Jump to content

sakisgeorgiadis

simple Members
 • Posts

  17
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by sakisgeorgiadis

 1.  

   
  Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λογιστές λόγω του πλήθους νέων μέτρων και των ασφυκτικών ημερομηνιών υλοποίησης.

  Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
                                                                                                   

  ΕΡΩΤΗΣΗ

   
    Προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
       Υπόψη Υφ. Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
       2)Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη
       3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι 
       4)Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή

  ΘΕΜΑ: Σε αδιέξοδο ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οι λογιστές  λόγου του πλήθους των μέτρων και των ασφυκτικών ημερομηνιών υλοποίησης.

  Κύριοι Υπουργοί,

  Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με βάση όσα αναφέρουν οι επαγγελματίες λογιστές και οι οργανώσεις τους με επανειλημμένες και αναλυτικές ανακοινώσεις τους, που εάν δεν αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα θα μετατραπεί στην “αχίλλειο πτέρνα” εφαρμογής των μέτρων, για την έγκαιρη ενίσχυση των πληττομένων επιχειρήσεων από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
  Ο καταιγισμός των μέτρων και των ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση  για πληθώρα φορολογικών, εργατικών και ασφαλιστικών θεμάτων, καθώς και θέματα κοινωνικών παροχών σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, εμπλέκει για την ολοκλήρωσή τους τους λογιστές. Αυτό σε συνδυασμό με τις πολύ ασφυκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης τους τους οδηγεί σε αδιέξοδο και να δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης. Το παραπάνω αντικειμενικό πρόβλημα, επιτείνεται σύμφωνα με τους λογιστές, από την απουσία ενός κωδικοποιημένου και ενιαιοποιημένου κειμένου το οποίο να εξειδικεύει και να επιλύει τις επιμέρους περιπτώσεις εφαρμογής καθώς και από το ότι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές υποβολής (ΕΡΓΑΝΗ, «myBusinessSupport” ΑΑΔΕ ) που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των αιτήσεων, εμφανίζονται δυσλειτουργίες και τεχνικά προβλήματα.
  Τα μέτρα αφορούν πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν καν λογιστήριο και όλη την προετοιμασία πρέπει να την κάνουν οι λογιστές που στις περισσότερες φορές πρέπει να τους συναντήσουν στο γραφείο τους. Η συχνή επαφή με τους πελάτες  τους εκθέτει περισσότερο σε κινδύνους μόλυνσης από το κορονοϊό άρα το “Μένουμε_σπίτι” δεν έχει εφαρμογή για αυτούς. Πρόβλημα διεκπεραίωσης της διαδικασίας των αιτήσεων στήριξης από τους λογιστές δημιουργείται και για τις επιχειρήσεις που έχουν υποδομή αλλά το προσωπικό δεν εργάζεται λόγω των μέτρων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και πρόνοια για ασθένεια λογιστή από τον ιό ( όχι μόνο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης είναι οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου μέχρι 10 Απριλίου 2020. Απαιτούνται ως προϋπόθεση τα οικονομικά στοιχειά Μαρτίου 2020 ενώ το πλήθος των επιχειρήσεων είναι κλειστό, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων, τα τιμολόγια Μαρτίου μπορούν να εκδοθούν βάση νόμου μέχρι 15/4/2020 κ.ο.κ.Παράλληλα την ίδια περίοδο πολλές δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ενώ οι καταχωρήσεις αποθεμάτων που υποβάλουν τα καταστήματα λιανικής (ψιλικατζίδικα,φαρμακεία, κρεοπωλεία κλπ) ανά 3 ημέρες είναι πολλές και αχρείαστες κατά την γνώμη τους.
  Οι λογιστές σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς, χάνουν πολύτιμο χρόνο. Αποτέλεσμα καθυστερήσεις και δυσκολία στην άσκηση του επαγγέλματος τους που τους φέρνει και αντιμέτωπους με τους πελάτες τους.

  Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λογιστές στην εφαρμογή των μέτρων. Θα υπάρξει

  • ενοποιημένο και κωδικοποιημένο κείμενο οδηγιών και απλοποίηση διαδικασιών;
  • παράταση στη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλων αιτήσεων που είναι αναγκαία;
  • βελτίωση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών υποδοχής των αιτήσεων ενίσχυσης;
  • πρόβλεψη για τις περιπτώσεις ασθένειας των λογιστών;

   

  Αθήνα, 08.04.2020
  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                                                                            
  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
 2. Συνάδελφοι, επειδή όλοι κουραστήκαμε από εγκυκλίους που συμπληρώνουν άλλες εγκυκλίους,

  από βομβαρδισμό ερωτήσεων στις οποίες δεν υπάρχει απάντηση και κυρίως από μια 

  καινούρια πλατφόρμα που ξεφυτρώνει κάθε μέρα, ας αναλογιστούμε:

  όλοι αυτοί που εξυπηρετεί ο λογιστής αβοήθητος, καθώς οι αρμόδιοι δεν απαντούν, ούτε στα τηλέφωνα, ούτε στα e-mails,

  θα πάρουν είτε 800 ευρώ, είτε "επιστρεπτέα προκαταβολή", είτε μείωση ενοικίου κ.λ.π.

  Ο λογιστής τι θα πάρει;

 3. Συμπύκνωση βασικού ερωτήματος:

  Μπορώ να δηλώσω οικειοθελή αποχώρηση υπαλλήλου μου, ενώ βρίσκεται σε αναστολή, ΠΡΙΝ την παρέλευση 45ημέρου

  Α. αν έχει κάνει ήδη την αίτηση για τα 800 ευρώ;

  Β. Εαν δεν έκανε ακόμη την αίτηση για τα 800 ευρώ;

 4. 41 λεπτά πριν, ponzi είπε

  Πείτε σε αυτόν που σας το είπε αυτό, να διαβάζει καλύτερα τις αποφάσεις. Η μη δυνατότητα ανάκλησης αναφέρεται μόνο στον εργοδότη. Δεν μένει "όμηρος" ο εργαζόμενος. Μπορεί να παραιτηθεί όποτε θέλει. Θα χάσει προφανώς το επίδομα.

  1. Επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,  που  εργάζονται σε αυτούς  κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών.   

  Το πρόβλημα είναι: ο παλιός εργοδότης, τελειώνει με τη συμπλήρωση του Ε5 στο ΕΡΓΑΝΗ ή πρέπει να τροποποιήσει τη δήλωση αναστολής;

 5. Μόλις τώρα, 125883623 είπε

  Να κανω μια ερωτηση αφου συμφωνουμε ολοι οτι μπορει .

  το επιδομα που εκανε χθες και εγκριθηκε πως θα το χασει;;; .οxiπου με  νοιαζει αν το παριε καλα να το παρει , κανεις δεν χαριζει κανενος απο φορολογια του ειναι αλλα πως θα το χασει;  θα ξανατρεχουν ελενχο πριν την πληρωμη γιατι εχω την εντυπωση οτι και θα το παρει και δωρο πασχα θα παρει και μισθο θα παρει και επιδομα αδειας  και ολα . 

  λογικά, θα το πάρει, δεν νομίζω με την συμπλήρωση του εντύπου Ε5 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ, να ενημερώνεται το supportemploees, ώστε να μην του καταθέσουν τα 800 ευρώ. Το πρόβλημα είναι: ο παλιός εργοδότης, τελειώνει με τη συμπλήρωση του Ε5 στο ΕΡΓΑΝΗ ή πρέπει να τροποποιήσει τη δήλωση αναστολής;

 6. Ναι, πρέπει να γράψεις το GR με το πλήκτρο caps lock on

  Θέλει να το γράψεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, εσύ το γράφεις με μικρά και ναι μεν βλέπεις στην οθόνη κεφαλαία, 

  αλλά πρέπει να το γράψεις κιόλας με κεφαλαία. (ή γράψτο όπως λέει ο συνάδελφος σε word, σε σημειώσεις, στη γραμμή διευθύνσεων κλπ)

 7. Ερώτηση πελάτη μου / έχεις κανείς άποψη;

  Ο εργοδότης μου, με έθεσε σε αναστολή σύμβασης εργασίας την 30-3-2020.

  Υπέβαλα στο supportemployees.yeka.gr την υπεύθυνη δήλωση την 1-4-2020.
  Σήμερα, εκδόθηκαν αποτελέσματα διαγωνισμού ιδιωτικής εταιρείας και με κάλεσαν για πρόσληψη. Μου είπαν όμως ότι θα χάσω τη θέση, επειδή δεν μπορούν να με προσλάβουν, επειδή θα εμφανίζομαι εργαζόμενος του παλιού εργοδότη "για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών", σύμφωνα με την ΚΥΑ 12998/232/28.3.2020.
   
