Jump to content

AlanTrap

simple Members
 • Posts

  128
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by AlanTrap

 1.  

  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20640

  ..............

  ε) Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία ότι φέρουν βέβαιη χρονολογία. Απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο με βέβαιη χρονολογία, που να αποδεικνύει τη σύναψη δανείου και την καταβολή των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν το κρίσιμο φορολογικό έτος. Σύμβαση δανείου που έχει καταρτιστεί στο εξωτερικό, απαιτείται επίσημη μετάφρασή της στα ελληνικά. Επίσης, απαιτείται βεβαίωση εισαγωγής συναλλάγματος για τα εν λόγω ποσά και πιστοποιητικό ευρωποίησης αν είναι σε ξένο νόμισμα.

 2. ".......... (θέσεων περίπου 11) "

  NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859 Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

  Αρθρο 30. Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου

  4.Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:
  α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανιών προϊόντων,
  β) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων,
  γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,
  δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,
  ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.
  Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο.

 3. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Εισφορά στον ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικές εισφορές με την έννοια των Ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 23 του Ν.4172 γιατί αυτές αφορούν τις εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία στα πλαίσια των εργασιακών σχέσεων και των εισφορών προς προς τα ταμεία ασφάλισης των επιτηδευματιών . Αυτό συνάγεται κατά την γνώμη μου και από την ερμηνευτική ΠΟΛ.1113/2.6.2015  .

  Η εισφορά προς τον ΕΛΓΑ ουσιαστικά είναι ασφάλιστρο για αποζημίωση από ζημίες που θα προκληθούν στην φυτική ή ζωική παραγωγή και θα πρέπει να ισχύει ο γενικός κανόνας των υπολοίπων δαπανών . Δηλαδή εκπίπτει εφόσον είναι δεδουλευμένη , πραγματική, παραγωγική, να προκύπτει από έγγραφα δικαιολογητικά, κλπ. και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία και είναι αδιάφορο πότε πληρώθηκε .

 4. Δες  αυτό , μήπως εμπίπτεις σε αυτή την περίπτωση αφού ο φόρος δεν έχει καταβληθεί :

  Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ήδη υποβάλει δήλωση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν.4446/2016 δύναται να υποβάλει νέα τροποποιητική (συμπληρωματική) δήλωση, χρεωστική ή μηδενική, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, επικαλούμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου αυτού. Δεδομένου ότι με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 61 του ως άνω νόμου, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την ΠΟΛ.1009/19.1.2017 εγκύκλιο, οι καταβολές που διενεργούνται δυνάμει της υπαγωγής στη ρύθμιση δεν επιστρέφονται και οι σχετικές δηλώσεις δεν ανακαλούνται είτε λόγω πραγματικής είτε λόγω νομικής πλάνης, δεν δύναται να υποβληθεί εκ των υστέρων τροποποιητική (ανακλητική) δήλωση φορολογίας με σκοπό την επιστροφή καταβληθέντος φόρου. Αντίθετα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση με σκοπό να διορθωθούν λάθη που έχουν προκύψει κατά την υποβολή προγενέστερης δήλωσης με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύπτει επιστροφή καταβληθέντος φόρου.

  Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36198

 5. Κάθε πότε πληρώνονται οι εισφορές κύριε Λογιστά ; 

  από το επίσημο site ΈΦΚΑ μέχρι πρόσφατα :

  15. Κάθε πότε πληρώνονται οι εισφορές; Η εισφορά είναι μηνιαία και θα καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.  Κατ εξαίρεση, οι εισφορές των αγροτών είναι μηνιαίες αλλά καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη του εξαμήνου που ανάγονται. 

  Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25551
  © Taxheaven

   

  από το επίσημο site του ΕΦΚΑ από σήμερα :

  15. Η εισφορά είναι μηνιαία και θα καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. 

  η φράση για τις εισφορές των αγροτών πάει περίπατο .
  http://www.efka.gov.gr/_faq/home.cfm

   

  Ποιος "παίζει" τα κουμπάκια του στο ΕΦΚΑ ;

  Αν είσαι λογιστής που θέλεις να ενημερώσεις σωστά το πελάτη σου με την κάθε λεπτομέρεια σε πληροφορώ ότι δεν έχεις καμία τύχη .

