Jump to content
 • 0

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ


Question

Καλησπέρα, 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν  γνωρίζει κάποιος τι υποχρεώσεις έχει ο εργοδότης κατά την απόλυση οικιακής βοηθού η οποία απασχολείται με εργόσημο σε έναν  εργοδότη.

Η συγκεκριμένη είχε προσληφθεί σε οικία από το 2008 και μάλιστα με αναγγελία σε ΟΑΕΔ και αφαλιζόταν ως οικόσιτη με ΑΠΔ μέχρι και την κατάργηση τους και από εκεί και έπειτα με εργόσημο με σταθερό ποσό μικτό κάθε μήνα χωρίς να καταβάλλονται επιδόματα Πάσχα-Χριστ. -Αδείας αφού δεν υπάρχει και συγκεκριμένος κωδικός στο εργόσημο για την καταβολή τους . Μου ζητάει να  της δώσω αποδεικτικό απόλυσης από τον εργοδότη προκειμένου να το καταθέσει στον ΟΑΕΔ .

Απ'οτι γνωρίζω η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν διακαιούνται επίδομα ανεργίας από ΟΑΕΔ μόνο κάρτα ανεργίας οπότε το αίτημα της δεν έχει νόημα-σωστό ?     

Και πως θα της κάνω καταγγελία από την στιγμή που ο εργοδότης ως φυσικό πρόσωπο δεν έχει κωδικούς σε ΥΕΚΑ  ?

Επιπλέον έστω και αν υπήρχε αρχική πρόσληψη στον ΟΑΕΔ έχει υποχρέωση ο εργοδότης για καταβολή αποζημίωσης και επιδομάτων μετά την έναρξη ασφάλισης με εργόσημο ?

Αν έχει κάποιος εμπειρία και μπορεί να βοηθήσει ?

 

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Δεν εχεις καμμια υποχρεωση ουτε για καταβολη αποζημιωσης 

ουτε να κανεις καταγγελια για απολυση ,την εξοφλεις μεχρι την τελευταια  ημερα που εργαστηκε  και τελος .

Ουτε παιρνουν επιδομα απο ΟΑΕΔ .

Link to post
Share on other sites
 • 0

               

Καπου είχε πάρει το μάτι μου αυτό...............

 

 Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648, 663 Α.Κ., 3 παρ. 1β΄ β.δ.16-7-20, 1 παρ. 2 α. ν. 539/45, άρθρον μόνον εδ. γ΄ β.δ. 376/1971 «περί επεκτάσεως του ΑΝ 539/45 επί του οικόσιτου και άλλου προσωπικού», 2 παρ. 1 δ΄ β.δ. 748/1996, 43 ν. 1836/1989, 8 παρ.2 της από 26-2-75 ΕΓΣΣΕ κυρωθείσης δια του Ν. 133/75  και 1 παρ. 1 ν. 1876/1990 προκύπτουν τα εξής: Οικιακοί μισθωτοί είναι εκείνοι που με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας παρέχουν στον εργοδότη τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση οικιακών ή προσωπικών αναγκών του εργοδότη, μελών της οικογενείας του ή τρίτων. Η δευτερεύουσα απασχόλησή τους σε εργασίες οι οποίες έχουν σχέση με το επάγγελμα του εργοδότη που ασκείται στην κατοικία του, δεν αναιρεί την ιδιότητά τους ως οικιακών μισθωτών. Όταν οι εργαζόμενοι αυτοί διαμένουν και διατρέφονται στην κατοικία του εργοδότη, χαρακτηρίζονται ως οικόσιτοι οικιακοί μισθωτοί. Λόγω της ιδιάζουσας φύσεως των υπηρεσιών που παρέχουν οι συγκεκριμένοι μισθωτοί και των ειδικών περιστάσεων υπό τις οποίες τις παρέχουν, δεν εφαρμόζονται προς αυτούς οι ειδικές διατάξεις για τα χρονικά όρια εργασίας των μισθωτών, για την υπερεργασία και τις υπερωρίες και για την εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες, καθώς και κατά τις νύχτες. Επεκτάθηκαν όμως και σε αυτούς οι διατάξεις για την παροχή άδειας μετά αποδοχών, για τα επιδόματα εορτών και για την αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης με αποτέλεσμα και το προσωπικό αυτής της κατηγορίας να δικαιούται της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία αποζημίωσης απολύσεως (εργατοτεχνιτών). ( Εφ. Αθ. 1349/04, Εφ. Αθ.648/97, Εφ. Αθ.7809/2003 κ.α.)

Η χορήγηση αδείας για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ρυθμίζεται με τις διατάξεις του  Α.Ν. 539/45 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις  του άρθρου 1 του Ν. 3302/2004.

       2. Με τη παρ. γ΄ του άρθρου μόνου του Β.Δ. 376/71 οι ανωτέρω ρυθμίσεις για την χορήγηση αδείας επεκτάθηκαν και στο οικόσιτο προσωπικό.

       3. Περαιτέρω κάθε εργαζόμενος μαζί με την άδεια δικαιούται αποδοχές αδείας καθώς και το επίδομα αδείας (άρθρο 3 , παρ.16 Ν.4504/1966).Το δικαίωμα λήψης επιδόματος αδείας αποτελεί επακόλουθο του δικαιώματος λήψης κανονικής αδείας.

       Συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω εκτεθέντων, το οικόσιτο προσωπικό υπάγεται στην ίδια διαδικασία και κατ΄ επέκταση δικαιούται χορήγηση κανονικής αδείας και επιδόματος αδείας.                

                Σε ότι αφορά θέματα αμοιβής και ασφάλισης των κατ’ οίκον απασχολούμενων μισθωτών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, σχετική πληροφόρηση παρέχει η υπ’ αριθμ. 68/9-9-2011εγκύκλιος του Ι.Κ.Α.,  η οποία αναφέρεται στο νέο τρόπο αμοιβής και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους, μέσω εργόσημου. Ευνόητο είναι ότι οι σχετικές ρυθμίσεις περί εργόσημου δεν καταργούν υφιστάμενες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω έχουμε την άποψη ότι το θέμα σας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το προεκτεθέν νομικό και νομολογιακό πλαίσιο.

Link to post
Share on other sites
 • 0
On 15/10/2016 at 10:09 ΠΜ, SOTPAR said:

Αυτό είναι......μπόμπα !!!  άν ισχύει ακόμα !!!!!!!!!!!!

Το έγγραφο - μέρος του οποίου δημοσίευσε ο Γιάννης - είναι το παρακάτω:


Έγγρ. Υπ. Εργασίας 40578/898/2.1.2014

«Όροι αμοιβής οικιακών και οικοσίτων μισθωτών - Άδεια, καταγγελία»

http://www.den.gr/Post/25/782/el/Oroi-amoivis-oikiakon-kai-oikositon-misthoton--Adeia-kataggelia/

Link to post
Share on other sites
 • 0

Καλό μεσημέρι,

Εαν ο εργαζόμενος που αμείβεται με εργόσημο αποχωρήσει οικειοθελώς, θα πρέπει να υποβληθεί κάποιο έγγραφο κάπου για να είναι καλυμμένος ο εργοδότης για μελλοντικές απαιτήσεις ή δίνουμε τα χέρια και στο καλό?

Ευχαριστώ.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
Στις 13/10/2016 στις 2:38 ΜΜ, kostas1962 είπε

Δεν εχεις καμμια υποχρεωση ουτε για καταβολη αποζημιωσης 

ουτε να κανεις καταγγελια για απολυση ,την εξοφλεις μεχρι την τελευταια  ημερα που εργαστηκε  και τελος .

Ουτε παιρνουν επιδομα απο ΟΑΕΔ .

Ισχύει; Δηλαδή αν έχει τα ένσημα από εργόσημο για να μπει ταμείο ανεργίας, μετά κάνει μια ορισμένου χρόνου σύμβαση σε επιχείρηση, δεν θα μετρήσουν τα ένσημα από το εργόσημο για το ταμείο ανεργίας;

Link to post
Share on other sites
 • 0
Στις 7/3/2017 στις 1:00 ΜΜ, kokona είπε

Καλό μεσημέρι,

Εαν ο εργαζόμενος που αμείβεται με εργόσημο αποχωρήσει οικειοθελώς, θα πρέπει να υποβληθεί κάποιο έγγραφο κάπου για να είναι καλυμμένος ο εργοδότης για μελλοντικές απαιτήσεις ή δίνουμε τα χέρια και στο καλό?

Ευχαριστώ.

 

Κάποια απάντηση?/

Link to post
Share on other sites
 • 0

Καλησπέρα,

Καλό είναι να συνταχθεί ένα έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης και να υπογραφεί αλλά δεν κατατίθεται κάπου, απλά για διασφάλιση και των δύο.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Η τυπικη διαδικασια ειναι να κατατεθει και στον ΟΕΑΔ η οικειοθελης αποχωρηση (δυστυχως).

Δε ξερω νομικα αν η μη κατατεθιμενη οικειοθελης αποχωρηση εχει την ιδια "ισχυ" στα δικαστηρια με την κατατεθιμενη, αν θελετε να φυλαγεστε οσο μπορειτε.

1.1 Κάθε εργοδότης, συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων στο «Μητρώο Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος απασχολεί εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη του άρθ. 14 της παρούσας, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων [ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΕΦΚΑ] (ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) στοιχεία των αναφερόμενων στο άρθ. 2 εντύπων (Ε3, E4, E5, E6, E7, E8, E9, E10, Ε11, Ε12), σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία.

Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις – Εξαιρέσεις

14.1 Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αναφερόμενων στο αρθ. 2 της παρούσας εντύπων εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες ή τους κατά περίπτωση υπόχρεους, πλην εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ λόγω μη απογραφής τους στον ΕΦΚΑ ή απογραφής τους στον ΕΦΚΑ χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

14.2 Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, τα έντυπα του άρθ. 2 της παρούσας κατατίθενται με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/ και του ΟΑΕΔ, κατά λόγο αρμοδιότητας ισχυουσών των προθεσμιών και της διαδικασίας που αφορούν τη χειρόγραφη υποβολή, μέχρι τον ηλεκτρονικό συγχρονισμό του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Βασει της ΥΑ ισχυει το 8ημερο στην χειρογραφη υποβολη,δε ξερω ομως αν το γνωριζουν ολες οι υπηρεσιες(ΣΕΠΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ) οταν βλεπω οτι βρισκουν ανασφαλιστους αγροτες κλπ και ριχνουν προστιμα.

http://www.odigostoupoliti.eu/ilektroniki-ypovoli-entypon-somatos-epitheorisis-ergasias-kai-oaed-sto-systima-ergani/

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...