  1. Πώς μπορώ να αποχωρήσω οικειοθελώς από τον προηγούμενο εργοδότη μου, να αποποιηθώ των 800 ευρώ και να με προσλάβει ο νέος εργοδότης;
   
  2. Αν δεν είχα συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση, θα μπορούσα να προσληφθώ σε νέο εργοδότη, παρά το γεγονός ότι ο παλιός με "έβγαλε σε αναστολή"; 
 8. Στις 9/7/2018 στις 7:30 ΜΜ, PROAKIS είπε

  τι έκανες τελικά?

  μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την ΑΑΔΕ έβαλα ονόματα και αριθμούς μετοχών, όχι ποσοστά. Οι υπάλληλοι ήταν εξυπηρετικοί και απάντησαν με καλές οδηγίες.

 9. οι εισηγμένες όχι 

  Στον κωδικό 038 καταχωρούνται τα στοιχεία των μετόχων ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χ.Α. που συμμετείχαν στο κεφάλαιο της εταιρείας όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας (Σχετ. ΠΟΛ 1072/2018).

  https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-05/odigies_E3.pdf

 10. εχω 250 μετόχους, με ποσοστό 0,4% ο καθένας. Όμως το σύστημα δέχεται μόνο ακέραιους αριθμούς, οπότε αν βάλω 1 θα βγει συνολικό ποσοστό 250%. 

  Ξέρει κανείς τι ποσοστό βάζω;

  Ξέρει επίσης κανείς, αν παίρνει το Ν χωρίς τη συμπλήρωση του πίνακα  μετόχων;

 11. επιβεβαίωση των παραπάνω και από την ΑΑΔΕ 22-6-2018

  "Απάντηση 22-6-2018 : Τα Νομικά Πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες πρέπει προκειμένου να υποβληθεί η δήλωση του εντύπου Ν να εξουσιοδοτήσουν τον λογιστή (μισθωτό ή μη). Στην περίπτωση μη Μισθωτού Λογιστή να εξουσιοδοτήσουν αυτόν με το ρόλο του λογιστή ενώ στην περίπτωση Μισθωτού Λογιστή να εξουσιοδοτήσουν αυτόν ως εκπρόσωπο.

  Παράλληλα, θα πρέπει οι ανωτέρω λογιστές, μισθωτοί ή όχι, να συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο του οικονομικού επιμελητηρίου."

 12. στο εσωτερικό δεν υπάρχει συνήθως πρόβλημα. Όταν πήγα όμως στην Τουρκία, μου ζήτησαν πρακτικό Δ.Σ. και μάλιστα μεταφρασμένο! Καλά είναι είναι να έχεις ένα αντόιγραφο Δ.Σ. παραχώρησης χρήσης Ε.Ι.Χ.

 13. Τα βήματα για την υποβολή του εντύπου Ν από Μισθωτό Λογιστή της Επιχείρησης (15/6/2018)

  Για να υποβληθεί το Ν πρέπει να υποβληθεί το Ε3 από τον μισθωτό λογιστή.

  1. Μπαίνουμε με τους κωδικούς της εταιρείας στην εταιρεία. Πάμε εξουσιοδοτήσεις και τέρμα κάτω "Εξουσιοδότηση Νομικού Προσώπου" και όχι στο μεγάλο μενού επάνω, που έχει τους τύπους των δηλώσεων. Πιθανώς υπάρχει ήδη εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, π.χ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα εξουσιοδοτήσουμε και τον εαυτό μας. Πατάμε "Νέα" και βάζουμε τον ΑΦΜ του λογιστή μισθωτού.  (Εννοείται ότι μιλάμε για μισθωτό, άρα ΔΕΝ έχεις κάνει έναρξη δραστηριότητας). Έχουμε εξουσιοδοτήσει λοιπόν τον εαυτό μας. Αποσύνδεση.

  2. Πάμε στο δικό μας taxisnet (του μισθωτού λογιστή) με τους δικούς μας κωδικούς (του μισθωτού λογιστή). Θα δούμε ότι έχουμε ένα νέο μήνυμα, που λέει: Λάβατε μια νέα εξουσιοδότηση εκπροσώπησης από το νομικό πρόσωπο ....... με ΑΦΜ ..........για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του νομικού προσώπου. Σχόλια: [].

  3. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Ούτε αποδοχή εξουσιοδότησης, ούτε πρόσθετο ρόλο, τίποτε. Είμαστε έτοιμοι για το Ε3.

