Jump to content
Sign in to follow this  
235711

Ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλα

Recommended Posts

Μεγάλη η κουβέντα για την εδραιοποίηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και κατ' επέκταση για την απουλοποίηση του χρήματος.

Πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει ανά τον κόσμο. 

Κάνοντας αναζήτηση με την λέξη cashless ή cashless europe θα βρείτε εξαιρετικό υλικό για το τι τρέχει...

Ενδεικτικά, σεργιάνισα σε αυτή της Ινδίας,(ναι ναι ξέρω εδώ κοντά) όπου ήδη έχουν καταργήσει τα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα τους (σαν να λέμε 500ρικα και 200ρικα)

Δείτε λίγο και το σχετικό site: http://cashlessindia.gov.in/

Θα σας παρότρυνα να το συγκρίνεται και με αυτά τα αντίστοιχα ελληνικά, από άποψη λειτουργικότητας-εμφάνισης, αλλά και προσέγγισης.

Τα ελληνικά (δημόσια) sites είναι λες και απευθύνονται σε δικηγόρους, με μία ατελείωτη παράθεση νόμων, αποφάσεων, ΦΕΚ κοκ  , 

τόσο φιλικότητα δεν την αντέχω, λες και θέλουν να σε πνίξουν στην κυριολεξία με πληροφορίες, πχ δείτε και κλάψτε......  http://www.minfin.gr/web/guest/yperesies/-/asset_publisher/UepLeEsgUYmA/content/psephiakes-ypographes?inheritRedirect=false&redirect=http%3A%2F%2Fwww.minfin.gr%2Fweb%2Fguest%2Fyperesies%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UepLeEsgUYmA%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_count%3D1

 

Αλλά και αυτό είναι ακόμα μία έκφανση-εκδήλωση της κουλτούρας μας.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της"  |  Χέρινγκ Νόρμπερτ

ISBN: 978-960-14-3113-0

Αρ. σελίδων: 288

 

Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο

Σας αρέσει να ξεγυμνώνεστε μπροστά στον τραπεζικό σας σύμβουλο; Όχι; Κι όμως, στο μέλλον θα στέκεστε εντελώς γυμνοί απέναντί του, καθώς θα γνωρίζει και την παραμικρή πληρωμή που κάνετε. Το ίδιο και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως και οι χάκερ.

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, τα μετρητά όχι μόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία μας, αλλά συμβάλλουν στη διασφάλισή τους.

Μας εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από το κράτος και τις μυστικές του υπηρεσίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής. Γιατί κάθε φορά που πληρώνουμε τοις μετρητοίς αποκλείουμε τους σπιούνους που θέλουν να ξέρουν τα πάντα για μας. Τα μετρητά δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ηλεκτρονικό ίχνος. Και ό,τι αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη είναι πλέον –ή έστω θα είναι σε μερικά χρόνια– δημόσια προσβάσιμο.

Ο δημοσιογράφος Νόρμπερτ Χέρινγκ αναλύει διεξοδικά πώς η πολιτική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετέρχονται κάθε μέσο για να αποκτήσουν απόλυτο έλεγχο όλων των πληροφοριών που αφορούν εμάς και τις ζωές μας.

Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα των νοσταλγών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. Τα μετρητά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα. Βοηθούν να κρατάμε υπό έλεγχο τα έξοδά μας. Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα, υποστηριζόμενο από το κράτος. Αντίθετα, πίσω από το λογιστικό χρήμα των τραπεζών κρύβεται μόνο μια δέσμευση για μετρητά, μια υπόσχεση σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και έπειτα έχουμε αρχίσει και πάλι να το αντιλαμβανόμαστε.

Από τα μετρητά επωφελούμαστε τόσο ως πολίτες όσο και ως φορολογούμενοι. Διότι με κάθε τραπεζογραμμάτιο και κέρμα ευρώ που θέτουν σε κυκλοφορία οι κεντρικές μας τράπεζες αυξάνονται τα κέρδη που αυτές αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, το κράτος συλλέγει χαμηλότερους φόρους. Με το χρήμα όμως που διακινούν οι τράπεζες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάθε εργαλείο έχει πολλές χρήσεις.

