Προς το περιεχόμενο
  • 0

Εισφορά ΕΦΚΑ-ΟΓΑ στους συνταξιούχους με αγροτικά εισοδήματα?


MXalit

Ερώτηση

Συνταξιούχος με αγροτικά εισοδήματα θα πληρώνει εισφορές ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και τουλάχιστον το ελάχιστο κλπ... ή είναι ιδέα μου?

Είχα μια ελπίδα οτι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα πριν απο την ημερομηνία ισχυς του νόμου θα εξακολουθούν να έχουν το παλιό καθεστώς χωρίς εισφορές. Βλέποντας το παρακάτω έχω χάσει κάθε ελπίδα.

Καταλαβαίνω σωστά? 

Αν ναι αυτό θα έπρεπε να αφορά τα εισοδήματα του 2017 και μετά και ελπίζω ΟΧΙ για τα εισόδημα του 2016 

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 3/2017 Κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Αυτοαπασχολούμενων Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ΟΓΑ) από 01/01/2017
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.1140/1981, πρόσωπα άμεσα ασφ/να ή λαμβάνοντα σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλο Φορέα Κύριας Ασφάλισης, Ελληνικό ή Ξένο, δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ. Από 01/01/2017 καταργούνται οι προαναφερόμενες διατάξεις και πλέον τα πρόσωπα αυτά έχουν υποχρέωση εφόσον ασκούν δραστηριότητα εκ των υπαγόμενων στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Στην παρούσα περιλαμβάνονται (13) παραδείγματα υπολογισμού εισφορών. 

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/circular/25489
© Taxheaven

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Δες λίγο ένα αρθράκι που έφτιαξα .

Αγρότες  μια γρήγορη και απλή ματιά στις αλλαγές από 01/01/2017

Υπάρχουν , μάλλον υπήρχαν 3 κατηγόριες .:

Α) Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ,

Β) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος και

 Γ) Αφανείς αγρότες .

Εν τάχει αυτά που ίσχυαν για τη κάθε κατηγορία ξεχωριστά :

Α)  Αγρότες του κανονικού καθεστώτος , που σημαίνει  τήρηση  βιβλίων και έκδοση των ανάλογων παραστατικών (τιμολόγια και ΑΛΠ πώλησης) και βέβαια συμπλήρωση κάθε τρίμηνου της περιοδικής ΦΠΑ και απόδοση αυτού αν οι πωλήσεις ήταν περισσότερες από τις αγορές , ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για κανονική επιχείρηση , στο κανονικό καθεστώτος εντάσσονταν όσοι είχαν πωλήσεις πάνω από 15.000,00 ευρώ  το έτος  ή επιδότηση άνω των 5.000,00 ευρώ .

Β) Όσοι είχαν αγροτική δραστηριότητα  είτε ως κύρια είτε ως παρεπόμενη απασχόληση και βέβαια δεν ξεπερνούσαν τα όρια της Α) κατηγορίας τζίρου και επιδότησης , επίσης εντασσόταν και όσοι ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑ ή και όσοι είχαν κύρια ασφάλιση ΟΓΑ .

Γ) Οι αφανείς ήταν μια μεγάλη και ετερόκλητη κατηγορία γιατί  περιείχε κυρίως φορολογούμενους  που τα τυχόν αγροτικά τους εισοδήματα τα είχαν ως παρεπόμενη ασχολία και είτε ήταν Δημόσιοι Υπάλληλοι είτε συνταξιούχοι , είτε κάτοχοι αγροτικού φιχ κλπ κυρίως με μικρούς κλήρους  και με ελάχιστη επιδότηση . Η υποχρέωση που είχαν ήταν ότι δήλωναν τα αγροτικά τους εισοδήματα με το το έντυποι Ε3 αλλά με τον ειδικό κωδικό 99999998 (όσοι δεν γνωρίζουν μπορούν να δουν στο έντυπο Ε3 της δήλωσης που υπέβαλλαν για το έτος 2015 (01/01/2015-31/12/2015) στη πρώτη σελίδα στα πεδία ΚΑΔ (στοιχεία υπόχρεου στο πάνω  μέρος του έντυπου) .