   

 6. πριν μία ώρα, Auditor said:

  Μπορείτε να το αιτιολογήσετε αυτό συνάδελφε; Από που προκύπτει;

  Π

  ΠΟΛ.1113/21.9.2006
  Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. στην παράδοση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων μέσω αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων

  

  Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2006
  Αρ.Πρωτ.: 1083541

  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
  Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ

  ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. στην παράδοση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων μέσω αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων  


  Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με τη δυνατότητα απαλλαγής από το Φ.Π.Α. των παραδόσεων αυτούσιων αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από αγροτική συνεταιριστική οργάνωση για λογαριασμό άλλης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης κι όχι άμεσα για λογαριασμό αγροτών του ειδικού καθεστώτος, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: 

  1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), κατά την πώληση ή αγορά αγαθών από παραγγελιοδόχο που ενεργεί στο όνομά του, θεωρείται ότι συντελείται παράδοση αγαθών μεταξύ αυτού και του παραγγελέα. Στην περίπτωση αυτή ο παραγγελιοδόχος θεωρείται κατά περίπτωση, αγοραστής ή πωλητής ως προς τον παραγγελέα.
  2. Ωστόσο, με την ΑΥΟ Π.2070/1820/ΠΟΛ.109/20.3.1987 ορίζεται ότι δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου στην περίπτωση πώλησης αυτούσιων αγροτικών προϊόντων από αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α., υπό την προϋπόθεση ότι η πώληση αυτή γίνεται προς άλλους υποκείμενους στο φόρο και δε διενεργείται στους χώρους των κεντρικών αγορών διακίνησης αυτούσιων αγροτικών προϊόντων. Στην περίπτωση αυτή η παράδοση των αγροτικών αυτών προϊόντων δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α, όμως η προμήθεια που λαμβάνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις κατά την εκκαθάριση που εκδίδουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. και με τον αντίστοιχο συντελεστή του αγαθού.
  3. Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι δε μεταβιβάζεται η κυριότητα των αγαθών από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος στην πρώτη συνεταιριστική οργάνωση, γίνεται δεκτό να μην επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. και η πώληση αγροτικών προϊόντων από τη δεύτερη συνεταιριστική οργάνωση για λογαριασμό της πρώτης, με την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις αυτές πραγματοποιούνται προς άλλους υποκείμενους στο φόρο και δεν πραγματοποιούνται στις κεντρικές αγορές διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Ο Φ.Π.Α. θα επιβάλλεται μόνο στην προμήθεια που λαμβάνει ο συνεταιρισμός αυτός.
  4.  Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την προμήθεια του δεύτερου συνεταιρισμού εκπίπτεται από  τον πρώτο συνεταιρισμό, ο οποίος επίσης πρέπει να επιβαρύνει με ΦΠΑ την προμήθεια  που εισπράττει από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
  5. Σημειώνεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για λογαριασμό των οποίων γίνονται οι παραδόσεις αυτές, δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή Φ.Π.Α. με τους κατ' αποκοπή συντελεστές, με βάση τις εκκαθαρίσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης η οποία πωλεί τα αυτούσια αγροτικά προϊόντα για λογαριασμό τους.

     Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/5734/hl/1113
  © Taxheaven

 7. Αυτή η παραπομπή με ημερομηνία  02.10.2014 (  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/20617 ) αναφέρεται σε :
  "Διευκρινίσεις για τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ που πρέπει να εξοφλούνται με τραπεζικά μέσα πληρωμής"

  Η νέα διάταξη για την μισθοδοσία λέει

  "εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

  μένει να μας διευκρινίσει ο ποιητής τι είναι ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής ή πάροχος υπηρεσιών πληρωμής της παρ ιδ) και αν είναι διαφορετικό από την διατύπωση της παρ β) για τα 500ευρα περί τραπεζικού μέσου

  Προσέξτε την διατύπωση στο ίδιο άρθρο :

  Αρθρο 23. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

  Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν: 
  β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, 
  .............

