Προς το περιεχόμενο
  • 0

Δήλωση ενοικίων ανηλίκων τέκνων


gapdk

Ερώτηση

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ενοίκιο που αποφέρει ακίνητο κληρονομιά του πατέρα τους, έχουν υποχρέωση να το δηλώσουν τα ΑΝΗΛΙΚΑ τέκνα (υποβάλλοντας χωριστή δήλωση το κάθε ένα) ή θα συμπεριληφθεί στη δήλωση της μητέρας τους (η οποία δεν εισπράττει η ίδια καθόλου)?

Το Ε2 πως συμπληρώνεται στη δεύτερη περίπτωση - εφόσον το ενοίκιο δηλωθεί στο Ε1 της μητέρας και τα ανήλικα ΔΕΝ έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση???

 

Καλή δύναμη σε όλους!

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Για τι ποσό πρόκειται για τα ενοίκια επιμερισμένα στο κάθε παιδί; Υπάρχει κάποιο ανήλικο παιδί του οποίου το ποσοστό αντιστοιχεί σε πάνω απο 3 χιλ η πάνω από 6 χιλ εαν υπάρχει αναπηρία >67%; Θα στηριζόμουν στο ν.4172 άρθρο 11 σε κάθε περίπτωση.

 

Αρθρο 11. Εξαρτώμενα μέλη

1. Ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου, θεωρούνται:

...........

β) άγαμα τέκνα, εφόσον:
- είναι ανήλικα έως 18 ετών ή

...........

γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
- τέκνα του φορολογούμενου,

...........

 

 

2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' , δ' και ε' της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

 

4. Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ' αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.

https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/528

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ευχαριστώ πολύ  lightabsorber.

Με βάση το άρθρο 11 λοιπόν του ν. 4172/2013, στην περίπτωσή μου που το ΚΑΘΕ τέκνο αποκτά εισόδημα από ενοίκια περίπου 4.500€ (> 3.000€) , υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης των ενοικίων ο επιζών γονέας συμπεριλαμβάνοντας το εισόδημα αυτό στο Ε2 του ενώ τα ανήλικα δεν έχουν υποχρέωση δικής τους φορολογικής δήλωσης (αυτό όπως αναφέρεται παρακάτω στην παράγρ. 4 του ίδιου άρθρου έχει υποχρέωση ΜΟΝΟ όταν αποκτά εισόδημα από εργασιακή σχέση ή εισπράττει σύνταξη θανάτου του πατέρα του).

Επειδή όμως τα ενοίκια για το κάθε παιδί είναι 4.500, δηλαδή > 3.000, αυτά πάυουν να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα με βάση τις διατάξεις του ίδιου άρθρου??

 

Διαβάζοντας επίσης τις οδηγίες συμπλήρωσης του Ε2 αναγράφει στην πίσω όψη του

(....)

3. Πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί χωριστή δήλωση Ε2 για τη σύζυγο έστω και αν η ακίνητη περιουσία είναι κοινή. Τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία των εξαρτώμενων ανήλικων τέκνων για τα οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής Ε2 συμπεριλαμβάνονται στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Τα ακίνητα των εξαρτώμενων ανήλικων τέκνων συμπληρώνονται εκτός από τον πρώτο πίνακα του υπόχρεου γονέα και στον πίνακα Ι των συμπληρωματικών στοιχείων αναγράφοντας τον α/α καταχώρισης της αναλυτικής κατάστασης, το ονοματεπώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του τέκνου στις στήλες α/α: 7, 8. (όμως στην περίπτωσή μου ΔΕΝ θεωρούνται Εξαρτώμενα με βάση το άρθρου 11 παραπάνω....)

 

Τι μπάχαλο να μην μπορείς να βγάλεις μία ξεκάθαρη άκρη με το φορολογικό νομο και κάθε διάταξη να έρχεται σε σύγκρουση με κάποιαν άλλη ώστε να αμφιβάλλεις ακόμα και για το όνομά σου!!!..... #$##$%#$%

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...