Προς το περιεχόμενο
  • 0

Ανεγερση κτιριου σε οικοπεδο τριτου


DENNY

Ερώτηση

Περισυ που είχα διαβάσει σχετικα, είχα δει οτι πλεον ο εκμισθωτής δε δηλώνει εισοδημα ( αναγωγη των δαπανών ανέγερσης στα χρόνια της μίσθωσης ) αλλά στο τέλος θα δηλωθεί η υπεραξία του κτίσματος ( αντικειμενική αξία ).Και για παλαιοτερες μισθώσεις θα αφαιρεθούν απο το ποσό αυτο τα εισοδήματα που δηλώθηκαν απον εκμισθωτη . Εχει αλλάξει κατι;; Διαβασα μια διευκρινιστικη της ααδε που μάλλον αναιρεί αυτο ;;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0
On 13/7/2017 at 0:15 ΜΜ, DENNY said:

Περισυ που είχα διαβάσει σχετικα, είχα δει οτι πλεον ο εκμισθωτής δε δηλώνει εισοδημα ( αναγωγη των δαπανών ανέγερσης στα χρόνια της μίσθωσης ) αλλά στο τέλος θα δηλωθεί η υπεραξία του κτίσματος ( αντικειμενική αξία ).Και για παλαιοτερες μισθώσεις θα αφαιρεθούν απο το ποσό αυτο τα εισοδήματα που δηλώθηκαν απον εκμισθωτη . Εχει αλλάξει κατι;; Διαβασα μια διευκρινιστικη της ααδε που μάλλον αναιρεί αυτο ;;;

Εγώ θυμάμαι ότι δηλώνει το εισόδημα με αναγωγή στα χρόνια μίσθωσης ως παροχή σε είδος  εφόσον ο εκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο, και ο εκμισθωτής εφόσον είναι επιτηδευματίας κάνει τις αντίστοιχες αποσβέσεις στα χρόνια μίσθωσης. Μπορείτε να μας πείτε που είδατε την αναίρεση της ΑΑΔΕ ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ετσι ήταν όντως ...

Αλλα είχα διαβάσει αυτο στο site του λογιστικου συλλογου αθηνων που εχει και παραδειγμα......

1.Υπεραξία στην λήξη ή στην διακοπή της μισθωτικής σχέσης

Από την 1/1/2014 φορολογείται «η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης.»   

Ν.4172/13 άρθρο 41 παρ.1

Επομένως η υπεραξία αυτή φορολογείται στο τέλος της μισθωτικής σχέσης είτε πρόκειται για ομαλή εξέλιξη είτε πρόκειται για έκτακτη διακοπή της μισθωτικής σχέσης

2. Υπεραξία στην αντικειμενική αξία του κτίσματος

Η  παρ.2  του άρθρου 41 ορίζει ότι  «Στην περίπτωση που περιέρχεται στην κατοχή τρίτου κτίσμα που έχει ανεγερθεί στο έδαφός του με δαπάνες του μισθωτή , ως υπεραξία θεωρείται η αντικειμενική αξία του κτίσματος.»

3. Τι ίσχυε μέχρι την 31/12/2013

Μέχρι την 31/12/2013 ο Ν.2238 όριζε ότι  «η αξία που έχει κατά το χρόνο της ανέγερσης της η οικοδομή που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος του οποίου την κυριότητα έχει ο εκμισθωτής, αν μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους η οικοδομή παραμένει στην κυριότητα του εκμισθωτή. Το ετήσιο εισόδημα εξευρίσκεται με διαίρεση του υπολοίπου, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του τυχόν ανταλλάγματος, που έχει ορισθεί στη σύμβαση για τη μεταβίβαση της κυριότητας της οικοδομής, από την αξία αυτής, κατά το χρόνο της ανέγερσης της, σε μέρη ίσα με τον αριθμό των ετών κατά τα οποία διαρκεί η μίσθωση του εδάφους. Ως αξία της οικοδομής που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου λαμβάνεται η πραγματική αξία της οικοδομής, η οποία εξευρίσκεται από τα επίσημα βιβλία και λοιπά στοιχεία εκείνου που ανήγειρε την οικοδομή. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται βιβλία ή αυτά που τηρούνται κρίνονται ανεπαρκή ή ανακριβή, καθώς και σε περίπτωση αμφισβήτησης από τον ενδιαφερόμενο της αξίας που υπολογίστηκε με αυτόν τον τρόπο, αυτή καθορίζεται ύστερα από εκτίμηση που ενεργείται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και σε συνέχεια από τα διοικητικά δικαστήρια.


