Jump to content

dynamoking

simple Members
 • Content Count

  180
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by dynamoking

 1. Στις ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Βεβαιώσεις Αποδοχών ή Συντάξεων Φορολογικού Έτους 2016 , στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει η εξής ερώτοαπάντηση: 14. Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου, συμμετέχουν στον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών;Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθάριστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών. Οπότε με βάσει τα παραπάνω, οι ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΣ που είναι φορολογικά μισθωτές υπηρεσίες και πλέον και ασφαλιστικά ανήκουν στις μισθωτές υπηρεσίες , δεν θα έχουν χαρτόσημα,αφού τα χαρτόσημα αφορούν κρατήσεις τρίτων!
 2. Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, προκύπτει σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του ν.1759/1988 υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, εφαρμοζομένων των προβλέψεων του άρθρου 36 παρ. 1 του ν.4387/2016 περί παράλληλης ασφάλισης. Οπότε εαν δίνονται αμοιβές διαχείρησης σε εταίρους ΕΠΕ, τότε αυτές οι αμοιβές μπαίνουν ΑΠΔ σαν μισθωτοι με 101 κπκ ή θαααααα βγεί ένας νέος ΚΠΚ όπως αντίστοιχα έγινε με τις αμοιβές ΔΣ??? ΟΕΟ!
 3. Τα ειδοποιητήρια λογικά θα βγαίνουν κανονικά , νομίζω δεν ενημερώνεται το σύστημα για την έκδοση αμοιβής ΔΣ μέσω ΑΠΔ, οπότε αν τα πληρώνει θα αναμένει την εκκαθάριση για επιστροφή την επόμενη χρονιά, εφόσον η μηνιαία αμοιβή ΔΣ είναι 586,08€ και πάνω.
 4. Καλησπέρα, παρατηρώ ότι έχουν προσθέσει στις βεβαιώσεις αποδοχών για το 2016 , με κωδικό 55 Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία μικρότερο του 3% (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών) . Ενώ τον κωδικό 5 που προϋπήρχε τον μετέβαλαν σε Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία 3% και άνω (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών). Τι θέλει να πει ο ποιητής? Ποιος ο λόγος να τις διαχωρίσουν? Αφού απ όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, όλες οι αμοιβές που δίνονται σε μέλη ΔΣ θα έχουν εισφορές. Μήπως μπερδέψανε τις αμοιβές ΔΣ με τα μερίσματα, όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής? Έτσι όπως το βλέπω, εάν κάποιος έχει πάρει αμοιβές ΔΣ και έχει ποσοστό κάτω από 3% , δεν θα έχει εισφορές?? Αυτό θέλουν να μας πουν-δείξουν?
 5. δεν έχει εμπορική δραστηριότητα δηλαδή για να υπαχθεί στην παράγραφο 7β?
 6. αλλάζει κάτι στις ιατρικές ΑΕ δηλαδή σχετικά με όλες τις υπόλοιπες ΑΕ??
 7. Bάσει ΕΦΚΑ , μέλη ΔΣ και ταυτόχρονα μέτοχοι άνω του 3% έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα, άρα έχουν ΕΦΚΑ , άρα πάνε στον κωδικό 8. Που είδατε ότι δεν έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα??! Όπως το ερμηνεύω, γιατί είναι και καλογραμμένα όπως πάντα.. : Μέλη ΔΣ και ταυτόχρονα μέτοχοι κάτω του 3% --> 01 Μέλη ΔΣ και ταυτόχρονα μέτοχοι άνω του 3% --> 08 Μέτοχοι με οποιοδήποτε ποσοστό χωρίς συμμετοχή στο ΔΣ --> 01
