Jump to content
Sign in to follow this  
vthemist

Οδηγός επιβίωσης Νέων και Μελλοντικών Λογιστών :P

Recommended Posts

Συνάδελφοι, παλαιότεροι, νεώτεροι και μελλοντικοί, βασικά καλησπέρα σας.

 

Το ονομά μου είναι Βασίλης, είμαι σχετικά νέος ηλικιακά (σχεδόν 30 ) με μικρή εμπειρία στον χώρο, σε λογιστικό γραφείο και σε εταιρεία, αλλά με εμπειρία από την αγορά εργασίας. Από την απόγνωση μου ψάχνοντας για δουλειά εδώ και κάποιους μήνες είπα να γράψω ως πρώτο μου post στο forum έναν οδηγό επιβίωσης γραμμένο από προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις που διαμόρφωσα διαβάζοντας αυτό το site αλλά και βλέποντας το τι γίνεται εκεί έξω σε ότι αφορά την είσοδο ενός νέου συναδέλφου στον κλάδο μας, τις εμπειρίες από τις σχολές που φοίτησα κτλπ με σκοπό να βοηθήσω αυτούς που ακολουθούν όσο μπορώ από την θέση μου.

 

Ξεκινάμε λοιπόν από την πολύ αρχή,  σε αυτό τον κλάδο μπαίνουν τριών κατηγοριών άνθρωποι, το 99% από μας θα βρούμε τον εαυτό μας κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν στην θέση που :

 

Α) Ήσουν στο Λύκειο, χωρίς ιδιαίτερη άποψη για το τι θα κάνεις στην ζωή σου, νόμιζες πως σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά και στο μηχανογραφικό σου έβαλες και την λογιστική, τελείωσες την σχολή και τώρα ψάχνεις να δεις τι θα κάνεις.

 

Β) Κάποιος φίλος, συγγενής, γνωστός σου ήταν στον κλάδο ή απλά σου είπε για αυτόν ( πως έχει λεφτά ή πως είναι ενδιαφέρον σαν αντικείμενο ) και αποτέλεσμα αυτού και συ δήλωσες την σχολή λογιστικής και τώρα τελείωσες και ψάχνεις την συνέχεια.

 

Γ) Και τέλος, είσαι αυτός που μάλλον πάσχεις από κάποια ασθένεια :P και για οποιοδήποτε λόγο πήγες οικιοθελώς και δήλωσες πρώτα τις λογιστικές σχολές και μετά τα υπόλοιπα, ( ναι πίστεψε με νέε συνάδελφε, συμβαίνουν και αυτά :P ) επί της ουσίας μάλλον είχες κάποιον άμεσο δικό σου στον κλάδο, είδες τι γίνεται και είπες αν και δεν είχες πλήρη εικόνα βέβαια «αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου».

 

Όπως είπα και παραπάνω δήλωσες στο μηχανογραφικό σου την σχολή και πήρες το πτυχίο σου ή κοντεύεις να το πάρεις (αν το πήρες πριν διαβάσεις αυτόν τον οδηγό επιβίωσης την πάτησες έχω να σου πω :P ) να αναφέρω εδώ πως όπως και πριν έτσι και εδώ έχουμε κατηγορίες πτυχιούχων ( τρεις και εδώ :P ) …

 

Α) Αυτοί που για κάποιο λόγο τους αρέσει και θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

 

Β) Αυτοί που λένε «κομμάτια να γίνει να πάρω το πτυχίο γιατί έτσι πρέπει και ότι προκύψει»

 

Γ)  Αυτοί που λένε «για να μην με πρήζουν οι δικοί μου αφού θέλουν γιο/κόρη πτυχιούχο, εγώ θα το πάρω το χαρτί και μετά θα δουλέψω όπου βρώ εκτός αντικειμένου γιατί απλά ΔΕΝ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΩ»

 

Για την Β και Γ κατηγορία αναφέρω, τελείωσε όπως όπως γιατί μιας που ξεκίνησες κρίμα ο κόπος ο δικός σου και των γονιών σου, αλλά και γιατί ίσως τελικά το «ότι προκύψει» να έρθει ως αποτέλεσμα του πτυχίου σου και να σε εκπλήξει θετικά, από κει και πέρα στο χέρι σου είναι όλα, ενημερωτικά αν ειδικά ανήκεις στην Γ κατηγορία μην κουραστείς και μην κουράσεις και κάποιον άλλον, κάνε πρακτική όπου να ναι και πτυχιακή ότι να ναι, μην το πολυψάξεις, αν δεν σου έχει κινήσει ήδη σαν αντικείμενο το ενδιαφέρον κατά 99% θα δουλέψεις σε άλλο τομέα οπότε τσάμπα η ταλαιπωρία και η δική σου και του εργοδότη.

