Jump to content

Recommended Posts

Βάσει του κανονισμού εάν μετά τον συμψηφισμό υπολοίπων απομένει υπόλοιπο άνω των 500€ τότε αυτό πρέπει να εξοφληθεί με τραπεζικό μέσο. Όταν όμως έχω συνεχόμενη συνεργασία με τον πελάτη - προμηθευτή μου και ξανά-προκύψουν υπόλοιπα για συμψηφισμό μπορώ να ξανά-προχωρήσω σε δεύτερο, τρίτο και ούτω καθεξής συμψηφισμό χωρίς να μεσολαβεί τραπεζική πληρωμή ή όχι; Από συζητήσεις με συναδέλφους και ορκωτούς, πέραν του ότι περιμένουμε διευκρινιστική από το Υπουργείο από τον Σεπτέμβρη του 2015, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει μεταξύ δύο συμψηφισμών να υπάρχει οπωσδήποτε μια τραπεζική συναλλαγή (η οποία θα είναι είτε έναντι του υπολοίπου μετά τον συμψηφισμό είτε εξόφληση) προκειμένου να αποδεικνύεται το αληθές των συμψηφισμών. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι περισσότερο για το θέμα;

Για ποιο λόγο περιμένετε διευκρινιστική από τον Σεπτέμβριο του 2015?

Από ποιον την περιμένετε. Την έχετε ζητήσει δηλαδή?

Τι ακριβώς διευκρίνιση θέλετε? Πόσο ποιο σαφές μπορεί να γίνε? Όταν, μετά τον συμψηφισμό, μένουν πάνω από 500, δεν τα εξοφλούμε με μετρητά.

Τι πατέντα είναι αυτή με την κατάθεση μετά από δύο συμψηφισμούς? Εγώ, στα τρία κόρνερ πέναλτυ ήξερα.

Τέλος, τι δουλειά έχουν οι ορκωτοί με τα φορολογικά, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω.

Δεν με καταλάβατε, εάν υποθέσουμε ότι έχω κάνει συμψηφισμό ανταπαιτήσεων με συνεργάτη μου (και το υπόλοιπο που απομένει σε μια από τις δύο καρτέλες είναι άνω των 500€, π.χ. 1800€),όταν μετά από μια-δυο βδομάδες από νέα τιμολόγια που ανταλλάξαμε μεταξύ μας ξαναπροκύπτουν υπόλοιπα για συμψηφισμό και στις δύο καρτέλες, μπορώ να κάνω πάλι συμψηφισμό εάν προηγουμένως δεν έχω προχωρήσει σε εξόφληση του προηγούμενου αναφερόμενου υπολοίπου (των 1800€) μέσω τραπέζης; Δεν περιγράφω καμία πατέντα. Πριν τα capital controls, όποτε προέκυπταν υπόλοιπα τα συμψηφίζαμε. Τώρα με τον κανονισμό του ορίου των 500€ δεν έχει διευκρινιστεί πως θα λειτουργούν οι συμψηφισμοί στην περίπτωση που περιγράφω. Άλλωστε περιμένω διευκρινιστική καθότι υπάρχει ασάφεια στον νόμο, γεγονός που το παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών και υποτίθεται θα υπάρξει ερμηνευτική για αυτό το θέμα. Πάντως Ορκωτός λογιστής πελάτη μου, μου έθεσε το θέμα και ο ίδιος με ενημέρωσε ότι περιμένουν ερμηνευτική από το Υπουργείο, το οποίο επιβεβαίωσα και εγώ.

π.χ.

Συνεργάτης "Ψ"

Υπόλοιπο ως προμηθευτής μου την 30/6 = 7.500€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου την 30/6 = 16.000€

Στις 1/7 συμψηφίζω τα 7.500 άρα απομένουν Υπόλοιπο ως προμηθευτής 0,00€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου την 30/6 = 8.500

Στις 13/7 μετά από νέα ανταλλαγή τιμολογίων το Υπόλοιπο ως προμηθευτής μου είναι 2.300€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου είναι (8.500€+1.700€)= 10.200€.