Βελτιώσεις – επεκτάσεις  : Οι διατάξεις αυτής της περίπτωσης εφαρμόζονται ανάλογα και για βελτιώσεις ή επεκτάσεις που γίνονται με δαπάνες του μισθωτή σε οικοδομή της οποίας την κυριότητα έχει ο εκμισθωτής, αν μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης της οικοδομής οι βελτιώσεις ή επεκτάσεις παραμένουν στην κυριότητα του εκμισθωτή.»

 

Ν.2238/94 άρθρο21 παρ.2β

3. Τι ίσχυει σήμερα όταν  η μισθωτική σχέση είχε συναφθεί  πρίν από την 1/1/2014  και η λύση ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης  θα συμβεί μετά την 1/1/2014. Ποιο ποσό υπεραξίας αφαιρείται.

Ειδικά για μισθωτικές σχέσεις που έχουν συναφθεί πριν την εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 (δηλαδή πριν την 1/1/2014) και εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την 1.1.2014, τότε κατά τη λύση ή διακοπή τους, η υπεραξία που θα προκύψει σύμφωνα (με τις νέες διατάξεις) λαμβάνεται μειωμένη μετά την αφαίρεση του εισοδήματος από ακίνητο το οποίο αποδεδειγμένα δηλώθηκε από τον εκμισθωτή -τρίτο και φορολογήθηκε κατά την προγενέστερη νομοθεσία τα περασμένα χρόνια..

Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ : Λόγω της φύσης της συγκεκριμένης έννομης σχέσης και περίπτωσης εφαρμόζεται μόνο η ειδικότερη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 και όχι οι λοιπές διατάξεις σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου,(δηλαδή ως υπεραξία θεωρείται η αντικειμενική αξία του κτίσματος)

Παράδειγμα:

·      Έστω ότι έχει συναφθεί το 2000 μίσθωση γηπέδου διάρκειας 20 ετών.

· Η αξία της οικοδομής που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή είναι 100.000€

· Η δαπάνη , το 2000, διαιρέθηκε με τα έτη της μίσθωσης και με βάση τα παραπάνω ο εκμισθωτής αποκτούσε ετήσιο εισόδημα από ακίνητα 5.000€

·  Το ποσό αυτό υποχρεωνόταν να το δηλώνει μέχρι και τη χρήση 2013.

· Το 2020 που λήγει η μίσθωση, η υπεραξία που αποκτά ο εκμισθωτής (η αντικειμενική αξία του κτίσματος) μειώνεται κατά 5.000 Χ 13 έτη= 65.000€ εφόσον για το ποσό αυτό είχε υποβληθεί σχετική φορολογική δήλωση από τον οικοπεδούχο κατά τα αντίστοιχα έτη.


Ν.417213 άρθρο41 παρ.2β

Ν.2238/94 άρθρο21 παρ.2β

πολ.1122/28-4-2014 παρ. 5 γ΄ τέλος

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ερώτηση:

Ατομική επιχείρηση ανήγειρε ακίνητο σε οικόπεδο της συζύγου το 2015 με πρόγραμμα leader. Οι δαπάνες πέρασαν στα βιβλία ως πάγια, το υπόλοιπο των παγίων μείον την επιδότηση είναι  47.000 ευρώ.