Το να μελετούμε τις πιθανές "κακές" χρήσεις είναι απαραίτητο, για να τις αποφεύγουμε και να προφυλασσόμαστε από αυτές.

Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την δαιμονοποίηση και εν τέλει την άρνηση υπάρχει σαφώς μια απόσταση.

Δεν θα εστιάσω στα επιχειρήματα του συγγραφέα μιας και θα δημιουργεί μια μακροσκελή καταχώρηση.

Απλά  θα σταθώ σε μία φράση του κειμένου " Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά." 

Σε καμία περίπτωση τα μετρητά δεν είναι αληθινά ... μπορεί να έχουν υλική υπόσταση, αλλά από εκεί και πέρα η αξία τους είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ μας, ότι δηλαδή το κιτρινάκι θα αξίζει τόσο ενώ το μοβάκι τόσο... 

Η θέση μου (την οποία την έχω αναφέρει και σε άλλες καταχωρήσεις) είναι οτι η απουλοποίηση θα γίνει πραγματικότητα, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία, με πολλές βέβαια παγίδες.

Καλό είναι να εστιάσουμε στο να κλείσουμε τις τρύπες που έχει ο δρόμος και όχι στην άρνηση της κατασκευής του δρόμου.

 

Καλή συνέχεια :)

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

είναι λίγο πιο βαθύ το θέμα.

ΕΑΝ γίνει άυλο το χρήμα ,οι "τραπεζίτες" να παραδώσουν το εκδοτικό δικαίωμα πίσω στα κράτη-κοινότητες-κοινωνίες!!!

δεν χρειάζονται παράσιτα.

κάνουν όλα τα άλλα ,εκτός αυτού.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαφώς και το όλο θέμα είναι βαθύ.

Επίσης δεν θα με βρεις αντίθετο με την απαγόρευση του εκδοτικού δικαιώματος.

Όμως το έχουν έμμεσα από την στιγμή που δίνουν δάνεια.

Ο μόνος τρόπος να πάψουν να εκδίδουν χρήμα είναι ουσιαστικά να γίνουν μεσάζοντες δανειοδότησης.

Δηλαδή κ. Γιάννη ο κ. Νίκος θέλει δάνειο 1000€ με επιτόκιο 5%, θέλετε; Εγώ σαν τράπεζα επιθυμώ προμήθεια για την διαμεσολάβηση 0.5% . Έτσι ο Γιάννης αναλαμβάνει  το ρίσκο, της μη αποπληρωμής του δανείου, εκτός εάν επιθυμεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο ( ασφάλιστρο 3%)

 

Βέβαια, στην πορεία ουσιαστικής απουλοποίησης του χρήματος, η ανάγκη για χρήμα-μονάδες χρήματος θα μειωθεί πχ

Ο Α αγοράζει από το Β 50€ αγαθά κ 30€ υπηρεσίες, ο Β αγοράζει  από τον Γ  100€ αγαθά ενώ ο Γ αγοράζει 70€ υπηρεσίες από τον Α.

Στο τέλος του μήνα (έστω) γίνεται εκκαθάριση (clearing) και Β οφείλει 30 στον Γ ενώ ο Α 10 στον Β ή ακόμα ενα κλικ πιο πέρα ο Β 20 στον Γ και ο Α 10 στον Γ.

Έτσι από εκεί που θέλαμε 100€ για συναλλαγές μπορεί να χρειαστούν μόνο 30€ .... 

 

Έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα, όπως πχ e-επιταγή ή και e-γραμμάτιο.

 

Στο εξωτερικό γίνεται "χαμός" με το fintech (πχ Ν26, Curve κλπ)

 

Αυτά από μένα,

Καλό βράδυ και καλές βεβαιώσεις.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×