Μπορώ να ξανακάνω συμψηφισμό τα 2.300€ που του οφείλω ως προμηθευτής χωρίς προηγουμένως να με έχει πληρώσει (μέσω τραπέζης) το υπόλοιπο των 8.500 από (που έμεινε ως υπόλοιπο μετά τον συμψηφισμό της 1/7);;;

6 ώρες πριν, typicon said:

Δεν με καταλάβατε, εάν υποθέσουμε ότι έχω κάνει συμψηφισμό ανταπαιτήσεων με συνεργάτη μου (και το υπόλοιπο που απομένει σε μια από τις δύο καρτέλες είναι άνω των 500€, π.χ. 1800€),όταν μετά από μια-δυο βδομάδες από νέα τιμολόγια που ανταλλάξαμε μεταξύ μας ξαναπροκύπτουν υπόλοιπα για συμψηφισμό και στις δύο καρτέλες, μπορώ να κάνω πάλι συμψηφισμό εάν προηγουμένως δεν έχω προχωρήσει σε εξόφληση του προηγούμενου αναφερόμενου υπολοίπου (των 1800€) μέσω τραπέζης; Δεν περιγράφω καμία πατέντα. Πριν τα capital controls, όποτε προέκυπταν υπόλοιπα τα συμψηφίζαμε. Τώρα με τον κανονισμό του ορίου των 500€ δεν έχει διευκρινιστεί πως θα λειτουργούν οι συμψηφισμοί στην περίπτωση που περιγράφω. Άλλωστε περιμένω διευκρινιστική καθότι υπάρχει ασάφεια στον νόμο, γεγονός που το παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών και υποτίθεται θα υπάρξει ερμηνευτική για αυτό το θέμα. Πάντως Ορκωτός λογιστής πελάτη μου, μου έθεσε το θέμα και ο ίδιος με ενημέρωσε ότι περιμένουν ερμηνευτική από το Υπουργείο, το οποίο επιβεβαίωσα και εγώ.

π.χ.

Συνεργάτης "Ψ"

Υπόλοιπο ως προμηθευτής μου την 30/6 = 7.500€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου την 30/6 = 16.000€

Στις 1/7 συμψηφίζω τα 7.500 άρα απομένουν Υπόλοιπο ως προμηθευτής 0,00€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου την 30/6 = 8.500

Στις 13/7 μετά από νέα ανταλλαγή τιμολογίων το Υπόλοιπο ως προμηθευτής μου είναι 2.300€ & Υπόλοιπο ως πελάτης μου είναι (8.500€+1.700€)= 10.200€.

Μπορώ να ξανακάνω συμψηφισμό τα 2.300€ που του οφείλω ως προμηθευτής χωρίς προηγουμένως να με έχει πληρώσει (μέσω τραπέζης) το υπόλοιπο των 8.500 από (που έμεινε ως υπόλοιπο μετά τον συμψηφισμό της 1/7);;;

Ναι μπορείτε. Όταν αποφασίσετε να κλείσετε τα υπόλοιπα σας ή όταν πάψει αυτή η σχέση σας να είναι αμφίδρομη, το υπόλοιπο του λογαριασμόυ του πελάτη σας δεν πρέπει να κλείσει με μετρητά.

και εγώ θεωρώ πως το τελικό υπόλοιπο κρίνεται πως θα πληρωθεί.

εσύ κάνεις 24 συμψηφισμούς το έτος και αναρωτιέσαι για το κάθε φορά εναπομείναν υπόλοιπο.

πες ότι το έκανες μία φορά με την λήξη της συνεργασίας τον συμψηφισμό ,για ένα υπόλοιπο -το τελικό- θα είχες την απορία και σε αυτό αναφέρεται η διάταξη.