  1. Η σύζυγος δηλώνει στο Ε2 την συνολική αξία ανέγερσης/τα έτη μίσθωσης ως ενοίκιο με το σχετικό φόρο εισοδήματος. Είναι αυτός ο σωστός χειρισμός;
  2. Αν γίνει δωρεά μπορούμε να υπολογίσουμε αποσβέσεις;
  3. Από πότε; Για το υπόλοιπο αναπόσβεστο ποσό ή μπορεί να γίνει αναδρομικά; 4. Μετά τη δωρεά ο ΕΝΦΙΑ μπαίνει ως έξοδο;
  4. Τα έξοδα συμβολαιογράφου και υποθηκοφυλακείου μπαίνουν στα βιβλία ως έξοδα;  Αν ναι,  ο ΦΠΑ εκπίπτει;

 

Απάντηση:

Υποθέτουμε ότι η ατομική επιχείρηση ανήκει στον σύζυγο, συνεπώς πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση εξομοιώνεται με μίσθωση (Ατομική επιχείρηση: μισθωτής. Οικοπεδούχος: εκμισθωτής, παραχωρών). Δείτε το άρθρο 39 του ΚΦΕ (παρ. 1 και 2[1]).

Για την ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου είναι σκόπιμο η παραχώρηση της χρήσης να γίνει με συμφωνητικό μίσθωσης με διάρκεια τουλάχιστον εννέα έτη, προκειμένου ο μισθωτής (δηλαδή η ατομική επιχείρηση) να διατηρεί το δικαίωμα της έκπτωσης του ΦΠΑ των εξόδων κατασκευής (παρ. 4α, του άρθρου 33, του ΦΠΑ).

Επιπλέον, ως προς την φορολογία εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41, του Ν 4172/2013 (  ΚΦΕ), θεωρείται μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων, και η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης.

Για τον υπολογισμό του φόρου που αναλογεί από την μεταβίβαση αυτή ως υπεραξία λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του κτίσματος που ανεγέρθηκε. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εν λόγω διατάξεις θα εφαρμοστούν από 1.1.2017 βάσει του άρθρου 90, του Ν 4316/2014, αν δεν δοθεί περαιτέρω αναβολή (που μάλλον, αναμένεται).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Η ανέγερση κτιρίων ή άλλων μόνιμων κατασκευών σε οικόπεδο του εκμισθωτή, με δαπάνες του μισθωτή, ανέκαθεν δημιουργούσε πρόσθετες  φορολογικές υποχρεώσεις στον πρώτο (στην περίπτωση του ερωτήματος, στην οικοπεδούχο, σύζυγο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις του Ν 2238/1994 (άρθρο 23) ο εκμισθωτής – ιδιοκτήτης είχε την υποχρέωση να δηλώνει ως εισόδημα από ακίνητα το ποσό που προέκυπτε από την επιμερισμό της συνολικής αξίας κατασκευής του κτιρίου διά του αριθμού των ετών διάρκειας της μίσθωσης.

Με τις νέες  διατάξεις του άρθρου 41, του Ν 4172/2013, (όπως ήδη σημειώσαμε παραπάνω) η αύξηση της περιουσίας του εκμισθωτή (η σύζυγος) από την απόκτηση του ακινήτου που ανεγείρεται με έξοδα του μισθωτή (ατομική επιχείρηση), θεωρείται εισόδημα από μεταβίβαση περιουσίας. Μολονότι, αλλάζει η πηγή του εισοδήματος, παραμένει η πρόθεση της φορολόγησης του εκμισθωτή στις επίμαχες περιπτώσεις. Το σημείο «κλειδί» σε αυτή την υποχρέωση ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, η προϋπόθεση ότι το ανεγειρόμενο ακίνητο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του εκμισθωτή μετά το πέρας της μίσθωσης.