Με τις νέες διατάξεις πλέον οι κατηγορίες των αγροτών γίνονται 2 : Α) Κανονικού καθεστώτος και Β) Ειδικού καθεστώτος , ουσιαστικά δηλαδή η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση της τρίτης κατηγορίας .

Ας δούμε τι ισχύει ή μάλλον τι έχουμε καταλάβει ως τώρα περιληπτικά από 01/01/2017 :

Α) Αγρότες κανονικού καθεστώτος , τα όρια στο τζίρο και στις επιδοτήσεις έμειναν τα ίδια , με τη μόνη διαφορά ότι πλέον υπολογίζονται όλες οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν το 2016 . Μια άλλη αλλαγή είναι ότι οποισδήποτε έχει βιβλία (επιχείρηση) και παράλληλα ήταν στο ειδικό καθεστώς , πλέον είναι υποχρεωμένος να μπει στο κανονικά καθεστώτος ΚΑΙ για τα αγροτικά ανεξαρτήτως κριτηρίου τζίρου και επιδότησης , τον παρασύρει δηλαδή η τήρηση βιβλίων που έχει από άλλη ιδιότητα .

Β) Καμία σημαντική αλλαγή για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος .

Γ)Οι αφανείς καταργούνται και είναι η κατηγορία που έχει τους πιο πολλούς προβληματισμούς , δεν υφίσταται δηλαδή η δήλωση με τον ειδικό κωδικό 99999998 και πλέον υπάρχει υποχρέωση δήλωση μεταβολής ΠΡΙΝ από την οποιαδήποτε συναλλαγή στο ειδικό καθεστώτος , ανεξαρτήτως αν είναι συνταξιούχος , Δημόσιος Υπάλληλος κλπ . Μόνο αν δεν δηλώσει αγροτική εισόδημα δηλαδή βγάζει πχ το λάδι για το σπίτι χωρίς να πουλάει κάτι (βέβαια και εκεί θεωρητικά υπάρχει θέμα , μιας και μπορεί να θεωρηθεί συναλλαγή το δικαίωμα που κρατάει το ελαιοτριβείο για να βγάλει το λάδι ).

Τα κυριότερα ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν πάρει καθαρή απάντηση είναι :

1) Όσοι ενταχθούν ή είναι στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν εισφορές ΕΦΚΑ , ακόμη και αν είναι συνταξιούχοι ή Δημόσιοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι ?

2) Οι συνταξιούχοι θα κινδυνεύσουν να χάσουν το 60% της σύνταξης τους ?

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα η απάντηση είναι μόνο ενδεικτική και θα πρέπει να περιμένουμε νέες διευκρινήσεις . Η προσωπική άποψη είναι ότι για το μεν πρώτο και σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν.4387/2016 ΔΕΝ θα πρέπει να πληρώσει εισφορές ΕΦΚΑ ο Δημόσιος-Ιδιωτικός Υπάλληλος και αυτό γιατί στη παράγραφο 1 αναφέρει « Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του ΟΓΑ, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, ασφαλίζονταν ως αυτοπασχολούμενοι στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, καταβάλλουν από 1.1.2017, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.»  άρα μιλάει για αυτούς που ΕΙΧΑΝ υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ με τις προηγούμενες διατάξεις . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε απάντηση από το Υπουργείο

2) Το άρθρο 20 του Ν.4387/2016 αναφέρει μεν στη 1η παράγραφο ότι :

«Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου».

Αλλά στη παράγραφο 6 ξεκαθαρίζει το τοπίο και εξειδικεύει αυτούς που αν έχουν και αγροτική δραστηριότητα θα χάσουν το 60% της σύνταξης τους :

«Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και για τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4.
Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δια-τηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος.»