 

Για την Α κατηγορία θα είμαι πιο αναλυτικός προς τους συναδέλφους και αρχίζω…

 

-        Δώσε μεγάλη προσοχή στα μαθήματα της λογιστικής, δεν θα σου μάθουν την δουλειά αλλά θα σου δώσουν τον βασίκό τρόπο σκέψης και τις βασικές γνώσεις που θα σου φανούν υπερπολύτιμες στην πορεία.

 

-        Λογικά μέχρι να φτάσεις σε σημείο να κάνεις την Πρακτική σου άσκηση θα έχεις δει σε πολύ γενικές γραμμές ποιος κλάδος της λογιστικής σε ενδιαφέρει, παράδειγμα αν θες να ασχοληθείς σε εταιρείες ή στο φορολογικό κομμάτι είτε εταιρειών είτε φυσικών προσώπων. Στην ουσία είναι μια βασική και πρώιμη απόφαση του αν θα χτίσεις τον μελλοντικό «Μισθωτό» Υπάλληλο-Βοηθό Λογιστή-Λογιστή ή τον «Ελεύθερο Επαγγελματία».

 

-        Αν λοιπόν σε αυτή όπως προανέφερα την πρώιμη φάση αποφάσισες πως σου αρέσει καλύτερα η δουλειά σε μια εταιρεία ως μισθωτός, κάνε αντίστοιχη πτυχιακή και κυνήγησε να κάνεις την Πρακτική σου σε μια μεγάλη κατά προτίμηση εταιρεία με μεγάλους τζίρους προσωπικό κτλπ, θα σου δώσει να καταλάβεις το πώς δουλεύουν εκεί, πως χρησιμοποιούν τους πόρους τους κτλπ και αν δεν σε κρατήσουν θα είναι διαφήμιση σου για τα βιογραφικά που θα στείλεις στις μικρότερες εταιρείες αργότερα.

 

-        Αν θες να γίνεις Ελεύθερος επαγγελματίας ή γενικότερα να ασχοληθείς με το φορολογικό κομμάτι τότε ψάξε να κάνεις μια αντίστοιχη πτυχιακή και προσπάθησε ΕΝΤΟΝΑ να βρεις ένα μικρομεσσαίο αλλά καλό λογιστικό γραφείο. (Καλό όχι απαραίτητα με την έννοια του όγκου δουλειάς αλλά του αφεντικού και του κλίματος γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταφέρεις να μάθεις-δεις τίποτα, αν και είναι πιο πολύ τύχη ).

 

Έβαλες λοιπόν την βάση για το μετά, όχι πως θα ακολουθήσει αυτό σώνει και καλά αλλά έκανες μια αρχή.

 

Πάμε τώρα σε θέματα που κατά καιρούς και εδώ στον παράδεισο και στην κοινωνία δημιουργούν εντάσεις…

 

Προσωπική άποψη μου είναι πως για όσο είσαι φοιτητής και ΑΝ ( το τονίζω το ΑΝ ) μπορείς οικονομικά, προσπάθησε να βρεις ένα λογιστικό γραφείο να δουλέψεις, ΑΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ, ναι ξέρω όλοι είμαστε κατά αυτού αλλά κακά τα ψέμματα όλοι εδώ μέσα ξέρουν πως ακόμα και αν δεν είναι σωστό αν βρείς ΣΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ( τονίζω και τις δυο λέξεις ) θα μάθεις πολλά … άλλωστε μην νομίζεις πως ο πρώτος σου μισθός θα είναι σε γενικές γραμμές και πολύ πάνω από το τζάμπα (και σε αυτό είμαστε όλοι αντίθετοι αλλά έτσι είναι  η αγορά σήμερα είτε μας αρέσει είτε όχι ), σε αντίθεση με τις ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ γνώσεις και εμπειρίες που θα έχεις αποκτήσει οι οποίες μπορεί στην καλύτερη περίπτωση και να σου ανεβάσουν ακόμα και τον πρώτο σου μισθό σε σχέση με κάποιον χωρίς εμπειρία ή στην χειρότερη ίσως σου δώσουν μια θέση εργασίας λίγο ευκολότερα σε αντίθεση με τον άπειρο συνάδελφο σου…

 

Το τι από τα δυο είναι καλύτερο, δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σου πω, ακόμα το σκέφτομαι και γω, αλλά είναι και το τυχερό του καθενός βλέπεις…