 

 

Τι τελικά ισχύει ;;;

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Παράδειγμα 2

Σε σύμβαση 25ετούς μίσθωσης, η οποία συνάπτεται το φορολογικό έτος 2014, συμφωνείται η εκμίσθωση αγροτεμαχίου με ετήσιο χρηματικό μίσθωμα 10.000€. Ο μισθωτής θα ανεγείρει σιδηροκατασκευή (προκάτ κτίσμα), κόστους 100.000€, το οποίο δεν συμφωνείται ως ανταλλαγή μέρους του μισθώματος, δηλαδή δεν αποτελεί συμπληρωματικό μίσθωμα. Κατά τη λήξη της μίσθωσης, το αγροτεμάχιο θα παραδοθεί στον εκμισθωτή χωρίς την ανωτέρω κατασκευή. Στην περίπτωση αυτή, μόνο το ετήσιο χρηματικό μίσθωμα των 10.000€ αποτελεί για τον εκμισθωτή εισόδημα από ακίνητη περιουσία, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4172/2013, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2014 (έναρξη μίσθωσης) και μέχρι τη λήξη της μίσθωσης, ενώ δεν συνυπολογίζεται ετήσιο μίσθωμα σε είδος.

Αν η σιδηροκατασκευή περιέλθει τελικά στην κατοχή του εκμισθωτή, τότε: α) αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο για το οποίο το εισόδημα αυτό δεν συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόσωπο αυτό θα αποκτήσει κατά τη λήξη της μισθωτικής σχέσης εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 και β) αν ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο για το οποίο το εισόδημα αυτό συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτός θα αποκτήσει κατά τη λήξη της μισθωτικής σχέσης εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 47 ή 21 του ν. 4172/2013 στην αγοραία αξία της σιδηροκατασκευής κατά το χρόνο αυτό.

 

http://www.grhotels.gr/GR/BussinessInfo/library/DocLib/pol_1103_2015 ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΛΛΟΥ.pdf

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Διαβάζω την ΠΟΛ 1103/2015 και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες διότι προσπαθώ να συμβουλέψω κάποιον πελάτη μου οποίος είναι αυτή την στιγμή αγρότης του ειδικού καθεστώτος αλλά θέλει να συστήσει λόγω ΕΣΠΑ νομικό πρόσωπο το οποίο σε οικόπεδο δικό του θα αναγείρει κτίσμα.

Κόστος ανέγερσης . Σε κάθε περίπτωση επιμερίζεται στα έτη μίσθωσης και δηλώνεται από το φυσικό πρόσωπο ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία ή μόνο εφόσον το κόστος ανέγερσης αναφερθεί ως μέρος του μισθώματος με διακριτή αναφορά στην σύμβαση?? Εφόσον το μίσθωμα είναι εύλογο και δεν επηρεάζεται από το κόστος ανέγερσης τότε μόνο τα μισθώματα σε χρήμα αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία για το φυσικό πρόσωπο?

Στο τέλος της σύμβασης σε κάθε περίπτωση προκύπτει εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης διότι το ακίνητο θα παραμείνει στο φυσικό πρόσωπο??

Κάπου έχω μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω.  Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο επειδή ο εκμισθωτής είναι αγρότης του ειδικού το εισόδημα είτε από κόστος ανέγερσης είτα από μεταβίβαση να θεωρηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα???

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ :

 (συνοπτικά ,κορη νοικιάζει οικόπεδο στην μητέρα της ,που ειναι αγρότης ειδικού καθεστώτος, και η μητερα φτιάχνει αποθήκη αγροτική ) θα ήθελα την βοηθεια σας ανακεφαλαιώνοντας:

1.η κόρη βαζει σαν έσοδο το πάσο του ενοικίου που ειχαν συμφωνήσει.(η κορη ειναι και επαγγελματιας απο ασχετη με το οικοπεδο αντικειμενο αρα δεν παιζει ρολο?)

2.στο τελος της μίσθωσης η κόρη θα εχει προσαύξηση περιουσίας και υπεραξια απ αυτην? Πως θα δηλωθει η υπεραξια αυτή?

