Προς το περιεχόμενο
  • 0
Katos

Κοινόχρηστο διαμέρισμα πολυκατοικίας και μίσθωση

Ερώτηση

Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με ένα διαμέρισμα (πρώην θυρωρου)  που ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας. Μένω σε μια πολυκατοικία με 43 διαμερίσματα όπου υπάρχει μια γκαρσονιέρα 25τ.μ. και ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες κατά ποσοστό ανάλογο των χιλιοστών που έχει ο καθένας επί του οικοπέδου. Η γκαρσονιέρα αυτή ουδέποτε έχει δηλωθεί σαν ακίνητο σε Ε9 και δεν έχει πληρώσει το ανάλογο ενφια,  τώρα με την γενική συνέλευση της πολυκατοικίας αποφασίστηκε να νομιμοποιηθει για να μπορούμε να την μίσθωσουμε  και τα έσοδα της να πάνε στο αποθεματικο για την μείωση των εξόδων των κοινοχρηστων. 

Από μια έρευνα που έκανα είδα ότι κάθε ιδιοκτήτης από το 2014 και μετά θα έπρεπε να την δηλώσει στο δικό του Ε9 και τυχόν έσοδα αυτής στα εισοδήματα από ενοίκια. Επειδή αυτό δεν το θέλουν πολλοί ιδιοκτήτες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα στο όνομα της πολυκατοικίας και να δηλώνουμε την γκαρσονιέρα για να μπορούμε να την μίσθωσουμε. Υπάρχει κάποια άλλη λύση για την περίπτωση μας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων ο νέος διαχειριστής της πολυκατοικίας. 

 

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Τα διαμέρισμα που χρησιμοποιεί (εδώ χρησιμοποιούσε) ο θυρωρός της πολυκατοικίας , ανήκει από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες και θα δηλωθεί στο Ε9 , από αυτούς με βάση το ποσοστό τους . Σχετική είναι η ΠΟΛ 1047/2005.

Με το καθεστώς του προηγούμενου φορολογικού νόμου για τη φορολογία εισοδήματος , του ν 2238/1994 , υπήρχε ειδική διάταξη , αυτή του άρθρου 11 (αυτοτελής φορολόγηση εισοδήματος από ακίνητα ) , η οποία ρύθμιζε τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος από την εκμίσθωση τέτοιων χώρων (υπήρχε αυτοτελής φορολόγηση με ποσοστό 25% συν το χαρτόσημο της μίσθωσης ).

Υπό το καθεστώς του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος , του ν 4172/2013 ,η φορολόγηση  του εισόδηματος από ακίνητη περιουσία , ρυθμίζεται (για εισοδήματα που προκύπτουν από την 01-01-20414 και εντεύθεν ) από τις διατάξεις του άρθρου 39 , περίπτωση δ παρ. 1 .

Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού έχει εκδοθεί από τη διοίκηση (υπ οικονομικών ) η εγκύκλιος ΠΟΛ 1069/23-03-2015 , στην οποία ρητά αναφέρεται ότι στην περίπτωση για την οποία συζητάμε , το εισόδημα δηλώνεται για να φορολογηθεί  στις ατομικές δηλώσεις φορολογίας εισδήματος των ιδιοκτητών , κατά το ποσοστό συμμετοχής εκάστου στους κοινόχρηστους χώρους.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
  • 0

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, από την έρευνα που έκανα και εγώ το ίδιο διαπίστωσα. Απλά αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να γλιτωσουμε 43 ιδιοκτήτες τα πρόστιμα από τις εκπροθεσμες δήλωσεις του Ε9?

Η μίσθωση της γκαρσονιερας πρέπει να γίνει στο Αφμ της πολυκατοικίας ή κάθε ιδιοκτήτης να καταθέσει ξεχωριστή δήλωση μίσθωσης ακινήτου? 

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
  • 0
2 ώρες πριν, Katos said:

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, από την έρευνα που έκανα και εγώ το ίδιο διαπίστωσα. Απλά αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να γλιτωσουμε 43 ιδιοκτήτες τα πρόστιμα από τις εκπροθεσμες δήλωσεις του Ε9? ΔΕ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ε9 . ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ (ΕΩΣ 30/11/2016) ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 50% ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

Η μίσθωση της γκαρσονιερας πρέπει να γίνει στο Αφμ της πολυκατοικίας ή κάθε ιδιοκτήτης να καταθέσει ξεχωριστή δήλωση μίσθωσης ακινήτου?  ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΣ . ΩΣΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΗΛΩΣΗ (ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ) ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

 

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα

  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×