Jump to content

aplessas

simple Members
 • Posts

  59
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by aplessas

 1. Λογικά τα 10 ευρώ τον μήνα πρέπει να πληρωθούν, από την στιγμή που έχει την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία και συνεπώς πρέπει να καταβληθεί το ποσό υπέρ λογαριασμού ανεργίας. Βέβαια, δε νομίζω να έχει διευκρινιστεί σε καμία εγκύκλιο, οπότε μπορεί να διευκρινιστεί στην επόμενη που θα μας λέει πως έγινε η εκκαθάριση.
 2. Η προθεσμία 26/09/2018 αφορούσε την εκκαθάριση που έγινε τον Μάιο, για όσους ήταν μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν αναφέρεστε στην εκκαθάριση των παράλληλα μισθωτών ή των προσώπων που υπάγονται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, προφανώς θα ισχύσουν άλλες προθεσμίες.
 3. Ευχαριστώ. Η διάταξη τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δεν τους εξαιρεί από την καταβολή εισφορών. Ίσα - ίσα, θα καταβάλουν εισφορές και θα έχουν και περικοπή της σύνταξης.
 4. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ποιος νόμος το καθορίζει αυτό;
 5. Αυτό αφορά τις εισφορές του 2019, όχι του 2018 που επειδή είναι πρώτη έναρξη μετά την 1/1/2017 πληρώνει τις ελάχιστες εισφορές και επειδή είναι full-time μισθωτός δεν έχει ελάχιστες.
 6. Θεωρητικά αυτό δε γίνεται και είναι λάθος, αλλά πράγματι δεν έχει καθοριστεί ακόμα πως ο ΕΦΚΑ θα εντοπίσει και θα χειριστεί αυτές τις περιπτώσεις.
 7. Ναι, αλλά αν η συνταξιοδοτική απόφαση είναι παλιά ενδέχεται να έχει αλλάξει, σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων σίγουρα έχει. Και αυτή η εφαρμογή στην περιγραφή λέει ότι αφορά άλλα πρώην ταμεία και όχι ΟΑΕΕ
 8. Αυτή η εφαρμογή αφορά τη βεβαίωση για φορολογική χρήση άλλων ταμείων, όχι ΟΑΕΕ. Η αντίστοιχη από το site του ΟΑΕΕ δε νομίζω να αναγράφει τον ΑΜ ΔΙΑΣ
 9. Ναι, εκτός αν έχει κάποιο πρόσφατο ενημερωτικό. Το αναγράφουν πάνω. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. συνταξιούχοι προερχόμενοι από ΤΑΕ, ΤΣΑ) έχει αλλάξει, οπότε καλύτερα για σιγουριά να επικοινωνήσετε με κάποιο υποκατάστημα ΟΑΕΕ
 10. Συγγνώμη, δεν το είχα προσέξει. Επέστρεψε την πληρωμή 30/4/2018 + μια διαφορά από μια καταβολή 170 ευρώ που είχε γίνει το 2017. Όπως ακριβώς σου είχει γράψει ο @PROAKIS Με βάση το pdf είναι σήμερα είναι πληρωμένος μέχρι και ο Μάιος του 2018 (δεν ξέρω αν έχει γίνει άλλη πληρωμή). Με την 100αρα τελικά τι έγινε; Γιατί έχουν αρχίσει να τις κόβουν όταν υπάρχουν οφειλές στα τρέχοντα και έκαναν έναν έλεγχο κάποια στιγμή τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου.
 11. Αν θες γράψε μας τις ημερομηνίες και τα ποσά πληρωμών που έχεις κάνει από 1/1/2017 και μετά
 12. Η επιστροφή ήταν η προκαθορισμένη ενέργεια (εφόσον υπάρχει καταχωρημένο iban) για τις επιστροφές ποσών άνω των 50 ευρώ. Μόνο για τον συμψηφισμό χρειαζόταν επιπλέον ενέργεια (δήλωση συμψηφισμού)
 13. Η εκκαθάριση έλαβε υπόψη τις πληρωμές που είχαν γίνει έως 2/5/2018. Ο μήνας που καθυστέρησε να εκδοθεί ήταν ο Μάρτιος του 2018 (εκδόθηκε 8/5 και πληρωνόταν έως 18/5). Όσοι προπλήρωσαν έως και 2/5 αυτόν τον μήνα το ποσό τους εμφανίστηκε ως πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή.
 14. Τη βεβαίωση που αφορά εισφορές για διάστημα στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα την πάρετε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του www.tsmede.gr
 15. Πολύ πιθανό να παίζει ρόλο και η ημερομηνία που έγινε η δήλωση συμψηφισμού. Έχω δει περιπτώσεις όπου έχει γίνει ο συμψηφισμός και άλλες (με πιο πρόσφατη ημερομηνία δήλωσης) όπου δεν έχει γίνει.
 16. Υπάρχει και ένας νόμος που δίνει ασφαλιστική κάλυψη σε όσους δημιούργησαν οφειλές την περίοδο της κρίσης (δεν θυμάμαι όμως ποιες χρονιές αφορά) ανάλογα με το Μ.Ο. των εισοδημάτων τους. Δεν τον γνωρίζω καλά, αλλά ίσως ανήκει σε αυτή την περίπτωση.
 17. Δεν έχει λογική. Μάλλον λάθος έχει γίνει. Μήπως είναι και μισθωτός και έχει την ασφαλιστική ικανότητα από εκεί;