Βέβαια ερώτημα είναι τι θα θεωρηθεί ως αυτοαπασχόληση , μπορεί πχ η μεταβολή σε οποιοδήποτε καθεστώς φπα να θεωρηθεί ως νέα εργασία μετά την έναρξη του νόμου .

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα πρέπει η Διοίκηση είτε με ΚΥΑ είτε με άλλο τρόπο να αποσαφηνίσει τα πράγματα και βέβαια να δώσει εύλογο χρονικό διάστημα γιατί το τέλος του μήνα (30/01) πλησιάζει και ακόμη υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Αν συνδυάσουμε τις διατάξεις και γενικά αλλά και ειδικά , θεωρώ ότι ο συνταξιούχος ΟΓΑ που παράλληλα έχει και αγροτική δραστηριότητα ΔΕΝ θα καταβάλλει εισφορές ΕΦΚΑ .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
πριν μία ώρα, broster said:

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι οποισδήποτε έχει βιβλία (επιχείρηση) και παράλληλα ήταν στο ειδικό καθεστώς , πλέον είναι υποχρεωμένος να μπει στο κανονικά καθεστώτος ΚΑΙ για τα αγροτικά ανεξαρτήτως κριτηρίου τζίρου και επιδότησης , τον παρασύρει δηλαδή η τήρηση βιβλίων που έχει από άλλη ιδιότητα .

Θα πρέπει να κάνουμε μεταβολή στο μητρώο ή απλά αρχίζουμε να καταχωρούμε τα "αγροτικά" τιμολόγια (έσοδα και έξοδα) στα υπάρχοντα (από την επαγγελματική ιδιότητα) βιβλία?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ωραία ο συνταξιούχος δεν θα πληρώσει εφκα αν βασιστούμε στις προηγούμενες διατάξεις,αλλά αν μπει στο ειδικό καθεστώς δεν θέλει τήρηση στοιχείων για μυφ για τα έξοδα?τώρα μάλιστα οι του ειδικού θα κόβουν και ειδικό στοιχείο όταν πωλούν σε μη υπόχρεους ,δεν θα μπαίνει μυφ αυτο? Θα πιάσουμε να βάλουμε όλο τον κόσμο στο ειδικό και θα τηρούμε  όχι βιβλία αλλά όλα τα άλλα για τη μυφ,ή θα τους πούμε να κόβουν αλπ για τα έξοδα και να βγάζουμε λογιστικό αποτέλεσμα τέλος του χρόνου? Επίσης τι θα γίνει με τα ελαιουργεία ,έτσι όπως είναι τώρα χτυπάει η μυφ για λάδι π.χ που δεν ξέρουμε αν πωληθεί αργότερα και δεν βάζουμε κάποιον στο ειδικό  από τώρα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
20 ώρες πριν, broster said:

Αν συνδυάσουμε τις διατάξεις και γενικά αλλά και ειδικά , θεωρώ ότι ο συνταξιούχος ΟΓΑ που παράλληλα έχει και αγροτική δραστηριότητα ΔΕΝ θα καταβάλλει εισφορές ΕΦΚΑ .

Αρα λές οτι η τελευταία παράγραφος με την κατάργηση σχετικής διάταξης μπήκε για να πληρώνουν εισφορές αυτοι που θα κάνουν νεα έναρξη απο 1/1/2017 και μετά, και ΟΧΙ για τους παλιούς.... μακάρι να είναι έτσι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
19 ώρες πριν, G.E.S. said:

ναι,

 αν δεν ειχαν υποχρεωση ασφαλισης, ουτε τωρα θα εχουν-οι παλιοι δηλ-

Μιχαλη , καλα κανεις και ανησυχεις

απο οτι ακουσαμε εχθες βραδυ,  απλα ,  γινεται προσπαθεια να εξαιρεθουν

-αν εχουν ενα μικρο εισοδημα  ,για  συμπληρωση  εισοδηματος  ,

βασει νομου ,οπως κατεγραψες δεν εξαιρουνται

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
On 26/1/2017 at 10:24 ΜΜ, broster said:

Αν συνδυάσουμε τις διατάξεις και γενικά αλλά και ειδικά , θεωρώ ότι ο συνταξιούχος ΟΓΑ που παράλληλα έχει και αγροτική δραστηριότητα ΔΕΝ θα καταβάλλει εισφορές ΕΦΚΑ .