3. οι δαπανες ανέγερσης επιβαρύνουν αυτόν που πραγματικά της έκανε σαν τεκμηριο ,στην περίπτωση μας την μητερα.

4. η μητέρα εφόσον αυτες οι δαπάνες δεν αφορούν βελτιώσεις κτιρίου ,αλλά νέο κτίριο ,δεν θα διενεργήσει αποσβεσεις ετσι δεν ειναι?αλλα το συνολο των δπαπανων ανέγερσης θα της διαίρεση κατα τα ετη μισθωσης και θα τις βαλει σαν εξοδο?

5.η κορη τι αλλη επιβαρυνση εχει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
48 λεπτά πριν, dodos είπε

ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ :

 (συνοπτικά ,κορη νοικιάζει οικόπεδο στην μητέρα της ,που ειναι αγρότης ειδικού καθεστώτος, και η μητερα φτιάχνει αποθήκη αγροτική ) θα ήθελα την βοηθεια σας ανακεφαλαιώνοντας:

1.η κόρη βαζει σαν έσοδο το πάσο του ενοικίου που ειχαν συμφωνήσει.(η κορη ειναι και επαγγελματιας απο ασχετη με το οικοπεδο αντικειμενο αρα δεν παιζει ρολο?)

2.στο τελος της μίσθωσης η κόρη θα εχει προσαύξηση περιουσίας και υπεραξια απ αυτην? Πως θα δηλωθει η υπεραξια αυτή?

3. οι δαπανες ανέγερσης επιβαρύνουν αυτόν που πραγματικά της έκανε σαν τεκμηριο ,στην περίπτωση μας την μητερα.

4. η μητέρα εφόσον αυτες οι δαπάνες δεν αφορούν βελτιώσεις κτιρίου ,αλλά νέο κτίριο ,δεν θα διενεργήσει αποσβεσεις ετσι δεν ειναι?αλλα το συνολο των δπαπανων ανέγερσης θα της διαίρεση κατα τα ετη μισθωσης και θα τις βαλει σαν εξοδο?

5.η κορη τι αλλη επιβαρυνση εχει?

σε όλα ναι .

στο 4 ,είτε βελτιώσεις ,είτε νέο κτίριο στα αποσβένεται στα έτη μίσθωσης.

η υπεραξία θα δηλωθεί η αξία του κτιρίου που περιέρχεται σε αυτή στο τέλος της μίσθωσης και ότι ισχύει τότε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ως προς το 1 . Η κόρη δεν θα δηλώσει ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία το κόστος ανέγερσης επιμεριζόμενο στα έτη  μίσθωσης??

Αν όχι γιατί???  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Αρθρο 41 ν. 4172 - 1. Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή συμμετοχών οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στην έννοια του εισοδήματος του προηγούμενου εδαφίου εμπίπτει και η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλημερα,αρα π.χ στο παραδειγμα η κορη κατοχος του οικοπεδου π.χ αντικειμενικης αξιας 100.000 νοικιαζει το ακινητο στην μητερα της αγροτισσα .φτιαχνει την αποθηκη η μητερα με δαπανες αξιας 50.000

στο τελος της μισθωσης θα περιελθει το οικοπεδο με την αποθηκη στην κορη(θυμιζω η κορη ειναι και επαγγελματιας ασχερη με το οικοπεδο)

θα φορολογηθει αρα η κορη μετα το τελος της μισθωσης με την κλιμακα του φορου εισοδηματος φυσικων προσωπων σε ποιο ποσο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η διαφοροποίηση για την ανέγερση σε οικόπεδο τρίτου αλλάζει για τςι συμβάσεις που γίνονται από 1.1.2014 και μετά . Για όσε συμβάσεις έχουν γίνει πριν από την έναρξη του ΝΕΟΥ ΚΦΕ συνεχίζει να ισχύει το ίδιο καθεστώς που ίσχυε με τον 2238.