  ιδ) Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

 8. Αρθρο 4. Φορολογική κατοικία

  1. Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:
  α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή....

   

   

   

   

   

   

   


  •  
 9. Η ΠΟΛ.1116/24.4.2014, ξεκαθαρίζει για τους αγρότες ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ: Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι προς όφελος των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι θα λαμβάνουν επιστροφή με τον κατ' αποκοπή συντελεστή με βάση το ύψος των πωλήσεών τους, όπως αυτές θα προκύπτουν από τις εκκαθαρίσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων και χωρίς να επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στην προμήθεια των συνεταιρισμών και στα έξοδα με τα οποία ενδεχομένως οι συνεταιρισμοί τούς χρεώνουν.

  Μέχρι εδώ καλά. Το καταλάβαμε…

  Στις εκκαθαρίσεις, τουλάχιστον των συνεταιριστικών οργανώσεων (υποθέτω και των Ομάδων Παραγωγών), δεν χρεώνουμε ΦΠΑ στην προμήθεια που λαμβάνουν από αγρότες Εδικού Καθεστώτος.

  Με του αγρότες του ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ καθεστώτος, όμως τι κάνουμε;

  Θα χρεώνουμε ΦΠΑ;

  Και αν ναι τι ποσοστό; 13% ή 23%.

  Υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία;

   

  Αυτή η ερμηνευτική η οποία ήρθε να καταλαγιάσει τις τότε αντιδράσεις των αγροτών , έχει φέρει σε σύγχυση εκατοντάδες συναδέλφους και ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά με αποτέλεσμα στις εκκαθαρίσεις βλέπουμε αλλού να έχει 13% αλλού 23% και αλλού 0% ή ακόμα και συνδυασμούς .

   

  Άποψη μου :

  Το επίμαχο κομμάτι  δεν αναφέρεται σε καμιά περίπτωση στην μη επιβολή ΦΠΑ στις προμήθειες αυτές για τους αγρότες του Ειδικού .

  Το αντίθετο μάλιστα,  λέγοντας.." και χωρίς να επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στην προμήθεια"        ο ποιητής, δέχεται ότι η προμήθεια έχει ΦΠΑ (που αναλογεί) απλά ο αγρότης δεν την επιβαρύνεται όταν θα λαμβάνει επιστροφή με τον κατ' αποκοπή συντελεστή που ως γνωστόν υπολογίζεται χωρίς αυτές τις κρατήσεις .

  Θεωρώ ότι ο ν.4254/2014 που η ΠΟΛ αυτή ερμηνεύει , δεν επέφερε καμιά αλλαγή στον Κώδικα ΦΠΑ και στο άρθρο 22 όπου αναφέρεται στις απαλλαγές  , ώστε να δικαιολογεί αυτήν την ερμηνεία .

  Σε ότι αφορά τον συντελεστή , θεωρώ ότι εξακολουθεί να ισχύει η ΠΟΛ 1113/21.9.2006 η οποία αναφέρει ότι "κατά την εκκαθάριση που εκδίδουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. και με τον αντίστοιχο συντελεστή του αγαθού."

   

  Μακάρι να μην ισχύει αυτό που λέω και να βγει το υπουργείο να το ξεκαθαρίσει . 

 10. Απ' τον σύλλογό μας έλαβα σήμερα το παρακάτω mail :

   

  Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Φ.Π.Α. της Δ.Ο.Υ. Φλώρινας  σας ενημερώνω ότι για τους αγρότες πρέπει να στείλουμε  μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τα πρώτα τρία τρίμηνα και στο τέταρτο τρίμηνο να συμπεριλάβουμε όλα τα έσοδα και τα έξοδα, μέχρι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.

