κατάταξη που  θα προέκυπτε εάν υπήρχαν και τα στοιχεία του 2014, o υπόχρεος Θα πρέπει 

1. να επιλέξει στην αίτηση να αναρτήσει τις οικονοµικές καταστάσεις «σε ενιαίο σύνολο» ώστε να συµπεριλάβει στο ενιαίο αρχείο που θα ανεβάσει εκείνες τις καταστάσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία όπου ορθά ανήκει και όχι σε αυτή που βγάζει αυτόµατα το σύστημα. 

2. να αναφέρει στις παρατηρήσεις τους λόγους για τους οποίους οι καταστάσεις τις οποίες «ανέβασε» δεν αντιστοιχούν στην κατηγορία που έβγαλε το σύστηµα.

Δεν ξέρω αν βοηθάει καθόλου το παραπάνω με την έννοια ότι εσύ αναφέρεσαι στη χρήση 2016 και είναι άλλη η αίτηση και δεν αναφέρονται και σε εκείνη τα παραπάνω, ίσως όμως σαν αντιμετώπιση να είναι το ίδιο και ενδεχομένως να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί κάτι στο πεδίο Έκθεση ΔΣ και να κάνεις μόνο την αναφορά στις παρατηρήσεις. (εκτός πια εάν δε σε αφήνει να προχωρήσεις καθόλου εάν δε το συμπληρώσεις..)

Όσο για το μέγεθος της οντότητας και για το θέμα των δύο συνεχόμενων χρήσεων, δες αν σε βοηθάει η Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1252 ΕΞ 23.6.2016 Κατηγορίες Οντοτήτων (έχει ένα πίνακα με παράδειγμα):

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24295

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι οτι ζητάει υποχρεωτικά Έκθεση ΔΣ και δεν προχωράει. Θα κάνω αυτό που λέτε και θα βάλω ξανά ισολογισμό και παρατηρήσεις.

Πρέπει όμως να το φτιάξουν γιατί σε μπερδέυει αντί να βοηθάει. Του χρόνου που θα έχουν στοιχεία 2 χρήσεων ελπίζω να δουλέυει σωστά.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...