Προς το περιεχόμενο
  • 0

Δημιουργία κλάσματος prorata σε περίπτωση είσπραξης Τόκων Υπερημερίας από Πελάτη


gapdk

Ερώτηση

Καλό μήνα και καλή δύναμη σε όλους!

Στα μέσα του 2016, παραλάβαμε τα βιβλία επιχείρησης (διπλογραφικά) η οποία εισπράττει τα τελευταία δύο χρόνια (2015 & 2016) τόκους υπερημερίας από πελάτη της, λόγω καθυστέρησης (για μη εκπρόθεσμη καταβολή ποσού επί πιστώσει). Ο προηγούμενος συνάδελφος που είχε την τήρηση, σχημάτισε για το 2015 το κλάσμα prorata, συμπεριλαμβάνοντας στον παρονομαστή τα ποσά της αποζημίωσης, το οποίο διατήρησε και στις περιοδικές του 2016. * Να σημειωθεί ότι η αποζημίωση είναι η ΜΟΝΗ πράξη άνευ ΦΠΑ (εξαιρούμενη μάλιστα και όχι απαλλασσόμενη).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

(1) Άρθρο 31 παρ.3. του κώδικα ΦΠΑ ..."για τον προσδιορισμό του ποσοστού της παραγράφου 1 δε λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που προέρχονται:

α) από παράδοση αγαθών που χρησιμοποιούνται από υποκείμενο στο φόρο για πάγια εκμετάλλευση στην επιχείρηση.

β) από παρεπόμενες πράξεις σε ακίνητα, ή από χρηματοδοτικές ή πράξεις που προβλέπουν οι διατάξεις των περιπτώσεων κ΄, κα΄, κβ΄, κγ΄, κδ΄ και κε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του παρόντος, εφόσον πρόκειται για παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας πράξεις."    (** αν θεωρήσουμε ότι η είσπραξη τόκων υπερημερίας είναι χρηματοοικονομική πράξη..) αλλά και

(2) Tην ΠΟΛ. 1056/2002 " «Τα χρηματοοικονομικά αυτά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στον παρονομαστή του κλάσματος της αναλογίας εκπτώσεως καθόσον πρόκειται στην περίπτωση αυτή - υπό την προϋπόθεση άτι απαιτούν τη χρησιμοποίηση του μικρού μόνο ποσοστού της διοικητικής υποδομής της επιχειρήσεως - για παρεπόμενες πράξεις, κατά την έννοια του άρθρου 19, παράγραφος 2, δεύτερη φράση, της έκτης οδηγίας περί Φ.Π.Α.. Αυτό συμβαίνει:

 (ι) όταν οι πράξεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στην κυρία οικονομική δραστηριότητα της επιχειρήσεως, αλλά έχουν ορισμένη σχέση με αυτή (ισχύει στην περίπτωσή μας)

 (ιι) όταν απαιτούν αμελητέο μόνο ποσοστό των μέσων που διαθέτει η επιχείρηση για την άσκηση της οικονομικής της δραστηριότητας και θα μπορούσαν, κατά συνέπεια, να μειώσουν αδικαιολόγητα το ποσό της εκπτώσεως (ισχύει επίσης)

(ιιι) όταν οι πράξεις αυτές δεν υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών, που σχετίζεται με την κύρια οικονομική δραστηριότητα της επιχειρήσεως». (** στην περίπτωσή μου όμως τυγχάνει να υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών της κύριας οικονομικής δραστηριότητας, και συγκεκριμένα αποτελούν το 80-90% των συνολικών ετήσιων εσόδων της εταιρείας...)

Κατά συνέπεια, η είσπραξη τόκων από καταθέσεις των διαθέσιμων μιας επιχείρησης θα πρέπει, κατά τεκμήριο, να θεωρούνται παρεπόμενη πράξη, εφόσον καλύπτονται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν πρέπει κατά συνέπεια να περιλαμβάνονται στον παρονομαστή του κλάσματος (prorata)."

αλλά και παρακάτω στην ίδια ΠΟΛ αναφέρεται ..."δεν δημιουργείται πλέον κλάσμα από την επιχείρηση που πραγματοποιεί πράξεις που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης και πράξεις εξαιρούμενες του Φ.Π.Α. δηλαδή πράξεις εκτός του πεδίου εφαρμογής, όπως π.χ. αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και γενικότερα επιδοτήσεις μη φορολογητέες (που δεν αποτελούν αντιπαροχή και δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή της διάθεσης των αγαθών).

Από τις ανωτέρω εξαιρούμενες πράξεις, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (προστίθενται στον παρανομαστή) μόνο οι επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, οικονομικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή και μόνο στην περίπτωση που υφίσταται ήδη μερικό δικαίωμα έκπτωσης, λόγω πραγματοποίησης πράξεων υπαγομένων στο φόρο. τόσο με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης".

 

Με βάση τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Καλώς σχηματίστηκε το κλάσμα prorata από τον προηγούμενο συνάδελφο μας και υπολογίστηκε σε όλες τις περιοδικές του 2016?