   

  Τι θερμοκρασία είχε σήμερα το πρωί στην Φλώρινα ; Μήπως παίζει κι αυτό κάποιο ρόλο ; Η το υψόμετρο ; Δεν ξέρω ,

 11. Η λύση στο πρόβλημά μας έρχεται από το ... μέλλον   : 

   

  "Η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της χρονοχρέωσης για παροχή οικονομικών συμβουλών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, αποτελεί ελάχιστο προαπαιτούμενο της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του λογιστή. Η παροχή οιονομικών συμβουλών συνιστά αυτοτελή παροχή υπηρεσίας, η οποία πρέπει να τιμολογηθεί κατά τρόπο υποχρεωτικό, ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή της.  Η χρέωση ανά ώρα ορίζεται στο ποσό των 80 ευρώ"

   

  το απόσπασμα είναι με μια μικρή τροποποίηση από το σχέδιο του νέου Δικηγορικού Κώδικα . 

 12. Και η δικιά μου γνώμη είναι ότι εκπίπτει με βάση τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του προηγούμενου νόμου οι οποίες θεωρώ ότι εφαρμόζονται έως ότου εκδοθούν νέες , οι οποίες μάλλον θα είναι πολλές αν λάβει κανείς υπ' όψιν  το θολό τοπίο που υπάρχει στο άρθρο 23 του Ν.4172 . Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει τι ισχύει με τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας , επιβατικών αυτοκινήτων κλπ.  Αναμένουμε ..

 13. ·        Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία

   

  Αν ο μισθωτός είναι υπάλληλος και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη γήρατος  , δικαιούται ποσοστό 50% της νόμιμης αποζημίωσης

   

  ·        ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2238 ο οποίος δεν ισχύει από 01/01/2014

   

  Αρθρο 31. Λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος - Κείμενο νόμου

  
  15. Ποσά που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις οικειοθελώς σε εργαζομένους της, πλην των περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στο άρθρο αυτό, και δεν αφορούν αμοιβές ή αποζημιώσεις αυτών για άμεση ανταπόδοση παρεχόμενης υπηρεσίας ή δεν προκύπτει από διάταξη νόμου ο υποχρεωτικός χαρακτήρας τους, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα. 

   

   

  ·        ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4172 που είναι σε ισχύ από 01/01/2014

   

  Στο άρθρο 23 δεν περιέχει ανάλογη διάταξη

   

   

  Ερώτημα

   

  Αναγνωρίζεται η δαπάνη αποζημίωσης απόλυσης λόγω θεμελίωσης δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω του μη υποχρεωτικού της χαρακτήρα ;
   

 14. Δηλαδή λες να γυρίσω και να το ξαναβάλω ημιτελές με κωδικό 99?

  Ναι, εγώ αυτό θα έκανα. Μη ξεχάσεις να το δηλώσεις και ως κενό στην ειδική κατηγορία .

 15. Απλά το  διορθώνεις  σύμφωνα με 

   

   

  3β.Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2014 μέχρι και τις 30.11.2014 (παρ. 3 άρθρου 6 του νόμου 4223/2013)

   

  Ειδικά για το έτος 2014, λόγω πρώτης εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ορίστηκε ότι μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2014, ο φορολογούμενος μπορεί να διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων του μετά την έκδοση της δήλωσης/πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. χωρίς την επιβολή προστίμων και τόκων. Δηλαδή ο φορολογούμενος μπορεί, με δήλωση στοιχείων ακινήτων, να εισάγει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου του καθώς και να μεταβάλει στοιχεία ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. 

  Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση.

   

  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19274

 16. έναρξη  και  διακοπή   την  ίδια  μέρα   κόβουμε  όλα  τα  εμπορεύματα  και  πάγια  στο  παιδί   με   χαρτόσημο  2,40%   ,  δεν  νομίζω  να  βγεί   φόρος  υπεραξίας   γατί  είναι  αυτούσια   μεταβίβαση   σε  1ο βαθμό   συγγένειας  από  πατέρα   σε υιό, αν  έχει  και  χρειάζεται   ΦΤΜ   κάνε  του πατέρα  αυτοπαράδοση     και  πάρει  καινούργια  για  το  παιδί  του, επίσης   κάνει  και  ένα  συμφωνητικό  μίσθωσης  καταστήματος

   

   

  Δυστυχώς με τον Ν.4172 που ισχύει από 1/1/2014 δεν υπάρχει αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση . Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ τρίτων και συγγενών .

   

   

  Άρθρο 42 παρ 1 του Ν.4172/2013 

   

  Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα

   

  στην παρ 3 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι  

  «Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.»