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Από παλιά συνταξιούχος  αγρότισσα με δικά της κτήματα που μέχρι και το 2015 δήλωνε τα εισοδήματα εξ αυτών με βάσει  συμφωνητικά παραχώρησης  ο επίσης συνταξιούχος ΟΓΑ σύζυγος της, (αγρότης ειδικού καθεστώτος),έκοψε το 2016 τιμολόγια πώλησης προϊόντων (κάτω των 15.000) και εξ'αυτού προκύπτει (αν δεν κάνω λάθος) ότι  υπάγεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών από τον 9ο/2016 που εκδόθηκαν τα τιμολόγια πώλησης.

1.Θα έχει μείωση σύνταξης 60% αν και παλιά συνταξιούχος?

2.Θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν και ειδικού καθεστώτος?

Ευχαριστώ 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

to 2017 ειναι το προβλημα, αν κανει συναλλαγή στο 2017 , ενταξη στο ειδικο καθεστως ΦΠΑ , αυτο καταλαβα εγω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Για τις συναλλαγές του 2016  θα ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς με δήλωση μεταβολών.(Μπορεί να γίνει διαφορετικά?)

Δεν αναφέρεται στο νόμο για τον ΕΦΚΑ ότι οι αλλαγές θα ισχύουν από την δημοσίευσή του και εξής (δηλ. απο 05/2016) ή έχει αλλάξει κάτι για τους αγρότες?

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
12 λεπτά πριν , evi3107 said:

Για τις συναλλαγές του 2016  θα ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς με δήλωση μεταβολών.(Μπορεί να γίνει διαφορετικά?)

Δεν αναφέρεται στο νόμο για τον ΕΦΚΑ ότι οι αλλαγές θα ισχύουν από την δημοσίευσή του και εξής (δηλ. απο 05/2016) ή έχει αλλάξει κάτι για τους αγρότες?

 

 

 

το 2016 δεν αλλαζει κατι εκτος κι αν ξεπερνας τα ορια 

( η δικια μου αποψη ειναι δεν κανουμε τπτ για το 2016 με λιγα λογια την παπια )

 

το 2017 έρχονται τα πανω κατω εκει κανει ο καθενας οτι καταλαβαινει κι οτι τον συμφέρει (( ένταξη στο ΦΠΑ ειδικο - κανονικο με την πρωτη πωληση - επιδοτηση κλπ κλπ)

Νόμος 4410/2016

Αρθρο 47. Αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών

1. Οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α' 248), αντικαθίστανται ως εξής:
«Αρθρο 41 Ειδικό καθεστώς αγροτών
1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5. Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν με φόρο προστιθέμενης αξίας τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφής του φόρου του παρόντος νόμου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκμετάλλευσής τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3.

 

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν από 1.1.2017.

 

κι αφου εχουμε ενταξη ,   αρα εχουμε κι ασφαλιστικες εισφορες κλπ κλπ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Κάνε ένταξη πριν την πρώτη πώληση ή πριν πας στο ελαιοτριβείο για να βγάλεις λάδι (εκτός άμα πληρώσεις το δικαίωμα με μετρητά)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
18 λεπτά πριν , SAIDONAMESSHNIA said:

Κάνε ένταξη πριν την πρώτη πώληση ή πριν πας στο ελαιοτριβείο για να βγάλεις λάδι (εκτός άμα πληρώσεις το δικαίωμα με μετρητά)

Η πώληση έγινε ήδη από τον 9/2016. Αρα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016  Θα έχει περικοπή  στην σύνταξη?Θα πρέπει να πληρώνει και ΕΦΚΑ?

