Προς το περιεχόμενο

aplessas

simple Members
 • Αριθμός μηνυμάτων

  44
 • ΜΕΛΟΣ

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Ημέρες που κέρδισε

  4
 1. Υπάρχει και ένας νόμος που δίνει ασφαλιστική κάλυψη σε όσους δημιούργησαν οφειλές την περίοδο της κρίσης (δεν θυμάμαι όμως ποιες χρονιές αφορά) ανάλογα με το Μ.Ο. των εισοδημάτων τους. Δεν τον γνωρίζω καλά, αλλά ίσως ανήκει σε αυτή την περίπτωση.
 2. Δεν έχει λογική. Μάλλον λάθος έχει γίνει. Μήπως είναι και μισθωτός και έχει την ασφαλιστική ικανότητα από εκεί;
 3. Τι εννοείτε δεν την χορηγούν. Φυσικά και τη χορηγούν. Δηλαδή αν κάποιος θελήσει να πάρει για τον ΑΣΕΠ θα του πουν όχι;
 4. Για όσους είχαν περαστεί οι μεταβολές στο σύστημα εσόδων μη μισθωτών του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια που έβγαιναν μέχρι τώρα έκαναν τους υπολογισμούς με τις μειώσεις. Γιατί να μη γίνει αυτό και στην εκκαθάριση;
 5. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ερμηνεία που θα δώσει ο υπάλληλος και ο προϊστάμενος κάθε τμήματος. Η λογική λέει ότι αφού υπάρχει πιστωτικό και δεν έχει επιστραφεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους υπολογισμούς για την ενημερότητα. Δεν αποκλείεται να πέσει βέβαια σε κάποιον που θα του πει το πιστωτικό επιστρέφεται, ο Μάρτης φαίνεται απλήρωτος, καληνύχτα...
 6. Σημασία έχει αν είχε μισθωτή εργασία το 2017 και όχι το 2016. Οι εισφορές υπολογίζονται από το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα το προηγούμενο έτος και για τη μείωση της ελάχιστης βάσης λαμβάνεται υπόψη η μισθωτή εργασία για το διάστημα που αφορούν οι εισφορές.
 7. Μήπως έχει γίνει κάποια πληρωμή παραπάνω που δεν μπορούσε να αντιστοιχηθεί στους 2 μήνες του 2018; Οι εκκαθαρίσεις δεν τελείωσαν για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, μήπως ο αγρότης έχει και μισθωτή απασχόληση κάποιο διάστημα;
 8. Αμοιβές Διαχειριστή ΙΚΕ - ΕΦΚΑ

  Δείτε την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας: https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40282 Εισφοροδοτείται το εισόδημα μόνο από δραστηριότητα που προκαλεί την υποχρέωση στην ασφάλιση. Συνεπώς, ο εταίρος ΙΚΕ στην περίπτωση που αναφέρετε δεν ασφαλίζεται και δεν πληρώνει εισφορές για μερίσματα. Ο διαχειριστής ΙΚΕ που υποχρεούται σε ασφάλιση στον πρώην ΟΑΕΕ, πληρώνει εισφορές μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση (για κάθε έτος το εισόδημα αυτό εισφοροδοτείται την επόμενη χρονιά). Όσοι είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης δεν υποχρεούνται στην καταβολή ελάχιστων εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά πληρώνουν εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα.
 9. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΦΚΑ

  Πράγματι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θεωρούν ότι δεν ισχύει η πάγια ρύθμιση του Ν. 4152/2013. Δε νομίζω να έχει καταργηθεί ρητά η διάταξη (υποπαράγραφος ΙΑ.1), αλλά το "Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ δύνανται μετά από αίτηση των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία για την καταβολή τους, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις" ερμηνεύεται σαν να αφορά οφειλές προς τους πρώην ΦΚΑ και όχι τον ΕΦΚΑ. Σε πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει μηχανογραφική εφαρμογή για την υλοποίηση της ρύθμισης και επιπλέον προφανώς δεν μπορούν να ρυθμιστούν τα ποσά πριν την ετήσια εκκαθάριση. Όταν λέτε ολοσχερή καταβολή, εννοείτε προφανώς την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς, αφού μέχρι να γίνει η εκκαθάριση αυτή απαιτείται για να θεωρηθούν ενήμεροι οι ασφαλισμένοι. Ένα ερώτημα πάντως στον Συνήγορο του Πολίτη για τη μη δυνατότητα ρύθμισης σε συνδυασμό με τη μη χορήγηση ενημερότητας θα είχε ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου, το νέο σύστημα θέλει κάποια νέα φόρμουλα γι' αυτές τις περιπτώσεις.
 10. 281,71 είναι τα Τέλη Καθυστέρησης (8% σε ετήσια βάση επί της κύριας εισφοράς 670,74) έως τον 3ο/2018 254,88 είναι οι προσαυξήσεις έως 31/12/2012 (μετά καθιερώθηκε το επιτόκιο), χωρίς να περιλαμβάνονται εκεί τα 26,83 της πρώτης γραμμής. Αν τα αθροίσετε βγαίνουν επίσης 281,71 που είναι 42% της κύριας εισφοράς, δηλαδή το όριο των προσαυξήσεων που είχε επιβληθεί. Κατεβάστε το pdf αν θέλετε, γιατί υπάρχει τρόπος να δει κανείς τα στοιχεία του οφειλέτη. Για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ η παραγραφή είναι στην εικοσαετία.
 11. Γιατί θεωρείτε ότι εφαρμόζεται αυτή η διάταξη; Το άρθρο 55 του Ν.4509/17 αναφέρει στην παρ. 5 ότι η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται από την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης, η οποία απ' ότι γνωρίζω δεν έχει εκδοθεί ακόμα.
 12. Απαλλαγές λόγω ΙΚΑ δεν υπάρχουν πια. Δείτε το άρθρο 36 του Ν. 4387/16 για την παράλληλη ασφάλιση και τις σχετικές εγκυκλίους. Μισθωτοί πλήρους απασχόλησης δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ελάχιστης εισφοράς για τις άλλες δραστηριότητες. Επομένως, την πρώτη χρονιά και για όσες επόμενες έχει ζημιές θα πρέπει να πληρώσει μόνο 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ, όπως λέει και ο @tacar
 13. Αν τον έχουν περάσει στο σύστημα του ΕΦΚΑ (για ένα διάστημα μέχρι τον Ιούλιο - αλλά δε θυμάμαι μέχρι πότε ακριβώς - ήταν εκτός λειτουργίας η δυνατότητα καταχώρησης εγγραφών) θα έπρεπε να έχει εκδοθεί το ειδοποιητήριο. Αν τον καταχώρησαν μετά την έκδοση των ειδοποιητηριών του Ιουλίου, θα εμφανιστεί κατά την έκδοση των ειδοποιητηρίων Αυγούστου. Αν δεν τον έχουν καταχωρήσει ακόμα, θα εμφανιστεί με την επόμενη έκδοση ειδοποιητηρίων από τον χρόνο καταχώρησης.
 14. @vasilisps: Σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να είχε καταχωρηθεί κανονικά στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΕ και να έχει δηλωθεί η απαλλαγή, οπότε και κατά τη μετάπτωση δεδομένων στο σύστημα του ΕΦΚΑ θα τον αναγνώριζε ως μη μισθωτό και μισθωτό παράλληλα και θα του έβγαζε εισφορά. Εάν όμως δεν έχει καταχωρηθεί καθόλου στο σύστημα του ΟΑΕΕ λόγω των απαλλαγών, δε θα ήταν δυνατόν να εντοπιστεί η μη μισθωτή ιδιότητά του. Πρέπει να πάει στο τμήμα Μη Μισθωτών να δει τι έχει συμβεί.
 15. Πότε έκανε έναρξη; Ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και πριν την 1-1-2017; Λογικά κάποιο πρόβλημα του Μητρώου του ΕΦΚΑ θα είναι, καλό είναι να απευθυνθείτε στο αρμόδιο περιφερειακό τμήμα μη μισθωτών του ΕΦΚΑ.
×