  4. Πάμε στις εφαρμογές, έντυπο Ν , επιλογή ρόλου και πατάμε το Υποβολή.

  5. Πατάμε το Ε3 πάνω δεξιά και πάμε στον πίνακα "Ιδιότητες προσώπων εντύπου". 

  Βάζουμε "Ο Δηλών είναι 049 Νόμιμος εκπρόσωπος" 

  και "Το έντυπο συμπλ. από 050 Λογιστή όχι μισθωτό" (λάθος, αλλά δεν αλλάζει)

  6. Σκρολάρουμε τέρμα κάτω στο έντυπο και βλέπουμε τον ΑΦΜ μας και τα στοιχεία μας, μαζί με τον αριθμό αδείας μας. Εννοείται ότι έχουμε τελειώσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

  7. Αφού συμπληρώσουμε το Ε3 (καλό κουράγιο συνάδελφοι), πατάμε "Αποθήκευση" και "Προσωρινή αποθήκευση και έλεγχος". Αν υποβάλαμε με τους κωδικούς του εκπροσώπου που δεν είναι λογιστής (πρόεδρος, διευθύνων σύμβ. κλπ), στον έλεγχο θα μας έλεγε "Ο ΑΦΜ λογιστή δεν υπάρχει στο αρχείο του Οικονομικού επιμελητηρίου".

  Καλό κουράγιο again.

  15/6/2018

 14. Τα βήματα για την υποβολή του εντύπου Ν από Μισθωτό Λογιστή της Επιχείρησης (15/6/2018)

  Για να υποβληθεί το Ν πρέπει να υποβληθεί το Ε3 από τον μισθωτό λογιστή.

  1. Μπαίνουμε με τους κωδικούς της εταιρείας στην εταιρεία. Πάμε εξουσιοδοτήσεις και τέρμα κάτω "Εξουσιοδότηση Νομικού Προσώπου" και όχι στο μεγάλο μενού επάνω, που έχει τους τύπους των δηλώσεων. Πιθανώς υπάρχει ήδη εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, π.χ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα εξουσιοδοτήσουμε και τον εαυτό μας. Πατάμε "Νέα" και βάζουμε τον ΑΦΜ του λογιστή μισθωτού.  (Εννοείται ότι μιλάμε για μισθωτό, άρα ΔΕΝ έχεις κάνει έναρξη δραστηριότητας). Έχουμε εξουσιοδοτήσει λοιπόν τον εαυτό μας. Αποσύνδεση.

  2. Πάμε στο δικό μας taxisnet (του μισθωτού λογιστή) με τους δικούς μας κωδικούς (του μισθωτού λογιστή). Θα δούμε ότι έχουμε ένα νέο μήνυμα, που λέει: Λάβατε μια νέα εξουσιοδότηση εκπροσώπησης από το νομικό πρόσωπο ....... με ΑΦΜ ..........για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του νομικού προσώπου. Σχόλια: [].

  3. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Ούτε αποδοχή εξουσιοδότησης, ούτε πρόσθετο ρόλο, τίποτε. Είμαστε έτοιμοι για το Ε3.

  4. Πάμε στις εφαρμογές, έντυπο Ν , επιλογή ρόλου και πατάμε το Υποβολή.

  5. Πατάμε το Ε3 πάνω δεξιά και πάμε στον πίνακα "Ιδιότητες προσώπων εντύπου". 

  Βάζουμε "Ο Δηλών είναι 049 Νόμιμος εκπρόσωπος" 

  και "Το έντυπο συμπλ. από 050 Λογιστή όχι μισθωτό" (λάθος, αλλά δεν αλλάζει)

  6. Σκρολάρουμε τέρμα κάτω στο έντυπο και βλέπουμε τον ΑΦΜ μας και τα στοιχεία μας, μαζί με τον αριθμό αδείας μας. Εννοείται ότι έχουμε τελειώσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

  7. Αφού συμπληρώσουμε το Ε3 (καλό κουράγιο συνάδελφοι), πατάμε "Αποθήκευση" και "Προσωρινή αποθήκευση και έλεγχος". Αν υποβάλαμε με τους κωδικούς του εκπροσώπου που δεν είναι λογιστής (πρόεδρος, διευθύνων σύμβ. κλπ), στον έλεγχο θα μας έλεγε "Ο ΑΦΜ λογιστή δεν υπάρχει στο αρχείο του Οικονομικού επιμελητηρίου".

  Καλό κουράγιο again.

  15/6/2018

×
×
 • Create New...