Παραθέτω και το αρχικό μου ερώτημα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Από παλιά συνταξιούχος  αγρότισσα με δικά της κτήματα που μέχρι και το 2015 δήλωνε τα εισοδήματα εξ αυτών με βάσει  συμφωνητικά παραχώρησης  ο επίσης συνταξιούχος ΟΓΑ σύζυγος της, (αγρότης ειδικού καθεστώτος),έκοψε το 2016 τιμολόγια πώλησης προϊόντων (κάτω των 15.000) και εξ'αυτού προκύπτει (αν δεν κάνω λάθος) ότι  υπάγεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών από τον 9ο/2016 που εκδόθηκαν τα τιμολόγια πώλησης.

1.Θα έχει μείωση σύνταξης 60% αν και παλιά συνταξιούχος?

2.Θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν και ειδικού καθεστώτος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
On 4/2/2017 at 9:44 ΜΜ, evi3107 said:

Η πώληση έγινε ήδη από τον 9/2016. Αρα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016  Θα έχει περικοπή  στην σύνταξη?Θα πρέπει να πληρώνει και ΕΦΚΑ?

Παραθέτω και το αρχικό μου ερώτημα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Από παλιά συνταξιούχος  αγρότισσα με δικά της κτήματα που μέχρι και το 2015 δήλωνε τα εισοδήματα εξ αυτών με βάσει  συμφωνητικά παραχώρησης  ο επίσης συνταξιούχος ΟΓΑ σύζυγος της, (αγρότης ειδικού καθεστώτος),έκοψε το 2016 τιμολόγια πώλησης προϊόντων (κάτω των 15.000) και εξ'αυτού προκύπτει (αν δεν κάνω λάθος) ότι  υπάγεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών από τον 9ο/2016 που εκδόθηκαν τα τιμολόγια πώλησης.

1.Θα έχει μείωση σύνταξης 60% αν και παλιά συνταξιούχος?

2.Θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν και ειδικού καθεστώτος?

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Για το πρώτο νομίζω αφορά νέους συνταξιούχους

Και για το δεύτερο, νομίζω για να πληρώσει ΕΦΚΑ πρέπει να είναι κατ'επάγγελμα αγρότης (αγροτικά εισοδήματα > από συντάξεις)

Ερώτηση: Πως έκοψε το 2016 τιμολόγια πώλησης άμα ήταν στο ειδικό καθεστώς? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
On 4/2/2017 at 9:22 ΜΜ, SAIDONAMESSHNIA said:

Κάνε ένταξη πριν την πρώτη πώληση ή πριν πας στο ελαιοτριβείο για να βγάλεις λάδι (εκτός άμα πληρώσεις το δικαίωμα με μετρητά)

Η πώληση έγινε ήδη από τον 9/2016. Αρα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016  Θα έχει περικοπή  στην σύνταξη?Θα πρέπει να πληρώνει και ΕΦΚΑ?

Παραθέτω και το αρχικό μου ερώτημα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Από παλιά συνταξιούχος  αγρότισσα με δικά της κτήματα που μέχρι και το 2015 δήλωνε τα εισοδήματα εξ αυτών με βάσει  συμφωνητικά παραχώρησης  ο επίσης συνταξιούχος ΟΓΑ σύζυγος της, (αγρότης ειδικού καθεστώτος),έκοψε το 2016 τιμολόγια πώλησης προϊόντων (κάτω των 15.000) και εξ'αυτού προκύπτει (αν δεν κάνω λάθος) ότι  υπάγεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών από τον 9ο/2016 που εκδόθηκαν τα τιμολόγια πώλησης.

1.Θα έχει μείωση σύνταξης 60% αν και παλιά συνταξιούχος?

2.Θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν και ειδικού καθεστώτος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλημέρα

Συγγνώμη για το μπέρδεμα. Της έκοψε τιμολόγια η εταιρεία στην οποία διέθεσε τα προϊόντα της.  