Η ΠΟΛ.1103/2015 περιγράφει αναλυτικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΙΚΕ κάνει βελτιώσεις ώστε να γίνει λειτουργικός για τις ανάγκες της, μισθωμένος. από Α.Ε χώρος. Οι βελτιώσεις αφορούν σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση χωρίσματα με γυψοσανίδες . Η ΙΚΕ θα περάσει τις δαπάνες αυτές σαν έξοδα 62.07 ή στον 11.07?

Αν τα περάσει στον 11.07 θα μπορεί να κάνει αυτή τις αποσβέσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0


Αλλά ας δούμε πως έχουν τα πράγματα. Ο μισθωτής παραλαμβάνει το κατάστημα είτε κενό είτε με κατασκευές του προηγούμενου μισθωτή οι οποίες συνήθως είναι σε κακή κατάσταση. Επειδή δε, θέλει να παρουσιάσει τη καλύτερη εικόνα για την επιχείρηση του , θα καταστρέψει και θα απορρίψει τις παλαιές κατασκευές και θα κατασκευάσει καινούργιες. Οι εργασίες που συνήθως πραγματοποιούνται είναι η διαμόρφωση των χώρων με γυψοσανίδες, η βαφή αυτών, η στρώση του δαπέδου με πλαστικά φύλλα πατώματος σε απομίμηση ξύλου και άλλες που προσδίδουν καλή εμφάνιση στο κατάστημα αλλά όχι επί πλέον αξία στο κτίριο και δεν ωφελείται ο εκμισθωτής ώστε να φορολογηθεί , όπως δεν ωφελήθηκε από τις κατασκευές του προηγούμενου μισθωτή που καταστράφηκαν από τον επόμενο.

Υπ’ αυτή την έννοια οι κατασκευές αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν βελτίωση και προσθήκη σε ακίνητο ώστε να προσδώσουν μόνιμη αξία σ’ αυτό και εισόδημα στον εκμισθωτή, ούτε όμως συντηρήσεις και επισκευές για τον μισθωτή, γιατί είναι καινούργια πάγια και δεν είναι δυνατόν να αποσβεσθούν σε μία χρήση άμεσα από τον μισθωτή.

Επομένως σ’ αυτές τις περιπτώσεις εργασιών σε μισθώσεις καταστημάτων, που δε προσθέτουν αξία στο ακίνητο , γίνονται για να εξυπηρετήσουν το μισθωτή μόνο κατά τη διάρκεια της μισθώσεως και δε πρόκειται να τις εκμεταλλευθεί ο εκμισθωτής μετά το πέρας της μίσθωσης, να καταχωρούνται οι δαπάνες κατασκευής από το μισθωτή σε λογαριασμό παγίου, ενδεχομένως στον 11.07 και να αποσβένονται απ’ αυτόν ισόποσα στα έτη της μίσθωσης, ο δε εκμισθωτής να μην έχει φορολογική και λογιστική ανάμειξη σε όλα αυτά.
Ο λογιστικός και φορολογικός χειρισμός ανέγερσης και λοιπών οικοδομικών εργασιών σε ακίνητα τρίτων μετά την ΠΟΛ 1103/2015


ΑΘΗΝΑ 14/5/2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΝΝΟΣ
Λογιστής –Φοροτεχνικός

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΑΝΕ ΛΟΓ/ΣΜΟ 11,07 ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Στις 13/7/2017 στις 12:15 ΜΜ, DENNY είπε

Περισυ που είχα διαβάσει σχετικα, είχα δει οτι πλεον ο εκμισθωτής δε δηλώνει εισοδημα ( αναγωγη των δαπανών ανέγερσης στα χρόνια της μίσθωσης ) αλλά στο τέλος θα δηλωθεί η υπεραξία του κτίσματος ( αντικειμενική αξία ).Και για παλαιοτερες μισθώσεις θα αφαιρεθούν απο το ποσό αυτο τα εισοδήματα που δηλώθηκαν απον εκμισθωτη . Εχει αλλάξει κατι;; Διαβασα μια διευκρινιστικη της ααδε που μάλλον αναιρεί αυτο ;;;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...