Επίσης, όταν τελειώσεις ειδικά αν ανήκεις σε αυτούς που επιλέγουν το κομμάτι του Ελ. Επαγγελματία (εννοείται και προς τους άλλους αλλά αναφέρω ειδικά την συγκεκριμένη κατηγορία για συγκεκριμένους λόγους) πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα…

 

-        ΑΝ και ΕΦ’ ΟΣΟΝ έχεις τα χρήματα, επίσης καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως αν μη τι άλλο προσπάθησε να κάνεις ένα από αυτά τα πρακτικά σεμινάρια λογιστικής ( θα βρεις πολλά  στο google αλλά και στο taxheaven, μην περιμένεις να σου πω και πως και που, δεν θα κάνω και διαφήμιση :P ), καθαρά προσωπική άποψη μου είναι πως όλο και κάτι παραπάνω θα πάρεις από αυτά και θα σε βοηθήσουν.

-        Αν είσαι άντρας βγάλε δίπλωμα για μηχανή, πιστέψτε με βοηθάει, αν δεν με πιστεύετε απλά ανοίξτε και διαβάστε αγγελίες.( ξέρω πως μανάδες και πατεράδες θα με βρίσουν που το γράφω αυτό αλλά η μηχανή είναι αρκετά σημαντικό ατού στο βιογραφικό σας στις μέρες μας.)

-        Αν είσαι άντρας κάνε το στρατιωτικό σου πριν την πρακτική, μπορεί να είσαι τυχερός και να σε θέλουν εκεί που θα την κάνεις, είναι κρίμα να χάσεις την θέση για τους εννέα μήνες του στρατού.

-        Αν είσαι κοπέλα βγάλτο και συ αν και στατιστικά για σένα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα και λογικά δεν θα το χρειαστείς οπότε γλυτώνεις και 200-300 € αν δεν το βγάλεις, επίσης αν δεν με πιστεύετε απλά ανοίξτε και διαβάστε αγγελίες.

 

Σίγουρα όλο και κάτι θα ξέχασα, αλλά εδώ είμαστε…

 

Ξαναλέω πως όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις, μπορεί και να είναι λανθασμένες λόγο απειρίας στον κλάδο αλλά μέχρι τώρα αυτές έχω διαμορφώσει, οι πιο έμπειροι νομίζω μπορούν να προσθέσουν και να πουν σαφώς εγκυρότερα την πραγματικότητα…

 

Συγνώμη για το μέγεθος κειμένου αλλά ήθελα να είμαι όσο πιο αναλυτικός μπορούσα.

 

ΤΟΝΙΖΩ προς αποφυγή παρεξηγήσεων :

 

Μην με κατηγορήσετε πως βγάζω καμιά κακία, έτσι τα έχω δει τα πράγματα έτσι τα γράφω… και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν παρεξηγήθηκε κάποιος.

 

Επίσης μην με κατηγορήσετε

 

για την τζάμπα εργασία, δυστυχώς συμβαίνει και ισχύει.

 

και για το ότι προτείνω να κάνει κάποιος σεμινάρια, εννοείται πως είναι θέμα το κόστος και μάλιστα σημαντικό βάσει των συνθηκών αλλά από την μια όλο και κάτι παραπάνω θα μάθεις και από την άλλη σιγά σιγά κάποιοι αρχίζουν και ζητάνε να υπάρχουν και αυτά σε ένα βιογραφικό, το αν είναι σωστό ή λάθος είναι άλλη συζήτηση.

 

Ναι σε μερικά σημεία θα διακρίνετε και λίγο ελαφρύ χιουμοράκι, σιγά :P

 

Σας κούρασα και το ξέρω, αλλά σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

 

Βασίλης

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Εύγε νέε λογιστή Βασίλη ,αν εξαιρέσω ότι γράφεις λίγα παραπάνω είσαι σε πολύ καλό δρόμο . Μπορεί μερικοί να διαφωνούν ,δικαίωμα τους, αλλά αν κρίνω συνολικά το γραπτό σου διακρίνω ωριμότητα σκέψεων , δομημένη κ συγκροτημένη άποψη , λεπτομέρεια κ ακρίβεια (ακόμη κ στον χρόνο δημοσίευσης 12.00 πμ) . 

 Ως επόμενο βήμα προτείνω να προσπαθήσεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις του φόρουμ , μιας κ οι παλαιότεροι εδώ είναι πλησίον της σύνταξης κ ολημερίς ασχολούνται με το ΦΒ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΣΤΑΔΕΣ!!

 

    ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ,

28 ΕΤΩΝ,ΜΕ 4 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΜΕΣΑ - ΕΞΩ  ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΠΕΡΑ - ΔΩΘΕ,  

Β',Γ',ΜΙΣΘ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΕΞΙΜΟ ΕΞΩ..

11ΩΡΑ 12 ΩΡΑ ΣΑΒΒΑΤΑ,ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ....

 

ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ!!

ΣΥΜΦΩΝΩ 100% ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ!!

 

ΕΓΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ----ΛΑΘΗ----- ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ,

ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ    ΚΑΙ     ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ  (650 ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ)

ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ,(ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ),

ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΨΟΓΗ!!

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!! (KAI AN OXI - ΚΑΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΕΣ)

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ      ΛΕΙΠΟΥΝ          ΑΠΟ ΤΟΥΣ   ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ BUSINESSMEN !!(ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΖΙΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΥΡΙΟΥ)

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!!!!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ!!ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΟΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΓΚΕΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ Γ Α Μ Ι Σ Ι Α Τ Ι Κ Α!!

ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΜΑΙ ΠΟΛΥ!!

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Εύγε νέε λογιστή Βασίλη ,αν εξαιρέσω ότι γράφεις λίγα παραπάνω είσαι σε πολύ καλό δρόμο . Μπορεί μερικοί να διαφωνούν ,δικαίωμα τους, αλλά αν κρίνω συνολικά το γραπτό σου διακρίνω ωριμότητα σκέψεων , δομημένη κ συγκροτημένη άποψη , λεπτομέρεια κ ακρίβεια (ακόμη κ στον χρόνο δημοσίευσης 12.00 πμ) . 

 Ως επόμενο βήμα προτείνω να προσπαθήσεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις του φόρουμ , μιας κ οι παλαιότεροι εδώ είναι πλησίον της σύνταξης κ ολημερίς ασχολούνται με το ΦΒ 

 

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά εκεί στο τέλος με το φβ ομολογώ εξεπλάγην :P , εκτός αν είναι κανένας Φόρος που μου διαφεύγει η συντομογραφία :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά εκεί στο τέλος με το φβ ομολογώ εξεπλάγην :P , εκτός αν είναι κανένας Φόρος που μου διαφεύγει η συντομογραφία :P

 

Καλή προσπάθεια φίλε μου.  Είναι πολύ ώριμες οι σκέψεις σου. (Υ.Γ. Και να ξέρεις αν σου λέει ο Χρήστος  (Cel)  - που είναι και δύσκολος - ότι είσαι καλό δρόμο κράτα το καλά μέσα σου. )

 

Να προσθέσω ότι νιώθω (από το κείμενο σου) ότι αγαπάς εξ αρχής αυτό που θες να κάνεις και είναι βέβαιη η επιτυχία σου, έστω κι αν η επιτυχία την σημερινή εποχή ανταμείβεται ελάχιστα. Εμείς όμως πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

 

Καλή δύναμη λοιπόν και καλή τύχη στο ταξίδι σου, που παρεπιπτώντος θα είναι και ταξίδι των αγαπημένων προσώπων σου, της οικογένεια σου δηλαδή....  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλή προσπάθεια φίλε μου.  Είναι πολύ ώριμες οι σκέψεις σου. (Υ.Γ. Και να ξέρεις αν σου λέει ο Χρήστος  (Cel)  - που είναι και δύσκολος - ότι είσαι καλό δρόμο κράτα το καλά μέσα σου. )

 

Να προσθέσω ότι νιώθω (από το κείμενο σου) ότι αγαπάς εξ αρχής αυτό που θες να κάνεις και είναι βέβαιη η επιτυχία σου, έστω κι αν η επιτυχία την σημερινή εποχή ανταμείβεται ελάχιστα. Εμείς όμως πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

 

Καλή δύναμη λοιπόν και καλή τύχη στο ταξίδι σου, που παρεπιπτώντος θα είναι και ταξίδι των αγαπημένων προσώπων σου, της οικογένεια σου δηλαδή....  

 

Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια.

 

Γενικά έχω αρχή να κρατάω όποια συμβουλή και όποια κουβέντα και αν μου λένε ειδικά αν πρόκειται και για πιο έμπειρους από μένα είτε στην ζωή είτε στην δουλειά, ναι το αγαπάω το αντικείμενο και θέλω να το προσπαθήσω ( το αν τα καταφέρω και το πως θα φανεί στο μέλλον :P ), άλλωστε όπως γράψατε και εσείς πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...