Jump to content

Βάσει των άρθρων 68 και 69 του νομου 4446/2016, είναι για το γραφείο σας απαραίτητη η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ένα μηχάνημα είσπραξης για πιστωτική ή χρεωστική κάρτα P.O.S


Recommended Posts

Με τους παρακάτω νόμους θα αποστέλλονται οι λιανικές συναλλαγές δηλαδή οι Α.Λ.Σ (ΑΛΠ και ΑΠΥ) στην Α.Α.Δ.Ε 

Οι τρόπος αποστολής απότι αναφέρουν θα είναι:

  • Οι ταμειακές μηχανές (Λιανικό εμπόριο, μπαρ, καφε, εστιατόρια, κ.ο.κ)
  • Φορολογικοί μηχανισμοί με το αρχείο e.txt
  • Καταχώρηση των χειρογράφων σε λίστα

Πουθενά δεν αναφέρεται ξεκάθαρα τι γίνεται με τις κατηγορίες των επαγγελμάτων, που λένε ότι θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στην αποστολή και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίοι έχουν απαλλαχθεί από την χρήση των φορολογικών μηχανισμών πως θα αποστέλλουν τις λιανικές και με ποιόν τρόπο.

Θα πηγαίνουν με τις ΜΥΦ συγκεντρωτικά ? θα τις «ανεβάζουν» ηλεκτρονικά οι εφαρμογές? 

Γνωρίζει κάποιος τι θα γίνει και πότε?

 

 

Νόμος ν.4446/2016 (ΦΕΚ Α' 240/22.12.2016)
Αρθρο 69. Διασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών

1. Η παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α' 58) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα υποκείμενα σε φόρο φυσικά και νομικά πρόσωπα των άρθρων 3 και 45 αντίστοιχα του ν. 4172/2013 (Α' 167) υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων - στοιχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών.»


Νόμος ν.4308/2014 - Taxheaven
Αρθρο 15. Αυθεντικότητα του τιμολογίου
1. Η αυθεντικότητα της προέλευσης, η ακεραιότητα του περιεχομένου και η αναγνωσιμότητα του τιμολογίου που λαμβάνεται ή εκδίδεται από την οντότητα, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, διασφαλίζεται από το χρόνο της έκδοσής του έως τη λήξη της περιόδου διαφύλαξής του.  
2. Κάθε οντότητα οφείλει να εφαρμόζει τα κατάλληλα στις περιστάσεις μέτρα διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχομένου και της αναγνωσιμότητας του τιμολογίου. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται με οποιεσδήποτε δικλίδες της οντότητας δημιουργούν αξιόπιστη και ελέγξιμη αλληλουχία (αλυσίδα) τεκμηρίων που συνδέουν κάθε τιμολόγιο με τη σχετική προμήθεια αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, και αντίστροφα.  

3. Η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητας του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να διασφαλίζεται με τους πιο κάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τρόπους:  
α) Χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που έχει δημιουργηθεί από έναν μηχανισμό δημιουργίας ασφαλών ηλεκτρονικών υπογραφών και στηρίζεται σε πιστοποιητικό εγκεκριμένου φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ.150/2001 (Α΄125).  
β) Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της σύστασης 1994/820/ΕΚ της 1. Η παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α' 58) αντικαθίσταται ως εξής:
Επιτροπής, της 19ης Οκτωβρίου 1994 (Επίσημη Εφημερίδα Ε.Κ. EL 388/28.12.1994), εφόσον η συμφωνία σχετικά με αυτήν την ανταλλαγή προβλέπει τη χρησιμοποίηση διαδικασιών που εγγυώνται τη γνησιότητα της προέλευσης και την ακεραιότητα των δεδομένων.  
γ) Εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το ν. 3862/2010.  
δ) Χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 12.  
Αρθρο 12. Εκδιδόμενα στοιχεία για λιανική πώληση αγαθών ή υπηρεσιών
15. Οι οντότητες, οι οποίες επιλέγουν να εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω τρίτου προσώπου (πάροχος) διαβιβάζουν προς τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών την επωνυμία και τα στοιχεία επικοινωνίας του τρίτου προσώπου, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και παύσης της χρήσης των υπηρεσιών του παρόχου. Η διαβίβαση των πληροφοριών αυτών γίνεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ή την παύση χρήσης των υπηρεσιών του παρόχου.  
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

οι ελευθεροι επαγγελματιες που εχουν εδρα στο σπιτι και κανουν και αλλες δραστηριοτητες, πχ μισθωτοι σε εταιριες, ΘΑ βαλουν pos μηχανακι στο σπιτι τους?δεν καθονται σπιτι δηλαδη απλα η εδρα ειναι εκει

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, zinon said:

οι ελευθεροι επαγγελματιες που εχουν εδρα στο σπιτι και κανουν και αλλες δραστηριοτητες, πχ μισθωτοι σε εταιριες, ΘΑ βαλουν pos μηχανακι στο σπιτι τους?δεν καθονται σπιτι δηλαδη απλα η εδρα ειναι εκει

Υπάρχουν ειδικά οικιακά ΠΟΣ(από την Πειραίως)  για την κατηγορία αυτή . Μάλιστα σε περίπτωση νυχτερινής ενασχόλησης και έκδοσης ΑΠΥ υπάρχει ειδική μείωση στην προμήθεια . Σύντομα θα δεις και την διαφήμιση "τι κοινό έχουν ένας λογιστής , ένας νταβαντζής και ένας νυχτοφύλαΞ? 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω δεν το ηξερα,με ρωτησε μια πελατισσα απορημενη ,μου λεει γιατι να βαλω pos αφου εχω εδρα στο σπιτι,ειναι και μισθωτη παραλληλα,αντε τι να την απαντησεις

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...