   

  Εν συνεχεία στην παρ 4

  «Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο.

  Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική

   

  Άρθρο 43

  Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

   

   

  Ταυτόχρονα με την ισχύ του νέου νόμου παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 13  του Ν.2238 που όριζαν ότι

  « Αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας από γονέα προς τα τέκνα του ή από σύζυγο σε σύζυγο, λόγω συνταξιοδότησης του μεταβιβάζοντος, δεν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας»

   

   

  Το ζητούμενο είναι ποιο θεωρείται κόστος στην μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης .

   

  Για παράδειγμα θεωρείται κόστος η απογραφή έναρξης ή όχι ;

  Έτσι ώστε αξία τιμολογίου πώλησης μείον αξία απογραφής ίσον υπεραξία επί 15%

 17. Η γνώμη μου είναι ότι το τι θα δηλωθεί στο Ε9 το αποφασίζει ο φορολογούμενος αφού πρώτα του υπενθυμίσουμε ότι πλέον από δω και πέρα αυτό σημαίνει φόρο .

  Εμείς καλούμαστε να αποτυπώσουμε την βούλησή του στο Ε9 .  Αν δεν τα θεωρεί δικά του  μπορεί να " επικαιροποιήσει" το Ε9 διαγράφοντάς τα . Έχει κάθε δικαίωμα να τα διαγράψει έστω και αν τα δήλωσε κατά λάθος .

  Τα περί αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς ή το αν το οικόπεδο είναι χωράφι ή τούμπαλιν  είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο .  Εκεί μπορεί να απευθυνθεί σε νομικούς , πολιτικούς μηχανικούς , τοπογράφους και άλλους επαγγελματίες . Αυτοί θα τον συμβουλέψουν και αυτός θα αποφασίσει αν θα το δηλώσει .

 18. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ?ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 800ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ 940 ?ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 5000ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ 9550?

   

  Συνηθέστατο σε αγροτικές περιοχές .

  Εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση χωραφιού 16,32 €

  φόρος με προκαταβολή 465,20 €

   

  Δικαιοσύνη για όλους .

 19. Υπάρχει διαφορετική γνώμη  ή είναι όπως τα αναφέρω ;

   

  Χρήση 2012 ---> 20%            Ν.2238 άρθρο 10

   

  Χρήση 2013 ---> 26%   ?       Ν.2238 άρθρο 10               ή         ---> 13% Ν.4172 άρθρο 58

   

  Χρήση 2014 ---> 13%            Ν.4172 άρθρο 58

   

  Ίσως κάποιος συνάδελφος που να έχει αγροτικό συνεταιρισμό με κερδοφορία , να μας πει τι συντελεστή χρησιμοποίησε .

 20. Δηλαδή τον νταλκά του κάθε φοροφυγά θα το έχουμε εμείς ;

  Πες του αντί να κόψει αποδείξεις να πα να κόψει το κεφάλι του .

  Εσύ χαλάρωσε γιατί με αυτά που ρωτάς καταλαβαίνει ο καθένας ότι κάνεις άψογα την δουλειά σου .

 21. Οπωσδήποτε πρέπει το θέμα να το κρατήσουμε ζωντανό , γιατί αφορά τα ζωντανά  :rolleyes: .

   

  Όσο για τα μοσχαράκια που θα χρησιμοποιηθούν ως πάγια , προτείνω το τριφυλλάκι που το ταΐζουμε , αφού αφήσει το βυζί της αγελάδας ,  να το περνάμε μέσα από ένα φύλλο μερισμού "ως "βελτιώσεις παγίων" έτσι ώστε να αποτυπωθεί σωστά η εικόνα και το κόστος του παγίου για την σωστή λογιστική απεικόνιση και την δίκαιη φορολόγηση των κτηνοτρόφων μας ( πρώην τσομπανηδων ) προς τέρψιν των δύσπιστων τεχνοκρατών των υπουργείων , τροικας κλπ . 

   

  Απλά πραγματάκια δηλαδή,   και όλα αυτά με 30 ευρουλάκια το μήνα .

×
×
 • Create New...