 8. Μήπως μπήκες από τον ίδιο browser στο gsis για να δεις κάποια στοιχεία? τότε σε έχει πετάξει έξω το site του εξωδικαστικου!
 9. εν αναμονή της εγκυκλίου για την εισαγωγή στην απδ με αναδρομική ισχύ από 01/01/2018 κατά 99%..
 10. τον Μάρτιο είπαν θα κάνουν εκκαθάριση.. ίδωμεν..
 11. φυσικά, έχει βγει φεκ για αυτο,αναμένουμε τις οδηγίες απο εφκα..
 12. δυστυχώς αναμονή..το μονο που μπορείς να κανεις να του κρατήσεις τον εφκα εαν κοψεις την απόδειξη..
 13. η ζημιά δεν συμψηφίζεται φυσικά με άλλη δραστηριότητα (για τον εφκα..)
 14. Αφού αναφέρεται παρακρατείται όλο το 27% απο την αμοιβή του, οπότε όλο από τον εργαζόμενο.. Εφκά μπαίνει σε κάθε αμοιβή
 15. Εαν σαν διαχειριστής λαμβάνει αμοιβή , αυτή θα έχει εισφορές με βάσει ειδοποιητήριο από του χρόνου. Εαν δεν λαμβάνει και πληρώνει εισφορές ως μισθωτός στο όριο των 586,08 και άνω , τότε δεν θα πληρώνει άλλες εισφορές πέραν αυτών. Πάντα υπάρχει ανώτατο όριο υπολογισμού εισφορών τα 5860,80 μηνιαίως.
 16. Η προφορική απάντηση του ΕΦΚΑ για το αν θα κρατήσουμε εισφορές πάνω στο πλαφόν για μια αμοιβή π.χ. 10.000€ με πρακτικό ΓΣ για έναν μήνα μόνο, ήταν να μιλήσουμε με τον ελεγκτή μας στο ΙΚΑ γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να το γνωρίζουν, και η γραπτή τους απάντηση μέσω email ήταν να δούμε την σχετική εγκύκλιο με τις αμοιβές ΔΣ!!
 17. Nαι πράγματι υπάρχει αυτό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και πάλι το ΄΄δίκαιο΄΄ είναι να μην γίνει αναγωγή, μιας και για έναν μήνα θα έχει μισθοδοσία, οπότε αυτό θα είναι το συνολικό εισόδημα του για το έτος, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις, οποί μου δίνουν τέλος του χρόνου κάποιες αμοιβές ΔΣ, τους κάνω εκκαθάριση έτους, σαν να ήταν σπασμένη η αμοιβή σε 12 μήνες.. Για τις κρατήσεις ΙΚΑ στο μηνιαίο πλαφόν 5860,80 δεν συμφωνώ, γιατί ''φαντάζομαι'' πώς σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο του ΙΚΑ υπάρχει η πιθανότητα όπως και με τα έκτακτα bonus , να θεωρηθεί αυτή η καταβολή αμοιβών ΔΣ ώς προσπάθεια αποφυγής εισφορών.. Εαν υπάρχει σχετική έγκριση από ΓΣ, όπως προείπατε παραπάνω, τότε θα καλύπτεται ,αλλά χωρίς αυτήν δεν το ρισκάρω..
 18. Οι αμοιβες ΔΣ δεν έχουν ένσημα , έχουν ένσημα μόνο ανάλογα τις συνεδριάσεις.. Όσο για την φορολογική εκκαθάριση που λέει ο Ponzi, ως σύμβουλος γιατί να μην του προτείνετε να του παρακρατήσετε τον φόρο βάσει συνολικού εισοδήματος , και όχι μηνιαίου επι 14 που θα πάει πολύ ψηλά και θα έχει , με βάσει αυτό το εισόδημα, επιστροφή απο την εφορία..
 19. Για όλες τις επιδοτήσεις( μετά το τοκετό, προγράμματα οαεδ κτλ) το ίδιο κάνει εδώ και 2 χρόνια περίπου..
 20. αμοιβές ΔΣ πάνε στο 38 από 01/01/2017με ΑΠΔ. για το 2016 δεν ασφαλίζονται!!
 21. οι αμοιβές με τίτλο κτήσης θα υπαχθούν στον ΕΦΚΑ με ειδοποιητήριο, εκτός και εάν αλλάξει αυτό και πρέπει να μπουν απδ..είναι ακόμα στον αέρα πιστεύω..
×