Προς το περιεχόμενο

Ίδρυση Εταιρίας στη Ρουμανία - Ρουμανία, Startup Nation: 10.000 νέες εταιρίες θα πάρουν από 45.000 Ευρώ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Εταιριών More (www.romania.more-group.eu)

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την καταπολέμηση της ανεργίας αποφάσισε να υλοποιήσει η Ρουμανία το 2017. Την ώρα που στην Ελλάδα θεωρούμε «ενίσχυση της απασχόλησης» την επιδότηση κάποιων ανέργων για μερικούς μήνες, η μεγαλύτερη χώρα της ΝΑ Ευρώπης επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο: Επιδοτεί την ίδρυση 10.000 νέων εταιριών, με στόχο τη δημιουργία 20.000 – 30.000 θέσεων εργασίας! Αξίζει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη παρέμβαση και γιατί έχει ενδιαφέρον και για Έλληνες επενδυτές που μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί. 

Μία κυβέρνηση με «άγχος» να μοιράσει σωστά τα Ευρωπαϊκά κονδύλια

Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει λάβει μία σειρά από αμφισβητούμενα μέτρα με στόχο την επίλυση των ανισορροπιών και την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, σε γιατρούς κλπ. Την ίδια ώρα μείωσε περαιτέρω τη φορολογία των επιχειρήσεων και προχώρησε σε πολλές κινήσεις με θετικό αντίκτυπο για την Οικονομία. Για να μπορέσει όμως να πλησιάσει τον φιλόδοξο στόχο της μεγάλης ανάπτυξης του ΑΕΠ (ειδικά μετά από ένα κακό πρώτο δίμηνο, λόγω καιρού), έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την συμβασιοποίηση και απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Έτσι, δεκάδες νέα προγράμματα άνοιξαν, ανοίγουν ή ετοιμάζονται να ανοίξουν σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Η προσπάθεια είναι «φέτος να συμβασιοποιήσουμε και να δώσουμε προκαταβολές για το 60% των Ευρωπαϊκών κονδυλίων». Δύσκολο; Ίσως όχι. Και πέρσι η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε προγράμματα και συμβασιοποίησε όλα τα χρήματα, με σημαντικό μέρος αυτών να έχει ήδη καταβληθεί ως σήμερα. 

Ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων

Οι Ρουμάνοι έχουν ήδη αρκετές πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων εταιριών, που ξέρουν ότι είναι η ραχοκοκκαλιά κάθε οικονομίας και δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας:

·    Οι μέτοχοι μίας εταιρίας δεν πληρώνουν ασφάλιση. Αν θέλουν, προσλαμβάνονται στην εταιρία τους ως υπάλληλοι

·  Μία εταιρία με τζίρο ως 500.000 Ευρώ πληρώνει φόρο 1 – 3% επί του τζίρου! (Για τζίρο αμιγώς από υπηρεσίες, το όριο είναι οι 100.000 Ευρώ)

·  Αν η εταιρία ασχολείται με την παραγωγή λογισμικού, οι υπάλληλοί της δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος (16%)

·  Δεκάδες προγράμματα στήριξης έτρεξαν με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια

·  Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για Ρουμάνους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους (Repatriot, που δίνει 30.000 Ευρώ / αιτούντα)

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα σε μία αγορά που ανεβαίνει, φέτος φτάνει την Ελληνική και συνεχίζει με ταχύτητα.

 

Startup Nation: Τι και πόσο επιδοτείται

Σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι Ρουμάνοι αποφάσισαν ότι δεν έχει νόημα να προσλάβεις για μερικούς μήνες συμβασιούχους, που θα απολυθούν πριν καταλάβουν τι έγινε, χωρίς να τους βοηθήσεις να αλλάξουν τη ζωή τους. Για αυτό και αποφάσισαν να δώσουν περίπου το ίδιο ποσό (450 εκ. Ευρώ) για τη δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας. Το ονομάζουν «Startup Nation» για να είναι εύηχο. Δε θα στηρίξουν μόνο καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά σχεδόν κάθε είδους νέα προσπάθεια. 