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
On 28/1/2017 at 3:14 ΜΜ, G.E.S. said:

Μιχαλη , καλα κανεις και ανησυχεις

απο οτι ακουσαμε εχθες βραδυ,  απλα ,  γινεται προσπαθεια να εξαιρεθουν

-αν εχουν ενα μικρο εισοδημα  ,για  συμπληρωση  εισοδηματος  ,

βασει νομου ,οπως κατεγραψες δεν εξαιρουνται

 

 

Αγρότης συνταξιούχος , παίρνει επιδότηση περίπου 600 € κάθε χρόνο  αλλά δεν τα πουλάει πουθενά πρέπει και αυτές οι περιπτώσεις να μπουν στο ειδικό ? και για ποιο λόγο? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

εστω και  1  ευρω  συναλλαγη,

οπως  ειναι μεχρι  σημερα  , οι διαταξεις  ,παει στο ειδικο

και πρεπει ,πριν την συναλλαγη να κανει την μεταβολη στο μητρωο

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33348

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
18 ώρες πριν, G.E.S. said:

εστω και  1  ευρω  συναλλαγη,

οπως  ειναι μεχρι  σημερα  , οι διαταξεις  ,παει στο ειδικο

και πρεπει ,πριν την συναλλαγη να κανει την μεταβολη στο μητρωο

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33348

 

Να τους προτείνουμε να μην ασχοληθούν καθόλου μετ α αγροτικά ? γιατί υπάρχει θέμα και με την σύνταξη τους? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπερα

μισθωτος ικα που παραλληλα εχει αγροτικο εισοδημα θα πληρωνει εφκα το ελαχιστο για το

αγροτικο εισοδημα δηλαδη 87,00 ευρω το μηνα?

η θα υπολογιζεται ως ποσοστο επι του εισοδηματος του δηλαδη αν εχει ζημια απο τα αγροτικα 0,00 ευρω και αν εχει κερδος επι 14%?

ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
2 ώρες πριν, klery said:

καλησπερα

μισθωτος ικα που παραλληλα εχει αγροτικο εισοδημα θα πληρωνει εφκα το ελαχιστο για το

αγροτικο εισοδημα δηλαδη 87,00 ευρω το μηνα?

η θα υπολογιζεται ως ποσοστο επι του εισοδηματος του δηλαδη αν εχει ζημια απο τα αγροτικα 0,00 ευρω και αν εχει κερδος επι 14%?

ευχαριστω

Το δεύτερο αν και το ποσοστό που αναφέρεται είναι λάθος.

Αν έχει ζημιά στο αγροτικό δε θα πληρώνει κάτι για αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
4 ώρες πριν, koukoulakis said:

Το δεύτερο αν και το ποσοστό που αναφέρεται είναι λάθος.

Αν έχει ζημιά στο αγροτικό δε θα πληρώνει κάτι για αυτό.

αυτο ηξερα και εγω αλλα επειδη ο ανταποκριτης του ογα ειπε οτι θα πληρωνουν με βασει το ελαχιστο πλαφον και εκει μου μπηκε αμφιβολια

εχει περασει αυτο σε καποια εγκυκλιο η απο τον νομο?

επισης πρεπει να κανουν απογραφη στον ογα εφκα και αν ναι με τι δικαιολογητικο?

ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
10 ώρες πριν, klery said:

αυτο ηξερα και εγω αλλα επειδη ο ανταποκριτης του ογα ειπε οτι θα πληρωνουν με βασει το ελαχιστο πλαφον και εκει μου μπηκε αμφιβολια

εχει περασει αυτο σε καποια εγκυκλιο η απο τον νομο?

επισης πρεπει να κανουν απογραφη στον ογα εφκα και αν ναι με τι δικαιολογητικο?

ευχαριστω

Για να πληρώσουν εφκα θα πρέπει να θα πρέπει να απογραφούν στον ΟΓΑ, με τι προϋποθέσεις θα απογραφεί άμα δεν είναι αγρότης ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...