Ή μήπως να το αγνοήσω θεωρώντας την είπραξη τόκων υπερημερίας μή εξαιρούμενη πράξη, να διαγράψω τις μηνιαίες λογιστικές εγγραφές της prorata και να κάνω τροποποιητικές δηλώσεις στις περιοδικές ΦΠΑ τουλάχιστον του 2016 χωρίς το ποσοστό αυτό?

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

για τι ποσο μιλαμε?  ο προηγουμενος λογιστης ειχε δικιο...  αλλα εχει μεγαλη σημασια το μεγεθος του ποσου για να κρινουμε αν υπαρχει λογος συζητησης και πατηματος ωστε να σταματησεις την προρατα τωρα

και ερωτω εδω το εξης...  αφου οπως λες το συνολο των εισοδηματων σας ειναι απο εσοδα που δεν υποκεινται σε ΦΠΑ, γιατι δεν εκπιπτεις και το συνολο του ΦΠΑ των δαπανων σας απο το φορο εισοδηματος?

θες να παρεις επιστροφη? τι συμβαινει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 στην περίπτωσή μου όμως τυγχάνει να υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών της κύριας οικονομικής δραστηριότητας, και συγκεκριμένα αποτελούν το 80-90% των συνολικών ετήσιων εσόδων της εταιρείας...)

 

Τι το συζητάς μετά?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
25 λεπτά πριν , ethos said:

για τι ποσο μιλαμε?  ο προηγουμενος λογιστης ειχε δικιο...  αλλα εχει μεγαλη σημασια το μεγεθος του ποσου για να κρινουμε αν υπαρχει λογος συζητησης και πατηματος ωστε να σταματησεις την προρατα τωρα

και ερωτω εδω το εξης...  αφου οπως λες το συνολο των εισοδηματων σας ειναι απο εσοδα που δεν υποκεινται σε ΦΠΑ, γιατι δεν εκπιπτεις και το συνολο του ΦΠΑ των δαπανων σας απο το φορο εισοδηματος?

θες να παρεις επιστροφη? τι συμβαινει?

Καλό μήνα Ethos!

1) Τo ποσό του ΦΠΑ από prorata είναι μη εκπιπτόμενο φορολογικά (ΚΦΑ) οπότε είτε σχηματιστεί είτε όχι ΔΕΝ επηρεάζει το καθαρό αποτέλεσμα...

 

2) Οι εισπραττόμενοι τόκοι ανέρχονται στο 80-90% των ετήσιων εισοδημάτων της εταιρείας (είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) . Αλλά και αμελητέοι να ήταν, γιατί να κάνω prorata αν θεωρούνται πράξεις εξαιρούμενες του ΦΠΑ (και όχι απαλλασσόμενες) και δεν θα έπρεπε να σχηματίζεται καθόλου το κλάσμα και από τον προηγούμενο συνάδελφο??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Το θέμα  είναι αν η είσπραξη τόκων υπερημερίας θεωρείται πράξη απαλλασσόμενη (για να σχηματίζει το κλάσμα)  και όχι εξαιρούμενη του ΦΠΑ (οπότε δεν έχουμε υποχρέωση για prorata, καθώς δεν υφίσταται και κανένα άλλο έσοδο που να το συμπαρασύρει σε pro rata π.χ. είσπραξη ενοικίων κλπ).

πριν μία ώρα, PROAKIS said:

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Στον παρανοµαστή του κλάσµατος συµπεριλαµβάνονται επίσης και οι επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, οικονοµικές ενισχύσεις, οι οποίες δεν αποτελούν µέρος της φορολογητέας αξίας, σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 19. Υπογραµµίζεται στο σηµείο αυτό, ότι µετά τις αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 31 του Κ. ΦΠΑ µε τον Ν 2954/2001, δεν δηµιουργείται πλέον κλάσµα  prorata για τις εξαιρούµενες πράξεις που αφορούν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, οικονοµικές ενισχύσεις, αποζηµιώσεις, εφόσον δεν αποτελούν αντιπαροχή και δεν συνδέονται άµεσα µε την τιµή διάθεσης των αγαθών (βλέπε και την Πολ. 1056/2002). Ωστόσο, αν δηµιουργείται κλάσµα prorata από άλλη αιτία, τότε θα προστίθενται και τα ποσά από τις παραπάνω κατηγορίες στον παρανοµαστή του κλάσµατος (** Δεν υπάρχει άλλη αιτία δημιουργίας κλάσματος στην περίπτωσή μας)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

συναδελφε μην επιμενεις

η κυρια δραστηριοτητα σου (κι ας μην την πεις κυρια... πρακτικα η δραστηριοτητα με τον μεγαλυτερο κυκλο εργασιων) ειναι αυτοι οι τοκοι που παιρνεις.. δεν ειναι ''αποζημειωσεις'' οι τοκοι

φορολογουνται με 15% ως εισοδημα

τωρα οσων αφορα το μη εκπιπτομενο στον φορο εισοδηματος ποσο προρατα, πλεον νομιζω αφορα μονο καποια περιπτωση στα οικοδομικα και τις ΜΚΟ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...