·         Το ποσό της επιδότησης θα είναι 100.000 Lei (22.500 Ευρώ) αν ο επιδοτούμενος προσλάβει και έναν υπάλληλο

·         Αν προσλάβει 2 υπαλλήλους, η επιδότηση θα φτάσει τα 200.000 Lei (45.000 Ευρώ)

             ·         Έτσι, επιδοτώντας τουλάχιστον 10.000 νέα επενδυτικά σχέδια θα δημιουργηθούν περίπου 20.000 – 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πλειοψηφία τους έχουν προοπτική να είναι βιώσιμες 

Θα επιδοτηθεί:

·         Η παραγωγή

·         Τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop)

·         Το εμπόριο (μαγαζιά κλπ, και σε εμπορικά κέντρα)

              ·         Δεκάδες άλλες δραστηριότητες (έχουν φτιάξει τη σχετική λίστα με ΚΑΔ) 

Ισχύει για εταιρίες που ιδρύονται από την 01.02.2017 και μετά.  

Για Ρουμάνους και ξένους, με πολλές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε Ρουμάνους, αλλά και σε ξένους πολίτες που θα ιδρύσουν εταιρία στη Ρουμανία (με προτεραιότητα στους Ευρωπαίους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε τα ίδια δικαιώματα). Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία του αιτούντος, δεν υπάρχει μοριοδότηση με κοινωνικά κριτήρια, αλλά από την άλλη υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά (και δίνουν περισσότερους πόντους σε μία πρόταση για να κερδίσει τη χρηματοδότηση) 

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει στις 02.05.2017 και να μείνει ανοικτό για 1 μήνα τουλάχιστον. 

Είναι όλα «απλά»; Όχι, θέλει προσοχή

Είναι δεδομένο πως και πολλοί Έλληνες θα ενδιαφερθούν να κάνουν το άνοιγμα στη Ρουμανία και να καταθέσουν σχετική πρόταση για αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι όμως όλα απλά:

·   Αν κάποιος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει λόγο να ξεκινήσει

·  Αν δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν πρόκειται να «πάρει λεφτά για να ζήσει» από αυτό το πρόγραμμα

·  Αν κάνει μία επιχείρηση, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτή (εκτός και αν επιλέξει το franchise, με πιο απλές λύσεις. Ήδη υπάρχουν και Ελληνικές εταιρίες που προσφέρουν έτοιμες προτάσεις)

·    Χωρίς πολύ καλούς συμβούλους, το όλο εγχείρημα εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε «πρόβλημα»

 

Ρουμανία. Δεν είναι τέλεια, αλλά προχωράει μπροστά, η ζωή γίνεται καλύτερη, κάθε χρόνο

Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστέψουν ότι όλα στη Ρουμανία λειτουργούν «ρολόι». Δεν είναι έτσι, υπάρχουν και εκεί οι προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει κάθε χώρα. Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την πατρίδα μας: Στη Ρουμανία είναι οφθαλμοφανές πως τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς, η ζωή γίνεται καλύτερη κάθε χρόνο. Η χώρα ανεβαίνει και οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι.  

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας ήρθε στο Βουκουρέστι για να ιδρύσει εταιρία και να επεκταθεί στην αγορά της, κρατώντας και τη δουλειά του στην Ελλάδα. Συνέπεσε με τη δεξίωση για την 25η Μαρτίου και πήγαμε μαζί στο υπέροχο κτίριο Ateneul Roman, το κόσμημα που είναι φτιαγμένο στην καρδιά του Βουκουρεστίου «για τη δόξα της Ελλάδας». Μετά από 2 ώρες εκεί, μονολογούσε «χρόνια είχα να δω τόσους ανθρώπους με σχέδια και διάθεση για δουλειά»... 

Για κάποιον σοβαρό που θέλει να κάνει «το επόμενο βήμα στο εξωτερικό», το Startup Nation της Ρουμανίας ίσως να είναι μία καλή επιλογή για ξεκίνημα.  

 

 

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ). [email protected] - 6979339400

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...