 18. Τι εννοείτε δεν την χορηγούν. Φυσικά και τη χορηγούν. Δηλαδή αν κάποιος θελήσει να πάρει για τον ΑΣΕΠ θα του πουν όχι;
 19. Για όσους είχαν περαστεί οι μεταβολές στο σύστημα εσόδων μη μισθωτών του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια που έβγαιναν μέχρι τώρα έκαναν τους υπολογισμούς με τις μειώσεις. Γιατί να μη γίνει αυτό και στην εκκαθάριση;
 20. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ερμηνεία που θα δώσει ο υπάλληλος και ο προϊστάμενος κάθε τμήματος. Η λογική λέει ότι αφού υπάρχει πιστωτικό και δεν έχει επιστραφεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους υπολογισμούς για την ενημερότητα. Δεν αποκλείεται να πέσει βέβαια σε κάποιον που θα του πει το πιστωτικό επιστρέφεται, ο Μάρτης φαίνεται απλήρωτος, καληνύχτα...
 21. Σημασία έχει αν είχε μισθωτή εργασία το 2017 και όχι το 2016. Οι εισφορές υπολογίζονται από το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα το προηγούμενο έτος και για τη μείωση της ελάχιστης βάσης λαμβάνεται υπόψη η μισθωτή εργασία για το διάστημα που αφορούν οι εισφορές.
 22. Μήπως έχει γίνει κάποια πληρωμή παραπάνω που δεν μπορούσε να αντιστοιχηθεί στους 2 μήνες του 2018; Οι εκκαθαρίσεις δεν τελείωσαν για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, μήπως ο αγρότης έχει και μισθωτή απασχόληση κάποιο διάστημα;
 23. Δείτε την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας: https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40282 Εισφοροδοτείται το εισόδημα μόνο από δραστηριότητα που προκαλεί την υποχρέωση στην ασφάλιση. Συνεπώς, ο εταίρος ΙΚΕ στην περίπτωση που αναφέρετε δεν ασφαλίζεται και δεν πληρώνει εισφορές για μερίσματα. Ο διαχειριστής ΙΚΕ που υποχρεούται σε ασφάλιση στον πρώην ΟΑΕΕ, πληρώνει εισφορές μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση (για κάθε έτος το εισόδημα αυτό εισφοροδοτείται την επόμενη χρονιά). Όσοι είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης δεν υποχρεούνται στην καταβολή ελάχιστων εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά πληρώνουν εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα.
 24. Πράγματι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θεωρούν ότι δεν ισχύει η πάγια ρύθμιση του Ν. 4152/2013. Δε νομίζω να έχει καταργηθεί ρητά η διάταξη (υποπαράγραφος ΙΑ.1), αλλά το "Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ δύνανται μετά από αίτηση των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία για την καταβολή τους, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις" ερμηνεύεται σαν να αφορά οφειλές προς τους πρώην ΦΚΑ και όχι τον ΕΦΚΑ. Σε πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει μηχανογραφική εφαρμογή για την υλοποίηση της ρύθμισης και επιπλέον προφανώς δεν μπορούν να ρυθμιστούν τα ποσά πριν την ετήσια εκκαθάριση. Όταν λέτε ολοσχερή καταβολή, εννοείτε προφανώς την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς, αφού μέχρι να γίνει η εκκαθάριση αυτή απαιτείται για να θεωρηθούν ενήμεροι οι ασφαλισμένοι. Ένα ερώτημα πάντως στον Συνήγορο του Πολίτη για τη μη δυνατότητα ρύθμισης σε συνδυασμό με τη μη χορήγηση ενημερότητας θα είχε ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου, το νέο σύστημα θέλει κάποια νέα φόρμουλα γι' αυτές τις περιπτώσεις.
 25. 281,71 είναι τα Τέλη Καθυστέρησης (8% σε ετήσια βάση επί της κύριας εισφοράς 670,74) έως τον 3ο/2018 254,88 είναι οι προσαυξήσεις έως 31/12/2012 (μετά καθιερώθηκε το επιτόκιο), χωρίς να περιλαμβάνονται εκεί τα 26,83 της πρώτης γραμμής. Αν τα αθροίσετε βγαίνουν επίσης 281,71 που είναι 42% της κύριας εισφοράς, δηλαδή το όριο των προσαυξήσεων που είχε επιβληθεί. Κατεβάστε το pdf αν θέλετε, γιατί υπάρχει τρόπος να δει κανείς τα στοιχεία του οφειλέτη. Για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ η παραγραφή είναι στην εικοσαετία.
×
×
 • Create New...